
Vaše obľúbené jedlo
Fuu tak určite u mňa to je tarhoňa, špagety a hlavne bageta, avšak dobré bagety predávajú iba na benzínkach, ešte sa nestalo aby som si po tankovaní nekúpil bagetu :)
- Uvádzam sem obrázok len náhodov, až by ste češi nerozumeli tomu slovu tarhoňa :D
Kachnička.
Včera v hospodě:
www.2i.cz/2afd6b4192
Špagety s kečupem a posypané strouhaným eidamem. Fakt.
Jen s kečupem? My kvůli špagetám máme furt v mražáku balíčky mletýho masa, děláme boloňskou omáčku, děcka se po tom můžou utlouct.
![[ShotType1_328x328.jpg]](http://pi.ce-tescoassets.com/assets/CZ/195/8593861269195/ShotType1_328x328.jpg)
Když jsme u kečupu, jakej nejraději kupuješ?
My bereme už jen tento:
Kupuju buď Hellmans, takový ten půlkilový v plastu, jak stojí na uzávěru, nejraději jemně pálivý. Častěji ale beru tenhle z Lidlu, je dobrý a stojí asi dvacku. Raději pálivý, než jemný.
![[384-wp-20141213-15-28-43-pro-jpg]](http://debaty.net/files/384-wp-20141213-15-28-43-pro-jpg)
Já bych spíše vypsal jídla, které fakt nemusím. A to žemlovka, rýžový nákyp a podobné sladké variace vyrobené z něčeho, co příroda chtěla, aby bylo slané.
Tak to jsi trefil přesně moje "nefavority".
Do žuly tesat. Přidám mléčné polévky s nedefinovatelnými těstovinovými nočky - tím nás v paleolitu krmili ve školní jídelně. Ještě teď mám z nich trauma.
No dík teda. Já na tu mléčněpolévkovou šikanu už stihnul zapomenout za ty roky, teď jsi mi to ale připomněl v celé své sprostotě. Ano, toto byla strašlivá krmě.
Tohle si nějak nepamatuju, že by nám předkládali...
Ale měli jinej hit - křenovou omáčku. To snad dělali z mlíka. Jedl jsem to jen jednou a naštěstí až na střední, takže jsem to mohl v klidu odložit.
Co mi znechutili na základce - játra s rýží. Játra tedy moc nemusím dodnes, ale že bych je vyloženě nenáviděl, se nedá říct. Akorát je nevyhledávám, nejím a ony mě neotravují. Máme takový vyvážený, respektuplný vztah.
Tak křenová omáčka se dělá z mlíka.
To asi jo, ale jenom? Nikdy mi nepřišlo, že by to bylo ještě nějak dochucený.
Aha, takže jenom z mlíka. Má se to dělat na jíšce, krom mlíka tam patří ještě sůl, smetana, možná ocet (volitelně, ale ten spíš do koprovky) a samozřejmě hafo křenu.
U nás v práci v kantýně dělají zelnou omáčku - mělo by to být asi zelí k masu, ale tak to naředí vodou a moukou, že zelí tam hraje druhý housle.
Jsi ještě jinoch. Tahle kulinářská zvěrstva se ve školství děla v sedmdesátých letech
. Dnes se tyhle sračky lejou žákům do hlav...
Já si sedmdesátky na základce pamatuju. (Já si pamatuju i na ty sračky, co nám lili do hlav, tohle se v principu vůbec nezměnilo.)
Samozřejmě, že jsem jinoch, ale hlavně duševně. Pozdějc tomu budu říkat dětinskost, ale zatím jsem jinoch.
Játra taky nejím. Při vaření to vždycky strašně smrdělo a chuťově taky nic moc. Prostě vyjetý filtry. Když se to náhodou vyskytne v jídle a já to omylem sním, no tak to nevybliju, ale zbytek z jídla vyberu. A ledvinky jsou na tom stejně, ne-li hůř.
Ještě nijak nemusím rajčata, ale syrový. Na pizze, nebo pod masem mi nevadí. Syrový sním, ale nic mi to chuťově neříká. Ale v jedné hospodě udělal kuchař místo obvyklé zeleninové oblohy k jídlu takovej zeleninovej salátek, samozřejmě tam byla rajčata. Bylo to přelitý nějakou neuvěřitelně dobrou zálivkou, že v tom salátu mi ta rajčata chutnala, až jsem se sám divil.
Ono není rajče jako rajče. Něco jiného jso ty hydroponické hrůzy v marketech a něco jiného je právě utržené z keříku na domácí zahrádce. Ale ono to platí vlastně u všeho - ovoce, zelenina, maso... to domácí je prostě "k sežrání".
Ani tak. Prostě je to jen jakási červená hmota bez nějaké zajímavé chuti.
Každý má jinú čuňu. Takový rajčatový salát s cibulí, pepřem a octem je mňamka. Já zas nesežeru celer, ani kdyby mi ušima kroutili - z jeho silice je mi silně na blití.
Jo, na celer jsem zapomněl, ten taky nežeru. Manželka no nanejvejš vyvaří v polívce a pak vyhodí, ale jinak se mi to silně ekluje. Smrdí to jak bolavá noha, nechápu, jak to někdo může udělat obalovaný coby řízek.
Na druhou stranu žeru spoustu jiné zeleniny, co by jiní do huby nedali, dokonce to mám strašně rád - brokolicu, květák, zelený fazolky (i ty z konzervy, ty jím i přímo z toho slanýho nálevu). Aj kel sežeru bez remcání. S dobrou klobásou je to výborný žrádlo.
Květák, když se vaří, smrdí jak čoklí šit. Po obalení a usmažení bych se jej ovšem užral. Na fazolkách a brokovnici mi vadí jen jejich mimozemská barva - se zavřenýma očima klidně sežeru. Jinak Peklo si představuju jako ostrov, kde roste pouze celer, kopr a bazalka
U mně jednoznačně kvalitní maso z krávy - a je fuk zda tatarák, nebo klasický steak na medium (rare ani well done nemusím).
Tatarák je jasný - s vejcem, solí, pepřem, sladkou paprikou, jemně nasekanou cibulí a jednou tajnou tekutou přísadou (která však není dochucovadlem). Doplněno středně propečenými topinkami a výlučně kvalitním českým česnekem.
Co se týká steaků, nemusí to být jen svíčková, můžu třeba i "méně kvalitní" roštěnec, nebo flank steak z pupku. Doplněno bagetkami s bylinkovým máslem, nebo americkými bramborami.
Nejím to často, ale když už, tak už.
+1
Mimochodem, není medium jako medium. Steak mužeš mít medium rare, medium nebo medium well. Osobně volím první možnost...
EDIT:
![[stupen-propeceni-steaku.jpg]](http://files.bifteky.cz/200000055-97f4d98eef/stupen-propeceni-steaku.jpg)
EDIT:
Teď když to vidím, dostávám na to brutální chuť...
Je to sice propečené Fotošopem, ale chutě mi to dělá taky. Btw já osciluji mezi Medium a Medium Rare podle toho, odkud je maso.
Pokud je z tesca, tak holt Well Done.
já, jak jsem už psal, jsem čistý "medium"
V tomto já mezi vás asi nezapadnu - hovězímu tak moc nehovím. Rád si dám dušenou roštěnku na houbách a na slanině, ale jinak mě hovězí moc neoslovuje a neoslňuje. To raději dobře propečenej bůček, krkovičku pečenou pod cibulí a bramborama, prostě něco z pašíka.
A miluju ryby. Nedávno jsem si dal candáta. Sedmý nebe.
Kanibale
Taky mám raději vepřové, třeba kotlety na bramborách se smetanou, to já rád. Nebo klasický řízek. Ostatně svíčkovou nebo rajskou máme vždycky s vepřovým.
Z ryb mám nejraději pstruha, v restauraci pod hradem Landštejnem jsem jedl nejlepšího.
No jo, kázat vodu se suchým chlebem a chlamstat pašíky a pstruhy na hradě. To by ti šlo, pokrytče!
Samozřejmě, z míšeňského porcelánu a stříbrnými příbory. Zapito výborným Rulandským (pozdní sběr, ročník 1998). Poté vykouřen doutník Havana. Účet za to? Na to bys makal dva měsíce.
Já ryby moc nemusím. Ale pokud jde o víno, tak dobré je povodňové (2002) Svatovavřinecké. Resp. mi nedávno moc chutnalo. Ale doutník jsem si potom tedy nedával, nejsem Bender.
Ryby jsou zdravé. Víno piju výjimečně; v hospodě pivo a doma nějakého toho panáčka
Rum, zelenou a tak.
Prostě alkoholik...
Těší mě.
Já na chlast nemám finance, na rozdíl od tebe
To máš ale blbé. Naštěstí existují low-cost alternativy:
![[okena_5.jpg]](http://hlubna.eu/wp-content/gallery/prostredky_na_okna/okena_5.jpg)

Cheers
Ty se nějak vyznáš...
Ale ne, díky. Já ty tvoje domácí alternativy nemusím
Pivko jo, kořalku vyjímečně. Když, tak si něco namíchám. Letos na Vánoce budeme kvedlat Starou mysliveckou a Karibský bílý rum.
Bílý rum mám nejraději s colou a citronovou šťávou. Samotný moc ne, to spíš tmavý.
No, Starou mysliveckou jsem dostal a protože čistou kořalku právě moc nepiju, tak jsme přemýšleli, co s tím. A tohle "řešení" nám vyšlo...
Mohlo by to ale být zajímavé, o tom žádná. Aktuálně myslivce doma nemám (myslím lahev staré myslivecké), abych to zkusil.
Co třeba chutnalo velmi zajímavě byl džus s vodkou Zubrówkou; ta je oproti normální vodce lehce jiná.
Ještě se do toho lije jahodový sirup a ještě něco, recept někde vyštrachala manželka, z hlavy ho nevím.
Zubrówku jsem nikdy nepil, - k vodce mám tak trochu odpor už přes dvacet let (tenkrát jsem jednou zajel hodně přes míru a ta vodka to odnesla za všechny), takže jsem už ani různé "verze" nezkoušel.
Zubrówka je dobrá, o dost jemnější než normální.
Jahodový sirup - to mě dost odrazuje. Taky si dávám takovou domácí klasiku:
1 dl Cinzano rosso
0,4 dl vodky
citronová šťáva, dle chuti.
Vynikající! Dá se tím ale docela rychle zbořit... Recept jsem kdysi dávno pochytil na flašce onoho Cinzana na zadní etiketě. Myslím, že se to nazývá Red & Mad. Název nelže...
Hmm, ale tohle zní dobře, možná zkusím vodku pustit na milost. Ale asi tedy ne letos.
Je to vynikající. Sakra, jsem se navnadil a nemám zrovna doma ingredience...
Už jsem to našel, je to ten druhý drink: http://www.staramyslivecka.cz/mix-drink/
Když to nepojede, tak Myslivec na kole to jistí.
Takže to ti dnes bude muset opět stačit tebou doporučovaná okena...
Tohle v Praze pijou akorát bezdomovci, co sem nalezli z jiných koutů země.
Huntsman Power. Chutná to jak Marťánci.
Na Campari dojde později (určitě ne dnes).
Kolegyně pojede příští rok na Kubu. Tož jsem požádal o lahvičku pravýho karibskýho rumíka.
K dostání je i u nás. Onehdá jsem po něčem takovém pošilhával v Kauflandu. Nevím, jak se to jmenovalo, ale bylo to kubánské.
Jenže tento bude opravdu origoš se vším všudy
Jinej kolega tam před pár lety taky byl a říkal, že je tam rum za babku. Taky aby ne, pro nás je tam prej všechno levný.
Tamto byl taky origoš, etiketa komplet španělsky, jen dole vzadu malá nálepka s údaji o dovozci a složení. Země původu: Kuba

Věřím, že je tam levně. Zajímaly by mě jejich cigára, ale co jsem četl, tak bychom se z nich v Evropě posrali, jaká to je síla
Jestli mi doveze i cigára, tak ti je pošlu.
To by bylo fajn
Ty tam budou asi taky hodně levné. Měl jsem už cigára z hodně koutů světa, nejen evropská, ale třeba z Jižní Koreje
Na obrázku na nich je velryba, to je asi vše, co jsem o nich schopen zjistit - jsou kompletně popsaná rozsypaným čajem. Chutnaly zvláštně, jinak, než cokoli co je k dostání u nás.
Za komančů, když jsme se s Kubou hodně kamarádili, byl Havana Club Rum i doutníky k dostání v Česku (v kubánských prodejnách) za pakatel. Doutníky (říkali jsme jim "čerčiláky") doslova za pár kaček. Ještě dnes mám doma docela rozsáhlou sbírku etiket z nich.
Já kupoval ve Španělsku karibský rum za 6€ a řeknu Vám... byl výbornej.
Občas požírám šproty ve vlastní šťávě, nebo v tomatě. Ale nevím, jestli se to stále řadí mezi zdravá jídla, protože ta konzerva mívá podezřele dlouhou dobu spotřeby
Lahodně zamřelé rybí maso se nekazí
Ohodnoť tohle, ty lahodo:
http://svedske-listy.blog.cz/1302/surstromming-delikatesa-nebo-biologicka-zbran
Není tady blijící smajlík
To už jste tu kdysi řešili. No je to odporné, nejedl bych zkažené ryby..
z pašíka můžu mozeček vejci a cibulkou (jinak vnitřnosti nemusím vůbec) a kvalitně udělanou prdelačku s oschlým chlebem. Z druhotných surovostí pak uzený špek a klobásky. A samozřejmě škvarky se sádlem (na chlebu mírně osolené, to je pokrm králů!)
Kurňa, začal jsem slintat!
No, kurňa... A pak, že je tolik infarktů!
Segetíňák od maminy s celozrnným chlebem (doma dělané zelí, půl-napůl prasátko s telátkem, dotvořené chilkama). To by vám, přátelé, vyschly slinné žlázy
.
Teďkom jsem si díky tobě vzpomněl na šašlík
Když se blíží ty Vánoce, strašně se těším na kapustnicu, tradiční slovenskou vánoční polívku. Už jsme do toho koupili kus uzenýho, ještě chybí uzený žebra, ty dělá vynikající Steinhauser, má u nás prodejnu.
To vypadá strašně
To vypadá dobře
Jo tak tohle bych pozřel.
To si piš! A ještě lepší je to pár dní zaleželý.
Tajemství receptu? Dat do hrnca, nemíchat a vařit pomalu asi 6 hodin.
Na té fotce to vypadá, jako kdyby to už někdo jedl.
Nevíš co je dobrý.
Chuťově to samozřejmě může být vynikající
To rozhodně. Já na to taky čučel s despektem, když jsem to viděl poprvé. Ale je to jen zelí a hromada masa.
Dělá někdo něco jiného, jako alternativu za bramborový salát ?
Bramborova kase
Bohuzel jsem v tomto smeru v rodine osamocen...
Proti kaši nic, ale musí se sežrat hned (nejde dost dobře ohřát při zachování jedlosti). To salát žereme tři dny
Jo to u nás taky musí být - lavór salátu na tři dny.
Já se ptal kvůli inspiraci, budeme mít asi na večeři hosty a ty nejedí salát, tak přemýšlím co jim vytvořit. Brambory nebo kaše se mi prostě nějak nezdají, když si představim náš talíř se salátem a jejich s vař. bramborama, tak mi to nepřijde dost košér. Nějaké nápady samozřejmě mám, ale chtěl jsem se nechat inspirovat třeba něčím lepším. A taky, aby to k řízku a klobáse mohli dostat domů.
Hranolky, krokety, americké brambory, ... Nevím jak moc je to košér, beru to podle sebe. V mnoha ohledech jsou tyto přílohy možná i lepší, než "těžký" bramborový salát.
to se u nás moc nevede. domácí am. brambory je jedna z mých možností.
"Americké brambory" se u nás jmenujou "pečáky". Mňamka sama o sobě (nejlépe s podmáslím).