Fenomén olivový olej...
Strašně mě sere, když vidím lidi kupovat olivový olej z pokrutin (Pomace), tahle sračka ze zbytků je ještě horší než pravý slunečnicový přitom je to předražené. To jsou lidi fakt tak blbí, že když vidí olivový olej, tak si myslí, že to je super? Osobně kupuji pouze extra virgin. Argument, že je drahý neobstojí, poněvadž se dají vychytat akce a mít ho za pár šupů...
Co vy? Jak jste na tom s oliváčem? Používáte?
Používám v podstatě jenom ten a u nás v prodejně sýrů mají přímo stáčený, lisovaný z řeckých oliv Stojí 199kč/l (jestli si dobře pamatuju), k tomu vezmu pár archivních sýrů, spojí se příjemné s užitečným a to je pak večer u krbu
Tomu stylu nakupování se nediv, někdy se při nákupech dívej kolem sebe. Jediný dva texty které "českého zákazníka" (bráno v globálním porůměru) zajímají, je název zboží (pokud to nepozná na první pohled) a pak cena, toť vsjo a "všeobecnou chudobou" to opravdu není . Kdyby jsme se naučili nakupovat, tak i ta kvalita potravin bude logicky někde jinde, ale jak se říká "dobré prase, všechno spase" (když si to ani neráčí přečíst a jediné co ho zajímá je "hlavně levně").
U nás se používá i lepší slunečnicový. Hlavné na smažení řízku a květaku, na to je IMHO extra virginu škoda. Navíc tyhle věci udělané na oliváči nechutnají tak dobře. Taky hermelín si nedokážu představit naložený v oliváči, ponevazdž je to škoda a oliváč ma tendenci v ledničce tuhnout a kalit se.
Toto jsou přesně dvě věci na co jej nepoužíváme Když jednou za uherák smažíme, tak ve friťáku (nenasákne to tolik) a jednou jsem nakládal hermoše do oliváče a hnus, normálně to udělalo cucky a nedalo se to skoro jíst... Jinak je ale oliváč super věc. Já jej dávám i sem tam do vany
Do vany? to už jsem dlouho neviděl.
Když jsem v mládí bojoval s ekzémem tak jsem olivový olej fasoval v lékarně na recept. Před koupáním se rozmixoval s mlékem a přidal do vany. Podobné účinky by prý mělo koňské mléko, ale to tehdy nebylo kde sehnat.
rizky jedine na sadle - a ze sadlo je na smazeni jeden z nejlepsich tuku, hlavne co se tyce teplotni stability.
Předpokládám domácí.
Jo. Obcas kupuju sadlo a vyskvarim si ho sam, ale ted me prijde lepsi koupit prase. Trochu vic prace, ale je to zabava pro celou rodinu a par sousedu
Extra virgin. Používáme ho relativně hodně, takže bereme obyčejnější, vcelku dobrej je ten z Lidlu, i když by to Brtník nepřežil.
Nedávno jsem vychytal v akci dresink - olivovej olej s extraktem z bylinek, vzal jsem bazalkovej. Neskutečně krásně voní po bazalce. Škoda, že to normálně stojí asi 400Kč za litr.
Kup si kytku bazalky,oškubej lupeně,rozmixuj je s oliváčem,troška soli a máš super čmaju.
Dobrý je toto--http://www.gastroklub.cz/detail/primerba-korenici-smes-bazalka-340g-knorr/
- Ja pouzivam olivovy olej skoro stale, jak na vareni tak do salatu, tady to skoro nic nestoji, vetsinou od spanelskych nebo portugalskych vyrobcu, nekdy mistni huile d'olive bio ( vierge extra)
- Arimatizované ma tez naké, ale pouzivam je jen zridka.
Taky pouzivame.. ale jen na neco.. do zeleninovych salatu, pod ryzi, na grilovanou zeleninu.. na takovy to bezny smazeni klasickej slunecnicovej, na to je fakt olivovyho skoda.
Tak jasně, na smažení je to fakt drahej olej. Ale právě na smažení je ten olej z pokrutin použitelnej.
- Tak rizky asi ne
- Nepocitaje v salatech, nebo na bagete pri normalnim smazeni ta chut stejne citit nejde, pri dodrzovani urcitych C° zadrzi kvalitu, tak jak odraz na zdravi o proti jinym low-cost olejum.
- Cerné olivy nemam rad, nechutnaji mi, zelene mam rad plnené parikou nebo ancovickamy.
TiP~ Na teflonové panve, staci jen par kapek.
Nepoužívám, prostě mi nejede a to ani olej a ani samotné olivy.
Připomíná mi chutí/smradem motorový Mogul a když vidím jako to dnes lijí na vše, od "lupení" až po polévku tak se mi dělá zle.
Blbá a relativně drahá "móda" která má asi své opodstatnění jihu a u nás má vládnout klasika, máslo a sádlo.
(i asiati žádné vymačkané "švestky" nepoužívají a u nás takovou svíčkovou omáčku na "oliváči" by asi nežralo ani prase)
Mám to naprosto stejně. Díky, už jsem si začínal myslet, že jsem nějakej exot...
Extra virgin, cokoliv jiného nemá smysl brát. A jen na dochucování.
Na smažení je to přímo blbost používat, protože všechno dobré, co má oliváč, se vysokými teplotami ztratí (plus díky nízkému bodu zakouření se rychle přepálí a začne vytvářet karcinogenní látky) a je to pak stejné, jako obyčejný olej. Akorát dražší.
btw já místo slunečnicového používám na smažení řepkový. Slunečnicový má mnohem nižší bod zakouření (tuším už snad kolem 100 stupňů) oproti řepkovému. Nejlepší by byl kokosový ale ten je zase nejmíň zdravý.
Takže řepkový na smažení a vše ostatní olivový.
Oliváč používám extra virgin. Mám rád i olivy. Ale jsou pokrmy a typy příprav kam se nehodí. Ideální je používat suroviny tam kam patřej. Do dieslovýho motoru taky málokdo leje benzín . Na smažení třeba řízků používám vlastnoručně vyškvařený sádlo. Ale třeba na takový lehký smažení například kuřecích prsíček máslo v kombinaci s oliváčem. Do zeleninovýho salátu nebo na grilovanou zeleninu se zase sádlo moc nehodí , tak na to leju oliváč....
Ten řepkový jsem měl jednou, ale na můj vkus to tak divně smrdí. Možná, že to byl nějaký shit, asi mu dám ještě šanci...
I nebyl, někdy si zajdi k poli když to dozrává a budeš doma, smradu na kilometry.
(navíc, jelikož nesnáším rybinu, tak to i z toho řepkáča nějak cítím taky)
Rybina mi též vadí, ale dozrávající řepka ani řepkový olej mi nijak nezavánějí a to si myslím, že jsem celkem šňupák. Ono to má své specifické aroma, ale je je to jako bych si stěžoval, že pole, kde dozrává kmín, je cítit kmínem...
Taky jsem kdysi narazil na flašku řepkového oleje, který byl divný. Nejlepší zkušenosti mám s obyčejnou Lukanou.
Olivac do kuchyne jedine extra virgin. Ale kdybys vedel o _levnym_ pomace, tak bych par litru vzal, na vyrobu mejdla staci. Bohuzel, v kramech zas tak levnej neni.
Já taky jedině EV. Nicméně se nevyhýbám (ba co víc, upřednostňuji je) i jiným tukům, pak taky řepkový a slunečnicový olej, máslo i sádlo. Odmítám margarín a palmový olej.
Palec nahoru!!! Hlavně za to druhé...
Akorát mě se*e, jak je těžké se mu vyhnout. Protože se občas rád projedu na kole, je třeba "energetická tyčinka" (alternativně müsli tyčinka) dobrý způsob, jak do sebe neěco dostat. Jenže drtivá většina z nich obsahuje buď umělá sladidla, nebo rozemletý peruánský škůdce, nebo palmový tuk.
Teď mě ale dost potěšily chipsy Bohemia (kupuju je tak 3x do roka) - mají na sobě napsáno, že obsahují jen slunečnicový olej.
Právě, skoro nemožné. Pokud člověk dodržuje nějakou kulturu stravování (jíst tak nějak zdravě) v rámci sportu a má omezenou škálu potravin co může a co ne, tak je to skoro nadlidský úkol. Navíc to ty kurvy cpou do šamponů atd. Ale snažím se číst etikety co to dá (což se v ČR moc nenosí, že... )
Moment - to ze se nekdo nechce futrovat palmovym olejem, tomu rozumim. Ale zmydelnatelej v samponu vadi cemu?
Třeba tomuhle...?
Borneo:
To je myšleno jako embargo na kupování výrobků s palmovým olejem kvůlivá drancování Bornea a vraždění orangutanů. Jako zdravotně nebo kosmeticky ten olej nevadí. To dá rozum. Taky se snažím se výrobkům s palmovým olejem vyhejbat i když to je těžký. Nemyslím si, že to něčemu pomůže, ale aspoň pro ten pocit.
Na druhou stranu, když už v něčem doma ten palmovej olej odhalím, tak ten produkt nevyhodím. Tak radikální nejsem.
Taky by to byl logický nesmysl, že. Když už to člověk jednou koupil (přehlídl), tak už to v podstatě "podpořil" a je zcela jedno jestli to doužíváš, nebo vyhodíš... Příště si zapsat do hlavy, nekoupit + nejlépe šířit dál má daleko vyšší hodnotu, než to teatrálně vyhazovat.
No vždyť jo. .
Však já tě nepoučuju, nejsme v politické skrumáži Jen konstatuju, že vyhazovat nemá logiku, i kdyby byl člověk sebeortodoxnější...
Ono to s těmi zdravotními riziky není tak úplně jisté, osobně se snažím držet spíše lokálních surovin, což palmáč prostě není a navíc - při jeho produkci se hledí jen na výnosy, což přináší i různé chemické postřiky (leckdo může namítnout, že banán se bez postřiku taky nedá vypěstovat - vím o tom).
Já myslel zdravotně v tom šamponu....
To nevím, šampony nežeru.
Buď rád. Jednou jsem šampon pil. Teda jen panáka do víčka v rámci takovýho hecu a sázky při kalení na dovolený s partou magorů. Je to hnus, slaný, chemický, koplo mě to víc než zelená, vybleješ hromadu bublin a cejtíš to ještě po pár dnech....
No, na jednu stranu to chapu. Ale na druhou, zdaleka ne vsechen je vypestovanej na borneu a navic, voni tam ty lidi taky neco musej zrat. Ale chapu, je to tezky.
Tak ono je ve finále jedno jestli se kácí deštné prasely na Borneu,nebo v Amazonii či Indonésii, Malajsii atd. Prostě vykácet původní jedinečný biotop a nahradit ho "olejovou palmou" jen proto, že ten olej je na výrobu levnější je prostě prasárna...
Tak pokud by tam zůstala původní biotop, tak si myslím, že by o žrádlo nouzi rozhodně neměli...
Palmáč je špatnej nejen zdravotně, ale hlavně morálně. Právě kvůli produkci palmáče se likvidují deštné pralesy, ničí se ohromné biotopy a tím dochází k devastaci přírody, která prostě nemá obdoby (ani války nedokázaly zničit tolik hektarů lesů, jako produkce palmového oleje). Já se obvykle chlubím tím, že "sním všechno" - čili nemám výčitky, když kvůli mému talíři chcípne ryba či prase, ale palmáč je moc i na mě.
když už jsme u těch tuků, tak nejlepšejší obal. řízek, co jsem kdy jedl bylo u babičky jako mládě. otlučený starý kastrůlek na plotně, kde se topilo dřívím. velký kus krkovičky doslova utopený v domácím sádle. žraly jsme to bez chleba.
zato dneska škoda mluvit, při těch cenách- ani hranolky si nedělám, abych neslyšel to protivný: lej tam toho míň, víš kolik to stálo? to tam mám na tu pánev plivnout.
kdys jsem experimentovat s landšmítem- se přilepil na tefl. pánev. já su v podstatě vegetarián.
Tohle by nedal ani Google Translator.
Lančmít jsem nikdy neměl rád, jedl jsem to naposledy na školním výletě. Šetřit s olejem za každou cenu je omyl - v menším množství se rychleji přepaluje, což spíš uškodí, než prospěje.
to jsem snad ani nemohl napsat já... land já se picnu.
A já souhlasím s M-Polem. Olivák (i extra panenský a ne zrovna levný) smrdí jakousi "zatuchlinou" jak několik let pohřbený pes. Zkoušel jsem několikero druhů a proveniencí, je to všecko stejné. A řepkáč? I zde se ztotožňuju - podobně jako výše, ale místo psa si dosaďte leklou rybu. Co taky chcete, když je olej primárně určen k mazání závitořezů? Na slunečnicovém jsem vyrostl a používám běžně. Je na trhu něco z trifidů ?
Tak ono tvarůžky nebo romadur taky nevoní po fialkách a jak je dobrý... Neumím si představit pokapat si salát s rajčaty,mozzarelou a bazalkou slunečnicovým olejem... Takže je to víceméně o chutích, vůních a prioritách, než že by byl špatný nebo tak
Máš pravdu. Všechno je jen o chuti (a o vůni), a moje smysly mají averzi k olivovému oleji . BTW: na bazalku mám autentickou anafylaktikou alergii - sežeru list a jdu k zemi s opuchlým hrtáněm. Podobně kopr.
Co libeček? Takovej kapr na libečku - to já rád.
libeček je přírodní maggi. na slovensku jsem koštnul něco, co jsem si říkal, že bych do huby nedal. dýňovou polévku- byla to paráda.
dubákovou omáčku s pečeným masem a bramborem na másle - v trenčíně to uměli na jedničku.
Ty kokso, tak to jsem ještě neslyšel... :-o Nu což, alergie může být na cokoli. Já v mládí měl alergii na citrusové plody, ale v pubertě vymizela. Nejhorší je alergie na práci, i tou někteří trpí...
Práce mi nevadí (ne že bych ji ale zbožňoval ). O bazalce jsem to dlouho nevěděl (zřejmě proto, že jsem ji do té doby v hubě neměl), než mi před lety dobrák strýc "podstrojil" maso na bazalkových lístcích. Přál bych ti vidět ty ksichty okolo, když mi opuchla čuňa a začal jsem lapat po vzduchu . Kopr je poněkud mírnější, po něm pouze chrchlám...
Tak to bude silnější verze alergie, mě jenom vyskákaly fleky. Na penicilin jsem měl jako děcko alergii fest a teď nevím, nikdy mi ho nikdo nedal (ani jsem nepotřeboval, bohudík) a ani zkoušet nechci
S tou prací taky tak, sice někdy je kopr,, ale to má asi každý... Jak se u nás říká, když se nechce, toje horší, jak když nemožeš
Přesně
Já mám něco podobného, ale oproti tobě asi docela "soft". Jablka. Sežeru jablko, mám je rád, chutnají mi. Za chvíli mě svědí v krku, v uších že bych se z toho posral. Za chvíli je to pryč a dobrý. Takže jablka spíš tekutá, calvados a tak.
I když jednou jsem se napil nějaké té ochucené vody, příchuť pampeliška, mateřídouška nebo nějaká jiná kytka, žádná sladidla ani cukr, zkrátka nápoj pro anorektičky. Myslel jsem, že chcípnu! Sevřel se mi krk a taková podivná bolest šla z hrudě do krku. Musel jsem si dát panáka a to bylo zase dobře.
Alergie na umělá sladidla. Klasika - má je polovina populace. Antidotum jsi zvolil po zralém uvážení (či spontánně) správně .
Umělá sladidla jsou v tom IMHO nevinně. Třeba colu light můžu chlastat bez újmy.
Protilátka byla zvolena spontánně
Na čem asi Láďa Hruška smažil obalovanou tlačenku?
Aby to bylo levný, tak bych tipnul nějakej vyjeťák z místního autoservisu.
Třeba používá olej po Babicovi, to je stejný čuně.
Neznám Láďu Hrušku, ale nejspíš se jedná o nějakou místní socku. Smažil tlačenku? Trýzeň mi chodí po hřbetě.
Je pod mou uroven Ti davat i odkaz na to, kdo je ten nezemsky curak, treba se uvoli nekdo jiny. S cim si se trefil, tak se slovem "socka". Je to totiz byvaly reporter TV hovna pro socky a nyni vsech sockoidnich prznicu "jidla" kral...
Z hovny vyhozen, kuchařem povolán? Kriste...
Nene, na hovně zůstal, avšak nyní tam předvádí, jak vaří. Prý levně a zdravě.
Například smažený sýr v hrnku (připravený v mikrovlnce) nebo nadívané kuřecí kůže. Četl jsem o tom článek v Reflexu, kde dle jeho receptů uvařili, ale už nesnědli. Prý to nešlo.
Tak ale zas je to levné....
Aspoň nepřibereš
Tím ovšem nemáš zaručeno zhola nic
Označení "extra virgin" je podle mě něco jako "100% bavlna" na štítku u trička, nebo "herní PC" za 10 tisíc.
Zdroj: Blesk.
Nepsal o tom taky Hájek na protiproudu, aby to bylo ještě seriosnější?
A co má být, že je zdrojem Blesk, který odkazuje na Dtest?
Že je extra virgin něco na způsob 100% bavlna, s tím souhlasím. O samotné kvalitě to neřekne nic. V podstatě jen o výrobním procesu - tedy, jaký by měl být.
Osobně mám trochu problém s uznáním nezávislosti Dtestu. Já si Idu Rozovou (zakladatelku) ještě pamatuji z Dikobrazu a tam tedy, podle mě a co jsem od ní v Dikobrazu četl, nezávislá nebyla. Tedy - jsem ovlivněný osobou-zakladatelkou Dtestu a vím, že po dvaceti letech už může být vše jinak, protože Dtest není a nebyla jenom Rozová, ale tak jako tak pro mě nakonec vychází rovnice: Extra virgin == 100% bavlna == Dtest. Nevyberu si.
Myslím, že to na tom jihu s oliváčem/výrobou je podobné, jako moravské víno pro Pražáky
(stejně rozeznají jen bílé od červeného)
Protiproud je celkem důvěryhodný. Dlouhou dobu si jejich články prověřuju na jiných místech, a světe div se, nevidím na tomto serveru ani mrť nepravdy. Ty jsi taky antikonspirátor ?
Tak jasně, píšou o věcech, co jinde ne. Ale teorie o NWO a podobně? Nevím nevím...
Spi dál. Nevidíš čorta ani když tě kouše do prdele? Ach tak - to by ses musel ohlédnout...
Změním to? Nezměním.
Hele, mám kamaráda. Ten nežije ničím jiným, než tím, jak nás tady židi škrtí u krku, utahují šrouby, odposlouchávají nás na hajzlu, lejou do vody sajrajty abychom neměli děti a podobně. Každá rozkopaná ulice je naschvál spáchaný židy na našem národě, každé zdražení rohlíku o desetník taky. A tak dále.
I kdyby měl z poloviny pravdu - pak co? Máme sedět a užírat se tím, jak nám vládnou nevolené elity? Hulákat po tramvajích, že lidi jsou hovna, co se nepůjdou bránit a podobně? Ustavovat další a další politické strany se zisky 0,04%?
Možná je můj pohled na to špatný, ale prostě takový je.
Moje odměna za život, který propůjčuju systému (a sere mě tak, že hledám vhodné lano), jsou informace. Nebudu hulákat po tramvajích, mně stačí vědět.
A víš, že opravdu víš?
Vím, že nic nevím. Proto se snažím.
Tak s tím bych se ztotožnil, jen me "vydesilo" Tvoje prohlášení, že fanatik Hájek "má pravdu..."
Nepřekrucuj. Psal jsem, že po ověření nevidím nepravdu. Pravda je velmi subjektivní pojem a nikdy bych nenašel odvahu k jakékoliv "pravdě" inklinovat (a to se považuju za tvrďáka ).
Nevidím důvod proč o Hájkovi tvrdit, že je fanatik. V čem se chová fanaticky? Tím, že prezentuje své názory?
Prijmi omluvu, prekrucovat jsem nemel v úmyslu. Jo, tak s tím co jsi napsal, zejmena o subjektivite pravdy souhlasim, je to SVATÁ PRAVDA
Omluva se přijímá
tu už radši ne.
Uráží tě to "svatá"? Věz, že tento termím v původním významu označuje "silné" jedince. Duchem či činy.
ano, uráží. pravda neexistuje.
S touto tezí se ztotožním. Objektivvní pravda je něco jako suchá voda. Oxymoron.
tak jako mám podpis na pcp z mého oblíbeného filmu, tak ti i odpovím- budu hlídat v mlhách.
Nějak tak. Jako nejsme schopni chápat objektivitu v globálním měřítku, tak nejsme schopni chápat pravdu, která v našem vědomí vlastně ani neexistuje. Mnoho tisíc let se o uchopení pravdy snaží filosofové, našli toliko hovno. Najít cestu v močálu nelze.
ano.
Kuš, tady se řeší olej a vy se trumfujete v tom, kdo má menší pravdu.
dám si padáka dle cimrmana, promiň.
Sorry. Ať žije olej!
Nemají se lépe ti, co nevědí?
Edit: Ajta, zde se řeší olej. No, dneska jsem trochu doléval do motoru. Ale žádné "Extra virgin" na tom napsáno nebylo. Jen nějaká čísla, myslím, že 5W30.
Motor TDi?
Nene, benzínová 1,4 od Ford. Čili - Fix Or Repair Daily
Krátkodobě možná. Z dlouhodobého hlediska to však pro ně může být likvidační.
Je až podezřelé, kolik chlapů se dokáže bavit o olivovém oleji.