Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tomu říkám debilní web :-D Kdy už jen lidi pochopí, že náboženství je jen způsob jak ovládat davy :…
Wolve 31.10.2014 21:37
Wolve
je těch přistěhovalců už víc něž dost (především UKčka a Vietnamčíci)... Sorry, ale máš s nimi něj…
Dale Cooper 01.11.2014 15:00
Dale Cooper
Suhlasim. Nebranme sa globalizacii a prilevu novych ludi...nakoniec podla statistik uz pomaly vymier…
fleg 03.11.2014 09:33
fleg
Ok ale když už tady musí být, tak ať se alespoň naučí mluvit česky, když už například pracují na pok…
Wolve 03.11.2014 19:25
Wolve
U pokladny to zase není tak potřeba. Sem píšou etničtí Češi a Slováci a často je to hrůza.
karel 03.11.2014 20:05
karel
Máme tady i pár Čechoslováků udržujících a rozvíjejících jazykovou tradici doktora Husáka.
Dale Cooper 03.11.2014 20:34
Dale Cooper
Možná rejpnu trochu do "živého", ale dokud je tady nějaká nezaměstnanost (můj odhad nezaměstnaneteln…
Roker 03.11.2014 22:16
Roker
Řešení aneb sen všech zisků chtivých podnikatelů v ČR. Milionová armáda lidských zdrojů, nejlépe řád… nový
M-Pol 04.11.2014 06:09
M-Pol
Můžeš mi ty kotlíku ukázat, kde jsem něco takového psal...? Někdy mi připadá,že je to jen a pouze tv… nový
Roker 04.11.2014 11:10
Roker
Asi to bude nad tvoje chápání, ale měl jsem to štěstí, že práce kterou jsem dělal byla v prvé řadě m… nový
M-Pol 04.11.2014 11:38
M-Pol
Co by mělo být nad moje chápání? Že jsi se rozhodl ekonomicky tak,jak jsem psal? Rozhodoval jsi se p… nový
Roker 04.11.2014 14:28
Roker
Skoro znárodnění/očištění třeba formou Islandu o kterém je ticho po pěšině, páč se to do tohoto bord… nový
M-Pol 04.11.2014 14:42
M-Pol
Ocisteni jako od ceho? Jako ze bys do vsech firem dosadil koho, "matky terezy" ktere nebude zajimat… nový
Roker 04.11.2014 15:29
Roker
Hlavně ta formulka, že trh vše vyřeší a jedno zda pracovní či ekonomický. Prostě máme každý jinou př… nový
M-Pol 04.11.2014 15:44
M-Pol
A od ceho jineho tady jsme nez od debaty? :-) Ja nikde nikdy nepsal ze trh vyresi VSE a ani si to ne… nový
Roker 04.11.2014 15:54
Roker
SMYSLUPLNY navrh Nikdo nemá ani tady a asi ani jinde. U nás je to vždy z kouta do kouta rudý - bílý… nový
M-Pol 04.11.2014 16:11
M-Pol
Tak já ti právě jeden dal a ani jsi mi nevysvětlil, co je na něm pro tebe nesmysluplného... Že socia… nový
Roker 04.11.2014 17:44
Roker
Máš pravdu asi nepřispívám, ale to bude nejspíše jakýmsi opotřebením a tím pádem už vše toto dění sl… nový
M-Pol 04.11.2014 18:33
M-Pol
Řekl bych, že od toho jsou blogy bez možnosti komentářů, ale přece když se vyjádříš v debatách, tak… nový
Roker 04.11.2014 18:41
Roker
extremistické strany ...... ODS Prosímtě proč? ODS? Strana jako každá jiná; banda lumpů napojená… nový
Dale Cooper 04.11.2014 20:33
Dale Cooper
Blbost. Práce, které u nás tito lidé zejména zastávají (zejména nekvalifikované práce) jsou zpravidl… nový
JR_Ewing 04.11.2014 08:19
JR_Ewing
Je to blbost. 5% nezamestnanost je minimum, ktore sa neda normalne podliezt. 5% ludi proste pracovat… nový
fleg 04.11.2014 08:54
fleg
Ale vždyť přece píšu to samé můj odhad nezaměstnanetelných lidí je cca 5%, což je nyní víc Pod 5%… nový
Roker 04.11.2014 11:16
Roker
Opět? On někdy byl dostatek SMYSLUPLNÝCH rozumně ohodnocených pracovních příležitostí? Nemyslíme sna… nový
JR_Ewing 04.11.2014 11:36
JR_Ewing
Tak tvá otázka je postavená dost na individualismu. Co je smysluplné a rozumně ohodnocené pracovní m… nový
Roker 04.11.2014 14:03
Roker
viz Vietnamci Velká většina Vietnamců u nás jede na vlastní triko. Podnikají (krámy s hadry, večer… poslední
Dale Cooper 04.11.2014 20:36
Dale Cooper

je těch přistěhovalců už víc něž dost (především UKčka a Vietnamčíci)...

Sorry, ale máš s nimi nějaký problém? Myslím jako nějakej fakt velkej problém? Myslím, že Vietnamci a UK nejsou pro naši zemi problém. U Vietnamců tady už vyrůstá generace těch, co se tady narodili a nemají s přizpůsobením se potíže, naopak. A Ukrajinci? Jsou možná poněkud méně civilizovaní, ale nepochází z diametrálně odlišné kultury než my. S jejich asimilací rovněž není problém.
Jo, máme kliku, že sem neproudí davy nějakých pošuků s ručníkem na hlavě... To by bylo jiné kafe, než Nguyen z večerky nebo Volodymyr, co u sousedů maká na stavbě od slunka do slunka.

Suhlasim. Nebranme sa globalizacii a prilevu novych ludi...nakoniec podla statistik uz pomaly vymierame (nizka porodnost vs umrtnost), takze preco nie?
Vietnamci su naozaj ok, ziju tu uz minimalne 2-3 generacia a ich deti (par ich poznam) su kulturne na nerozoznanie od nas. Ukrajincov by som sa tiez nebal, su to len chudobni pribuzni, takze sa dokazu asimilovat v ramci jednej generacie.
Moslimovia privedu okrem inej kultury aj ine nabozenstvo a navyse skusenost z inych krajin ukazuju, ze ani dalsie generacie nie su celkom imunne voci vonkajsim vplyvom...vid ako sa cuduju v EN, ci DE, ze ich obyvatelia bojuju na strane ISILu.

Možná rejpnu trochu do "živého", ale dokud je tady nějaká nezaměstnanost (můj odhad nezaměstnanetelných lidí je cca 5%, což je nyní víc), nevidím důvod otevírat náš trh práce pro lidi, kteří, co si budeme namlouvat, mají jiné finanční potřeby (znám jak Vietnamce, tak Rumuny a vím, jak se za peníze které tady vydělají, mají u nich doma...). Co si budeme povídat, dávat to za vinu českým podnikatelům a živnostíkům je ekonomický i logický nesmysl tak, jako to dávat za vinu těm, kteří za tou prací k nám jdou. Řeknu to tak, mít volné pracovní místo na stavbě a moci za něj zaplatit částku "X" (ať se netočíme na pětníku) a potřebuji udělat práci "Y" tak si rozhodně vyberu Rumuna, Bulhara nebo i Vietnamce, než Čecha. Za tu částku X odvede práce čech práci Y, v případě, že si vyberu hodně dobře a budu mu stát za prdelí. Ti ostatní,teré jsem vzpomněl mají tyto výhody: Nemusím si tak úzkostlivě vybírat - ti co sem jdou za prací, sem jdou za prací a ne za tím "chodit do práce", takže šance, že trefím na lempla se, se čtvercem dolů, snižuje.
Odvedou práci Y aniž bych na ně musel nějak extra dohlížet a berou to jako samozřejmost, v případě, že je třeba odvést práci Y + 30% tak ji odvedou a jsou rádi,že víc vydělají.
Já nejsem arbitrem a není mi příslušno soudit, zda je to X za odvedené Y v úměře, ale je fakt ten, že prostě tyto národy jsou ochotny odvést práci za méně (logicky, kvůli životním nákladům v jejich zemi) než čech.
Jaké je tedy řešení? Za mě jedině, prozatím uzavřít, nebo výrazně příškrtit náš trh práce proti dumpingu z venčí (sorry, chápu že i ti Rumuni musí někde dělat, ale pokud nemáme pořádek uvnitř, nemůžeme pomáhat okolí...), ozdravit trh práce (je to na dlouhou debatu = snížení byrokracie, zpružnění trhu práce, což obnáší i nenáviděné a podle mě nepochopené "změkčení" zákoníku práce, zlevnění zdanění práce, větší tlak na kvalitu odvedené práce atd. atd. atd.). Pak se imho můžeme bavit o nějakém otevření našeho, již dravého, trhu práce pro pracovníky ze zemí s nižší životní úrovní... Prostě bohužel, ale podle mého názoru jiná cesta jednoduše není.

Řešení aneb sen všech zisků chtivých podnikatelů v ČR.
Milionová armáda lidských zdrojů, nejlépe řádně zadlužených třicetiletou hypotékou, táhnoucí od města/regionu k městu/regionu za prací.
(s vlastními stany a kotlíky, s čepicí v podpaží a v předklonu)

Můžeš mi ty kotlíku ukázat, kde jsem něco takového psal...? Někdy mi připadá,že je to jen a pouze tvůj sen, když neustále píšeš o "čepicích v podpaží,nebo žmoulajících kšiltovkách".
Ziskuchtivý je každý, lhostejno jestli podnikatel nebo zaměstnanec, nebo ty jsi snad chodil do práce kvůli dobrému pocitu a bylo ti u (_._) kolik vyděláš? Dosažení zisku je snad princip podnikání, nemyslíš? Já chápu, že se tobě zajídá (to soukromé podnikání) a to zřejmě hodně, když jsi ochoten dle svých slov skládat compy jenom proto, abys nasral ty, kteří to dělají se ziskem, nicméně jak bys ideálně vyřešil trh práce než tím, že snížíš nabídku pracovníků, čímž bude logicky zvýšen tlak na vyšší mzdu, lepší podmínky, benefity atd...?
A v podstatě máš dvě varianty jak to udělat. Buď zaměstnávat uměle (stát bude vytvářet pracovní místa a křivit trh),nebo budeš motivovat další a další zaměstnavatele aby na trh vstoupili (snížení byrokratické zátěže, zlevnění práce jako takové, zavedení právního státu a domožení se v krátké době spravedlnosti - nezaplacené pohledávky, atd. atd. atd.
Nebo jaký máš ty řešení, kromě kotlíků?

Asi to bude nad tvoje chápání, ale měl jsem to štěstí, že práce kterou jsem dělal byla v prvé řadě mým koníčkem/zábavou a plat či zisk byl až někde v dálce.
Nasrat chci hlavně ty kteří zisk vytvářejí oblbováním druhých a je jedno jestli to je PC nebo sojovej párek, či poplatek z čehokoliv.
Trh práce, lidské zdroje, levná pracovní síla jsou výmyslem všech nenažranců světa kteří lidi považují jen za potřebný hmyz, který jim je jinak u prdele.

Co by mělo být nad moje chápání? Že jsi se rozhodl ekonomicky tak,jak jsem psal? Rozhodoval jsi se podle toho, co bude prospěšné pro tebe, upřednostnil jsi práci,která tě bavila a peníze ti stačili. Možná jsi mohl mít práci lépe placenou, ale zase by tě nebavila. Vybral jsi si tak, jak jsi si vybral a pouze podle sebe, případně svých blízkých (čas strávený v zaměstnání atd.). Tak samo se přece rozhoduje i zaměstnavatel a to ty nazýváš nenažraností. V tom případě jsi nenažraný i ty, rozhodoval jsi se sobecky a ne například podle toho, jestli se jedná o českého zaměstnavatele (bezohledu na to zda tě práce bude bavit,nebo kolik budeš vydělávat), aby daně zůstaly doma... Je to naprosto to samé, ale tento příklad ti asi vonět nebude, proč je pro tebe někdo jiný nenažraný, když se rozhoduje stejně jako ty?
OK toto asi nevyřešíme, ty prostě myslíš třídně a chceš vidět v každém zaměstnavateli nenažraného kapitalistu a v každém zaměstnanci "obtížný, předkloněný hmyz s kotlíkem", fajn, toto ti asi z hlavy nikdo nedostane. Teď je tady ale ta druhá věc. Já neříkám nic jiného, než že i ten tvůj nenažraný kapitalista by musel přitlačit adekvátně na pilu, pokud by ten tvůj "obtížný hmyz" prostě nesehnal. A to světe div se v nepřímé úměře k tomu, kolik by toho hmyzu na trhu práce bylo (polopaticky - čím méně, tím vyšší nabídka platu...). Takže v čem vidíš problém v tom, co navrhuji a píšu?

Takže, onálepkovat umíš, to už jsem se přesvědčil, vyvracet ti to nemá smysl, držme se nenažraného kapitalisty a obtížného hmyzu. Teď tedy ukaž, že máš i nějaké řešení. To, že se každý bude rozhodovat ve svém zájmu je bohužel pro tebe logické a asi to nijak nezměníš... Takže co tedy vlastně navrhuješ? Znárodnění?

Ocisteni jako od ceho? Jako ze bys do vsech firem dosadil koho, "matky terezy" ktere nebude zajimat zisk a vlastni firma? Porad jsi mi nejak neodpovedel co je spatneho na tom, co navrhuji ja. A porad jsem se nedozvedel co KONKRETNE navrhujes, Island? Tam pokud vim udelali revoluci, vyhazeli vladu a uredniky a znarodnily banky, ano řadu z toho schvaluji, a? Jak ti to vyresi to, ze napriklad majitel pekarny nema duvod platit prodavacce tolik, kolik by si predstavovala, protože trh prace (at uz ho budes sebevic nazvyat vymyslem nenazrancu) mu tech prodavacek nabizi vic nez dost... Ja si myslim ze jsem reseni předložil, co se ti na nem ekluje?

A od ceho jineho tady jsme nez od debaty? :-)
Ja nikde nikdy nepsal ze trh vyresi VSE a ani si to nemyslim. Vyresi toho ale docela dost a toto je jedna z ukazkovych veci ktere by vyresil. Musel by mit ale jeste jedno pridavne jmeno a to zdravy, zdravy trh, ktery tu bohuzel neni a ty ho ani z nejakeho duvodu nechces.
Trh nevyresi veci, kde je na miste moralni hledisko, nebo socialni otazky.
Tlacil jsem na tebe s odpovedi proto, ze kritizovat je velmi snadne a kritiku jak je vsechno spatne je plna republika, ale najit nekoho, kdo ma i SMYSLUPLNY navrh, je nadlidský ukol...

SMYSLUPLNY navrh

Nikdo nemá ani tady a asi ani jinde.
U nás je to vždy z kouta do kouta rudý - bílý a myslím, že to ani během jedné dvou generací vyřešit nelze.
(všechno jsou to jen pokusy zda by to mohlo být takto nebo takto většině vyhovující, nu a zatím ses to jaksi ne a nedaří)

Tak já ti právě jeden dal a ani jsi mi nevysvětlil, co je na něm pro tebe nesmysluplného... Že socialistické inženýrství a maximální ochrana zaměstnance prostě nefunguje je doceladobře vidět na Španělsku, Portugalsku nebo Francii. V první zmíněné je zaměstnanec skoro jako adoptované dítě - taky to skoro nejde vrátit, mají jedny z nejsilnějších odborů na světě a mají tam 20% nezaměstnanost. Čím to himl bude? Kde udělali soudruzi chybu?
Zapojme hlavu, pokud zaměstnance skoro nemůžu propustit, jakou mám motivaci vzít lidi na zkoušku, když se pokusím rozjet nový projekt? (když mi nevyjde, co s nimi?) Jak říkám, cesta je jediná, maximalizovat poptávku po pracovních místech a potom ani tomu zaměstnanci nebude tolik vadit, že mi to nevyšlo a já jej nepotřebuju, když si ihned najde uplatnění jinde... Je toho víc, nebudu vypisovat úplně všechno a všechny možnosti + opatření. Jde o princip, buď chápeš, nebo nikoli...

Samozřejmě že abychom se dostali na úroveň zemí se staletou demokratickou minulostí, kde mají vysokou životní úroveň nepůjde udělat za týden. Problém je, že lidé prostě chtějí řešení teď, hned a okamžitě a z toho plyne profit pro extremistické strany jako je KSČ, DSSS, Úsvit, ODS apod. A taky pro pochybné projekty typu ANO.

Připadá mi, že lidé často používají termín jako "občanská společnost", ale naprosto neví co to znamená... Znamená to především to,že by se museli změnit oni sami a vzít do rukou s tím spojenou odpovědnost. Což se samozřejmě vylučuje se socialistickými vzdušnými zámky (nemusíte nic,jen makat, my se postaráme)... Takže ano, máš pravdu, chce to čas, ale obávám se, že 2 generace jsou docela málo.
Nemyslíš si ale, že tvým postojem (všechno na piču, všichni zmrdi a nenažranci, ale alternativu nebo návrh nemám skoro žádný - sorry, ale Island nevyřeší to, o čem se tu bavíme) k té pozitivní změně ve společnosti moc nepřispíváš?

Řekl bych, že od toho jsou blogy bez možnosti komentářů, ale přece když se vyjádříš v debatách, tak lze očekávat, že to bude někdo připomínkovat... Pokud jsem tě tím nějak iritoval, omlouvám se.

Já chápu, že pokud už máš nějaký křížek na hrbu (sorry za formu, snad se neurazíš, říká se to tak...), tak jsi zdeziluzionizovaný, ovšem já vidím kolem sebe čím dál víc těch, co jen všechno kritizují, ale nějaký konstruktivní přístup nikde, pak ta kritika, podle mě, zcela postrádá validitu...

Ale dobrá, nechme toho, nikam to asi nevede. Snad jsi tedy se mnou nezabil moc času...

Blbost. Práce, které u nás tito lidé zejména zastávají (zejména nekvalifikované práce) jsou zpravidla za minimální mzdu (oficiálně, neoficiálně by někteří zaměstnavatelé platili ještě míň, protože za dveřma čeká deset takových). Češi už nechtějí být hadrem zaměstnavatele za minimální mzdu. Ostatně je to nádherně vidět na nedostatku profesionálních řidičů, prý jich chybí až 5000. No holt budou muset zaměstnavatelé přijít se zajímavějším ohodnocením a podmínkami, pak zase řidiči budou. Uzavřením trhu práce ani uvolnením pravidel tam čechy nedostaneš. Jak dostat (vzdělanější - relativně víc, než ti cizinci) čechy do těchto nechtěných činností (nádenická práce za minimální mzdu), za předpokladu uzavření pracovního trhu, by bylo snížit životní úroveň tak, aby byli vděčni za tuhle nádeničinu, ale to není, myslím, vůbec lákavá představa. Tak žijou v Severní Korei, Čína se z toho (s nárůstem vzdělání a střední třídy) pomalu dostává. Reálnou možností je naopak zvyšovat úroveň vzdělání a tyto nádennícké práce nechat strojům, automatům a případně té malinké (kéž by) nevzdělané části obyvytel.

Je to blbost. 5% nezamestnanost je minimum, ktore sa neda normalne podliezt. 5% ludi proste pracovat nechce a nikdy nebude. V case najvacsieho blahobytu, ked bol problem zohnat zamestnanca sme na uradoch vykazovali 5% nezamestnanost. 5% nezamestnanost (+- autobus) vykazuju hlavne mesta ako Praha a Bratislava a tam naozaj nepracuje len ten kto nechce.
Takze pokial ma stat 5% nezamestnanost moze si kludne otvorit trh prace, pretoze tych 5% ludi nikdy nezamestna.

Ale vždyť přece píšu to samé

můj odhad nezaměstnanetelných lidí je cca 5%, což je nyní víc

Pod 5% je imho nezaměstnanost přirozenou cestou nestlačitelná. Tito lidé za normálních okolností pracovat prostě nebudou. Podle mého názoru by ale těch lidí bylo cca 2-3%, pokud by se jim prostě nepracovat nevyplatilo. Takže pokud by opět byl dostatek pracvních příležitostí, dal by se docela dost osekat onen přebujelý sociální stát na pouze ty, kteří práce schopní opravdu nejsou, což by jaksi donutilo pracovat i 2-3% těch "nezaměstnatelných". Imho 5% lidí, kteří pracovat nebudou je dnes za předpokladu sociálního státu, který máme...
To bych ale řešil opravdu až jako poslední, v případě, že by byla velká poptávka po pracovní síle a její malá nabídka, pak bychom si to mohli dovolit.

Tak tvá otázka je postavená dost na individualismu. Co je smysluplné a rozumně ohodnocené pracovní místo pro mě, to nemusí být pro Tebe atd. Říkám jenom tolik, že o kvalifikované pracovníky bych se nebál, těch je pořád nedostatek (vidím to denně u nás ve firmě), jenomže ono je jaksi potřeba zaměstnat i ty nekvalifikované a případně i ty méně bystré a šikovné (nebudeme si lhát do kapsy, že neexistují, že ne...) a tyto místa jsou právě obsazovány cizinci, kterým stačí nižší mzda, jelikož u nich doma jsou i za tuto mzdu "králové" (viz Vietnamci nebo Rumuni).NA kvalifikovaných postech je to znát již méně (osobně znám Rumuna zedníka, co je opravdu fachman a strčí do kapsy většinu čechů, ale taky dostává na hodinu víc, než 70% zedníků u nás).
No a druhá věc kterou tvrdím je ta, že bude-li nedostatek volných lidí na trhu práce, bude se zkrátka muset zaměstnavatel snažit, aby nějakou získal a nyní ta druhá otázka, jak se asi bude snažit?
Je to přece jednoduchá matematika, ale bohužel o to je k ní trnitější cesta. Lidi na to ale slyšet nechtějí, lépe se poslouchá: "Zvýšíme minimální mzdu! Zpřísníme zákoník práce! Prosadíme zpřísnění propouštění! atd. atd. atd. a ve své nekonečné hlouposti si ani neuvědomují, že všechny tyto věci jsou vlastně jim samotným ke škodě. Ano, jim, zaměstnancům... Bohužel :-(

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru