
Jaký druh sýra máte nejraději?
Tak jsem si dneska večer jen tak na chuť uvalil kousek sýra a tak mě napadlo, že zrovna tento mám nejraději ze všech - ementál, resp. sýry ementálskýho typu. Naprosto jedinečná chuť.
Ostatní mám taky rád, ale prostě ementál je můj nej.
A jakej sejra cpete do hlavy nejraději vy?
hermelín se zeleným pepřem.
parenica uzená i neuzená.
kozí sýr - a kdysi jsem ho potkal i s bylinkami.
slovenské korbáčiky uzené, neuzené, s paprikovou příchutí (jen od výrobce co to nemá přesolené).
lučina a tvarohové sýry.
taveňák - značka duko se celkem dá, jinak jako příchuť do rybí pomazánky.
brtníčí chlebíčky:
na tvrdý chleba se podrtí česnek. na to plátek ementálu a max 30s mikrovlnit.
Já takovéhle věci remoskuju.
Javor, což je kupodivu taveňák. ale s lomem. Něco jako stará dobrá klasika - liška a vrána.
Z tvrdých sýrů mi hodně chutnal Parmazán, ovšem jen do doby, než jsem zjistil, z čeho se vyrábí. Od té doby jen ho ucítím, chce se mi blejt.
Proč máš problém s parmazánem?
Je to mléko se zákysem vyrobeným z obsahu žaludků mlékem krmených telat.
Jinými slovy tele se vyblije do kýble s mlíkem. Začínám tušit, jak byl asi parmazán objeven.
syridlo.... Nerekl bych ze to zrovna telata blijou do kyble. Vis kolik se tam toho dava? To jsou promile. To bys nesmel zrat skoro nic zkysleho..
Je mi jedno, jestli se tam toho dává procento nebo promile. Úplně si představuju tu alpskou scenérii, zasněžené vrcholky hor, pod nimi zelenou louku, telátko na pastvině... před sebou díži... vyvalené oči... a metá šavle a kosy.
Tím neříkám, že to nemáte jíst. Když vám to chutná, dejte si, je vám přáno. Pořád je to ve srovnání s hovnikávou, polévkou z vlaštovčích hnízd, chinchuline, opičím mozkem a podobnými pochoutkami docela slabý odvar.
No ony se ty enzymy získávají trochu jinak - bez té romantiky kolem, tele má zavedenou trvalou sondu přes stěnu břišní....
Nicméně jsou základem mnoha sýrů, zdaleka ne jen parmazánu.
To je mi jasné, že tele je někde napojeno na hadice. Ale snad to ani nechci vědět.
Sýry všecky (kromě těch bez chuti a zápachu, teď si nemůžu vzpomenot na název - jakási italská "specialita"). Mým favoritem jsou klasické tvargle.
Že by mozzarella? Taky jsem těm amarounům nějak nepřišel na chuť (když žádnou nemají).
Jo, to je ono. Je to jak žužlat umělou hmotu.
Já mám mozarellu rád. Připomíná mi to bílek z vařenýho vajca s chuťovým ocasem po mlíku. Naopak nemusím tvargle, když jsem byl malej, tak to chaloval tata a mě to jako děcku smrdělo a od tý doby jsem tomu nepřišel na chuť.
Někdo holky, jiný vdolky. Má prokouřená čuňa nemá šanci u mozarelly nalézt vůbec nic. A jo - bílek z vajica je velmi podobné humage.
mozzarela sa dava na pizzu apod, tam je to super. ciste sa to neje, aspon teda ja to ciste nejem :)
P.S. inac jem uplne vsetky syry mimo plesnivych. Tym myslim syry a ne toto co potravinarsky priemysel predava v umelohmotnych kelimkoch, to je nejaka divna hnusna hmota tak tu nejem :)
Já ze sýrů jím asi všechno, ale spíš vyjímečně. Resp. mám pocit, že se každého sýru rychle přežeru. Nejvíc mám rád asi romadůr, prasácky na čerstvej chleba s máslem a na to romadůr a na to cibuli. Mňam!
Homemade nakládaný hermelín.
Můj recept:
Nálev: slunečnicovy olej, nemletý rozmarýn, nové koření, kuličky pepře, hořčičné semínko
Náplň hermelínů: olivový olej, třený český česnek, sušená pálivá paprika, feferonky nasekané na jemno, hrubší kolečko červené cibule.
Do sklenice za každý hermelín jedna ostřejší feferonka.
Výsledek:
![[30-herm2-jpg]](http://debaty.net/files/30-herm2-jpg)
Je to hezký i na pohled, předpokládám, že to plní i dekorační funkci.
Předpokládám, že u nás by to moc dlouho dekorační funkci neplnilo, neb jsem huba mlsná, prožraná a hned bych to sežral. Ani utopenci se u nás nestačili řádně uležet a bylo po nich.
Apropo, sýry. Nikdo tu ještě nezmínil pravou řeckou Fetu. Tu rovněž miluju. Ať už na salát, za studena, nebo zapečenou s bazalkou, oreganem a olivovým olejem. K tomu ještě opečený řecký chléb, šumění moře,...
Sakra, já se nedivím jejich dlouhověkosti. Když je tam člověk vidí při odpolední siestě, v pohodě, minimum stresu,...
Fetu jsme nedavno meli, v grilovanych rajcatech. Mooooc dobry to bylo
Kdyz jsme byli v Recku pred x lety, tak jsme tam taky meli nejake pecivo s fetou vevnitr.
Obecne je mi to celkem jedno.. zeru vetsinu tech beznych syru co se vyskytujou v kramech, eidam, krolewski, gouda, hermelin, camembert a tak. Balkansky syr na sopaku je bozi. Jadel, korbacky mnam. Mozarella je super v bagete s rajcaty nebo jen se samotnymi rajcaty, bazalkou a olivovym olejem - ano, nema moc vyraznou chut, ale mne to celkem vyhovuje. Dlouho jsem nemusela nivu, pak jsem se naucila jist syrovou omacku z nivy, nedavno uz i nivu v grilovanych paprikach.. tak mozna se casem naucim davat si nivu i na chleba s maslem, jako to delaji mama s brachou.
Ale jinak smrduty syry eeeeeeeeee. Za syrecky jsme dycky mame nadavali, bo to tam cely zasmrdela
Vyloženého favorita nemám, ale třeba Époisses (sýr zrající s alkoholem), který jsem ochutnal na loňském festivalu středomořských chutí a vůní byl špica - ale je to druh sýra jen pro otrlé.
Takovéhle ochutnávky mám nejraděj:
Zde jsou fotky z onoho festivalu.
Jednoznačně domácí kozí sýr. S česnekem naprosto nejlepší! A hlavně naprosto domácí, úplně jiná chuť než z obchoďáku.
Já mám nejraději pivní sýr, romadúr, cibuli a půl bochníku čerstvého chleba.
Mám však rád i jiné (ementálské typy).
Před dvaceti lety jsem měl rád i taveňáky. Ale od té doby, co z nich udělali "light bláto" je téměř nejím.
Asi budu za cune, ale mam hrozne rad uzraly Romadur (i chilli), skoro tekouci ol.tvaruzky, hermelin a ostatni druhy plisnovych syru. Ale jinak nepohrdnu zadnym typem. Kozi jsem jeste nezkusil
Za mne - nejlepsi co jsem mel byl starý (18+ mesicu) Maasdam, vyrazna nasladla chut, jemne do oriskove. A pak Holandska gouda Excellentia cca. kolem 2 let stara. Jinak muzu vetsinu syru, jen nemusim ty "plesnive".
Mám rád sýry uzené, nejlépe pařenice, korbáčky a hlavně Tatranskou rolku - nabízí Váš Lidl.
Zrajúci s bielou plesňou a s orechami. Hrozne mi nechutia francúzske syry.