Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Energie

Čubička píše:

Tarif na energie pro chudší: Síkela kvůli inflaci pracuje na zavedení speciálního tarifu na energie pro slabé domácnosti a některé provozy. Návrh předloží v energetickém balíčku.

Takový Jánošík. Lidem a firmám, co platí daně vezmeme a těm chudým rozdělíme. Misto aby se to řešilo koncepčně - zrušením nakupu elektřiny na burze a podporou prechodu z plynu na elektřinu, tak budeme prerozdelovat. Typická ultralevicova vláda.
Asi se pak možná dozvíme, že se vláda opět spletla a že to tak vubec nemyslel.

Pockejme si na definici silné a slabé domácnosti. Vždy s napětím čekám, co z vlady vypadne.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Večerní chvilka demagogie Malá revoluce. Češi dostanou chytré elektroměry, o akci se však příliš nev…
Jan Fiala 04.05.2022 08:14
Jan Fiala
že chytré elektroměry by mohly pomoci snížit spotřebu elektřiny Je to nešikovně napsaný, asi tím by…
Pavel 04.05.2022 08:46
Pavel
Realtime data = přikoupit si aplikaci (pokud ji nebude stát dotovat a dodávat zdarma), jinak to máš…
Jan Fiala 04.05.2022 10:59
Jan Fiala
Přesně tak. Kdo o nějaké SMART řešení stojí, má ho už dávno implementované, a vůbec to nemusí řešit… nový
ml1 06.05.2022 13:03
ml1
Když nám na radiátory montovali měřidla, tak tvrdili, že sousední barák má o 50 tisíc nižší spotřebu…
ml1 05.05.2022 18:31
ml1
Nám když kdysi montovali měřidla na radiátory, tak slibovali, jak budou náklady spravedlivě rozúčtov…
petrM 05.05.2022 19:00
petrM
Tohle to je další věc. Ty měřidla jsou oficiálně jenom indikátory, takže 40% se stejně účtuje podle… nový
ml1 06.05.2022 12:47
ml1
Kde jsou v Evropě plynovody a kolik plynu teče se dá zjistit v článku: Plyn v datech a mapách. Podív… nový
Pavel 06.05.2022 19:07
Pavel
Trh už neexistuje. „Stát stejně nakonec zastropuje cenu elektřiny“ Podle energetického experta a bý… poslední
Pavel 07.05.2022 08:53
Pavel

Večerní chvilka demagogie
Malá revoluce. Češi dostanou chytré elektroměry, o akci se však příliš neví

https://www.denik.cz/ekonomika/ekonomika-chytre-elektromery.html

Některé studie uvádějí, že chytré elektroměry by mohly pomoci snížit spotřebu elektřiny jedné domácnosti o tři až čtyři procenta.

Takže vlastně stačí změnit elektroměr a klesne spotřeba. Navrhuji tedy montování chytrých plynoměrů.

Podle odborníků poradenské skupiny Moore Czech Republic je z nejaktuálnějších údajů zřejmé, že české domácnosti měly v letech 2015 až 2019 alespoň o dvacet procent vyšší spotřebu energie než průměrná evropská domácnost.

Jsme to ale rozežraní. Jestli to není tím, že si večer nesvítíme svíčkami a nespáváme v jedné místnosti ve spacácích ale dovolíme si v zimě v noci topit. Zřejmě jako etalon průměrné domácnosti brala studie Itálii, Řecko nebo něco jiného na jihu, kde ani v zimě topit nemusíš.

že chytré elektroměry by mohly pomoci snížit spotřebu elektřiny

Je to nešikovně napsaný, asi tím bylo myšleno, že když mám realtime data, můžu adekvátně reagovat a např. vypnout zbytečný spotřebiče, snížit teplotu vytápění atd. Jenže v reálu - koho to zajímá, už to má dávno doma či ve firmě; kdo to nemá, toho to evidentně nezajímá a nebude tohle dělat ani s novým měřákem.

Realtime data = přikoupit si aplikaci (pokud ji nebude stát dotovat a dodávat zdarma), jinak to máš s denním zpožděním na webu distributora.

koho to zajímá, už to má dávno doma či ve firmě; kdo to nemá, toho to evidentně nezajímá a nebude tohle dělat ani s novým měřákem.

Přesně

Přesně tak. Kdo o nějaké SMART řešení stojí, má ho už dávno implementované, a vůbec to nemusí řešit oklikou přes energetiky. To že mnoho takových jednotlivých řešení komplikuje vytváření větší chytré sítě (snart grid) je věc jiná. Ale pokud stojí elektrika ráno stejně jako odpoledne a jako v noci, co by mělo být tím důvodem něco vypínat a přesouvat spotřebu do jiné doby. S celkovou spotřebou to podle mě nemůže nijak hnout, energie se spotřebuje stejně ať se vaří oběd v poledne nebo o půlnoci, totéž platí o nabíjení elektromobilu. S čím by to mohlo částečně pohnout je časové rozložení, ale to vyžaduje nějakou akci na straně spotřebitele (a navíc v ČR máme pro tento účel HDO, a lidi, co mají dvě sazby samozřejmě energeticky náročnější akce do období "nočního" proudu přesouvají, protože cvaknutí v rozvaděči rozpozná i hospodyňka bez vysoké školy a nějaké aplikace). Spotřebitel by pak musel mít real-time data, za kolik v daný okamžik elektrika je. Samožřejmě se to dá zautomatizovat, nabíječka auta by třeba měla nastavený nějaký práh, za kolik může nabíjet.
Pak ještě jde o to, jaká data se budou sbírat a co se s nima udělá. Slyšel jsem o kauze u našeho vzoru (USA) ve které šlo o to, že zpracováním takových big dat rozpoznali, kdo pere na 40 a kdo na 60 a podle toho jim partnerské firmy podsouvaly reklamy na patřičný prací prášek. Čili nebavíme se o rozeznání pračky od ledničky (rozpoznání spotřebičů je o poznání jednodušší), ale přímo o rozpoznání pracího programu. A právě tahle obava ze špehování je dost důležitá.

Když nám na radiátory montovali měřidla, tak tvrdili, že sousední barák má o 50 tisíc nižší spotřebu. Ale asi to nebylo měřidly, ale spíš těmi termostatickými ventily, které přitom namontovali (stejně jako o rok předtím jim); předtím nebyl způsob jak řídit topení, původní kohouty už nefungovaly.

Tři až čtyři procenta jsou kapkou v moři (jasně vyjádřeno v korunách za celou unii je to hodně, ale v účtu za elektriku jsou to opravdu drobné), to se těžko nějak měří na úrovni domácnosti, natož aby se tomu dal přisoudit vliv elektroměru a ne třeba nové ledničky, pračky a tak dále.

Možná snad jedině namontovat elektroměry (vodoměry, plynoměry) s mincovníkem, jako to bývalo v jistých zemích a dobách zvykem. Už jen na dobu shánění drobných by klesla spotřeba na nulu. Zároveň by tam byl okamžitě vidět ten efekt. Jinak normální člověk dneska vidí jakékoliv dopady až v ročním zúčtování, což neni nijak motivační.

O srovnání provedeném nějakou společností s cizím jménem bych taky dost pochyboval. Není možné, abychom se zateplením důkladnějším jak ve finsku (naše požadavky na zateplení jsou prý vyšší než jsou v severských zemích) jsme měli větší spotřebu. To nemůže být možné, to bude nějaká špatná statistika.

O chytrých elektroměrech jako povinnosti ze strany EU (ovšem EU jsme my, to neni vnější "nepřítel") se mluví už celou řadu let, také se na to připravuje infrastruktura. Naše republika si jak je jejím zvykem vyjednala nějaký ten odklad. Zatím máme "chytré" elektroměry nižšího stupně, které pouze indikují připojený výkon (to jsou takové ty čtverečky nebo jinak vypadající indikátory na displeji, co ukazujou např. 5, 25, 50, 75 a 100 procent výkonu) a průběžně ukazujou naměřenou práci (tyto dvě věci jsou povinné, ale to neni problém, výkon a práci ukazoval už i elektroměř s hliníkovým diskem a mechanickým počítadlem).

Nám když kdysi montovali měřidla na radiátory, tak slibovali, jak budou náklady spravedlivě rozúčtovány. Pak jsem dostal vyúčtování a na něm byla položka korekce cca 50 %. Když jsem se ptal, co to je, tak mi bylo sděleno, že mám malou spotřebu vzhledem k průměrné spotřebě a že to musím sousedům doplatit (topím na 21°C v pokoji, 18°C v ložnici). Když jsem řekl, že sousedi mě nemůžou vytápět, protože tam nejsou a mají vypnuté radiátory, tak mi řekli, že je na to zákon. Když se za mrazů projdu kolem baráku, tak je přesně vidět, kdo má otevřenou ventilačku a tím velkou spotřebu, ale zákon je zákon.

Tohle to je další věc. Ty měřidla jsou oficiálně jenom indikátory, takže 40% se stejně účtuje podle plochy a zbytek podle těch rádoby měřidel a je tam právě ještě ten dovolený rozptyl 50-200% tuším, možná to kvůli plýtvačům (ono je přecejenom pro některé lidi lepší otevřít si kohouty naplno a využít strop než mrznout a platit jak mourovatej) zvedli na 300% už nevim. Ale dejme tomu, že se tak účtuje teplo, kde ta měřidla např. měří tepelný tok v jednom bodě a přepočítávají na celý radiátor (a to je ještě poměrně věrohodné, byť přesná čísla to může dávat jen za specifických podmínek, slyšel jsem o dalších metodách měření, které se spotřebou tepla nemají moc společného). Ale ona se tak počítá i voda, 40% se počítá podle osob nebo plochy už nevim a 60% se rozpočítává podle údaje vodoměrů. Pominu-li to, že jsme minulé vodoměry měli přes 20 let (cejch vodoměru platí 7 let), tak vodoměr by měl být přesné měřidlo, měl by ukázat přesně, kolik jím proteklo, tam k takovým počtům neni důvod. Nevim jestli i tam se uplatňuje nějaká korekce.
Jak jsem ale napsal, podle mě víc na úsporu měla vliv výměna těch kohoutků, kterými se dá topení řídit.
Jak naznačuje historická zkušenost, nemá cenu příliš šetřit. V historické paměti je třeba rok 90 kdy se voda zdražila ze 60 haléřů na 10 korun, což způsobilo absolutní paniku. Jenže pak se muselo zdražovat znova, protože lidi prý moc šetřili. Jako motivace k úsporám naprosto ideální výmluva. (Asi jako když nám město zdražovalo poplatky za odpad s odůvodněním, že lidi moc třídí.)

Trh už neexistuje. „Stát stejně nakonec zastropuje cenu elektřiny“

Podle energetického experta a bývalého předsedy představenstva Pražské plynárenské Pavla Janečka však vládě stejně nezbude nic jiného než ceny zastropovat. Dávno totiž podle něho neexistuje férový trh. Ten je pokřiven drtivými regulacemi, jejichž důsledkem je právě současná krize.

Za mě jsou evropské emisní povolenky totální katastrofa. To se absolutně míjí účelem a vždy jsem říkal, že jsou diskriminační, v zásadě špatné a stane se z toho jen investiční nástroj. To se bohužel stalo. Ať je trh volný a bez regulací. Nebo naopak, přiznejme si, že elektrická energie a plyn jsou veřejnou službou, a pak se budeme bavit úplně jinak. Evropské regulativy a normativy v podstatě vedly k této situaci.

Další info je v článku.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru