Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vovotny vs Rossija 1

Tak dnes jsem se dost pobavil, kdyz se Rossija 1 rezhodla k rozhovoru s Pavlem Novotnym kvuli chystanemu pomniku Vlasovcum. Takovyho exota asi v ruske televizi necekali.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/jenom-lzete-smejeme-se-tu-tomu-rekl-starosta-novotny-v-primem-prenosu-v-ruske-televizi-40305468?dop-ab-variant=102&seq-no=3&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rusi su znami svojou propagandou a Novotny tvrdo narazil. Odliadnuc od toho, ze pomnik je zbytocna p…
fleg 30.11.2019 15:30
fleg
Tak Rusové, jakožto vítězové WW II, definovali svoji verzi historie a nám ji tady cpali 40 let. U ni…
Prasak 30.11.2019 19:38
Prasak
Přesně tak. Že si rusové vykřičí "tu svou" pravdu, to bylo jasné asi okamžitě. Ale důležité je nebýt… nový
touchwood 03.12.2019 07:50
touchwood
Tak Husity hodně vyzdvihli komanči, protože to perfektně zapadalo do jejich ideologie třídního boje.… nový
Prasak 03.12.2019 18:56
Prasak
Mě na tom celém zaujala ještě jedna věc a jak Novotný není můj "cup of tea", tak jsem přesvědčený, ž…
Roker 01.12.2019 21:32
Roker
Rusáci mají vlasovce za zrádce, ale přitom to byl jejich milovaný vůdce Stalin, kdo je jako první zr…
Prasak 01.12.2019 22:16
Prasak
Pozor, to s Varšavou je další ruská lež. ROA neměla podíl na potlačení Varšavského povstání. Tam se…
Kurt 01.12.2019 23:09
Kurt
To je pre mna novinka, ale clovek sa uci cely zivot. Podla mna vsak podstatny podiel na masakri vo V… nový
fleg 02.12.2019 12:08
fleg
Nemám rád Wikipedii jako zdroj informací, ale pro tentokrát s dovolením ocituji (tu informaci mám sa… nový
Kurt 02.12.2019 12:53
Kurt
Ja tvoju informaciu nespochybnujem, to, ze cerpas z viacerych zdrojov ti sluzi len ku cti. Ja som pa… nový
fleg 02.12.2019 13:32
fleg
Vím. Nepolemizuji s tebou, jen doplňuji informace, které jsem nevložil hned do prvního příspěvku. U… nový
Kurt 02.12.2019 13:48
Kurt
Já tyto konotace znám, i když se přiznám, že od Kurta jsem dostal pár nových informací, které si s c… nový
Roker 02.12.2019 18:45
Roker
Ono je to cimdal lepsi :) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zirinovskij-vlasovci-beloces… nový
Dwane Dibbley 02.12.2019 18:31
Dwane Dibbley
Zirinovskij je smiesna loutka, ale vyjadrenia ostatnych su zajimave. Toto je celkom vyzivne. „Jaká… nový
fleg 02.12.2019 18:50
fleg
Tak zrovna na tom "hradu" je krásně vidět ta přímá fixace na ruskou zahraniční politiku... Předtím,… nový
Roker 02.12.2019 18:57
Roker
Ja si myslim, ze vzhladom na vyvoj situacie aj Ovcacek pochopil, ze tu sa musi postavit za ten sprav… nový
fleg 02.12.2019 19:48
fleg
Žirinovskij tímto akorát potvrdil to, že nás Rusáci v 45. nepřišli osvobodit, ale jen nás ukrást Něm… nový
Prasak 02.12.2019 22:38
Prasak
Nakonec oni Pražané v pětačtyřicátém vítali ty Rusy jako osvoboditele vlastně omylem. Oni se je sple… nový
IQ37 02.12.2019 20:24
IQ37
No, to ti nevim. Realnej zaver je, ze v prvni pulce 20. stoleti s nama vyjebal uplne kazdej, z vycho… nový
bahno 02.12.2019 21:40
bahno
... a přitom to mohli být o pár dní dřív už Američané, že? Z toho se ti nenavaluje, když si Stalin v… nový
touchwood 03.12.2019 07:59
touchwood
Hlavně, že to nevadilo těm Pražákům. nový
IQ37 03.12.2019 10:44
IQ37
Praha v květnu 1945 byla posledním velkoměstem, kde se ještě bojovalo. Nedivím se, že rusáky vítali,… nový
touchwood 03.12.2019 21:14
touchwood
O rozdělení sfér vlivu už od vzniku prvních říší nerozhodují dotčené národy. Proč by to mělo být za… nový
Jan Fiala 04.12.2019 07:47
Jan Fiala
to byla reakce na to orientované zvracení dědů a otců. poslední
touchwood 04.12.2019 15:31
touchwood

Rusi su znami svojou propagandou a Novotny tvrdo narazil.
Odliadnuc od toho, ze pomnik je zbytocna provokacia a ja by som do toho nesiel by sme mohli rozobrat len fakty.
Vlasov bol velmi schopny general ma za sebou 25 rocnu uspesnu vojensku karieru, bol vyznamenany cinanmi aj rusmi.
Preco v zajati pristupil na navrh Himlera a vybudoval ROA je otazne, nicmenej ponukaju sa nejake logicke zavery, napriklad nezmyselne Stalinove rozkazy, vdaka ktorym zahynulo vela Vlasovovych vojakov, zavrazdenie jeho brata pri cistkach, vyvrazdenie polovice dostojnickeho zboru v 1937, kde prisiel o vela kamaratov...tazko povedat, jedno je vsak iste, ze Stalina a celkovo komunistov moc nemusel aj ked bol clenom strany.
Novotny ma pravdu v tom, ze ak nejaki rusi oslobili Prahu boli to Vlasovci.

Tak Rusové, jakožto vítězové WW II, definovali svoji verzi historie a nám ji tady cpali 40 let. U nich to pokračuje, u nás jsme otevřeni i jiným náhledům, v Rusku se toho IMHO moc nezměnilo, propaganda tam běží pořád. Jiné názory a náhledy na historii neberou, proto taky Novotnýho utnuli, klasický jejich řešení (prostě oponenta umlčet násilím). Smutný je na tom to, že se to dělo na oficiálním státním kanále, který by měl být nezávislý, bohužel je to hlásná trouba režimu (u nás to není taky ideální, ale až tak moc snad ne).
Ale líbila se mi na tom jedna věc - že nám je u prdele, co si o tom v Rusku myslí. V tom má pravdu. Stejně tak my nenaděláme nic s tím, že Ukrajina adoruje Banderovce. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat.

Přesně tak. Že si rusové vykřičí "tu svou" pravdu, to bylo jasné asi okamžitě. Ale důležité je nebýt jejich maňáskem a říct si svou pravdu. Novotný udělal jedinou taktickou chybu - už na začátku měl posměšně říct, že ho vypnou pro "špatný" názor.

Na téma Banderovců: my si taky hýčkáme třeba takové Husity, ačkoli to byla banda hrdlořezů, která terorizovala celou střední Evropu.

Tak Husity hodně vyzdvihli komanči, protože to perfektně zapadalo do jejich ideologie třídního boje. Že nás to na následující dvě století uvrhlo do doby kulturního temna, už pominuli. Ale byli v tom podobní, po komančích jsme se taky dlouho hrabali nahoru a pořád ještě jsme pozadu.

Mě na tom celém zaujala ještě jedna věc a jak Novotný není můj "cup of tea", tak jsem přesvědčený, že přesně na toto cílil...

Když byla na pořadu dne aféra "Koněv", tak přesně ti samí lidé, kteří dnes křičí, že pomník vlasovcům, přestože to byli osvoboditelé, nepřichází v úvahu, protože to byli kontroverzní a rozporuplné historické postavy s krví nevinných lidí na rukou, tehdy křičeli, že Koněv musí zůstat kde je, protože je osvoboditel a fakt, že je to kontroverzní a rozporuplná historická osobnost s krví nevinných lidí na rukou nehraje roli...
Dle mého názoru chtěl, aby vyšlo napovrch (a vyšlo), že někteří lidé, včetně některých našich vysoce postavených politiků mají velice jednoduché hodnocení historických osobností: "Vždy přesně podle toho, jak se k tomu postaví Ruská federace". Netřeba přemýšlet, stačí pouze do nekonečna opakovat to, co tvrdí oni.

Rusáci mají vlasovce za zrádce, ale přitom to byl jejich milovaný vůdce Stalin, kdo je jako první zradil, tedy hodil přes palubu a prohlásil za zrádce a budoucí mrtvoly, když se nenechali zastřelit a v pudu sebezáchovy padli do zajetí. S vyhlídkama na nic dobrýho dostali pak nabídku dostat se ze zajateckýho tábora, i když to byla ďáblova nabídka - jít bojovat. Takže šli i s tímto malým plamínkem naděje a jeho světlo bylo asi nejvíc vidět ve chvíli, kdy pomohli osvobodit Prahu. Žel, vítr z východu ten plamínek sfouknul. Byli stejní, jako všichni jiní - chtěli prostě žít, ale válka jim nadělila volbu jen v tom, čí kulkou zemřou.
A tohle byl (a nejspíš stále je) mezi východní a západní armádou - v Rudé armádě byl voják jen číslo, kus do počtu. V tomto byli ty svině bolševický typický - zaštiťovali se lidem, ale že lid je tvořen právě každým jedincem, to už bylo vedlejší. "Udělej to pro Matku Rus" - jo, pěkná sobecká bestie, co obětuje a požírá svoje děti. Kdyby řekli "udělej to pro soudruhy nahoře", tak je každej pošle do řiti.

Argumentace, že Vlasovci pomáhali vraždit Poláky a další zvěrstva - opět, co mohli ti řadoví vojáci dělat? Opět ďáblova volba - udělej, co chce velitel, nebo kulka. A Novotný chce postavit pomník padlým vojákům, ne samotnýmu Vlasovovi, ale Rusákům to vidno na rovno.

To je pre mna novinka, ale clovek sa uci cely zivot.
Podla mna vsak podstatny podiel na masakri vo Varsave ma prave Cervena armada na cele s Rokossovskim, pretoze na prikaz z najvyssich miest znel nepomahat povstaniu a kedze Poliaci nemali obrnenu techniku bol to v podstate masaker a rusaci sa pozerali na to z bezprostrednej blizkosti.
V tomto pripade slo asi o rusko-polsku animozitu, ktora bola historicka, proste to dal Stalin po Katyni Poliakom opat vyzrat.

Nemám rád Wikipedii jako zdroj informací, ale pro tentokrát s dovolením ocituji (tu informaci mám samozřejmě ověřenou i z jiných zdrojů).

Po wybuchu powstania Niemcy przystąpili do organizowania odsieczy dla garnizonu Warszawy. W skład „sił odsieczy” weszły te oddziały, których skierowanie do Warszawy było możliwe w obliczu sytuacji panującej aktualnie na froncie wschodnim. W tym kontekście należy wymienić przede wszystkim[96]:

improwizowaną grupę policyjną z Kraju Warty, dowodzoną przez SS-Gruppenführera Heinza Reinefartha (dwie i pół kompanii zmotoryzowanej policji, kompania zmotoryzowanej żandarmerii, kompania SS „Röntgen”, batalion podchorążych z V oficerskiej szkoły piechoty);
Pułk Specjalny SS „Dirlewanger” dowodzony przez SS-Oberführera Oskara Dirlewangera. Jednostka ta specjalizowała się dotąd w prowadzeniu brutalnych akcji pacyfikacyjnych na tyłach frontu wschodniego. Większość jego żołnierzy stanowili niemieccy kryminaliści powyciągani z więzień i obozów koncentracyjnych, którym obiecano ułaskawienie w zamian za walkę dla III Rzeszy;
Brygadę Szturmową SS RONA (Rosyjska Wyzwoleńcza Armia Ludowa) dowodzoną przez SS-Brigadeführera Bronisława Kaminskiego. Była to formacja kolaboracyjna złożona w większości z Rosjan i Białorusinów. Po wybuchu powstania spośród żołnierzy brygady sformowano pułk szturmowy pod dowództwem majora Iwana Frołowa (złożony z ok. 1700 nieżonatych mężczyzn);
608. pułk ochronny dowodzony przez pułkownika Willi Schmidta;
dwa bataliony azerbejdżańskie (batalion „Bergman” i I batalion 111. pułku).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_warszawskie

edit: jaká svině byl Kaminski je taky dobře zdokumentováno: http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/cv_kaminski.htm
ale to už jsme od Vlasovců opravdu daleko. ;-)

Ja tvoju informaciu nespochybnujem, to, ze cerpas z viacerych zdrojov ti sluzi len ku cti.
Ja som par rokov (mozno 10-20;o))) dozadu este nevedel to, ze Sojuz napadol Polsko spolu s Hitlerom, alebo, ze Rusi stali na druhom brehu rieky a pozerali sa na vrazdenie Poliakov pocas povstania...proste sa ucis cely zivot a castokrat az po rokoch zistis, ze to cele bolo inak ako si si dovtedy myslel.

Vím. Nepolemizuji s tebou, jen doplňuji informace, které jsem nevložil hned do prvního příspěvku.
U nás je problém už na školách, kde se pořád učí o Kopčemovi s Veverčákem, ale končí se vpodstatě II. sv. válkou, čili když chceš o historii něco vědět, musíš se především zajímat sám (ale ono je to asi u všech předmětů podobné).

Já tyto konotace znám, i když se přiznám, že od Kurta jsem dostal pár nových informací, které si s chutí nastuduji a doplním si celkový náhled.

Na co jsem narážel a co bylo pointou mého příspěvku je, že to Novotný udělal celkem chytře (on je rypák a hovado, ale blbec to fakt není) a vylezlo na povrch, jak je ta naše proruská scéna trapně směšná... Oni dokážou zastávat naprosto protichůdné postoje u dvou principiálně velice, velice podobných věcí a co je na tom to nejvtipnější, snaží se tvářit, že jejich postoje jsou naprosto konzistentní.
Kdyby alespoň řekli: "Hele, máme rádi Rusko, je to náš vzor a alternativa proti tomu v čem žijeme a tak chceme Koněva, protože ho chce Rusko a nechceme pomník Vlasovcům, protože je Rusko nenávidí", tak by to mělo alespoň hlavu a patu a bylo by to férové jednání. Ten pokus o jakési "vysvětlování", že jeden musí zůstat, protože to byl osvoboditel a jeho kontroverze je vedlejší a druhý tam nesmí za Boha stát, protože je kontroverzní a to že je osvoboditel je vedlejší působí neuvěřitelně trapně...

Já bych to už ale spíš připodobnil k "víře", tam se taky moc nehledí na logiku a o tom, že autorita má pravdu se nepochybuje. Vem si, že na tuto vlnu naskakují i lidé jako Karel (viz výše) a to fakt žádný blbec není. Nenávist k dnešnímu uspořádání a poměrům v EU (které já taky nehodnotím zrovna kladně, spíše hodně, ale hodně naopak) jim, podle mého názoru, zatemnila zdravý úsudek natolik, že prostě nejsou schopni vidět rozpor ve vlastních postojích... Ale to je jen můj soukromý názor.

Zirinovskij je smiesna loutka, ale vyjadrenia ostatnych su zajimave.
Toto je celkom vyzivne.

„Jaká rusofobie? Vlasovci jsou zrádci, ale 300 z nich, kteří tam (v Praze) padli, byli Rusové. O žádnou rusofobii se apriori nemůže jednat,“ reagoval analytik na poznámku moderátora, že plánovaný pomník je „pomsta Rusku“.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zirinovskij-vlasovci-belocesi-novotny-pamatnik-media-propaganda.A191202_122318_zahranicni_jhr

Krasny odpal.
Toto je tiez velmi tirezvo zhodnotene.

Podle Andreje Kolesnikova, ruského opozičního novináře a analytika think tanku Carnegie Moscow Center, by Novotného iniciativa zůstala bez povšimnutí, kdyby se z ní právě ruská strana nerozhodla učinit „skandál“. Postoj velvyslanectví a ministerstva zahraničí podle něho zcela jasně ukazuje, že jsou ovládány dědici stalinistické moci
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zirinovskij-vlasovci-belocesi-novotny-pamatnik-media-propaganda.A191202_122318_zahranicni_jhr

A el prezidento ako vzdy kusok mimo.

„Vlasovci mají dvojí tvář. Ano, je pravda, že pomohli zachránit Prahu. Ale je také pravda, že předtím byli dlouhá léta zrádci své vlastní země.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zirinovskij-vlasovci-belocesi-novotny-pamatnik-media-propaganda.A191202_122318_zahranicni_jhr

El prezidento by si mohol nastudovat ako a kedy vznikla ROA a ze drvivu vacsinu vojny bojoval Vlasov za Stalina.

Tak zrovna na tom "hradu" je krásně vidět ta přímá fixace na ruskou zahraniční politiku... Předtím, než z toho vznikl tento humbuk napsal Ovčáček toto:

"Hrdá, svobodná, demokratická a sebevědomá země snese pomníky na svou minulost. Buďme takovými! Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců,"

Najednou už Zeman, na jeho vkus zatím docela opatrně, ale vsadím se, že to ještě není zdaleka konec, žehlí a žehlí... Tam je prostě vidět, že se ani za mák nejedná o jejich vlastní postoje, ale o hru "age of empires" v reálném světě a jaké figurgy drží hradní osazenstvo v rukách je více než zřejmé...

Ja si myslim, ze vzhladom na vyvoj situacie aj Ovcacek pochopil, ze tu sa musi postavit za ten spravny narod...za cesky. Rusi sa svojimi velkohubymi vyhlaseniami zamotavaju a popudzuju coraz viacej ludi.
Na obranu Ruska vsak musim poznamenat, ze vacsinou ide o vyroky minoritnych politikov, hlavny prud s Putinom aspon navonok takuto retoriku nemaju.
Na druhej strane umoznuju zivit takuto propagandu v statnej TV, takze az tak bez viny zase nie su.

No, to ti nevim. Realnej zaver je, ze v prvni pulce 20. stoleti s nama vyjebal uplne kazdej, z vychodu, zapadu, severu i jihu. Takze nakonec tezky citit nejakej velkej vdek ke komukoliv. Rusove v tom 45 meli vyhodu, ze o prvnim ojebu tu nikdo moc nevedel a druhej teprve chystali, ovsem retrospektivne videno, oni s nama vyjebali hned 2x a po treti o par let pozdejc, takze z my strany taky nejaky velky obdiv cekat nemuzou.

O rozdělení sfér vlivu už od vzniku prvních říší nerozhodují dotčené národy. Proč by to mělo být za WW II jinak?
Proč by to mělo být jinak i teď - EU vs USA vs Rusko vs Cina vs ... Vždy šlo, jde a půjde o moc, kdy to rozhodnou privilegované skupiny a jejich pohůnci to realizují. A rozhoduje jen momentální převaha pohůnků té, či oné skupiny.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru