Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kuskus jako domácí strava

Pojďme nahodit neutrální téma: kuskus jako domácí strava.

Na kuskus jsem narazil (verbálně) už před léty; poslední dobou jsem o něm slyšel nejen od veganů a netradičně se stravujících, ale i od chlapů typu: obědvám v levé ruce řízek a v pravé přikusuju řízek.

Vyzkoušel jsem ho, zatím se s ním sžívám. Co mne fascinuje: jeho žádná chuť. Kuskus nechutná slabě, mdle, nevýrazně, on žádnou chuť nemá. To je u potraviny dost zásadní věc. :-)

Co jsem tak pochopil z receptů, video návodů a blogů: neexistuje správnej postup, jak si udělat jídlo s kuskusem; prostě se udělá tak, aby to dotyčnýmu chutnalo.

Pokud si chcete kuskus poprvé vyzkoušet a zásadně nečtete návody: nevaří se; kápne se do něj trochu oleje, důkladně se promíchá, osolí se, pak se jen zalije vařící vodou (lépe vývarem) v poměru 1:1.6 (kuskus : voda) a nechá se odstát pod pokličkou.

Jo a pro ranaře: udělejte si tak půl hrníčku (syrový, nezalitý kuskus), protože hodně nabude.

Balení kuskusu o váze 500 g se dá koupit do třiceti korun (jak kde, někde je podstatně dražší).

No a co vy a kuskus?

loading...
Předmět Autor Datum
Skusal som na rozne sposoby, osobne mi najviac zatial chutil marocky kuskus a ano, tych receptov je…
Michal2 15.10.2021 19:55
Michal2
Kuskus nebrat. Bulgur nebrat. Vypadá to a chutná to jak už jednou sežrané. Manželka mě to nutí konzu…
mif 15.10.2021 20:01
mif
Bulgur já mám rád. Je to vlastně vařená pšenica, na tom není nic blbýho. A chutná to jako něco mezi…
Prasak 15.10.2021 21:13
Prasak
kuskus je příloha, v podstatě jsou to těstoviny - pšeničný těsto usušené v nějakém tvaru. To je jako… poslední
Ahoj1 19.10.2021 06:47
Ahoj1
Kuskus už běžně jako přílohu tlačíme doma do hlavy roky. Je to těstovina, takže kde se snesou těstov…
Moas 15.10.2021 20:18
Moas
Kuskus je dobrej, když je k němu maso s dostatkem omáčky, jinak je sám sobě suchej. Občas ho doma ta…
Prasak 15.10.2021 21:10
Prasak
Kuskus doma jídáme běžně, většinou se zeleninou a kuřecím nebo vepřovým masem a hromadou zeleniny (d…
IQ37 15.10.2021 22:08
IQ37
Nevim teda jakou chut maji testoviny? Proste je ten kuskus takovej, jakej si ho udelas (ochutis). Da…
RedMaX 15.10.2021 22:17
RedMaX
Já bulgur dělám s bujónem (vývar), jinak by byl jalovej. Pokud ho nedáváš, tak to zkus taky. Je to s…
Prasak 15.10.2021 22:54
Prasak
Nedelam, zkusim, dik.
RedMaX 15.10.2021 23:50
RedMaX
Je to těstovina, takže nebrat. :-)
Sharkjd 15.10.2021 22:22
Sharkjd
Nikdy jsem to nejedl, vlastně ani nevím, co to je (musel bych si to někde vygooglit), nechybí mi to…
L-Core 15.10.2021 23:02
L-Core
Hmm také nevím co to je a jak to chutná. A ani nemám chut to zkoušet.
jezekhifi 17.10.2021 13:08
jezekhifi
Není třeba se bát, směle do toho. Jak psal RedMax - kuskus má takovou chuť, jak si ho uděláš.
Zdenál 17.10.2021 17:27
Zdenál
Řekl bych, že se jedná o stupeň odpornosti. Kus, pak kuskus, možná ještě kuskuskus. Protivnost názvu…
mif 17.10.2021 17:52
mif
Kuskus jíme celkem pravidelně už několik let, nejvíc jako přílohu ke kuřecímu masu. Chutná mi. jedno…
Zdenál 16.10.2021 09:57
Zdenál
jednou jsem ochutnal i kuskus nasladko Fujtajxl. Nedivím se, že jsou plná krematoria.
mif 16.10.2021 16:29
mif
Ochutnal som. Bol som aj v krematóriu. Vrátil som sa. Ryža, bulgur, kuskus, pšeno (česky jáhly) nas…
haseimpfeffer 16.10.2021 22:47
haseimpfeffer
Kuskus mi veľmi nechutí, je na mňa až príliš jemný. Radšej mám už spomínaný bulgur - takisto z neho…
haseimpfeffer 16.10.2021 22:59
haseimpfeffer
Cpát do papriky rýži je zoufalá náhražka masa. Proč, když k tomu jsou ještě těstoviny, nebo knedlík?…
Prasak 16.10.2021 23:41
Prasak
zoufalá náhražka masa Ona rejže trochu vezme šťávu a tuk z masa a podrží to uvnitř a když se přidá…
čumil old 17.10.2021 19:16
čumil old
Presne tak, do plneny papriky je nejlepsi mix mletyho a ryze, i babicka to tak delala, boze jak ja t…
RedMaX 17.10.2021 20:35
RedMaX
Souhlas, mama to dela taky tak a je to nejlepsi. Mne to samotny maso prijde pak takovy hrozne hutny…
merlouska 18.10.2021 00:30
merlouska
My to doma děláme bez rýže a jestli se to trochu scvrkne, to mi nevadí. Možná je problém v tom, že v…
Prasak 17.10.2021 20:58
Prasak
Ja to znam uz tak 20 let. Tenkrat se u nas jeste moc nevyskytoval, nebo byl strasne drahej, ale vozi…
merlouska 16.10.2021 23:15
merlouska
Bulgur napřímo nevařím. Jen zaliju horkou vodou (+ vývar, sůl) a nechám stát. Mezitím udělám něco k…
Prasak 16.10.2021 23:40
Prasak

Bulgur já mám rád. Je to vlastně vařená pšenica, na tom není nic blbýho. A chutná to jako něco mezi rýžou a kroupama. Takže s nějakým masem v tom, klidně aj klobásou, houbama, do toho to snese hrach, kukuřicu, papriku, cokoliv. Akorát je to strašně hladný, páč je to samá voda. Z malýho sáčku suchýho bulguru je plnej hrnec vařenýho.

Kuskus už běžně jako přílohu tlačíme doma do hlavy roky.
Je to těstovina, takže kde se snesou těstoviny, snese se i kuskus.
Mně teda chutná i samotný - stačí trocha olivového oleje, trošku osolit, zalít horkou vodou, nechat pár minut. Lahodné.
Jsem zastáncem tradiční české kuchyně (řízky, svíčková, guláš, pivko....) ale kuskus mi chutná hodně.

Jako rychlý oběd si ho děláme často - osmahnout kuřecí nudličky, přidat zeleninu, lehce podusit do al dente, smíchat s připraveným kuskusem. Bomba.
Já osobně to ještě patřičně zakapu co nejpálivější omáčkou, co doma najdu.

Nevim teda jakou chut maji testoviny? Proste je ten kuskus takovej, jakej si ho udelas (ochutis). Da se to jak s tradicnima omackama, tak treba s olivovym olejem, ale taky na sladko.

Pokud to mifovi nechutna, je to proto, ze to stara neumi ochutit, takze ano, muze ji mif pozvat do dobre restaurace a dat si tam spolecne neco dobreho s kuskusem. Urcite jim to bude chutnat vic a zenu potesi, ze pro jednou nemusi varit.

Mne nechutna Bulgur, pokud si ho delam sam. Nejak to nedokazu ochutit tak, aby to bylo jedly. Ale treba na obede u maminky byl vybornej.

Jinak, kdyz uz jsme u tech priloh, tak nejradeji mam Natural ryzi, protoze ta uz pri vareni dokaze kuchyn provonet a ani to clovek nemusi dochucovat, pokud se mu zrovna nechce.

Já bulgur dělám s bujónem (vývar), jinak by byl jalovej. Pokud ho nedáváš, tak to zkus taky. Je to stejnej případ, jak kuskus.
Pokud jde o rýži, tak obyčejnou děláme jen na rizoto, jinak zásadně jasmínovou. Ta se dá jíst taky jen tak bez přílohy. V Lidlu vždy koupím pětikilovej pytel, když je na akcii.

Nikdy jsem to nejedl, vlastně ani nevím, co to je (musel bych si to někde vygooglit), nechybí mi to a už ten název, "kuskus" je mi protivný. Po hospodách či závodních jídelnách se nestravujeme. Manželka je výborná klasická (pro někoho možná starověrská) kuchařka, vaří každý den, hodně využíváme vlastní živočišnou i rostlinnou produkci.

Řekl bych, že se jedná o stupeň odpornosti. Kus, pak kuskus, možná ještě kuskuskus. Protivnost názvu je taky docela důležitá - já bych třeba nedal do huby humus, i když věřím, že může chutnat skvěle. Ale ten název! S bulgurem mám zas spojené Bulhary a, ač nejsem xenofob, nepotřebuju tuto zemi zkoumat svými útrobami. And BTW: taky mám doma klasickou kuchařku :-)

Kuskus jíme celkem pravidelně už několik let, nejvíc jako přílohu ke kuřecímu masu. Chutná mi.
jednou jsem ochutnal i kuskus nasladko - s meruňkovým kompotem (meruňky pokrájené na malé kostičky), posypaný grankem a strouhaným kokosem a taky dobrý.

Kuskus mi veľmi nechutí, je na mňa až príliš jemný. Radšej mám už spomínaný bulgur - takisto z neho existuje viac druhov, kupujem výlučne ten väčší. Často sa využíva aj v tureckej alebo arabskej kuchyni.

Vždy jedine naslano, ako sa už spomínalo, všade kde sa používa ryža/krúpy... Osobne mám bulgur radšej ako ryžu (táto veta je však skôr hejt na ryžu než óda na bulgur). Jedol som aj v plnenej paprike namiesto ryže a v pohode...

Technicky je kuskus cestovina, bulgur naklíčená pšenica (viem, neznie to chutne).

Ešte som si spomenul na vizuálne podobnú quinou, ale tú nemusím (lepšia ako ryža, ale horšia ako bulgur). Nevyhovuje mi ani štruktúra (je dosť "kuskusová"), ani chuť (buď je horkastá alebo úplne bez akejkoľvek chuti). Pekných pár rokov som ju nemal a nechýba mi.

My to doma děláme bez rýže a jestli se to trochu scvrkne, to mi nevadí. Možná je problém v tom, že v závodních jídelnách to občas s tou rýží přehánějí, takže proto mám k tomu poněkud negativní náhled. Moje máma plněný papriky nedělala a manželka vaří výborně i bez rýže.

Ja to znam uz tak 20 let. Tenkrat se u nas jeste moc nevyskytoval, nebo byl strasne drahej, ale vozila nam to mamina kamaradka z Francie.

My z toho nejcasteji delame neco jako rizoto. Na panev cibulku, mlete maso, koreni dle chuti, zelenina dle chuti (mrazena, cerstva, jak je ctenemu panstvu libo), pote to vymichat s kuskusem.
Jo a ten mama pripravuje trochu jinak, nez je tu psano. Nasypat do misy, nasypat koreni (myslim, ze mama dava grilovaci), zalit teplou vodou (pomer nevim :-D), nechat nabobtnat, kydnout do kastrolu na parak a chvilku nechat na paraku.

Zkousela jsem jednou tu variantu se zalitim varici vodou a nic moc. Ta varianta s parakem mi chutna vic.

Jo a bulgur je taky fajn. Ten vetsinou varim stejne jako ryzi. A ryzi uz kupuju zasadne Basmati nebo jasminovou, nic jineho.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...