Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ještě jednou islám a pak už dám pokoj

Možná rejpnu trochu do "živého", ale dokud je tady nějaká nezaměstnanost (můj odhad nezaměstnanetelných lidí je cca 5%, což je nyní víc), nevidím důvod otevírat náš trh práce pro lidi, kteří, co si budeme namlouvat, mají jiné finanční potřeby (znám jak Vietnamce, tak Rumuny a vím, jak se za peníze které tady vydělají, mají u nich doma...). Co si budeme povídat, dávat to za vinu českým podnikatelům a živnostíkům je ekonomický i logický nesmysl tak, jako to dávat za vinu těm, kteří za tou prací k nám jdou. Řeknu to tak, mít volné pracovní místo na stavbě a moci za něj zaplatit částku "X" (ať se netočíme na pětníku) a potřebuji udělat práci "Y" tak si rozhodně vyberu Rumuna, Bulhara nebo i Vietnamce, než Čecha. Za tu částku X odvede práce čech práci Y, v případě, že si vyberu hodně dobře a budu mu stát za prdelí. Ti ostatní,teré jsem vzpomněl mají tyto výhody: Nemusím si tak úzkostlivě vybírat - ti co sem jdou za prací, sem jdou za prací a ne za tím "chodit do práce", takže šance, že trefím na lempla se, se čtvercem dolů, snižuje.
Odvedou práci Y aniž bych na ně musel nějak extra dohlížet a berou to jako samozřejmost, v případě, že je třeba odvést práci Y + 30% tak ji odvedou a jsou rádi,že víc vydělají.
Já nejsem arbitrem a není mi příslušno soudit, zda je to X za odvedené Y v úměře, ale je fakt ten, že prostě tyto národy jsou ochotny odvést práci za méně (logicky, kvůli životním nákladům v jejich zemi) než čech.
Jaké je tedy řešení? Za mě jedině, prozatím uzavřít, nebo výrazně příškrtit náš trh práce proti dumpingu z venčí (sorry, chápu že i ti Rumuni musí někde dělat, ale pokud nemáme pořádek uvnitř, nemůžeme pomáhat okolí...), ozdravit trh práce (je to na dlouhou debatu = snížení byrokracie, zpružnění trhu práce, což obnáší i nenáviděné a podle mě nepochopené "změkčení" zákoníku práce, zlevnění zdanění práce, větší tlak na kvalitu odvedené práce atd. atd. atd.). Pak se imho můžeme bavit o nějakém otevření našeho, již dravého, trhu práce pro pracovníky ze zemí s nižší životní úrovní... Prostě bohužel, ale podle mého názoru jiná cesta jednoduše není.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality