
Kuskus jako domácí strava
Pojďme nahodit neutrální téma: kuskus jako domácí strava.
Na kuskus jsem narazil (verbálně) už před léty; poslední dobou jsem o něm slyšel nejen od veganů a netradičně se stravujících, ale i od chlapů typu: obědvám v levé ruce řízek a v pravé přikusuju řízek.
Vyzkoušel jsem ho, zatím se s ním sžívám. Co mne fascinuje: jeho žádná chuť. Kuskus nechutná slabě, mdle, nevýrazně, on žádnou chuť nemá. To je u potraviny dost zásadní věc.
Co jsem tak pochopil z receptů, video návodů a blogů: neexistuje správnej postup, jak si udělat jídlo s kuskusem; prostě se udělá tak, aby to dotyčnýmu chutnalo.
Pokud si chcete kuskus poprvé vyzkoušet a zásadně nečtete návody: nevaří se; kápne se do něj trochu oleje, důkladně se promíchá, osolí se, pak se jen zalije vařící vodou (lépe vývarem) v poměru 1:1.6 (kuskus : voda) a nechá se odstát pod pokličkou.
Jo a pro ranaře: udělejte si tak půl hrníčku (syrový, nezalitý kuskus), protože hodně nabude.
Balení kuskusu o váze 500 g se dá koupit do třiceti korun (jak kde, někde je podstatně dražší).
No a co vy a kuskus?
Kuskus nebrat. Bulgur nebrat. Vypadá to a chutná to jak už jednou sežrané. Manželka mě to nutí konzumovat, se zachováním klidné domácnosti odcházím do hospody na smažák. S tatarkou.
kuskus je příloha, v podstatě jsou to těstoviny - pšeničný těsto usušené v nějakém tvaru. To je jako bys řekl špagety nebrat, protože nemají žádnou chuť
Nikdy jsem to nejedl, vlastně ani nevím, co to je (musel bych si to někde vygooglit), nechybí mi to a už ten název, "kuskus" je mi protivný. Po hospodách či závodních jídelnách se nestravujeme. Manželka je výborná klasická (pro někoho možná starověrská) kuchařka, vaří každý den, hodně využíváme vlastní živočišnou i rostlinnou produkci.
Hmm také nevím co to je a jak to chutná. A ani nemám chut to zkoušet.
Není třeba se bát, směle do toho. Jak psal RedMax - kuskus má takovou chuť, jak si ho uděláš.
Řekl bych, že se jedná o stupeň odpornosti. Kus, pak kuskus, možná ještě kuskuskus. Protivnost názvu je taky docela důležitá - já bych třeba nedal do huby humus, i když věřím, že může chutnat skvěle. Ale ten název! S bulgurem mám zas spojené Bulhary a, ač nejsem xenofob, nepotřebuju tuto zemi zkoumat svými útrobami. And BTW: taky mám doma klasickou kuchařku
Kuskus mi veľmi nechutí, je na mňa až príliš jemný. Radšej mám už spomínaný bulgur - takisto z neho existuje viac druhov, kupujem výlučne ten väčší. Často sa využíva aj v tureckej alebo arabskej kuchyni.
Vždy jedine naslano, ako sa už spomínalo, všade kde sa používa ryža/krúpy... Osobne mám bulgur radšej ako ryžu (táto veta je však skôr hejt na ryžu než óda na bulgur). Jedol som aj v plnenej paprike namiesto ryže a v pohode...
Technicky je kuskus cestovina, bulgur naklíčená pšenica (viem, neznie to chutne).
Ešte som si spomenul na vizuálne podobnú quinou, ale tú nemusím (lepšia ako ryža, ale horšia ako bulgur). Nevyhovuje mi ani štruktúra (je dosť "kuskusová"), ani chuť (buď je horkastá alebo úplne bez akejkoľvek chuti). Pekných pár rokov som ju nemal a nechýba mi.
Cpát do papriky rýži je zoufalá náhražka masa. Proč, když k tomu jsou ještě těstoviny, nebo knedlík? Do papriky jako náplň patří mletý maso.
To je jako dát si na svačinu chleba obloženej rohlíkem.
Ona rejže trochu vezme šťávu a tuk z masa a podrží to uvnitř a když se přidá syrová, tak při dušení nabobtná a papriky tak nescvrknou.
Presne tak, do plneny papriky je nejlepsi mix mletyho a ryze, i babicka to tak delala, boze jak ja ty jeji plneny papriky miloval.
Souhlas, mama to dela taky tak a je to nejlepsi. Mne to samotny maso prijde pak takovy hrozne hutny a tvrdy, ta ryze to prijemne zmekci
My to doma děláme bez rýže a jestli se to trochu scvrkne, to mi nevadí. Možná je problém v tom, že v závodních jídelnách to občas s tou rýží přehánějí, takže proto mám k tomu poněkud negativní náhled. Moje máma plněný papriky nedělala a manželka vaří výborně i bez rýže.
Ja to znam uz tak 20 let. Tenkrat se u nas jeste moc nevyskytoval, nebo byl strasne drahej, ale vozila nam to mamina kamaradka z Francie.
My z toho nejcasteji delame neco jako rizoto. Na panev cibulku, mlete maso, koreni dle chuti, zelenina dle chuti (mrazena, cerstva, jak je ctenemu panstvu libo), pote to vymichat s kuskusem.
), nechat nabobtnat, kydnout do kastrolu na parak a chvilku nechat na paraku.
Jo a ten mama pripravuje trochu jinak, nez je tu psano. Nasypat do misy, nasypat koreni (myslim, ze mama dava grilovaci), zalit teplou vodou (pomer nevim
Zkousela jsem jednou tu variantu se zalitim varici vodou a nic moc. Ta varianta s parakem mi chutna vic.
Jo a bulgur je taky fajn. Ten vetsinou varim stejne jako ryzi. A ryzi uz kupuju zasadne Basmati nebo jasminovou, nic jineho.
Bulgur napřímo nevařím. Jen zaliju horkou vodou (+ vývar, sůl) a nechám stát. Mezitím udělám něco k tomu. Pak z bulguru sleju přebytek vody a hotovo. Je to tak na přípravu jednodušší a nelze to převařit.