Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem je vlastneni nejnovejsiho iPhonu chlapácké? PART 2

Po pravde, uz se v tom starym vlakne nevyznam, asi jako vetsina lidi. Zaroven bych rad kdyby jste zde napsali objektivni kritiku iOS a Android.

Ja jsem presel na iOS (10let zkusenosti s Androidem) a uz nechci zpet, iOS mi prijde profesionalnejsi, pokud teda clovek pouziva mobil mobil jako spolehlivý, přenosný a inteligentní počítač kterej pouziva ke svým účelům. Nikoliv jako zarizeni, kde z nudy hleda v nastaveni co a kde ma vypnout, aby nebyl sledován od google nebo aby mobil kterej si koupil z vlastnich penez a vlastni ho mohl plnohodnotne pouzivat, ruznymi zdlouhavymi modifikacemi (bootloader,root,instalace neoficialnich recovery a ROM) ktery jsou jedina cesta jak udelat z Android castecne system, ktery mi skutecne nehaze klacky pod nohy kdyz nemam cas resit nejake systemove chyby a chci si neco vyhledat na mobilu.

Zkratka pravidlo za kvalitu se plati v tomhle ohledu plati dle mého názoru dvojnásob.

Staré vlákno:
https://debaty.net/discussions/3040315-je-vlastneni-nejnovejsiho-iphonu-chlapacke

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nikdy jsem nepochopil tu rivalitu ajfon x android, praha x morava a podobne a trva to roky. Sem tam…
Chlapak 25.12.2025 22:59
Chlapak
Vsak v poradku. Pokud ti to vyhovuje, neni co resit. Kazdy voli nastroje dle svych priorit. Co ja od… nový
Jan Fiala 26.12.2025 07:11
Jan Fiala
Což je případ většiny děcek školou povinných. Chtějí to jen jako sociální odznak, ne kvůli funkčnost… nový
Prasak 26.12.2025 12:08
Prasak
No a ja si pamätám časy kedy som do školy chodil s čo najlacnejším telefónom a obával som sa že sa r… nový
Ale 26.12.2025 18:11
Ale
Já taky kupuju děckám telefony v kategorii 5-6 tisíc Kč. Tj. něco přes 200 €. Protože počítám s tím,… nový
Prasak 26.12.2025 22:57
Prasak
No a ja si hovorím že úložiska je zbytočne veľa... mám využitý priestor: 46 GB, inak na veľké súbory… nový
Ale 26.12.2025 23:42
Ale
Ty se na to díváš ze svýho pohledu, ale děcka ve škole na tom můžou mít uloženy hromady hudby, filmů… nový
Prasak 27.12.2025 11:24
Prasak
ok, to dáva zmysel ak hlavným obmedzením je dátový taríf, viem že v ČR vám operátori predávajú absur… nový
Ale 27.12.2025 18:27
Ale
Ony se dají vyhádat neomezený tarify za přijatelný peníze, ale je to opruz a i když je datově neomez… poslední
Prasak 27.12.2025 22:24
Prasak
tohle je pak uz ale vec rodicu, aby to tem deckam vysvetlili... kamosky partner ma s ex dve holky n… nový
merlouska 27.12.2025 00:34
merlouska
To je přesně ono, vštípit děckám hodnoty. Že telefon z nich geroje neudělá. Moji kluci nikdy iPhone… nový
Prasak 27.12.2025 11:31
Prasak
Ale co ušetřím na mobilech, to vrazíme do hudebních nástrojů Jsem nevedel z hrajes na harfu. Pak v… nový
HPET 27.12.2025 12:51
HPET
Ano, my jsme machrovali s jinýma věcma, jako walkmany, nebo právě ty kšiltovky. Ale v životě bych si… nový
Prasak 27.12.2025 13:24
Prasak
my jsme machrovali s jinýma věcma, jako walkmany Protoze jsme stejny rocnik, tak urcite pamatujes t… nový
HPET 27.12.2025 14:07
HPET
"IMHO toto je dnes kamen urazu, tati dej, mami dej, a neumi vysypat ani kos." Čož by ani nebol prob… nový
Ale 27.12.2025 14:23
Ale
Jo, ty sluchátka pamatuju, takový dva malý koláčky v molitanu. Synek bohužel rukama až tak dělat ne… nový
Prasak 27.12.2025 16:19
Prasak
Co ja odsuzuju je porizeni iPhone za celou vyplatu nebo dve jen kvuli tomu, ze si nekdo mysli, ze s… nový
merlouska 27.12.2025 00:39
merlouska
Niekedy si hovorím či nestačí kúpiť 120€ telefón a nevyrezať si Apple logo na strieborný papier a te… nový
Ale 27.12.2025 14:00
Ale

Nikdy jsem nepochopil tu rivalitu ajfon x android, praha x morava a podobne a trva to roky. Sem tam si v diskuzi na mobilmanii rypnu jak do ajfonu, tak androidu a vzdycky se sesype spousta komentu :DDD

Jestli je to chlapacke nevim, ale mi vyhovuje, takze od Apple mam hodinky, mobil, Mac, sluchatka. Co maji jini je mi jedno.

No a ja si pamätám časy kedy som do školy chodil s čo najlacnejším telefónom a obával som sa že sa rozbije, ukradne, stratí a pod. Najmä na telesnej sa do dávalo na lavičku a raz sa stalo že niekto kopol loptu presne tam kde boli mobily... asi tak. Vtedy som bol rád že mám starú šunku a nie je to veľká škoda.

A aj dnes kupujem fóny za 120€ a príde mi že je zbytočné aj priplácať. A to mi už takéto veci ani nehrozia že sa stanú. Moto G15 je teraz na Alze za 109€, byť to tohto ročný model a teraz potrebovať kúpiť telefón, tak kupujem ten. Edge 50 Fusion je už doslova high-end pre mňa. Aj tak mimo hier (ktoré aj tak na mobile nemá zmysel hrať kvôli IO UX), a foťáku nie je medzi týmto telefónom a iným za 500€ poriadne žiadny rozdiel. Aspoň to platí pre veľkú väčšinu používateľov. Pre málokoho má zmysel priplácať viac, je to nerentabilné.

Nehovorím že >500€ telefóny nemajú využitie, ale pre veľkú väčšinu je to zbytočné, len málokto reálne tie parametre využije.

Já taky kupuju děckám telefony v kategorii 5-6 tisíc Kč. Tj. něco přes 200 €.
Protože počítám s tím, že ho můžou ztratit, nebo rozbít a hlavně na jejich potřeby stačí dostatečně. Jen hledím na dostatečně velké úložiště, toho není nikdy dost. Poslední mobil jsem kupoval s 512 GB pamětí.

Ty se na to díváš ze svýho pohledu, ale děcka ve škole na tom můžou mít uloženy hromady hudby, filmů, fotek a čert ví čeho. Ne každej má doma NAS, ne každej má na mobilu neomezený datový tarif s dostatečnou rychlostí.
A zkušenost mi říká, že dřív, nebo později, prostě místo na úložišti dojde.
Takže když jsem vybíral synkovi novej telefon, volil jsem mezi větším výpočetním výkonem, nebo úložištěm. Vyhrálo úložiště, protože nárůst výkonu byl vůči předchozímu telefonu dost velký.

Ony se dají vyhádat neomezený tarify za přijatelný peníze, ale je to opruz a i když je datově neomezený, tak rychlost je po určitým objemu stejně uškrcena, v mým případě to je na 10 mbit/s.
Navíc je to často podmíněno odběrem více služeb, jako třeba TV a přípojka netu doma, případně více čísel pod jednu smlouvu. Ale to je na jinou debatu, ta naše mobilní oligarchie.

Taky není vhodný dávat děckám neomezený tarify, pak i v té škole budou do toho mobilu čučet furt. Když mají limit, tak vědí, že můžou být online, ale sjíždět nonstop YouTube si nedovolí.

tohle je pak uz ale vec rodicu, aby to tem deckam vysvetlili...

kamosky partner ma s ex dve holky na druhem stupni ZS, jedna z nich si pry tedka jeziskovi napsala o iphone 16 pro max :-D jsem z toho jeste mela srandu, ze je na ne hodna, ze ji staci rok starej model a nevyzaduje ten letosni...
no a to samy dite se ty kamosky pred nejakou dobou zeptalo, proc vlastne chodi do prace (maminka totiz nepracuje, zije asi jen z alimentu a davek nebo nevim... takze fakt skvely priklad a nejspis duvod, proc si slecna mysli, ze penize na ajfouny rostou na strome)

kazdopadne to neni problem toho telefonu ani jeho vyrobce, ale problem tech rodin, ktere neumi deckam predat nejaky hodnoty a aspon nejakou zakladni financni gramotnost... rozumny a dobre vychovany decko s timhle rodice otravovat nebude

To je přesně ono, vštípit děckám hodnoty. Že telefon z nich geroje neudělá.
Moji kluci nikdy iPhone nechtěli, kupuji jim "zavčas" telefony s dostatečným výkonem, takže netrpí pocitem, že jejich telefon je starej, nepoužitelnej krám a taky jsme si ujasnili, co na tom telefonu dělají a že dražší model na YouTube a messengery fakt nepotřebují. A taky že ty peníze musí někdo vydělat a chyběly by jinde.
O to je synátor raději, že mu pravidelně platím Spotify, než abych koupil iPhone.
Ale co ušetřím na mobilech, to vrazíme do hudebních nástrojů :-D Holt každej má priority jinde.

Ale co ušetřím na mobilech, to vrazíme do hudebních nástrojů

Jsem nevedel z hrajes na harfu.

Pak vis co, je to o generaci, kdyz mi jsme byly ve veku dnesnich deti tak ten kdo mel horske kolo s prehazovackou shimano byl frajer.
Po 15 nekteri jezdili na babete, koziprd a fechtlu, a ti bohatsi meli Simsona.

V kolikati jsi mel prvni ksiltovku ? Ja v 8 tride.
Krome toho mi prijde ze se vekova hranice posunula, co sme delali v 16 dneska decka delaji ve 13, a taky to tak pak vypada.
Urctite bych hlasoval za snizeni zodpovednosti z 15 na 13 let.

Ano, my jsme machrovali s jinýma věcma, jako walkmany, nebo právě ty kšiltovky. Ale v životě bych si nedovolil chtít po rodičích krám o ceně celé mzdy jen kvůli tomu, abych mohl dělat dojem na ostatní (a stejně by to nepomohlo). To by mi tata rychle vysvětlil, co to znamená takový peníze vydělat. Vlastně jo, při práci na zahradě si rychle uvědomíš, co je to makat rukama.

Jsem nevedel z hrajes na harfu.

Děcka hrají na kytaru. A postupem roků nestačí už základní modely a taky to nejsou jen kytary. A spotřeba strun je enormní.

my jsme machrovali s jinýma věcma, jako walkmany

Protoze jsme stejny rocnik, tak urcite pamatujes ty sluchatka od vietnamcu jen s tim kovovym pliskem adekvatniho zvuku :-D a digitalky s kalkulackou.

Vlastně jo, při práci na zahradě si rychle uvědomíš, co je to makat rukama.

IMHO toto je dnes kamen urazu, tati dej, mami dej, a neumi vysypat ani kos.

Uplne nesnasnim ty haranty co zacnou v obchode brecet a pistet "ja chci hracku" matka ho musi tahat po zemi a az to trva dobrych 10 minut tak mu to koupi. Matka by me brinkla a vyreseno raz dva.

Nikdo v rodine auta z nemecka auta nepasoval, tak sme byly prumer financne, ale kdyz jsem neco chtel, tak neexistovalo ze by me rodice zivili, zaprve bych se stydel, a zadruhe by me poslali na brigadu at si vydelam sam a zbytek mi doplati coz je celkem fér.

Bych chtel videt dnesni haranty jak by dlouho vydrzeli okopavat vinohrad od 6 od rana, zmrzle ruky, bolest zad za par Kc/h.
Penez co si vydelas vlastnima rukama si clovek vazi vic jak kdyz je dostane od rodicu.

PS: Mozna je to tim ze mas ruce jako lopaty, ale v pohode ze synatori se venuji hudbe.

"IMHO toto je dnes kamen urazu, tati dej, mami dej, a neumi vysypat ani kos."

Čož by ani nebol problém keby to boli aspoň chytrí lenivci, problém je že sú to hlúpy lenivci, ktorý očakávajú že to fakt za nich všetko urobí niekto iný. Chytrí lenivec pochopí že je len na ňom aby to bolo urobené, ale zároveň so zapojením mozgu vyrieši problém tak aby to nemusel robiť ručne. Vytvorí nástroj, ktorý zaňho urobí prácu, napríklad. Alebo si zaplatí fyzickú prácu za prácu mozgom. Takýchto lenivcov by trebalo viac, než lenivcov čo len delegujú prácu na iného človeka bež zaplatenia.

Jo, ty sluchátka pamatuju, takový dva malý koláčky v molitanu.

Synek bohužel rukama až tak dělat neumí, protože v bytě ve městě prostě těch domácích prací není tolik a s motykou už vůbec ne. Ale na léto jsem mu zajistil brigádu u nás v práci, aby si vydělal nějaký svoje peníze a zároveň se naučil trochu s nářadím. Nebylo to nic náročnýho, ale naučil se držet šroubovák, klíče, akuvrtačku a taky trochu pájet dráty.

PS: Mozna je to tim ze mas ruce jako lopaty, ale v pohode ze synatori se venuji hudbe.

Hrají, ale občas to chce pevný nervy to vydržet a nestřihnout jim struny.

Co ja odsuzuju je porizeni iPhone za celou vyplatu nebo dve jen kvuli tomu, ze si nekdo mysli, ze s iPhonem bude vypadat lip.

kdyz jsem si poridila svuj prvni ajfoun a hledala nejaky pekny kryt, tak jsem nechapave kroutila hlavou nad nabidkou... snad minimalne polovina krytu mela na zadech vyriznutou kulatou diru, aby bylo videt logo... mne to prislo hnusny, ale pro takove ty pozery asi naprosta nezbytnost :-/

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru