Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak jste přestali kouřit?

Ahoj. Je mi 21 let, kouřím asi tak cca od 16 a za těch pár let jsem to vyhoupl až na takovej level že dávám asi 20-35 za den. Chtěl bych přestat kvůli přítelkyni a kvůli práci ale potřeboval bych poradit nejlépe osobní zkušenosti protože co jsem si pročítal např kourenizabiji.cz apod. tak to jsou takový odborný řeči který mi k ničemu asi nebudou. Co vám k tomu pomohlo? Fungujou ty spreje, žvejky nebo náplasti s nikotinem a podobné věci? Kdo se s tím setkal určitě je vás spousta tak prosím o vaše rady. :-) děkuji

Předmět Autor Datum
Já jsem kuřák. Byl jsem kuřák, pak jsem na několik let přestal, pak opět začal (nebudu řešit proč).…
Zarniwúp 11.06.2017 14:12
Zarniwúp
Ovšem, nikdy nebudeš nekuřák, ale pouze abstinující kuřák (je to stejné, jako s alkoholismem). Exis…
IQ37 11.06.2017 22:17
IQ37
To je možné, je to individuální. Znám pár lidí - není jich moc, ale já se na to taky nijak nevyptává…
Zarniwúp 11.06.2017 23:05
Zarniwúp
Já jsem přestal velmi rychle. Asi v 15 - 16 letech, při pívu u ohňa, jsem občas vyšlukoval lehkou LM…
Prasak 11.06.2017 20:26
Prasak
To s neudýcháním je výmluva:) Nazi Pope udýchal bohoslužbu, Zinedine Zidane fotbalový zápas i s prod…
karel 11.06.2017 20:41
karel
Možná výmluva, ale pak se jim jezdilo líp.
Prasak 11.06.2017 21:49
Prasak
Jako odvykačku kouření mám "dobrou" zkušenost s pobytem v nemocnici. Kouřil jsem více než 35 let (ve…
IQ37 11.06.2017 22:09
IQ37
Já jsem nepřestal kouřit, ale kouřím opravdu jen občas to do toho nepočítám 'pasivní' kouření. (kouř…
Párek v rohlíku 13.06.2017 20:36
Párek v rohlíku
Já jsem to zvládl pomocí tohodle návodu: http://www.dwich.cz/cs/obsah/jak-prestat-kourit-behem-21-d…
Redsnake 14.06.2017 13:21
Redsnake
Ten server z toho kouření asi zdechnul. Nejede. :-) Ta "rajčata" jsou nějaký oficiální recept, nebo…
IQ37 14.06.2017 15:08
IQ37
Ja som prestal kvoli zdravotnym dovodom, prve dni trochu pomozu naplasti ale ak ich nepotrebujes tak… poslední
MM.. 14.06.2017 22:11
MM..

Já jsem kuřák. Byl jsem kuřák, pak jsem na několik let přestal, pak opět začal (nebudu řešit proč).
Když jsem přestával, tak asi na tři pokusy.
Přestal jsem "ze dne na den", prostě od 1. 9. nekouřím. Postupné omezování nefunguje, je nutné to utnout.
Abstinenční příznaky jsou v podstatě dvou druhů. 1) zvykový. Na něj fungují právě žvejkačky (normální), bonbóny, sirky v hubě místo cigára a tak podobně. Na nervózní ruce zabírá něčím je zaměstnat, rubikovkou, kytarou, čimkoliv.
Druhej příznak je řekl bych 2) fyziologický a ten je asi zákeřnější. Od prvního dne se vrací "chuť", ovšem je vždy jen na několik minut. Obyčejně rychle odezní a s postupujícím nekouřením se frekvence "chutě" snižuje. Přibilžně po měsíci jsou tyhle "chutě" asi nejhorší (i když frekvence už může být poměrně nízká), pak to začne odeznívat a po cca třech měsících člověk sice není "čistý", ale dá se říct, že to zvládnul. Pak už je to jen lepší a lepší.
Ovšem, nikdy nebudeš nekuřák, ale pouze abstinující kuřák (je to stejné, jako s alkoholismem). Nicméně po 5-6 měsících se jako nekuřák budeš cítit a je to normálně hratelné. Chuť na cigaretu ale může překvapit klidně po letech, není to ale nic, co by nešlo bez potíží korigovat. Prostě jsi to kdysi "uměl" a nezapomíná se to.

Podle mě nefunguje přestat kvůli někomu, nebo kvůli něčemu. Nemá to základ. Přestat musíš kvůli sobě, protože tenhle důvod se nemůže nikdy ztratit, je nejtrvalejší, protože je sobecký.

Ovšem - je to jen moje zkušenost, někdo jiný to může mít jinak.

To je možné, je to individuální. Znám pár lidí - není jich moc, ale já se na to taky nijak nevyptávám - kteří kouří opravdu jen příležitostně. Nemají problém prostě několik měsíců nekouřit a pak zase někde u piva dát půl krabičky. Nevím, jak je to časté, ale existují.. :-)

edit: Všichni se za příležitostné kuřáky považují, ale pokud jde o to, někde to uvést, uvedou, že jsou nekuřáky. V zaměstnání, u doktora... Na tohle, když už na sebe řekli, jak to s tím kouřením mají, jsem se už zeptal.

Já jsem přestal velmi rychle. Asi v 15 - 16 letech, při pívu u ohňa, jsem občas vyšlukoval lehkou LM. To se dalo. Jednou nikdo neměl u sebe lehkou LM, tak jsem vzal nabídnutou Startku a asi po půlce jsem zjistil, že něco tak hnusnýho vlastně nemám zapotřebí a zahodil jsem to. To bylo poslední cígo v životě.

Kamarádi přestali po letech kouřit, když začali jezdit trochu víc na kole, občas nějakej ten závod a zjistili, že to neudýchají. Tak přestali hulit, ze dne na den, žádný postupně. V hospodě pak první věc, co po příchodu tam udělali, tak sklidili ze stolu popelník.

Jako odvykačku kouření mám "dobrou" zkušenost s pobytem v nemocnici. Kouřil jsem více než 35 let (ve špičce) až 80 cigaret denně, takže velmi silný kuřák. Přestal jsem ze dne na den. Nemocnice mi "pomohla" tím, že po operaci nebyl až tak moc možný pohyb (kouřit se ale dalo jít ven) a pak rozhodnutí, že se na to pokusím vykašlat. Abstinenční příznaky jsem neměl žádné! Nekouřím už osmý rok a nehrozí u mě nějaká recidiva.

Pro silné a dlouhodobé kuřáky před "odvykáním" doporučuji vyhledat doktora (třeba i obvoďáka), ten poradí jak na to, ale nic z toho samo nepomůže. A než začne takový kuřák nekouřit, ať se poinformuje i o případných rizicích takového nekouření. Ona se o tom veřejnost neinformuje, většině doktorů asi stačí pitomé obrázky na krabičkách s cigaretami.

Tím tě nechci navádět k nějaké hlouposti s dohrou v nemocnici! :-)

Já jsem nepřestal kouřit, ale kouřím opravdu jen občas to do toho nepočítám 'pasivní' kouření.
(kouřím od 8 třídy i když ty šluky ještě nebyly to vono, dokonce i marihuanu (velmi velmi descentne) která mi strašné voněla zacal jsem ji kouřit od druháku, ale s tou jsem přestal nějak chvilku co jsem opustil školu a dokončil Bc/Teoretická informatika...jestli to čtou děti 'marihuana je spatná áno' !!)

Cigaretu mi z huby vyklovl SPORT !!
Opravdu 90% omezení u mě došlo až s posilováním ke kterému jsem se dostal zcela náhodou, jelikož kouření mimo závislost je i o zvyku .
(3x týdně posilovna, 2x kolo, 1x kolečkové brusle a na cigaro chut nemám, lapám po dechu)

Když jsem nějak začal sportovat nebo posilovat (ale zase nejsem žádný kulturista nebo tak něco), jsem byl tak vymačklej a udýchaný že ta cigareta nesla ani šluknout po hodině když jsem si už zapálit dokázal, tak jsem si šlukl 2/3x víc to nešlo ani mi nejak nechutnala (coz je jen k uvítaní když chceš přestat, jakože přestat jsem v úmyslu nemel, cigareta byl můj kamarád a doprovázela me na různé místa, cekala semnou na autobus, když jsem byl sám, tak se objevila a dělala mi 5 minut společnost, ale to snížení přišlo nějak samo).

No a odstupem času jsem cigaretu nějak naturálně stáhl skoro až napolovic (10 cigaret denně, za 1.5-2 mesíce), pak přišla elektronická cigareta a po 2 měsících (letěla z baráku) jsem si uvědomil, ze vykouřím jen 3-5 cigaret denně a tak to pokračovalo až tak, ze si zapálím jen s přáteli někde v hospodě (v paluši), momentálně když si zapálím, tak jen když piju alkohol co je 1x za měsíc někdy i dva.
(myslím ze za tím stoji hodně změna zvyku než jak vlastní vůle kterou nemam nebo nějaké žvýkačky = jen změna závislosti, jinak kouřím rad i když je to jen občas, někdo píše přestat ze dne na den, u mě tomu tak nebylo, stáhl jsem to pomalu a naturálně bez nějakých krizí a hubou plnou žvýkaček s polepenýma zadama nikotinovými náplasti)

PS: Zásadně nekouřím před dětmi na zastávce jsem i předtím kouřil spíš bokem, nesnáším ty skurvy co kouřijou uvnitř zastávky (a né jen) a ještě ti to skoro fouknou do rypáku !!
(pak po nich na zastávce zbyde jen zamáčklí vajgl zasypaný 1Kg flustanců a hlenu, což po ránu není to co zrovna vyhledávám)

Já jsem to zvládl pomocí tohodle návodu:

http://www.dwich.cz/cs/obsah/jak-prestat-kourit-behem-21-dni/

a rok nekouřil. Pak jsem opět podlehl na silvestra a hulím dál. Tehdy mi dost pomohly nikotinové žvýkačky, které dokázaly vytrhnout trn z paty když to na mě přišlo. Když nekouřím, jsem nepříjemnej jako prdel, takže s tímhle se to dalo zvládnout.

EDIT: Ještě v případě nouze se mi osvědčily rajčata. Mám je rád i jen tak, tak jsem je tlačil při slabších chvilkách.

Ja som prestal kvoli zdravotnym dovodom, prve dni trochu pomozu naplasti ale ak ich nepotrebujes tak to nepouzivaj moze to sposobit aj alergie, nutkanie na cigaertu budes mat urcite, ja som tyzdne este chodil na balkon a najprv len zapalenu cigaretu udrziaval, potom som povedal ze to nema vyznam palit cigarety zbytocne bez vdychovania tak som potom chodil na ten balkon si len posediet a pozerat sa vonku jak je pekne, a isiel zas dnu, bez cigarety.
Po par tyzdnoch ked si telo odvykne od chemickej sracky budes omnoho kludnejsi a mne najviac pomaha to ze mam radost z toho ze nefajcim, som na to hrdy. To mi pomaha aj prekonavat pripadne nutkania (to nastane obcas napr. prides niekde na stanicu a akurat ti ujde vlak atd nutkanie dostanes, vtedy bud si poveim ze ja mam z toho radost a som hrdy ze nehulim a za druhe vymyslim si inu cinnost napr. idem na na tej stanici hladat kaviaren a dam si nejaku kavu a pokecam s barmanom apod a ne hulit). Po case (mesiace) uz potom nutkanie nastava len velmi zriedka a da sa to v mysli hned "zahodit" a rozmyslat/riesit ine veci. Prestan cim skor, budes sa citit lepsie.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru