Otázky z gramatiky
Odborníci na češtinu, mám tady problém s psaním i/y.
1: V anketě byly osloveny desítky mužů. V dotazníku uvedl_, že ...
Bude tam i, protože muži uvedli nebo tam bude y, protože desítky (mužů) uvedly.
2. Naše firma potřebuje zabezpečení areálu v nočních hodinách. Hlídací ps_. To nám zajistí ...
Je správná varianta "Hlídací psi." - bude tam kdo co nebo "Hlídací psy" - dáme tam koho co.
Anebo jsou přípustné obě varianty, dle individuálního posouzení?
Název státu Kambodža je dle mýho úsudku rodu ženského. Ten má v češtině čtyři vzory - žena, růže, píseň, kost. Na stránce Podstatná jména: vzory ženského rodu se lze k těmto vzorům dočíst:
Tak, a teď mi řekněte, podle jakýho vzoru se skloňuje Kambodža?
Růže… to už není nůše?
Tyhle archaismy....kdo z dětí ví, jak vypadá nůše?
kdo z dětí ví, jak vypadá růže?
Čekal jsem to. Prakticky všechny, včera jsem měl servis ve školce a zrovna to tam děti probíraly (distančně).
A učily se děti ve školce vyjmenovaná slova? Věřím, že ve školce při probírání obrázků to vědí, ale za ten rok, dva to ve škole dávno zapomenou.
Školka má distanční výuku?
Jo, představ si. Nevím, za to dostali nařízeno nebo jen doporučeno, ale je to tak. Dnes už není školka jen "pohlídejte děti, zatímco rodiče jsou v práci". I děti ve školce mají něco jako výukovej plán, pokud se to tak dá nazvat. A někoho napadlo, jsou zavřený školky, tak to překlopíme taky do distančky.
Určitě děti ajťáků. Ti si chodí s nůší pro výplatu a rovnají si ji tam vidlema.

Už víc jak 30 let. Já už jsem měl růži.
1. taky bych napsal V dotazníku muži uvedli, protože dotazník vyplňovali muži a ne desítky.
2. to záleží na pokračování, jak už psal Yarda.
Je to v podstatě variace na úvodní dotaz tohoto vlákna.
Šel jsem do obchodu, ve kterém byly tři prodavačky. Měl_ tam to nářadí, co jsem nutně potřeboval.
Měly tam... - y, protože (ty) prodavačky
-nebo -
Měli tam... - i, protože (oni)?
Řekl bych, že to nářadí měl obchod a ne ty prodavačky. Ty ti to maximálně tak prodaly. Takže za mě i. Byť obhajitelné je asi obojí.
i, protože to měli v obchodě (oni, osoby nevyjádřené). Jinak by patřilo prodavačkám, resp. držely by ho v paprčách.
1. Uvedli muži, desitky neuvádí.
2. Pokud ta věta znamená navrh, bude tam psi. Hlídací psy by jako samostatná věta (pokud to není odpověď) nedavalo smysl.
Sešli se vojenští představitelé USA a Francie k důležitému jednání. USA měl_ požadavek, aby...
měly - protože ty Spojené státy
měli - protože ti vojenští představitelé USA
Já si teda myslím, že měly.
Y - protože v druhé větě je vyjádřený podmět, tedy USA.
nejspolehlivější je místo USA napsat američané měli
Existuje místní obchod s názvem Můjobchod. Jak se to dá použít ve větě? Dá se říct: "Jdu do Můjobchodu."?
Říct se to dá určitě, ale je to divný. Nejsem si ale jistý, že existuje lepší varianta.
Myslím, že bych to formuloval "jdu do krámu" :)