Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem coop hb zkupuje a likviduje

Zaznamenali jste to? Nějaké družstvo coop hb zkupuje jiná družstva ,pekárny ,nábytek a ostatní prodejny a postupně je potom likviduje. Kupuje v rámci jakoby fúze i v úplně jiném kraji za účelem je zlikvidovat.
Je to snad účel zlikvidovat konkurenci ? Tady moc velká konkurence (kromě vietnamcu a velkých marketů není) Flosman, Bala

Předmět Autor Datum
Běžný byznys, dělá se to tak běžně. Máš tím osobně nějaký problém?
Prasak 06.08.2025 17:38
Prasak
Jo protože někde mají to co se nedá jinde sehnat . A na těch prodejnách jsou někteří lidi závislý. A…
radyvpc 06.08.2025 18:11
radyvpc
Jó, co jsme si v ´89 vycinkali, to máme. já jsem necinkal a je mi to plat prtné. [100285-zvonilklice… nový
Yarda 06.08.2025 19:10
Yarda
Takže to hovno, co tenkrát měli v regálech v obchodech, ti vyhovovalo? Já si pamatuju místní kovomat… nový
Prasak 06.08.2025 20:12
Prasak
Nikoliv já mám na mysli posledních 20 Let. To fungovalo dobře .A teď když Jednota spotřební družstvo… nový
radyvpc 06.08.2025 20:39
radyvpc
Já nereagoval na tebe, ale na Yardu. To je nostalgik, co si myslí, že za komárů bylo líp. K tvýmu t… nový
Prasak 06.08.2025 22:00
Prasak
Tak nevím kde jsi nakupoval a kovomat bych zrovna nesrovnával. Jelikož můj otec neměl žádné nářadí,… nový
nerady 06.08.2025 22:14
nerady
Takže jsi ty věci nešel rovnou koupit, ale tak nějak těžce sháněl. Jo, ta poslední věta je gró všeho… nový
Prasak 07.08.2025 12:07
Prasak
Co se shánění týká: https://kutilska.poradna.net/questions/3297364-kde-koupit-plechove-uhelniky http… nový
Yarda 07.08.2025 13:00
Yarda
Ja to nechapem, niekedy mam pocit, ze sme zili asi kazdy inu dobu(Yarda). Ja som svoj prvy bicykel d… nový
fleg 07.08.2025 13:37
fleg
Já jsem si první barevný televizor, počkal jsem si, až se začne vyrábět tenhle https://www.oldradio.… nový
Yarda 07.08.2025 14:17
Yarda
A pak že tehdy měli lidi k sobě blíž.... houby leda, navzájem si záviděli, co kdo měl a kdo sehnal,… nový
Prasak 07.08.2025 20:26
Prasak
Máš pravdu, že záleželo kde člověk bydlel. Osobně jsem bydlel v okresním městě na západě Čech. Favor… nový
nerady 07.08.2025 18:43
nerady
U nas v meste bolo niekolko stankov PNS, ktore som kazdy mesiac musel obehat a aj tak sa mi nie vzdy… nový
fleg 07.08.2025 19:03
fleg
První bicykly jsme taky měli po sousedech, jejichž kluci byli o fous starší. A brácha pak čase dosta… nový
Prasak 07.08.2025 20:21
Prasak
K těm kolům ještě jedna věc. Když byla "železná neděle" tak jsme obcházely "hromádky" a sbírali star… nový
nerady 07.08.2025 21:00
nerady
Já jsem reagoval na tazatele. Prostě COOP HB likviduje konkurenci, to by se před plyšákem nestalo, t… nový
Yarda 06.08.2025 22:25
Yarda
Diskutoval jsem jinde: Potřebovali bychom tu mít pár nových Baťů s vizí do budoucna. :-( nový
Yarda 07.08.2025 08:12
Yarda
Konkurence se obvykle likviduje, aby toho mohli sami prodávat víc. Zlikvidovat konkurenci a pak toho… nový
Wikan 06.08.2025 21:58
Wikan
Nóóó.... teoreticky to tak je, ale vzpomněl jsem si na Allegro a CZC :-D nový
Prasak 06.08.2025 22:01
Prasak
Něco možná by šlo pochopit. Skupina Coop se dělí na družstva tzv 'Svaz českých a moravských spotřebn… nový
radyvpc 06.08.2025 23:07
radyvpc
Vážně myslíš, že je to organizovaný zločin? :-) Asi jsi myslel ÚOHS. A ten s tím má sotva co dělat,… nový
Wikan 07.08.2025 06:57
Wikan
V podstatě se děje to co po roce 1990 v celé republice. Likvidace cukrovarů, cihelen, porcelánek atd… nový
nerady 07.08.2025 18:56
nerady
Zaregistroval jsem minulý rok, že v Římě na hlavním nádraží (Roma Terminni) už neni COOP ale něco ji… nový
mll 21.08.2025 13:55
mll
COOP znamená prostě družstvo. Italské COOPy nemají nic společného s našimi. Jinak spotřební družstva… poslední
Wikan 21.08.2025 14:10
Wikan

Běžný byznys, dělá se to tak běžně. Máš tím osobně nějaký problém?

Jo protože někde mají to co se nedá jinde sehnat . A na těch prodejnách jsou někteří lidi závislý. A ještě k tomu ubírají zboží a z velkoskladu přijde třeba něčeho jen jedna krabice to se opravdu vyplatí. osobně vím že před převzetím byly některé prodejny bohatě zásobeny a zboží jezdilo pravidelně.

Takže to hovno, co tenkrát měli v regálech v obchodech, ti vyhovovalo? Já si pamatuju místní kovomat. Cokoliv jsem tam tehdy chtěl, tak odpověď byla: "Nemáme, zeptejte se příští týden!"

Já nereagoval na tebe, ale na Yardu. To je nostalgik, co si myslí, že za komárů bylo líp.

K tvýmu tématu - kdyby to fungovalo, nebyl by důvod to odprodávat. Ony ty malý prodejny asi moc nevydělávají, kdo má auto, zajede si jednou týdně do Kauflandu a do místní Jednoty skočí leda na rohlíky. A ze starých babek, co nemají auto, ty Jednoty dlouhodobě existovat nemohou.
Ale vzpomněl jsem si, jak jsem vloni na dovolené na Šumavě nakupoval v místním obchodě, asi taky nějaká Jednota, či COOP, ono je to stejný. Ten obchod byl návrat o 30 let zpět, prodavačky v typických zástěrách (hábitech), úzký uličky, stará dlažba. Asi jsem odvyknul, co jsem se už dávno přestěhoval do města, jak to v odlehlejších oblastech v obchodech vypadá.

Tak nevím kde jsi nakupoval a kovomat bych zrovna nesrovnával. Jelikož můj otec neměl žádné nářadí, tak vím co vše jsem si kupoval. Někdy kolem roku 1970 ruční dvourychlostní vrtačku za 150,-Kčs, kterou v roce 1983 nahradila elektrická Narex 513 také dvourychlostní za 1300,-Kčs, svěrák York (80 mm) jsem kupoval někdy kolem roku 1969 (cenu už si nepamatuji), svářecí trafo jsem kupoval pomocí zásilkové služby (dovoz ČSAD) asi za 3300,-Kčs. Živě si pamatuji jak Němci v roce 1990 u nás nakupovali vrtáky, pilové plátky a další nářadí. Šuplera v té době stála asi 150,-Kčs a tak bych mohl pokračovat. Co se nedalo koupit tak se dalo "vyfasovat" jelikož jsem pracoval v dílnách státního statku a náš nákupčí byl schopný (spíš všeho schopný) a jelikož potřeboval občas něco opravit od nás tak se dalo sehnat hodně věcí. Kombinovaný sporák do podnikového bytu za flaštičku rumu, kolo favorit také za flaštičku nad prodejní cenu. Jediné co mě dostalo byl nákup kombinované lednice s mrazákem, která stála 5700,-Kčs a kámoš prodavač zavolal, že ji má ale ne Calex ale Gorenje a ta stála 10500,-Kčs (na její nákup "prasklo" spoření mladých):-). Je pravda, že např. horolezecké vybavení mimo lana a helmy byl problém. Karabiny se daly sehnat až když je vyráběl Walter, kvalitní péřák se šil u soukromníka, cepín a mačky z Rakouska došly do každého sportu po jednom kuse a tak jsem je kupoval ve stejný den ve dvou různých sportech od sebe vzdálených 60 km. Co bylo nedostatkové: jižní ovoce, LP desky zahraničních interpretů, kvalitní tunery, gramofony, kazeťáky, Rifle, stavební materiál, nábytek, náhradní díly na osobní vozy a osobní vozy, foťáky jen Made in CCCP. Je pravda, že co se týká masa tak soused byl řezník a matka když šla nakoupit, tak nevěděla co si z krámu odnáší. Příbuzná pracovala v obuvi a tak boty nebyl také problém. Nejlepší ale na tom je, že tenkrát mi bylo nejvíc 35 let a život před sebou a nyní je mi 70 a život za sebou. :-)

Takže jsi ty věci nešel rovnou koupit, ale tak nějak těžce sháněl.
Jo, ta poslední věta je gró všeho a všech, kterým se stýská po tehdejší době.

Ja to nechapem, niekedy mam pocit, ze sme zili asi kazdy inu dobu(Yarda).
Ja som svoj prvy bicykel dostal ako 13 rocny v roku 1987...nie preto, zeby sme na nemali...proste preto, ze zohnat akykolvek bicykel bolo nadludske sily...nieto este vysnivany Favorit.
Otec ho nakoniec zohnal po znamosti a musel ist pon az do krajskeho mesta.

Alebo casopis ABC...do nasho mesta chodili presne 2ks a zacat ho odberat sa nedalo (preco kurva????) a podarilo sa mi to az v roku 1988....opat cez znamosti na poste.

Tychto paradoxov toho slavneho zriadenia, za ktorym normalnemu cloveku nemoze byt smutno mam milion.

Som rad, ze aspon ty si zil v rovnakej realite ako ja.

Já jsem si první barevný televizor, počkal jsem si, až se začne vyrábět tenhle
https://www.oldradio.cz/ts4428.htm
přivezl z podnikové prodejny Tesly Orava.
Pak jsme byli za hvězdy, že máme teletext a duální zvuk. Byli tam i funkce co mi u dnešních placatých chybějí.
Tehdy tam přijel i nějaký Pražák s favoritem a narval do něj těch televizorů pět.

Ale ta radost, když se mi něco podařilo sehnat :-D

A pak že tehdy měli lidi k sobě blíž.... houby leda, navzájem si záviděli, co kdo měl a kdo sehnal, kdo měl kde známýho, co má možnost někde něco sehnat. To bylo super hospodářství, jo jo! Všichni něco sháněli. Vždycky si vzpomenu na film Pátek není svátek. Dokonalá reflexe tehdejší doby.

Máš pravdu, že záleželo kde člověk bydlel. Osobně jsem bydlel v okresním městě na západě Čech. Favorit se vyráběl v Rokycanech a Eska v Chebu. Kolo Pionýr mi koupil děda u nich na vesnici v železářství někdy okolo roku 1961 a pamatuji si že v té době mělo to železářství dokonce Favorita ve výloze. Bylo to asi proto, že železářství vedl pán, který to železářství před rokem 1948 vlastnil a potom ho tam komunisté nechali dělat vedoucího. Další kolo Eska mi děda kupoval v Karlových Varech asi v roce 1967 a vím, že jsem si nemohl vybrat barvu a tak jsem ho měl červené (pánské). Favorita jsem si kupoval až v dospělosti díky našemu nákupčímu, později jsem si už známosti ve dvou železářstvích zařídil s pomocí manželky, která se s několika vedoucími znala díky studiu strojárny. Co se týká časopisů, tak měl můj otec založené ve stánku PNS své desky a vím, že vždy platbu za ně zaokrouhloval nahoru o jednotky korun a tak měl vše co chtěl. Bylo to obdobné jako když si kupoval "tvrdé" Sparty, ty jsi za normální cenu také nikde nekoupil.:-)
Je pravda, že například aby si dostával Zemědělské noviny, musel nějaký odběratel umřít.

U nas v meste bolo niekolko stankov PNS, ktore som kazdy mesiac musel obehat a aj tak sa mi nie vzdy podarilo to ABC zohnat. Kedze som vtedy vystrihoval a chodili serialy chybali mi urcite veci a mna potom islo roztrhnut.
Kedze do mesta prisli presne 2ks a na poste to vzdy rozhodili do ineho PNS stanku mal som kazdy mesiac adrenalinovu zabavu.

První bicykly jsme taky měli po sousedech, jejichž kluci byli o fous starší. A brácha pak čase dostal nový kolo ESKA, ale bylo dámský. Protože jiný otec prostě nesehnal, tak vzal, co bylo. Jinak jsme taky mohli po dědině chodit pěšky.

K těm kolům ještě jedna věc. Když byla "železná neděle" tak jsme obcházely "hromádky" a sbírali stará kola. Ty jsme si pak dávali dohromady a jezdili s tím "terény". Měl to tak každý kluk z naší party. Okolo 16 roku věku se to přeorientovalo na staré motorky, většinou Jawa 150 a ty také byly do terénu a to se psal rok 1971 až 1972. Na motorky se vydělávalo na prázdninových brigádách. Od 15 roku věku jsem každé prázdniny dělal měsíc na brigádě. Prostě pokud jsem něco chtěl musel jsem se snažit. I v době před 15 rokem věku jsem o prázdninách pomáhal prarodičům (sekal dříví na zimu pro babičku, nosil soušky z lesa, natíral oplocení zahrady atd.).

Já jsem reagoval na tazatele. Prostě COOP HB likviduje konkurenci, to by se před plyšákem nestalo, tam by bylo řízené hospodářství a jen jedno družstvo. Ale to jsme po plyšáku zlikvidovali a silnější požírá slabšího. Tak se s tím musíme smířit. Nebo založit vlastní firmu a tomu družstvu konkurovat.

Něco možná by šlo pochopit. Skupina Coop se dělí na družstva tzv 'Svaz českých a moravských spotřebních družstev - Skupina COOP' přes 60 družstev po celé čr

Jednotlivá družstva mají svoje prodejny a ty se dělí na TIP,TUTY,TEMPO,DISKONT,VÝROBNA LAHŮDKY,

a najednou se rozhodne jedno družstvo havlickuv brod zničit ostatní nemalá družstva a ti ochotně prodají takže v tom lítají v ohromný prachy

[100286-53-png]

opravdu to co likvidují tak jsou i velké prodejny nikoliv malé vesnické

(zajímalo by kdo to povolil nevím jak se to jmenuje ten úřad který tyto velké věci povoluje uooz?)

Vážně myslíš, že je to organizovaný zločin? :-)
Asi jsi myslel ÚOHS. A ten s tím má sotva co dělat, celý COOP je poměrně málo významný a tohle ani není celý.

Edit: tak ne. ÚOHS se tím přece jenom zabýval (ve zjednodušeném řízení) a povolil. Nepochybně z důvodu popsaného výše.

V podstatě se děje to co po roce 1990 v celé republice. Likvidace cukrovarů, cihelen, porcelánek atd. Jelikož vše směřovalo ke vstupu do EU tak není ani možné řídit tyto věci pomocí celní politiky. Tady jeden COOP, který má možnost odkoupit konkurenci tak to využívá. Spíš jde o to kdo a co je za tím schované.

Zaregistroval jsem minulý rok, že v Římě na hlavním nádraží (Roma Terminni) už neni COOP ale něco jiného, co si teď z hlavy nevybavim. Právě ten COOP v Římě mi přišel takový kuriozní, měl jsem z reklamní masáže pocit, že to je česká značka, ale očividně neni (viděl jsem ji pak i v jiných zemích). Koupili jsme tam i tašku (znáte to, jdete pro 5 housek a 2 limonády a máte plný nákupní košík, který musíte nějak odnést) která vypadala stejně jako z českého coopu, jen měla italské nápisy.
Jinak bych to viděl na normální likvidaci konkurence, jaká se tu dělala v devadesátých letech, pak už nebylo moc co likvidovat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru