Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jaký druh sýra máte nejraději?

Tak jsem si dneska večer jen tak na chuť uvalil kousek sýra a tak mě napadlo, že zrovna tento mám nejraději ze všech - ementál, resp. sýry ementálskýho typu. Naprosto jedinečná chuť.
Ostatní mám taky rád, ale prostě ementál je můj nej.

A jakej sejra cpete do hlavy nejraději vy?

Předmět Autor Datum
Mě si získala 5 let stará Gouda.
Potkan007 22.08.2013 21:42
Potkan007
Čéče já potkal jednu měsíc starou a ta už nebyla k žrádlu. :)
Moas 22.08.2013 22:04
Moas
hermelín se zeleným pepřem. parenica uzená i neuzená. kozí sýr - a kdysi jsem ho potkal i s bylinkam…
lední brtník 22.08.2013 22:04
lední brtník
Ty brtníčí chlebíčky se zdají být jako zajímavá chálka. Má to háček - nemám tvrdej chleba. V posledn…
Prasak 22.08.2013 22:36
Prasak
brtničí chlebíčky já nejraději na styl topinka. Topinky nasucho, lehce osolit, nadrtit česnekem a je…
Jack 22.08.2013 22:59
Jack
Já takovéhle věci remoskuju.
oldsoft 23.08.2013 17:49
oldsoft
Javor, což je kupodivu taveňák. ale s lomem. Něco jako stará dobrá klasika - liška a vrána. Z tvrdý…
Moas 22.08.2013 22:04
Moas
Javor? Já mám pocit, že je to sýr sýrového typu, tedy není to z mlíka. Parmazán? Nevím sice, z čeho…
Prasak 22.08.2013 22:35
Prasak
Ježiš... ne Javor, ale Primátor.
Moas 23.08.2013 06:00
Moas
Proč máš problém s parmazánem?
Redsnake 22.08.2013 23:04
Redsnake
Je to mléko se zákysem vyrobeným z obsahu žaludků mlékem krmených telat. Jinými slovy tele se vyblij…
Moas 23.08.2013 06:05
Moas
syridlo.... Nerekl bych ze to zrovna telata blijou do kyble. Vis kolik se tam toho dava? To jsou pro…
Redsnake 23.08.2013 07:05
Redsnake
a co teprve taková cibetková káva! ]:)
touchwood 23.08.2013 07:50
touchwood
Kopi Luwak jsem si dal naposledy včera, dostal jsem jako úplatek :)
karel 23.08.2013 07:52
karel
Je mi jedno, jestli se tam toho dává procento nebo promile. Úplně si představuju tu alpskou scenérii…
Moas 23.08.2013 08:17
Moas
njn, aspoň neubude:)
Redsnake 23.08.2013 08:40
Redsnake
No ony se ty enzymy získávají trochu jinak - bez té romantiky kolem, tele má zavedenou trvalou sondu…
Kurt 23.08.2013 08:41
Kurt
To je mi jasné, že tele je někde napojeno na hadice. Ale snad to ani nechci vědět.
Moas 23.08.2013 20:02
Moas
Mám rád hermelín s česnekem a vlašskými ořechy.
Zarniwúp 22.08.2013 22:36
Zarniwúp
Hrudkový tvaroh (ne "mazlák"), oštiepok z Terchové, Kiri, Gouda, Balkánský sýr, Jadel. Nic smradlav…
L-Core 22.08.2013 22:44
L-Core
Jadel si vcelku pravidelně kupuju. Smradlavý sýry? Ani nivu?
Prasak 22.08.2013 23:29
Prasak
Ne, ani podívat. Z nějakého plísňáku jsem se jako malé děcko zablul.
L-Core 23.08.2013 07:22
L-Core
Parmazán do těstovin,Nivu třeba do vaječné omelety nebo do nějaké masové kapsy a usmažit.Za studena…
tuta 22.08.2013 23:29
tuta
Nejradeji jsem mel taky emental, ale i ostatni tvrde syry - klasickej eidam. Jeste dneska si vyjimec…
RedMaX 22.08.2013 23:35
RedMaX
to ses dočetl prosím kde?
Redsnake 22.08.2013 23:39
Redsnake
Treba Cinska studie, ale tech zdroju je vic, urcite to pujde dohledat i na netu.
RedMaX 23.08.2013 09:47
RedMaX
Jo, strašák rakoviny. To bys pak nesměl žrát skoro nic. Autem jezdíš? Mohl by ses vybourat. Jo a než…
Prasak 22.08.2013 23:40
Prasak
Tys nečetl vlákno o neohleduplných řidičích? Určitě to jsou všichni pravičáci a za rakovinu z mléčný…
Redsnake 22.08.2013 23:41
Redsnake
Ti řidiči určitě žerou sýry, ale kupodivu, mají volant nalevo! Jak je to možný!
Prasak 22.08.2013 23:43
Prasak
Nesmysl.
tuta 22.08.2013 23:44
tuta
já mám rád všechny sýry, nicméně favorité jsou romadur, maršovský sýr (bohužel už se nevyrábí) a bal…
kmochna 23.08.2013 00:07
kmochna
Sýry všecky (kromě těch bez chuti a zápachu, teď si nemůžu vzpomenot na název - jakási italská "spec…
mif 23.08.2013 09:01
mif
Že by mozzarella? Taky jsem těm amarounům nějak nepřišel na chuť (když žádnou nemají).
Moas 23.08.2013 09:30
Moas
Jo, to je ono. Je to jak žužlat umělou hmotu.
mif 23.08.2013 09:37
mif
Sama o sobě je mozarella hnusná,je potřeba ju ochutit oliváčem a bylinkama(oregano,bazalka) Vynikají…
tuta 23.08.2013 10:12
tuta
No jo, bazalka :-D. Na tu mám alergii - stačí lístek a jdu k zemi.
mif 23.08.2013 10:22
mif
Fakt? To je velká škoda, bazalku miluju...Pěstujeme si ji za oknem, příští rok už ji chci vysadit na…
Redsnake 23.08.2013 10:23
Redsnake
Mně to voní, ale HW jde po pozření do anafylaxe. S tím nic.
mif 23.08.2013 10:28
mif
Já mám mozarellu rád. Připomíná mi to bílek z vařenýho vajca s chuťovým ocasem po mlíku. Naopak nemu…
Prasak 23.08.2013 11:42
Prasak
Někdo holky, jiný vdolky. Má prokouřená čuňa nemá šanci u mozarelly nalézt vůbec nic. A jo - bílek z…
mif 23.08.2013 20:16
mif
Mozzarella je skvělá. Už ji začínají přicházet na chuť i Češi, stejně jako olivovému oleji. Ty kucha…
karel 23.08.2013 09:41
karel
To sis vymyslel :-D
Redsnake 23.08.2013 09:44
Redsnake
Nevymyslel.
karel 23.08.2013 10:02
karel
:-D:-D Karle...
mif 23.08.2013 09:50
mif
mozzarela sa dava na pizzu apod, tam je to super. ciste sa to neje, aspon teda ja to ciste nejem :)… poslední
MM.. 29.08.2013 18:44
MM..
Já ze sýrů jím asi všechno, ale spíš vyjímečně. Resp. mám pocit, že se každého sýru rychle přežeru.…
Redsnake 23.08.2013 11:45
Redsnake
Homemade nakládaný hermelín. Můj recept: Nálev: slunečnicovy olej, nemletý rozmarýn, nové koření, k…
MaSo 23.08.2013 12:02
MaSo
Je to hezký i na pohled, předpokládám, že to plní i dekorační funkci. :-)
Zarniwúp 23.08.2013 20:16
Zarniwúp
Předpokládám, že u nás by to moc dlouho dekorační funkci neplnilo, neb jsem huba mlsná, prožraná a h…
Jack 23.08.2013 23:40
Jack
Fetu jsme nedavno meli, v grilovanych rajcatech. Mooooc dobry to bylo :-) Kdyz jsme byli v Recku pre…
merlouska 23.08.2013 23:58
merlouska
Vyloženého favorita nemám, ale třeba Époisses (sýr zrající s alkoholem), který jsem ochutnal na loňs…
oldsoft 23.08.2013 17:57
oldsoft
Jednoznačně domácí kozí sýr. S česnekem naprosto nejlepší! A hlavně naprosto domácí, úplně jiná chuť…
šmejký 23.08.2013 19:07
šmejký
Já mám nejraději pivní sýr, romadúr, cibuli a půl bochníku čerstvého chleba. Mám však rád i jiné (em…
Kráťa 24.08.2013 01:57
Kráťa
Asi budu za cune, ale mam hrozne rad uzraly Romadur (i chilli), skoro tekouci ol.tvaruzky, hermelin…
greyhound 28.08.2013 19:40
greyhound
Za mne - nejlepsi co jsem mel byl starý (18+ mesicu) Maasdam, vyrazna nasladla chut, jemne do orisko…
lucifer 28.08.2013 19:53
lucifer
Mám rád sýry uzené, nejlépe pařenice, korbáčky a hlavně Tatranskou rolku - nabízí Váš Lidl.
Dale Cooper 28.08.2013 22:03
Dale Cooper
Zrajúci s bielou plesňou a s orechami. Hrozne mi nechutia francúzske syry.
29.08.2013 13:20

hermelín se zeleným pepřem.
parenica uzená i neuzená.
kozí sýr - a kdysi jsem ho potkal i s bylinkami.
slovenské korbáčiky uzené, neuzené, s paprikovou příchutí (jen od výrobce co to nemá přesolené).
lučina a tvarohové sýry.
taveňák - značka duko se celkem dá, jinak jako příchuť do rybí pomazánky.

brtníčí chlebíčky:
na tvrdý chleba se podrtí česnek. na to plátek ementálu a max 30s mikrovlnit.

brtničí chlebíčky já nejraději na styl topinka. Topinky nasucho, lehce osolit, nadrtit česnekem a ještě zahorka plátek až dva ementálu. Nemikrovlním.

Jinak sýry požírám téměř jakékoliv (polské výrobky za sýry nepovažuji) s výjimkou lahůdky, kterou vyráběla babička. Tvaroh osolit, okmínovat a v kameninové míse zatížit a na 14 dní zapomenout. Když už se zápach nedá snést a kolem domku chodí takový divný lidi v protichemických oděvech, je lahůdka hotova. Jí se lžící, protože vidličkou proteče.

Co se týče výroby Parmezánu, nic divného mi na něm nepřijde:

"Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let."
Wikipedie

Javor, což je kupodivu taveňák. ale s lomem. Něco jako stará dobrá klasika - liška a vrána.

Z tvrdých sýrů mi hodně chutnal Parmazán, ovšem jen do doby, než jsem zjistil, z čeho se vyrábí. Od té doby jen ho ucítím, chce se mi blejt.

Je mi jedno, jestli se tam toho dává procento nebo promile. Úplně si představuju tu alpskou scenérii, zasněžené vrcholky hor, pod nimi zelenou louku, telátko na pastvině... před sebou díži... vyvalené oči... a metá šavle a kosy.

Tím neříkám, že to nemáte jíst. Když vám to chutná, dejte si, je vám přáno. Pořád je to ve srovnání s hovnikávou, polévkou z vlaštovčích hnízd, chinchuline, opičím mozkem a podobnými pochoutkami docela slabý odvar.

Nejradeji jsem mel taky emental, ale i ostatni tvrde syry - klasickej eidam. Jeste dneska si vyjimecne zakoupim a dlabnu si. :-)

Vcelku me bavili i mekky syry, at uz klasika z Madety, tak ty tvarohovy - Lucina. Plesnivky a zrajici za to teda nikdy.

No potom co jsem zjistil, ze mleko a mlecne vyrobky (diky bilkovine kasein) zpusobuji rakovinu a pro cloveka jsou velmi nezdrave, dlouhodobe az jedovate, tak uz opravdu jen vyjimecne nejaky ten tvrdy syr, ale predpokladam, ze nakonec to omezim uplne a bez syru se obejdu.

Sama o sobě je mozarella hnusná,je potřeba ju ochutit oliváčem a bylinkama(oregano,bazalka)
Vynikající je už namíchaná směs,je to drahý,ale vydrží dlouho,stačí trocha.Je to dobrý i na kuřecí maso naprudko.Jen opečeš a na talířu si to potřeš tou směsí.Jednoduchý a chutný.
bazalka - http://www.eshop.maneo.cz/primerba-bazalka-340g-knorr-ean38302-skup11Zn1ak55.php
směs bylinek- http://www.eshop.maneo.cz/primerba-all-italiana-340g-knorr-ean38308-skup11Zn1ak55.php

mozzarela sa dava na pizzu apod, tam je to super. ciste sa to neje, aspon teda ja to ciste nejem :)

P.S. inac jem uplne vsetky syry mimo plesnivych. Tym myslim syry a ne toto co potravinarsky priemysel predava v umelohmotnych kelimkoch, to je nejaka divna hnusna hmota tak tu nejem :)

Homemade nakládaný hermelín.

Můj recept:
Nálev: slunečnicovy olej, nemletý rozmarýn, nové koření, kuličky pepře, hořčičné semínko
Náplň hermelínů: olivový olej, třený český česnek, sušená pálivá paprika, feferonky nasekané na jemno, hrubší kolečko červené cibule.
Do sklenice za každý hermelín jedna ostřejší feferonka.

Výsledek:
[30-herm2-jpg]

Předpokládám, že u nás by to moc dlouho dekorační funkci neplnilo, neb jsem huba mlsná, prožraná a hned bych to sežral. Ani utopenci se u nás nestačili řádně uležet a bylo po nich.

Apropo, sýry. Nikdo tu ještě nezmínil pravou řeckou Fetu. Tu rovněž miluju. Ať už na salát, za studena, nebo zapečenou s bazalkou, oreganem a olivovým olejem. K tomu ještě opečený řecký chléb, šumění moře,...

Sakra, já se nedivím jejich dlouhověkosti. Když je tam člověk vidí při odpolední siestě, v pohodě, minimum stresu,...

Fetu jsme nedavno meli, v grilovanych rajcatech. Mooooc dobry to bylo :-) Kdyz jsme byli v Recku pred x lety, tak jsme tam taky meli nejake pecivo s fetou vevnitr.

Obecne je mi to celkem jedno.. zeru vetsinu tech beznych syru co se vyskytujou v kramech, eidam, krolewski, gouda, hermelin, camembert a tak. Balkansky syr na sopaku je bozi. Jadel, korbacky mnam. Mozarella je super v bagete s rajcaty nebo jen se samotnymi rajcaty, bazalkou a olivovym olejem - ano, nema moc vyraznou chut, ale mne to celkem vyhovuje. Dlouho jsem nemusela nivu, pak jsem se naucila jist syrovou omacku z nivy, nedavno uz i nivu v grilovanych paprikach.. tak mozna se casem naucim davat si nivu i na chleba s maslem, jako to delaji mama s brachou.
Ale jinak smrduty syry eeeeeeeeee. Za syrecky jsme dycky mame nadavali, bo to tam cely zasmrdela :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru