Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Mobily - budou k něčemu?

Onehdy se na mne obrátila spolužačka ze základky, že zkouší svolat setkání spolužáků po (hodně) letech, jestli mám kontakt na svého tehdy kamaráda. Dala mi číslo svého mobilu, kam se má ozvat. Já už jsem o něm nevěděl, ale věděl jsem o jeho bratrovi, tak jsem k nim zašel, manželce (toho bratra) jsem předal vzkaz s mobilním číslem spolužačky a poprosil jsem jí, ať ho švagrovi příležitostně předá.
Včera jsem se s tou spolužačkou potkal, připomněla mi, abych nezapomněl na toho kamaráda, já jsem odvětil, že už jsem to zařizoval, jestli jí ještě nevolal, ona že prý neví, protože když jí volá neznámé číslo, tak to nebere.

To není první takový případ - onehdy jsem volal bývalé kolegyni z práce. Kromě svých mobilů máme doma ještě jeden, po matce, s tarifem Twist, jako rezervní. Každý rok tam pošlu dvě stovky, aby se zachovala funkční simka a někam zavolám. Dřív jsem ten mobil používal k placení MHD, když jsem občas jel do Prahy, teď jako senior už mám tramvaje zadarmo, tak se mi v mobilu hromadí kapitál. Tak abych z těch prachů trochu ukecal, té kolegyni jsem zavolal z toho mobilu. Taky to nezvedla. A když jsem s ní pak mluvil ze svého mobilu (na mne tam kontakt má), taky prý neznámá čísla nebere.

Do třetice všeho dobrého. Známý má služební mobil (snad pracuje jako řidič firemní dodávky), kdosi mu volal, on to nemohl hned vzít, tak volal zpátky, snad se mu někdo ozval, ale nic nechtěl a ten známý pak zjistil, že z mobilu má vyluxované všechny kontakty.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Náhodou jsem narazil na tuhle diskusi: https://forum.root.cz/index.php?topic=23041.msg330450;topicse…
Yarda 24.05.2020 09:06
Yarda
Mas vsechno sifrovany, si vem kolikrat se ti nekdo proboural na Google ucet? Ani jednou, teda ve vet…
RedMaX 24.05.2020 10:01
RedMaX
Jsem si vzpomnel jeste k tematu: Kolegyne mela na youtube same ruske videa, vsechno v azbuce. Stval… nový
RedMaX 24.05.2020 10:11
RedMaX
Neni nad to mít hloupý mobil. Tam maximálně tak zůstanou ruské SMS po předchozím uživateli. nový
ml1 07.10.2020 14:01
ml1
Z finančáku klidně pošlou SMS. Já jsem dával před pár lety daňový přiznání a protože v něm uvádím i… nový
Prasak 24.05.2020 10:17
Prasak
Ano a pokud bys nereagoval, tak by poslali dopis. nový
RedMaX 24.05.2020 10:21
RedMaX
Tak to už nevím, já tam zašel hned, protože to mám kousek. nový
Prasak 24.05.2020 10:36
Prasak
https://www.lidovky.cz/domov/cesi-nezvedaji-telefon-hygiene-pracovnici-se-nedovolaji-ve-ctyrech-z-de… nový
Yarda 07.10.2020 10:13
Yarda
Cizí čísla zvedám.Ovšem nepředstavím se.To volající musí vědět, komu volá.A se šmejdy je to jednoduc… nový
Karel04 07.10.2020 11:34
Karel04
Což o to, když někdo nebere telefony, pokud telefonát nečeká, to se ještě dá pochopit. Ale stalo se… nový
ml1 07.10.2020 13:57
ml1
..Proč to teda do toho inzerátu uváděl jako kontakt.... Mně se stalo, že jsem měl předepsané nějaké… nový
Yarda 06.11.2020 21:39
Yarda
https://mobilmania.zive.cz/clanky/gentleman-dejte-si-pozor-na-nejvetsi-nesvary-pri-telefonovani/sc-3… nový
Yarda 15.03.2021 19:24
Yarda
Koukal jsem na svůj starý příspěvek. Mobily mohou mít i zajímavá použití. Jednou jsme s kýmsi byli v… poslední
Yarda 23.05.2022 11:01
Yarda

Náhodou jsem narazil na tuhle diskusi:
https://forum.root.cz/index.php?topic=23041.msg330450;topicseen#new
Zaujala mne tam tahle pasáž:

...Google - firemním účtům povinně zapnul vzdálenou správu zařízení...Google tam píše věci jako "správce domény může zablokovat/smazat obsah zařízení" a s tím by souhlasil málokdo....

Tím by se daly vysvětlit vyluxované kontakty (když může dálkově gůgl, mohou i hekři).

Tento týden mi přišla serepeska, že paní ..... má volat finanční ouřad v Plzni. Tak jsem na to číslo volal, že dotyčná se na mém čísle nevyskytuje, nikdy nevyskytovala a asi ani vyskytovat nebude. Napadlo mne, co by se stalo, kdyby ouřednice někam nabonzvala, že ta paní nezavolala a případný problém nechce řešit.

Mas vsechno sifrovany, si vem kolikrat se ti nekdo proboural na Google ucet? Ani jednou, teda ve vetsine pripadu, pokud nezadavas heslo "12345".

U nas v praci se pouziva Exchange a tam uz mas dneska taky moznost smazat obsah mobilu na dalku. Lidi co maji firemni mobily, tak to tam logicky maji vsichni, pokud chce nekdo firemni postu na soukromy mobil, tak to tam dostane taky. Nekteri lidi to teda maji v klidu i na osobnich mobilech, ja bych si kvuli tomu na svuj mobil nic firemniho dat nenechal. Ne kvuli hackerum, ale neni duvod, aby mi zamestnavatel videl do soukromeho mobilu.

Neznama cisla na poprve nezvedam, driv jsem zvedal, ale telefonni spam me naucil to nezvedat. Pokud mi to same cislo zavola vickrat a vetsinou ho mezitim nenajdu ve spam telefonech na webu, tak to potom zvednu.

Na sms, ktere nejsou urcene pro me nereaguji a hned je smazu. Urcite bych nikam na financak nevolal, oficialni dokumenty se z financaku posilaji postou myslim s modrym pruhem. Za spatny telefon nikdo zadne opletacky mit nebude.

Jsem si vzpomnel jeste k tematu:

Kolegyne mela na youtube same ruske videa, vsechno v azbuce. Stvalo ji to. Pak se ji zacali pridavat do mobilu s Androidem do kontaktu ruska telefonni cisla s ruskyma jmenama. Prisla za mnou cela rozklepana, ze se ji do mobilu dostal nejaky hacker, co ma delat, ze tam ma smart banku atd.
Tak jsme se na PC prihlasili na Google ucet, vlezl jsem do spravy zarizeni a nalezl tam, ze momentalne je prihlasena do Google na trech zarizenich: PC s Windows - ten kde jsem ji na to koukal, mobil Huawei - jeji telefon a mobil LG.

Tak ji rikam, ze si pamatuji, ze pred tim mobilem od Huawei, mela mobil od LG. Kde ten mobil ted je?

Ona na to: Ja jsem ho dala kamaradce.

Tak jsem ji mobil LG z uctu odebral, cimz na nem doslo ke smazani osobnich dat vcetne kontaktu.

Ona mezitim zavolala kamaradce a ta ji hned oznamila, ze si poridila novy mobil a ten stary LG dala nejake Uklrajince, co dela u nich v praci uklizecku.

Takze jako obvykle se nakonec zadny hacker nekonal, jen si lidi neumi dat telefon do tovarniho nastaveni, kdyz ho prodavaji nebo davaji nekomu jinemu.

Cizí čísla zvedám.Ovšem nepředstavím se.To volající musí vědět, komu volá.A se šmejdy je to jednoduché.Prostě je hned zarazím, že nic nechci a nemám zájem a ať už nevolají.A když něco melou dál, tak přitvrdím:Vy jste mi nerozuměl, že nic nechci?Nebo to nechcete pochopit?Sbohem!

Nějaká speciální čísla jsou nesmysl, než se provede masivní osvěta, aby to všichni věděli a pochopili, tak už nebude epidemie nebo lidstvo.
:x::-)

Což o to, když někdo nebere telefony, pokud telefonát nečeká, to se ještě dá pochopit. Ale stalo se mi, že jsem chtěl odpovědět na inzerát, tak jsem volal na udané telefonní číslo a dovolal jsem se taky až asi napošesté (nevím jestli jsem nakonec neposílal mejl a až poté se mi podařilo dovolat, zřejmě protože si ten dotyčný spojil to číslo s tím mejlem), protože se dotyčnému nechtělo zvedat neznámé číslo. Proč to teda do toho inzerátu uváděl jako kontakt. Neni to poprvé, co se mi něco takového stalo, ale většinou stačilo zkoušet to napodruhé.

Neznámá čísla zvedám stejně jako ta známá (dovolat se mi není jednoduché, to uznávám), neznámému číslu se nepředstavuju (známému pro změnu není potřeba se představovat), jenom říkám prosím, myslím že i podle etikety se má představit člověk na druhém konci drátu, tedy ten, který chce rozhovor zahájit. Myslím, že opačně je to akorát u firem, kde se sluší po zvednutí se představit jménem člověka i firmy (stejně ale se musím ubezpečovat (dovolal jsem se prosím do ...), protože oni to mají jako takovou frázi, které neni rozumnět).

Příchozí hovory by snad neměly nic stát. Nevím, jestli ještě existují hovory na účet volaného, a pokud ano, jestli se poznají (logika by nasvědčovala, že by se poznat měly). Takže si klidně vyposlechnu neodolatelnou nabídku, a řeknu, že mě nezaujala. Naposledy mi s tím člověk na druhém konci praštil bez rozloučení, to nesvědčí o dobré kultuře ve firmě bohemia energy (oni jsou asi placeni od kusu, a ze mě jim nic nepůjde, ale přecejenom by se slušelo hovor ukončit nějakou zvořilostní frází, alespoň nashledanou, když nic jiného). Občas se mi dovolaji lidi, kteří se spletli v čísle, nebo něco jiného.

Tomu třetímu nevěřím, respektive nevěřim, že to udělal telefonát, spíš bych tipoval na nějaké překliknutí se, namísto vytočení čísla jeho smazání, ono to obvykle není tak těžké. Určitou prevencí je mít uložená čísla ještě někde v sešítku (nebo ve 21. století v počítačovém sešitě), to kdyby mobil náhodou přejel tank nebo spadnul do žumpy (přičemž to kryje právě i nechtěné smazání).

..Proč to teda do toho inzerátu uváděl jako kontakt....

Mně se stalo, že jsem měl předepsané nějaké rehabilitace. V nemocnici mi rovnou řekli, že nejsou lidi, tak jsem se zeptal na VZP, dali mi pár kontaktů na pracoviště co s nimi mají smlouvu i s telefonními čísly. Když jsem na jedno zavolal, tak jsem rovnou od pana doktora dostal vynadáno, jak si dovoluji obtěžovat ho na jeho soukromá mobil.
Tak jsem si u jeho kontaktu připsal "KRETÉN" a už jsem ho neobtěžoval.

Koukal jsem na svůj starý příspěvek.
Mobily mohou mít i zajímavá použití.
Jednou jsme s kýmsi byli v krčmě na pivu, přisedl si k nám týpek, začal nás otravovat se svými problémy a vypadalo to, že hned tak nepřestane, nechtělo se mi rovnou ho poslat do prrdele, tak jsme to nějak přežili.
Když jsem o tom pak přemýšlel, napadlo mne domluvit se s partnery, že v takovém případě jeden odejde na záchod, toho druhého prozvoní když ten druhý jakoby přijme hovor ale ve skutečnosti ho utne, ten ze záchodu se mezitím vrátí, ten u stolu "pokračuje v hovoru" a pak se omluví, že musí něco naléhavě řešit a toho ze záchodu požádá, aby mu s tím šel pomoci. Snad to tak bude společensky přijatelnější.
:-):-):-):beer:

Takhle podobně jsme to měli domluvené s kolegou co jsme s ním dělali na tři směny, když on měl noční a já ranní, vystupoval jsem z autobusu co on do něj nastupoval, tak já, když už jsem v tom autobusu seděl, jsem ho prozvonil, on to utnul a šel na ten autobus, tak jsme měli zařízené, že tam jeden z nás byl - ta doba kdy on už z pracoviště odešel a já jsem tam ještě nepřišel zase tak kritická nebyla. Pokud bych se třeba někde zdržel, tak bych mu zavolal ještě jednou a to on by pak vzal.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru