Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Přečetl, co by Rudá Káča všechno chtěla prosadit: https://www.idnes.cz/volby/volebni-program-staciil…
Prasak 16.09.2025 20:18
Prasak
Když už chceš diskutovat o volebních programech, tak nechoď na provládní web (iDnes) číst komentář k…
Jan Fiala 17.09.2025 08:21
Jan Fiala
Slibují a kecají všechny strany, ale to Stačilo kecá ještě víc než Babiš. Celé jsem to nečetl, ale o…
Karel04 17.09.2025 12:06
Karel04
Pokud budu postupovat podle tvého vyjádření, pak kecají všichni, nikdo nic nesplní (stejně se na pro…
Jan Fiala 17.09.2025 13:26
Jan Fiala
Je jasný, že slibují všichni, ale u těch komančů mi tuplem vadí, že se tváří jako "strana pro dobro…
Prasak 17.09.2025 17:05
Prasak
Jo, nenávidím komanče, vrací se a vůbec se nestydí, že jsou stejní, jako ti před desítkami let - vyv…
Jan Fiala 17.09.2025 17:35
Jan Fiala
Tak o těch, co tam teď jsou, nemám iluze, že by byli skvělí, stejně tak, že se tam dostane opět ANO,…
Prasak 17.09.2025 21:55
Prasak
Jsem na tom stejně. Volební kalkulačku nepoužívám jelikož před léty když jsem jí zkusil, "vypadl jse…
nerady 17.09.2025 22:52
nerady
Já jsem vcelku rozhodnut, i když je to spíš jen jen ze vzdoru, protože rozhodně nechci mít v čele st… nový
Prasak 18.09.2025 17:36
Prasak
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/o-moste-za-dva-dny-a-nefunkcni-zemi.A250917_204713_p_cirkus…
Yarda 18.09.2025 08:02
Yarda
Uvidime, jestli se bude ustavni soud zabyvat i Piraty (spojeni se zelenymi) a vlastnim Voltem, ktery… nový
Jan Fiala 18.09.2025 09:45
Jan Fiala
Copak jste oba zapomněli, jak současná opozice a jejich fans vyřvávali kolem Spolu a PirStanu? Jak b… nový
L-Core 18.09.2025 12:57
L-Core
To se vyrvavalo kolem zakona o hybani s procenty. Navic pred volbami Ted jde o to, ze u nekterych su… nový
Jan Fiala 18.09.2025 15:19
Jan Fiala
JaFi je absolutne zaujaty voci mainstremu a sucasnej vlade a jeho kritika je cisto subjektivna. Netu… nový
fleg 18.09.2025 16:14
fleg
Viz ma reakce na L_Cora. Tam je to vysvetleno. nový
Jan Fiala 19.09.2025 05:18
Jan Fiala
Doporučuji knihu Paměť od Charana Ranganatha https://www.databazeknih.cz/knihy/pamet-561483 Kromě t… nový
Jan Fiala 19.09.2025 06:41
Jan Fiala
Tak aspoň mladí mají rozum :-p https://zpravy.aktualne.cz/domaci/studentske-volby-2025/r~7f764202948… nový
L-Core 18.09.2025 19:29
L-Core
Jsem tolerantní, ale pirátům po jejich "práci" ve vládě během tří let a to že v Karlovarském kraji m… nový
nerady 18.09.2025 19:40
nerady
Mládí ať se vydovádí. :beer: nový
Yarda 18.09.2025 20:50
Yarda
Mladí očividně nechtějí komunistické a populistické strany, ale očividně nevidí, že Piráti jsou melo… nový
Prasak 18.09.2025 21:01
Prasak
Pokud nezralost a vymyté mozky současným školstvím nazýváš rozumem, pak chápu, že si nerozumíme :-P nový
Jan Fiala 19.09.2025 06:42
Jan Fiala
Zrovna teď jsem si připomněl, krátce po plyšáku jsem někde narazil, snad mládežníci chtěli na nějako… nový
Yarda 19.09.2025 08:31
Yarda
„Fakt jsem zvědavý, jak tohle dopadne – volby 2025.“ nový
topné těleso 123 20.09.2025 23:38
topné těleso 123
Ústavní soud odmítl stížnost na skryté koalice SPD a Stačilo! Asi proto, ze by doslo i na dalsi jak… nový
Jan Fiala 24.09.2025 15:25
Jan Fiala
Tak Zeman volil komunisty. Buď je senilní, nebo se na starý kolena odkopává, co byl celej život zač.… nový
Prasak 03.10.2025 17:32
Prasak
On je problém koho volit: Slováka, Turka, Rakušana, Japonce, Moraváka a to jsme v Čechách.:-D nový
nerady 03.10.2025 19:50
nerady
Dopadlo to velmi dobře, jeho hlas naštěstí propadl :beer: nový
L-Core 04.10.2025 17:51
L-Core
Miloš jim dal kmotrovský polibek smrti. nový
Prasak 04.10.2025 18:34
Prasak
jj, když jsem se to před volbami dozvěděl, tak první moje reakce byla: "Super, Milošův polibek smrti… nový
touchwood 05.10.2025 11:36
touchwood
Miloš jim to hodil na truc, protože Andy ho prostě hodil přes palubu. Už není prezidentem, tudíž And… nový
Prasak 05.10.2025 12:34
Prasak
A chudák Miloš Lihoš se táhnul až do Ostravy slavit zbytečně. No tak si dal pár deci alespoň na to n… nový
Karel04 05.10.2025 13:23
Karel04
Miloš nevynechá příležitost se ztřískat, jak mužik: Video klik nový
Prasak 05.10.2025 14:15
Prasak
Hlavní úspěch letošních voleb je to, že neuspěla banda Konečná a spol. Takže se nebudeme muset kouka… nový
Karel04 04.10.2025 18:05
Karel04
Zato tam zustaly "kreatury" ze Spolu a Stan, tak si moc nepomuzeme. Aspon, ze uz neposkladaji vetsin… nový
Jan Fiala 04.10.2025 18:20
Jan Fiala
S piráty a motoristy teoreticky ano ;-) Sice tomu nevěřím, ale fakt bych se nachechtal. nový
L-Core 04.10.2025 19:11
L-Core
I kdyby prosel tento scenar, uz by to nemeli tak jednoduche, kdy vetsinou prevalcovali cokoliv. Moto… nový
Jan Fiala 05.10.2025 07:36
Jan Fiala
Zradit program, či něco z něj (rozpočtová odpovědnost, snižování zadlužování), budou muset i s ANO.… nový
L-Core 05.10.2025 08:05
L-Core
Motoristé jsou mimoni, kteří si myslí, že těch každoročních ~300 mld. nových dluhů někde ušetří. To… nový
touchwood 05.10.2025 11:49
touchwood
Můj názor: do roka půjdeme opět k volbám - pokud motoristi chtějí dlouhodobě uspět a nebýt jen za ma… nový
touchwood 05.10.2025 11:42
touchwood
Já myslím, že SPD ráda z něčeho ustoupí, aby tam mohli být. Akorát to dopadne jako jako obvykle - Ba… nový
Prasak 05.10.2025 12:36
Prasak
Já si myslím (když jsem poslouchal Radima Fialu), že SPD se nakonec do vlády nepohrne, pro ně bude p… nový
L-Core 05.10.2025 13:32
L-Core
No právě, vypománat, ale když to Andy podělá, tak "my nic, to oni". Takový alibistický přístup sráčů… nový
Prasak 05.10.2025 14:14
Prasak
To je ale právě ten postup, který jim už minule sebral hlasy, i ti jejich nejhloupější příznivci se… nový
touchwood 05.10.2025 17:57
touchwood
Ted je spravna doba na to srovnat zakony, ktere se tykaji voleb. Koalice musi kandidovat jako koalic… nový
Jan Fiala 05.10.2025 12:58
Jan Fiala
Po rozsudku ÚS už právě vcelku jasno je. nový
Wikan 05.10.2025 14:03
Wikan
Myslis to, ze kdyz se to tolerovalo doted, tak je to ok? Ustavni soud nezasahnul (spravne), protoze… nový
Jan Fiala 05.10.2025 18:22
Jan Fiala
Ty poslanecké kluby právě že zakládat nemůžou. Ještě něco? nový
Wikan 05.10.2025 18:53
Wikan
Nemuzou nebo nebudou moct? Jestli nemuzou, tak jak to, ze mely strany Spolu separatni poslanecke klu… nový
Jan Fiala 05.10.2025 19:14
Jan Fiala
Ale Spolu je klasická koalice, ta si je zakládat může. nový
Wikan 05.10.2025 19:17
Wikan
Kluby vůbec neřeš, pokud je možná "změna dresu během volebního období". Jsem z Karlovarského kraje k… nový
nerady 05.10.2025 19:14
nerady
Resim, protoze to je vyhazovani penez. A to jsem nepsal o piratech a jejich 4 clennem klubu, coz je… nový
Jan Fiala 05.10.2025 19:17
Jan Fiala
K založení klubu stačí 3 poslanci. nový
Wikan 05.10.2025 19:22
Wikan
Pro ustavení plnohodnotného poslaneckého klubu (pro získání všech výhod plynoucích z Jednacího řádu)… nový
Jan Fiala 05.10.2025 19:28
Jan Fiala
Legislativní odbor se k tomu už před lety vyjadřoval a dospěl k názoru, že takový výklad je nesmysln… nový
Wikan 05.10.2025 19:32
Wikan
Legislativni vybor, ktery ovladly strany minule vlady. Kandidujes jako koalice, tak nevidim duvod, a… nový
Jan Fiala 05.10.2025 19:43
Jan Fiala
Legislativní odbor jsou stálí zaměstnanci sněmovny, nejedná se o lidi dosazené stranami po volbách. nový
Wikan 05.10.2025 19:46
Wikan
Obdivujem tvoju svatu trpezlivost odpovedat na vsetky JaFiho vyhrady, kde si ani neda tu robotu, aby… nový
fleg 05.10.2025 23:10
fleg
Vitezne strany si vynutily vyklad tak, presto ze strany kandidovaly v koalici, tak jde o samostatne… nový
Jan Fiala 06.10.2025 05:32
Jan Fiala
Nevím, odkud pochází tvá citace, ale dejme tomu. Pokud ovšem ten spor byl vyřešen v říjnu 2021, tak… nový
Wikan 06.10.2025 08:54
Wikan
A aby se předešlo případným dalším sporům, tak si koalice následně dosadila do čela legislativního v… nový
Jan Fiala 06.10.2025 06:46
Jan Fiala
Co tak citat s porozumenim...legislativny vybor asi nebude to iste, co legislativny odbor, co myslis… nový
fleg 06.10.2025 08:20
fleg
Omlouvam se, myslel jsem vybor a celou odbu mluvim o vyboru. Kdyby sis precetl ty 2 radky poradne,… nový
Jan Fiala 06.10.2025 09:12
Jan Fiala
P.S. Jak to tak ciam spatne dozadu tak ty si mal vlastne pravdu, pretoze pirati kandidovali v koalic… nový
Jan Fiala 06.10.2025 10:25
Jan Fiala
Tam nie je co vykladat, koalicia, nezavisli a pod 10 clenov, po volbach samostatne strany 3 clenovia… nový
fleg 06.10.2025 12:34
fleg
Klíčovou roli v rozhodnutí o možnosti ustavit samostatný poslanecký klub pro Piráty (se 4 poslanci)… poslední
Jan Fiala 06.10.2025 13:43
Jan Fiala

Přečetl, co by Rudá Káča všechno chtěla prosadit:
https://www.idnes.cz/volby/volebni-program-staciilo-snizeni-veku-odchodu-do-penze-odchod-z-nato.A250916_154824_volby_kop

když pominu ten jeden bezpečnostní a druhý ekonomický nesmysl, jako vystoupit z NATO a z EU, tak bych rád viděl, kde na to chtějí vzít, jako třeba na dřívější odchody do důchodu, nebo jízdné děckám a studentům zdarma.

A z čeho chce Stačilo! všechno financovat? Chce zdanit mimořádné zisky vybraných odvětví, jako jsou zbrojařské a energetické společnosti, vrátit EET, zavést speciální daň z prázdných a nevyužívaných bytů, zavést bankovní sektorovou daň ve výši 0,5 % z aktiv bank a silně progresivní prvky u dani dědické a darovací.

Ta poslední věta, to je nádhera! Prostě budeme lidem dávat a nakonec jim sebereme. Snažte se, aby po vás vašim dětem něco zůstalo, akorát jen nakrmíte hladový stát.
Celý ten jejich program podporuje nemakačenka (vše zdarma!) a trestá ty, co se snaží (někde na to vzít musíme).
Je to opět jen více státu, kterej bude strkat rypák do života svých občanů.

Pamatuju, jak Babiš taky viděl miliardy na chodníku, stačí je zvednout. Ale buď je zvedl do své kapsy, nebo tam žádný miliardy nebyly.

Když už chceš diskutovat o volebních programech, tak nechoď na provládní web (iDnes) číst komentář k programu opoziční strany.
Tady máš všechny volební programy, odkaz je na Stačilo:
https://programydovoleb.cz/volby/snemovni-volby/166/strana/234/volebni-program/2683#plne-zneni

Koukni třeba na SPOLU. Začíná to 2 stránkami chvástání, co vše udělali a pokračuje obecnými body. Zaujal mě třeba bod:

Odpovědné rozpočty: Budeme pokračovat ve snižování schodků s cílem dosáhnout vyrovnané rozpočty.

Zkus si v tom programu najít slovo "daně".

Slibují a kecají všechny strany, ale to Stačilo kecá ještě víc než Babiš. Celé jsem to nečetl, ale odchod do důchodu v 63 letech, doprava pro studenty a důchodce úplně zdarma, založí Státní stavební holding atd. Kde ne to vezmou, jim asi vyřeší Maláčová a spol. Ale chtějí i znárodňovat, tak mají asi nějaké šílené vize.

Pokud budu postupovat podle tvého vyjádření, pak kecají všichni, nikdo nic nesplní (stejně se na program po volbách všichni vykašlou).
Pak si tedy vyberu někoho, kdo mi naslibuje nejvíc, protože nakonec stejně nic nedostanu, ne?

Pořád tvrdím, že to chce změnu zákonů - předvolební program je závazný. Strana, která se jej nebude snažit plnit, poruší, co slíbila v programu automaticky bude odejita z vlády a parlamentu.

Je jasný, že slibují všichni, ale u těch komančů mi tuplem vadí, že se tváří jako "strana pro dobro všech lidí", ale prakticky se neliší od těch, který nenávidí - slibují nereálné a musí to dobře vědět, pokud zvládají základy ekonomiky.
Snad si nemyslí, že vláda zvedá věk odchodu do důchodu ze škodolibosti? Je to z toho důvodu, že nejsou schopni naplnit pokladnu, aniž by ty prachy prostě někomu někde nesebrali. Nedokázal to ani Babiš, nedokážou to ani komanči. Každá akce vyvolá reakci. Odejít z EU? Je to spolek na hovno a je třeba ho reformovat, taky se mi nelíbí, co se z toho stalo, ale naše proexportní ekonomika by se s odchodem z EU velmi rychle sesypala a chtěl bych vidět, jak dlouho by pak mohli důchodci jezdit busy a vlaky zadarmo.

Jo, nenávidím komanče, vrací se a vůbec se nestydí, že jsou stejní, jako ti před desítkami let - vyvolávají třídní nenávist a slibují modré z nebe. Po válce komanči taky bojovali za "dělný lid" a výsledkem vedené té rudé sebranky bylo to, že český dělník se měl furt na hovno, zatímco ten vykořisťovaný dělník na západě se měl nečekaně lépe.

Ještě k té neutralitě - severské země byly donedávna taky neutrální a už nejsou. A my si máme najednou hrát na neutrály? Neutralitu je třeba obhájit, ne jen vyhlásit.
Vystoupit z NATO? Kdyby nebylo toho zasranýho Ruska (předtím SSSR), tak by NATO ani nemuselo vzniknout. Ale to se Rudé Káči asi moc do krámu nehodí, spíš by tady ty rusáky uvítala.

Jo, nenávidím komanče, vrací se a vůbec se nestydí, že jsou stejní, jako ti před desítkami let - vyvolávají třídní nenávist a slibují modré z nebe.

A to mluvis o komancich nebo o soucasnych liberalech, kteri jsou aktualne ve vlade? Protoze tak rozestvat lidi a rozesrat mezinarodni vztahy za 4 roky vlady nezvladl v nasi historii snad nikdo. O slibech se kterymi si vytreli po volbach zadel ani nemluvim.

Tak o těch, co tam teď jsou, nemám iluze, že by byli skvělí, stejně tak, že se tam dostane opět ANO, což je prašť, jak uhoď, ti už tam taky byli a taky se moc nepředvedli. Takže zoufalství z velkých "stran" žene lidi do náruče Stačilo a SPD. Tak nějak se tomu nedivím, není moc z čeho vybírat, vyloženě sympatičtí mi nejsou ani jedni. Budu volit systémem nejmenšího zla.

Jsem na tom stejně. Volební kalkulačku nepoužívám jelikož před léty když jsem jí zkusil, "vypadl jsem mimo rámec, že bych někoho mohl volit". To je problém rozšířeného výběru. Před rokem 1990 byly jen dvě možnosti. Volit či nevolit. Jelikož jsem nebyl hrdina tak jsem volil hned v pátek ve 14 hodin v maskáčích a s tornou US na zádech a prchal na vlak. Taky se jim to nelíbilo, ale "aktivitu" si nikdo nedovolil trestat. :-)

Já jsem vcelku rozhodnut, i když je to spíš jen jen ze vzdoru, protože rozhodně nechci mít v čele státu někoho, komu nevadí ten puch z Moskvy.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/o-moste-za-dva-dny-a-nefunkcni-zemi.A250917_204713_p_cirkus_nef

...Zpochybňování legitimity účastníků voleb (Piráti, SPD, Stačilo!) je hanebnost. Ústavní soud se vyjádřil, že se podáním „strany Volt‟ bude zabývat. Už toto je vážné narušení voleb. Půjdete volit formaci, které hrozí zrušení?...

Výňatek z klasika:

...
Vojenský soud, to je samec,
soudí, jen se práší;
on má všechny paragrafy
v jedné patrontaši.

Vojenský soud na civilní
dívá se z vysoka,
nesoudí podle zákonů,
všechno jen od oka.

Vojenský soud má žaludek
zdravý jako štika:
nevinného na komando
ztráví jak viníka.
...

:beer:

Uvidime, jestli se bude ustavni soud zabyvat i Piraty (spojeni se zelenymi) a vlastnim Voltem, ktery je taky koalice.
Uvidime, zda se ustavni soud ze zoufalstvi pokusi o rumunsky scenar, kdy po volbach do voleb zasahne.
Asi je treba, aby Stacilo dosahlo 11%...

Kazdopadne je videt, ze soucasna garnitura musi byt fakt zoufala a hleda jakoukoliv cestu, jak se udrzet u koryt.

Copak jste oba zapomněli, jak současná opozice a jejich fans vyřvávali kolem Spolu a PirStanu? Jak byli proti tomu snížení potřebných procent v koalici (i tu původní by oba subjekty s přehledem splnily)?
Tehdy to nebylo zoufalství, aby se oni udrželi u koryt?

Osobně si myslím, že ÚS nezasáhne a bylo by to jen dobře. Navzdory tomu, že současné opozici nefandím.

Asi tu na Debaty přestanu úplně chodit, nebo si fakt nad některými názory ukroutím hlavu…

To se vyrvavalo kolem zakona o hybani s procenty. Navic pred volbami
Ted jde o to, ze u nekterych subjektu nepriznana koalice nevadi, na nejake se podavaji zaloby. U mistni soudu to neproslo, tak to zkusi u ustavniho, ktery by zrusil kandidaturu az po volbach. Zda se ti to porad stejne?

JaFi je absolutne zaujaty voci mainstremu a sucasnej vlade a jeho kritika je cisto subjektivna.
Netusim co ho tak vytaca, ale tiez mi vadi, ze preco nevie sklznut do vecneho tonu namiesto toho emotivne zafarbeneho.
Pretoze kritizovat(opravnene) maistrem, ci sucasnu CZ vladu je urcitte zaco...ale robme to bez tych dodatkov medzi riadkami.

Doporučuji knihu Paměť od Charana Ranganatha
https://www.databazeknih.cz/knihy/pamet-561483

Kromě toho, že se dozvíš, jak funguje mozek a paměť (bude se ti to hodit pro porozumění modelům AI, které z toho vychází), tak se dozvíš, jak se dají jednoduše vzpomínky a tím pádem i mínění manipulovat. Dozvíš se, proč mladí myslí jinak než staří.

Netusim co ho tak vytaca

Vytáčí mě přesvědčení současné vlády, že si mohou dovolit naprosto všechno. Pohrdání voliči, arogance moci. A tohle je jen prodloužený hlas EU. Z EU jdou peníze na politické neziskovky, EU si platí majnstrým, aby tu troubil do světa jedinou a správnou pravdu.
Vytáčí mě argumentace, že kdo nesouhlasí s vládou, je okamžitě nazván proruským, vlastizrádcem atd.

Jsem tolerantní, ale pirátům po jejich "práci" ve vládě během tří let a to že v Karlovarském kraji mají lídra bývalého exponovaného komunistu, bych hlas nedal. Hřibovi trvalo 5 měsíců než vrátil neoprávněně vyplacené peníze, jejich "práce" na ministerstvu pro místní rozvoj a aplikace stavebního zákona, uvrhla všechny stavby minimálně o 2 roky zpět atd.

Mladí očividně nechtějí komunistické a populistické strany, ale očividně nevidí, že Piráti jsou melouni. Zvenku zelení, uvnitř rudí.

Zrovna teď jsem si připomněl, krátce po plyšáku jsem někde narazil, snad mládežníci chtěli na nějakou horskou chatu, když se dozvěděli jakou cenu by měli platit tak brblali, že dřív to měli skoro zadarmo, majitel jim vysvětlil, že už je jiná doba a oni ji taky svými akcemi pomohli ustavit, jeden mládežník prý pronesl: "My jsme nevěděli...".

BTW: Připomínám si knihu a film "Hvězdná pěchota", kde se občanem stal jen ten kdo absolvoval službu státu (vojenský výcvik).
:beer:

A ještě citát, už nevím od koho:

Když mi bylo dvacet, divil jsem se jaké má můj otec zastaralé názory. Ve třiceti jsem se podivil jak otec za ty roky zmoudřel.

Ústavní soud odmítl stížnost na skryté koalice SPD a Stačilo!

Asi proto, ze by doslo i na dalsi jako treba Piraty a taky proto, ze se to bezne v minulosti pouzivalo.
Nemam nic proti zmene zakona, ktera bude pred registraci stran do voleb. 2 tydny pred volbami by to nebylo moc takticke...

https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-ustavni-soud-odmitl-stiznost-na-skryte-koalice-spd-a-stacilo-40540398

Tak Zeman volil komunisty. Buď je senilní, nebo se na starý kolena odkopává, co byl celej život zač. Ale to vlastně není překvapení.

Bývalý prezident Miloš Zeman v pátek krátce po 14. hodině odevzdal svůj hlas ve sněmovních volbách. Podpořil Stačilo!...

https://www.idnes.cz/volby/volby-2025-milos-zeman-jana-bobosikova-lany.A251003_142956_volby_tty

Miloš jim to hodil na truc, protože Andy ho prostě hodil přes palubu. Už není prezidentem, tudíž Andrejovi starej, komentující zlodědek není užitečnej. Vlastně už nikomu, akorát ti komanči byli rádi za každej známej xicht, co s nimi sympatizuje, že by jim to mohlo přihodit pár hlasů.

Hlavní úspěch letošních voleb je to, že neuspěla banda Konečná a spol. Takže se nebudeme muset koukat na kreatury jako Bobošíková, Maláčová, Sterzik a další. K.Konečné to tak nevadí, alespoň nemusí skončit v Bruselu a za půl mega měsíčně to tam další roky vydrží.

Motoristé jsou mimoni, kteří si myslí, že těch každoročních ~300 mld. nových dluhů někde ušetří. To samozřejmě není možné, tolik skrytých rezerv ten rozpočet nemá, a to ani kdyby zrušili všechny "neziskovky" včetně financování politických stran.

Z pohledu pravolevého rozložení je IMHO daleko funkčnější středopravá vláda Spolu+STAN+Piráti+Moto (tam budou mít problémy jen rozháraní piráti) než absurdní populisticko-levicový slepenec ANO+SPD a konzervativní "klausovské" Moto.

Můj názor: do roka půjdeme opět k volbám - pokud motoristi chtějí dlouhodobě uspět a nebýt jen za maňásky (což sami tvrdili, že Bureše pohlídají), nenechají se vydírat těmi, kdož způsobili dnešní velké zadlužení, tj. ANO a SPD. A to zase vede na odchod SPD do opozice, což opět znamená nedůvěru vládě.

Je super, že Bureš nemá mít většinu a snad jej sněmovna vydá k vynesení rozsudku (proto chtěl taky mít přes 50% mandátů) - pokud ne, bude to taky "jasné."

Ač ne zrovna fanoušek bývalé vlády, tohle je pro tuto zemi ještě horší řešení. Jediné pozitivum je, že Bureš vycucal extremisty skoro do mrtě a že se komoušové nedostali do parlamentu vůbec.

Já myslím, že SPD ráda z něčeho ustoupí, aby tam mohli být. Akorát to dopadne jako jako obvykle - Babišovi budou dělat užitečné idioty a ve finále si s nimi vytře prdel, jako to udělal se socanama.

No právě, vypománat, ale když to Andy podělá, tak "my nic, to oni". Takový alibistický přístup sráčů. Kritizovat, to umí každej, ale když se dostane ke kormidlu, tak zjistí, že je to sakra velká loď a kolem jsou silný proudy.

To je ale právě ten postup, který jim už minule sebral hlasy, i ti jejich nejhloupější příznivci se už ptají, kdy konečně zařídí to co slibují, proto se taky museli spojit s PRO a Třykolorou (to je mimochodem další velká časovaná bomba). Pitomio to už nemá úplně pod kontrolou a IMHO bude do té vlády chtít jít a něco předvést.

Ted je spravna doba na to srovnat zakony, ktere se tykaji voleb. Koalice musi kandidovat jako koalice, pokud kandiduji spolecne, tak jeden poslanecky klub atd.
Aby bylo v pristich volbach jasno a usetrime si zbytecna udani od nesmyslu jako Volt.

Myslis to, ze kdyz se to tolerovalo doted, tak je to ok?
Ustavni soud nezasahnul (spravne), protoze to bylo par dnu pred volbama.
Je treba to srovnat pred dalsi registraci subjektu do voleb. A to vcetne veci, jako poslanecke kluby. Nechapu, proc by subjekt, ktery jde do voleb jako jeden mel pak mit 4 poslanecke kluby s predsedy, mistopredsedy a spoustou dalsich koryt. Nepotrebujeme snizovat vydaje na strane statu?

Kluby vůbec neřeš, pokud je možná "změna dresu během volebního období". Jsem z Karlovarského kraje kde propadlo 42% hlasů a ještě náš kraj přišel o jeden mandát, tak že místo 5 máme 4 mandáty a z toho starostu a místostarostku Sokolova za ANO. Náš jeden mandát "přešel" na Pardubický kraj. Už si tady připadám ohledně voleb jako před rokem 1990. Jo demokracie to je neustálé překvapování občana.:-)

Pro ustavení plnohodnotného poslaneckého klubu (pro získání všech výhod plynoucích z Jednacího řádu) je běžně potřeba alespoň 10 poslanců, i když k ustavení klubu na začátku volebního období bylo přechodně potřeba jen 3 poslanců (platilo pro strany, které kandidovaly samostatně). Piráti si i se 4 poslanci klub ustavili.

Takze piratu jako koalice PirStan se to netykalo

Legislativni vybor, ktery ovladly strany minule vlady.
Kandidujes jako koalice, tak nevidim duvod, aby koalice mela vic jak jeden klub a zbytecne se utracely penize z rozpoctu. Pokud chces mit samostatny klub, tak kandiduj ve volbach samostatne.
Pokud chces setrit na vydajich statu, musis zacit tam, kde to smrdi nejvic - u hlavy.

Ale uz koncim, nema cenu se hadat o koryta "elit".

Vitezne strany si vynutily vyklad tak, presto ze strany kandidovaly v koalici, tak jde o samostatne subjekty. V zakone je jasne napsane samostatne kandidujici strana.

pro volební období byl spor vyřešen v říjnu 2021 organizačním rozhodnutím Sněmovny, které de facto schválilo stávající stav sedmi poslaneckých klubů.

Flegu, co kdyby sis o tom neco nastudoval?

Nevím, odkud pochází tvá citace, ale dejme tomu. Pokud ovšem ten spor byl vyřešen v říjnu 2021, tak tam rozhodovala ještě stará sněmovna, kde měla většinu současná opozice. To byli na Piráty tak hodní? A nebo prostě ctily precedent, kdy i v minulosti nastala podobná situace?
A Martin Plíšek je vedoucí Kanceláře PS, nikoliv vedoucí legislativního odboru.

A aby se předešlo případným dalším sporům, tak si koalice následně dosadila do čela legislativního výboru Plíška, bývalého člena Top-09 s vazbami na ostatní koaliční strany. Tolik k tomu, že legislativní výbor jsou stálí zaměstnanci.

Co tak citat s porozumenim...legislativny vybor asi nebude to iste, co legislativny odbor, co myslis?

Btw a keby si si (opat) dal tu pracu a pozrel by si si znenie, dospel by si k opacnemu zaveru ako mas teraz.
Takze som opat stravil par minut svojho zivota tym, ze som robil robotu za teba.

Zákon č. 90/1995 Sb. ČÁST DEVÁTÁ POSLANECKÉ KLUBY (2) V průběhu volebního období může být ustaven nový poslanecký klub, složený z poslanců příslušných k jiné politické straně, než za jakou byli zvoleni ve volbách, nebo nový klub poslanců, kteří se v průběhu volebního období stali nezávislými poslanci. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně deseti poslanců. Na takto ustavený klub se nevztahují ustanovení § 78 odst. 2 a 3. Klesne-li během volebního období počet členů klubu pod tuto hranici, klub se ruší. Poslanci, kteří byli členy zrušeného klubu, se mohou stát členy jiného klubu nebo zůstat bez členství v poslaneckém klubu.
ALE
(5) K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců

P.S. Jak to tak ciam spatne dozadu tak ty si mal vlastne pravdu, pretoze pirati kandidovali v koalicii, conejako uslo mojej pozornosti. Takze vynimocne, ozaj vynimocne si sa tentoraz pripravil dobre;o). Myslim, ze zakon hovori jasnou recou nemyslis?

Omlouvam se, myslel jsem vybor a celou odbu mluvim o vyboru.

Kdyby sis precetl ty 2 radky poradne, mozna by ti doslo, ze bys mel vytucnit jinou cast:

(5) K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců

PS. Myslim legislativní odbor, o kterem mluvil Wikan. Nevím proč se mi tam namíchal výbor.

P.S. Jak to tak ciam spatne dozadu tak ty si mal vlastne pravdu, pretoze pirati kandidovali v koalicii, conejako uslo mojej pozornosti. Takze vynimocne, ozaj vynimocne si sa tentoraz pripravil dobre;o). Myslim, ze zakon hovori jasnou recou nemyslis?

A přestože "zákon hovorí jasnou rečou", tak si vladnouci strany prosadily výjimku formou vynuceného výkladu zákona, kterou si pak odsouhlasily.

Proto jsem psal hned na začátku, že teď je správná doba dát zákon do pořádku, abychom se v příštích volbách vyvarovali nepřiznaných koalic a různých výkladů zákona a ušetřili peníze na zbytečných poslaneckých klubech. Každý subjekt, kandidující ve volbách jako jeden (strana nebo koalice) má mít právo na jeden poslanecký klub.

Klíčovou roli v rozhodnutí o možnosti ustavit samostatný poslanecký klub pro Piráty (se 4 poslanci) hrál Jednací řád Poslanecké sněmovny a následný politický konsenzus a výklad v rámci Sněmovny, nikoli přímo Legislativní odbor nebo Legislativní výbor.

Zde je přesné vysvětlení:

Legislativní odbor (Administrativní/Expert): Nerozhodoval. Jedná se o úřední, expertní složku Kanceláře Poslanecké sněmovny. Odbor poskytuje právní expertizu, ale nevydává politická rozhodnutí o fungování poslaneckých klubů.

Legislativní výbor (Poslanecký/Politický): Nerozhodoval. Legislativní výbor je sice poslanecký orgán, který projednává zákony, ale není primárně odpovědný za organizační záležitosti Sněmovny a poslaneckých klubů.

Kdo tedy rozhodl?

Rozhodnutí tedy vzešlo v rámci organizační struktury Sněmovny, což je primárně záležitost Předsedy Sněmovny (než je zvolen, tak dosavadního), Organizačního výboru a nakonec celé Poslanecké sněmovny. O této možnosti se politické subjekty (Piráti a STAN) dohodly a oznámily ji vedení Sněmovny.

Tolik tedy k výkladu a rozhodnutí, že čím víc korýtek, tím lépe.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru