Jaký druh sýra máte nejraději?
Tak jsem si dneska večer jen tak na chuť uvalil kousek sýra a tak mě napadlo, že zrovna tento mám nejraději ze všech - ementál, resp. sýry ementálskýho typu. Naprosto jedinečná chuť.
Ostatní mám taky rád, ale prostě ementál je můj nej.
A jakej sejra cpete do hlavy nejraději vy?
Mě si získala 5 let stará Gouda.
Čéče já potkal jednu měsíc starou a ta už nebyla k žrádlu. :)
hermelín se zeleným pepřem.
parenica uzená i neuzená.
kozí sýr - a kdysi jsem ho potkal i s bylinkami.
slovenské korbáčiky uzené, neuzené, s paprikovou příchutí (jen od výrobce co to nemá přesolené).
lučina a tvarohové sýry.
taveňák - značka duko se celkem dá, jinak jako příchuť do rybí pomazánky.
brtníčí chlebíčky:
na tvrdý chleba se podrtí česnek. na to plátek ementálu a max 30s mikrovlnit.
Ty brtníčí chlebíčky se zdají být jako zajímavá chálka. Má to háček - nemám tvrdej chleba. V poslední době ho moc nekupujeme
Jo, korbáčky jsou super, v Beskydech na slovenské straně jsme to taky brali přímo u výrobce. Půlkilový balení bych sežral na posezení.
brtničí chlebíčky já nejraději na styl topinka. Topinky nasucho, lehce osolit, nadrtit česnekem a ještě zahorka plátek až dva ementálu. Nemikrovlním.
Jinak sýry požírám téměř jakékoliv (polské výrobky za sýry nepovažuji) s výjimkou lahůdky, kterou vyráběla babička. Tvaroh osolit, okmínovat a v kameninové míse zatížit a na 14 dní zapomenout. Když už se zápach nedá snést a kolem domku chodí takový divný lidi v protichemických oděvech, je lahůdka hotova. Jí se lžící, protože vidličkou proteče.
Co se týče výroby Parmezánu, nic divného mi na něm nepřijde:
"Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let."
Wikipedie
Já takovéhle věci remoskuju.
Javor, což je kupodivu taveňák. ale s lomem. Něco jako stará dobrá klasika - liška a vrána.
Z tvrdých sýrů mi hodně chutnal Parmazán, ovšem jen do doby, než jsem zjistil, z čeho se vyrábí. Od té doby jen ho ucítím, chce se mi blejt.
Javor? Já mám pocit, že je to sýr sýrového typu, tedy není to z mlíka.
Parmazán? Nevím sice, z čeho se to dělá, prakticky všechno je to zkyslý mlíko, ale je fakt, že smrdí jak fusekle starýho horníka. I když na žrádle chutná výborně.
Ježiš... ne Javor, ale Primátor.
Proč máš problém s parmazánem?
Je to mléko se zákysem vyrobeným z obsahu žaludků mlékem krmených telat.
Jinými slovy tele se vyblije do kýble s mlíkem. Začínám tušit, jak byl asi parmazán objeven.
syridlo.... Nerekl bych ze to zrovna telata blijou do kyble. Vis kolik se tam toho dava? To jsou promile. To bys nesmel zrat skoro nic zkysleho..
a co teprve taková cibetková káva!
Kopi Luwak jsem si dal naposledy včera, dostal jsem jako úplatek :)
Je mi jedno, jestli se tam toho dává procento nebo promile. Úplně si představuju tu alpskou scenérii, zasněžené vrcholky hor, pod nimi zelenou louku, telátko na pastvině... před sebou díži... vyvalené oči... a metá šavle a kosy.
Tím neříkám, že to nemáte jíst. Když vám to chutná, dejte si, je vám přáno. Pořád je to ve srovnání s hovnikávou, polévkou z vlaštovčích hnízd, chinchuline, opičím mozkem a podobnými pochoutkami docela slabý odvar.
njn, aspoň neubude:)
No ony se ty enzymy získávají trochu jinak - bez té romantiky kolem, tele má zavedenou trvalou sondu přes stěnu břišní....
Nicméně jsou základem mnoha sýrů, zdaleka ne jen parmazánu.
To je mi jasné, že tele je někde napojeno na hadice. Ale snad to ani nechci vědět.
Mám rád hermelín s česnekem a vlašskými ořechy.
Hrudkový tvaroh (ne "mazlák"), oštiepok z Terchové, Kiri, Gouda, Balkánský sýr, Jadel.
Nic smradlavého bych do huby nedal, včetně francouzské či švýcarské produkce.
Jadel si vcelku pravidelně kupuju. Smradlavý sýry? Ani nivu?
Ne, ani podívat. Z nějakého plísňáku jsem se jako malé děcko zablul.
Parmazán do těstovin,Nivu třeba do vaječné omelety nebo do nějaké masové kapsy a usmažit.Za studena klasiku Eidam 30% nebo Hermelín.
Nejradeji jsem mel taky emental, ale i ostatni tvrde syry - klasickej eidam. Jeste dneska si vyjimecne zakoupim a dlabnu si.
Vcelku me bavili i mekky syry, at uz klasika z Madety, tak ty tvarohovy - Lucina. Plesnivky a zrajici za to teda nikdy.
No potom co jsem zjistil, ze mleko a mlecne vyrobky (diky bilkovine kasein) zpusobuji rakovinu a pro cloveka jsou velmi nezdrave, dlouhodobe az jedovate, tak uz opravdu jen vyjimecne nejaky ten tvrdy syr, ale predpokladam, ze nakonec to omezim uplne a bez syru se obejdu.
to ses dočetl prosím kde?
Treba Cinska studie, ale tech zdroju je vic, urcite to pujde dohledat i na netu.
Jo, strašák rakoviny. To bys pak nesměl žrát skoro nic. Autem jezdíš? Mohl by ses vybourat. Jo a nežer maso.
O škodlivosti mléčných výrobků jsem teda ještě neslyšel. Minimálně je to zdroj vápníku.
Tys nečetl vlákno o neohleduplných řidičích? Určitě to jsou všichni pravičáci a za rakovinu z mléčných výrobků můžou asi taky.
Ti řidiči určitě žerou sýry, ale kupodivu, mají volant nalevo! Jak je to možný!
Nesmysl.
já mám rád všechny sýry, nicméně favorité jsou romadur, maršovský sýr (bohužel už se nevyrábí) a balkánský kaškaval. pokud budete na balkáně, tak ochutnejte vyzrálý kaškaval v šopáku. to nemá chybu.
Sýry všecky (kromě těch bez chuti a zápachu, teď si nemůžu vzpomenot na název - jakási italská "specialita"). Mým favoritem jsou klasické tvargle.
Že by mozzarella? Taky jsem těm amarounům nějak nepřišel na chuť (když žádnou nemají).
Jo, to je ono. Je to jak žužlat umělou hmotu.
Sama o sobě je mozarella hnusná,je potřeba ju ochutit oliváčem a bylinkama(oregano,bazalka)
Vynikající je už namíchaná směs,je to drahý,ale vydrží dlouho,stačí trocha.Je to dobrý i na kuřecí maso naprudko.Jen opečeš a na talířu si to potřeš tou směsí.Jednoduchý a chutný.
bazalka - http://www.eshop.maneo.cz/primerba-bazalka-340g-knorr-ean38302-skup11Zn1ak55.php
směs bylinek- http://www.eshop.maneo.cz/primerba-all-italiana-340g-knorr-ean38308-skup11Zn1ak55.php
No jo, bazalka . Na tu mám alergii - stačí lístek a jdu k zemi.
Fakt? To je velká škoda, bazalku miluju...Pěstujeme si ji za oknem, příští rok už ji chci vysadit na záhon, ideálně pár metrů čtverečních Cpeme ji do všeho, stejně jak česnek :D
Mně to voní, ale HW jde po pozření do anafylaxe. S tím nic.
Já mám mozarellu rád. Připomíná mi to bílek z vařenýho vajca s chuťovým ocasem po mlíku. Naopak nemusím tvargle, když jsem byl malej, tak to chaloval tata a mě to jako děcku smrdělo a od tý doby jsem tomu nepřišel na chuť.
Někdo holky, jiný vdolky. Má prokouřená čuňa nemá šanci u mozarelly nalézt vůbec nic. A jo - bílek z vajica je velmi podobné humage.
Mozzarella je skvělá. Už ji začínají přicházet na chuť i Češi, stejně jako olivovému oleji. Ty kuchařské pořady vykonaly své, nedávno jsem byl svědkem, jak se ji občan v hypermarketu dožadoval a trval na tom, že musí být z mamuta.
To sis vymyslel
Nevymyslel.
Karle...
mozzarela sa dava na pizzu apod, tam je to super. ciste sa to neje, aspon teda ja to ciste nejem :)
P.S. inac jem uplne vsetky syry mimo plesnivych. Tym myslim syry a ne toto co potravinarsky priemysel predava v umelohmotnych kelimkoch, to je nejaka divna hnusna hmota tak tu nejem :)
Já ze sýrů jím asi všechno, ale spíš vyjímečně. Resp. mám pocit, že se každého sýru rychle přežeru. Nejvíc mám rád asi romadůr, prasácky na čerstvej chleba s máslem a na to romadůr a na to cibuli. Mňam!
Homemade nakládaný hermelín.
Můj recept:
Nálev: slunečnicovy olej, nemletý rozmarýn, nové koření, kuličky pepře, hořčičné semínko
Náplň hermelínů: olivový olej, třený český česnek, sušená pálivá paprika, feferonky nasekané na jemno, hrubší kolečko červené cibule.
Do sklenice za každý hermelín jedna ostřejší feferonka.
Výsledek:
Je to hezký i na pohled, předpokládám, že to plní i dekorační funkci.
Předpokládám, že u nás by to moc dlouho dekorační funkci neplnilo, neb jsem huba mlsná, prožraná a hned bych to sežral. Ani utopenci se u nás nestačili řádně uležet a bylo po nich.
Apropo, sýry. Nikdo tu ještě nezmínil pravou řeckou Fetu. Tu rovněž miluju. Ať už na salát, za studena, nebo zapečenou s bazalkou, oreganem a olivovým olejem. K tomu ještě opečený řecký chléb, šumění moře,...
Sakra, já se nedivím jejich dlouhověkosti. Když je tam člověk vidí při odpolední siestě, v pohodě, minimum stresu,...
Fetu jsme nedavno meli, v grilovanych rajcatech. Mooooc dobry to bylo Kdyz jsme byli v Recku pred x lety, tak jsme tam taky meli nejake pecivo s fetou vevnitr.
Obecne je mi to celkem jedno.. zeru vetsinu tech beznych syru co se vyskytujou v kramech, eidam, krolewski, gouda, hermelin, camembert a tak. Balkansky syr na sopaku je bozi. Jadel, korbacky mnam. Mozarella je super v bagete s rajcaty nebo jen se samotnymi rajcaty, bazalkou a olivovym olejem - ano, nema moc vyraznou chut, ale mne to celkem vyhovuje. Dlouho jsem nemusela nivu, pak jsem se naucila jist syrovou omacku z nivy, nedavno uz i nivu v grilovanych paprikach.. tak mozna se casem naucim davat si nivu i na chleba s maslem, jako to delaji mama s brachou.
Ale jinak smrduty syry eeeeeeeeee. Za syrecky jsme dycky mame nadavali, bo to tam cely zasmrdela
Vyloženého favorita nemám, ale třeba Époisses (sýr zrající s alkoholem), který jsem ochutnal na loňském festivalu středomořských chutí a vůní byl špica - ale je to druh sýra jen pro otrlé.
Takovéhle ochutnávky mám nejraděj:
Zde jsou fotky z onoho festivalu.
Jednoznačně domácí kozí sýr. S česnekem naprosto nejlepší! A hlavně naprosto domácí, úplně jiná chuť než z obchoďáku.
Já mám nejraději pivní sýr, romadúr, cibuli a půl bochníku čerstvého chleba.
Mám však rád i jiné (ementálské typy).
Před dvaceti lety jsem měl rád i taveňáky. Ale od té doby, co z nich udělali "light bláto" je téměř nejím.
Asi budu za cune, ale mam hrozne rad uzraly Romadur (i chilli), skoro tekouci ol.tvaruzky, hermelin a ostatni druhy plisnovych syru. Ale jinak nepohrdnu zadnym typem. Kozi jsem jeste nezkusil
Za mne - nejlepsi co jsem mel byl starý (18+ mesicu) Maasdam, vyrazna nasladla chut, jemne do oriskove. A pak Holandska gouda Excellentia cca. kolem 2 let stara. Jinak muzu vetsinu syru, jen nemusim ty "plesnive".
Mám rád sýry uzené, nejlépe pařenice, korbáčky a hlavně Tatranskou rolku - nabízí Váš Lidl.
Zrajúci s bielou plesňou a s orechami. Hrozne mi nechutia francúzske syry.