Máš pravdu, že záleželo kde člověk bydlel. Osobně jsem bydlel v okresním městě na západě Čech. Favorit se vyráběl v Rokycanech a Eska v Chebu. Kolo Pionýr mi koupil děda u nich na vesnici v železářství někdy okolo roku 1961 a pamatuji si že v té době mělo to železářství dokonce Favorita ve výloze. Bylo to asi proto, že železářství vedl pán, který to železářství před rokem 1948 vlastnil a potom ho tam komunisté nechali dělat vedoucího. Další kolo Eska mi děda kupoval v Karlových Varech asi v roce 1967 a vím, že jsem si nemohl vybrat barvu a tak jsem ho měl červené (pánské). Favorita jsem si kupoval až v dospělosti díky našemu nákupčímu, později jsem si už známosti ve dvou železářstvích zařídil s pomocí manželky, která se s několika vedoucími znala díky studiu strojárny. Co se týká časopisů, tak měl můj otec založené ve stánku PNS své desky a vím, že vždy platbu za ně zaokrouhloval nahoru o jednotky korun a tak měl vše co chtěl. Bylo to obdobné jako když si kupoval "tvrdé" Sparty, ty jsi za normální cenu také nikde nekoupil.
Je pravda, že například aby si dostával Zemědělské noviny, musel nějaký odběratel umřít.