Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Fenomén olivový olej...

Strašně mě sere, když vidím lidi kupovat olivový olej z pokrutin (Pomace), tahle sračka ze zbytků je ještě horší než pravý slunečnicový přitom je to předražené. To jsou lidi fakt tak blbí, že když vidí olivový olej, tak si myslí, že to je super? Osobně kupuji pouze extra virgin. Argument, že je drahý neobstojí, poněvadž se dají vychytat akce a mít ho za pár šupů...

Co vy? Jak jste na tom s oliváčem? Používáte?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Extra virgin. Používáme ho relativně hodně, takže bereme obyčejnější, vcelku dobrej je ten z Lidlu,…
Prasak 23.10.2014 20:36
Prasak
Kup si kytku bazalky,oškubej lupeně,rozmixuj je s oliváčem,troška soli a máš super čmaju. Dobrý je… nový
tuta 25.10.2014 13:03
tuta
Nepoužívám, prostě mi nejede a to ani olej a ani samotné olivy. Připomíná mi chutí/smradem motorový…
M-Pol 24.10.2014 05:45
M-Pol
Mám to naprosto stejně. Díky, už jsem si začínal myslet, že jsem nějakej exot... :-) nový
Zdenál 25.10.2014 10:19
Zdenál
Extra virgin, cokoliv jiného nemá smysl brát. A jen na dochucování. Na smažení je to přímo blbost po…
Moas 24.10.2014 05:52
Moas
Ten řepkový jsem měl jednou, ale na můj vkus to tak divně smrdí. Možná, že to byl nějaký shit, asi m…
MaSo 24.10.2014 09:39
MaSo
ale na můj vkus to tak divně smrdí. Možná, že to byl nějaký shit, I nebyl, někdy si zajdi k poli k…
M-Pol 24.10.2014 11:47
M-Pol
Rybina mi též vadí, ale dozrávající řepka ani řepkový olej mi nijak nezavánějí a to si myslím, že js… nový
Moas 25.10.2014 12:43
Moas
A já souhlasím s M-Polem. Olivák (i extra panenský a ne zrovna levný) smrdí jakousi "zatuchlinou" ja…
mif 24.10.2014 17:59
mif
Olivák (i extra panenský a ne zrovna levný) smrdí jakousi "zatuchlinou" jak několik let pohřbený pes…
Roker 24.10.2014 18:05
Roker
Máš pravdu. Všechno je jen o chuti (a o vůni), a moje smysly mají averzi k olivovému oleji :-). BTW:…
mif 24.10.2014 18:32
mif
Ty kokso, tak to jsem ještě neslyšel... :-o Nu což, alergie může být na cokoli. Já v mládí měl alerg…
Roker 24.10.2014 18:40
Roker
Práce mi nevadí (ne že bych ji ale zbožňoval :-D). O bazalce jsem to dlouho nevěděl (zřejmě proto, ž…
mif 24.10.2014 18:56
mif
Já mám něco podobného, ale oproti tobě asi docela "soft". Jablka. Sežeru jablko, mám je rád, chutnaj…
Dale Cooper 24.10.2014 21:26
Dale Cooper
Alergie na umělá sladidla. Klasika - má je polovina populace. Antidotum jsi zvolil po zralém uvážení…
mif 24.10.2014 21:40
mif
Umělá sladidla jsou v tom IMHO nevinně. Třeba colu light můžu chlastat bez újmy. Protilátka byla zvo… nový
Dale Cooper 24.10.2014 23:55
Dale Cooper
Na čem asi Láďa Hruška smažil obalovanou tlačenku? :))
Dale Cooper 24.10.2014 21:22
Dale Cooper
Neznám Láďu Hrušku, ale nejspíš se jedná o nějakou místní socku. Smažil tlačenku? Trýzeň mi chodí po…
mif 24.10.2014 22:21
mif
Je pod mou uroven Ti davat i odkaz na to, kdo je ten nezemsky curak, treba se uvoli nekdo jiny. S ci… nový
Roker 24.10.2014 22:44
Roker
Z hovny vyhozen, kuchařem povolán? Kriste... nový
mif 24.10.2014 22:52
mif
Nene, na hovně zůstal, avšak nyní tam předvádí, jak vaří. Prý levně a zdravě. Například smažený sýr… nový
Dale Cooper 24.10.2014 23:57
Dale Cooper
Prý to nešlo. Tak ale zas je to levné.... :-D… nový
Roker 25.10.2014 01:08
Roker
Aspoň nepřibereš :-D nový
mif 25.10.2014 09:33
mif
Osobně kupuji pouze extra virgin Tím ovšem nemáš zaručeno zhola nic ;-) Označení "extra virgin" je… nový
Chocholoušek 25.10.2014 06:54
Chocholoušek
Zdroj: Blesk. Nepsal o tom taky Hájek na protiproudu, aby to bylo ještě seriosnější? nový
Dale Cooper 25.10.2014 17:14
Dale Cooper
A co má být, že je zdrojem Blesk, který odkazuje na Dtest? nový
Chocholoušek 25.10.2014 17:23
Chocholoušek
Že je extra virgin něco na způsob 100% bavlna, s tím souhlasím. O samotné kvalitě to neřekne nic. V… nový
Zarniwúp 25.10.2014 17:41
Zarniwúp
Myslím, že to na tom jihu s oliváčem/výrobou je podobné, jako moravské víno pro Pražáky (stejně roze… nový
M-Pol 25.10.2014 17:55
M-Pol
Protiproud je celkem důvěryhodný. Dlouhou dobu si jejich články prověřuju na jiných místech, a světe… nový
mif 25.10.2014 17:24
mif
nevidím na tomto serveru ani mrť nepravdy Tak jasně, píšou o věcech, co jinde ne. Ale teorie o NWO… nový
Dale Cooper 25.10.2014 17:30
Dale Cooper
Spi dál. Nevidíš čorta ani když tě kouše do prdele? Ach tak - to by ses musel ohlédnout... nový
mif 25.10.2014 17:33
mif
Změním to? Nezměním. Hele, mám kamaráda. Ten nežije ničím jiným, než tím, jak nás tady židi škrtí u… nový
Dale Cooper 25.10.2014 17:39
Dale Cooper
Moje odměna za život, který propůjčuju systému (a sere mě tak, že hledám vhodné lano), jsou informac… nový
mif 25.10.2014 18:48
mif
A víš, že opravdu víš? nový
Roker 25.10.2014 18:53
Roker
Vím, že nic nevím. Proto se snažím. nový
mif 25.10.2014 18:59
mif
Tak s tím bych se ztotožnil, jen me "vydesilo" Tvoje prohlášení, že fanatik Hájek "má pravdu..." ;-) nový
Roker 25.10.2014 19:10
Roker
Nepřekrucuj. Psal jsem, že po ověření nevidím nepravdu. Pravda je velmi subjektivní pojem a nikdy by… nový
mif 25.10.2014 19:15
mif
Nevidím důvod proč o Hájkovi tvrdit, že je fanatik. V čem se chová fanaticky? Tím, že prezentuje své… nový
cejna 25.10.2014 19:35
cejna
Prijmi omluvu, prekrucovat jsem nemel v úmyslu. Jo, tak s tím co jsi napsal, zejmena o subjektivite… nový
Roker 25.10.2014 19:37
Roker
Omluva se přijímá :beer::-) nový
mif 25.10.2014 19:44
mif
tu už radši ne. nový
kmochna 25.10.2014 19:52
kmochna
Uráží tě to "svatá"? Věz, že tento termím v původním významu označuje "silné" jedince. Duchem či čin… nový
mif 25.10.2014 20:02
mif
ano, uráží. pravda neexistuje. nový
kmochna 25.10.2014 20:11
kmochna
S touto tezí se ztotožním. Objektivvní pravda je něco jako suchá voda. Oxymoron. nový
mif 25.10.2014 20:18
mif
tak jako mám podpis na pcp z mého oblíbeného filmu, tak ti i odpovím- budu hlídat v mlhách. nový
kmochna 25.10.2014 20:26
kmochna
Nějak tak. Jako nejsme schopni chápat objektivitu v globálním měřítku, tak nejsme schopni chápat pra… nový
mif 25.10.2014 20:36
mif
ano. nový
kmochna 25.10.2014 20:38
kmochna
Kuš, tady se řeší olej a vy se trumfujete v tom, kdo má menší pravdu. nový
Prasak 25.10.2014 20:51
Prasak
dám si padáka dle cimrmana, promiň. nový
kmochna 25.10.2014 20:57
kmochna
Sorry. Ať žije olej! nový
mif 25.10.2014 21:08
mif
Nemají se lépe ti, co nevědí? Edit: Ajta, zde se řeší olej. No, dneska jsem trochu doléval do motoru… nový
Dale Cooper 25.10.2014 22:15
Dale Cooper
Motor TDi? :-) nový
Roker 26.10.2014 00:11
Roker
Nene, benzínová 1,4 od Ford. Čili - Fix Or Repair Daily :)) nový
Dale Cooper 26.10.2014 12:29
Dale Cooper
Nemají se lépe ti, co nevědí? Krátkodobě možná. Z dlouhodobého hlediska to však pro ně může být lik… nový
Chocholoušek 26.10.2014 06:15
Chocholoušek
Je až podezřelé, kolik chlapů se dokáže bavit o olivovém oleji. poslední
IQ37 27.10.2014 01:41
IQ37

Extra virgin. Používáme ho relativně hodně, takže bereme obyčejnější, vcelku dobrej je ten z Lidlu, i když by to Brtník nepřežil.
Nedávno jsem vychytal v akci :-[ dresink - olivovej olej s extraktem z bylinek, vzal jsem bazalkovej. Neskutečně krásně voní po bazalce. Škoda, že to normálně stojí asi 400Kč za litr.

Nepoužívám, prostě mi nejede a to ani olej a ani samotné olivy.
Připomíná mi chutí/smradem motorový Mogul a když vidím jako to dnes lijí na vše, od "lupení" až po polévku tak se mi dělá zle.
Blbá a relativně drahá "móda" která má asi své opodstatnění jihu a u nás má vládnout klasika, máslo a sádlo.
(i asiati žádné vymačkané "švestky" nepoužívají a u nás takovou svíčkovou omáčku na "oliváči" by asi nežralo ani prase)

Extra virgin, cokoliv jiného nemá smysl brát. A jen na dochucování.
Na smažení je to přímo blbost používat, protože všechno dobré, co má oliváč, se vysokými teplotami ztratí (plus díky nízkému bodu zakouření se rychle přepálí a začne vytvářet karcinogenní látky) a je to pak stejné, jako obyčejný olej. Akorát dražší.
btw já místo slunečnicového používám na smažení řepkový. Slunečnicový má mnohem nižší bod zakouření (tuším už snad kolem 100 stupňů) oproti řepkovému. Nejlepší by byl kokosový ale ten je zase nejmíň zdravý.
Takže řepkový na smažení a vše ostatní olivový.

ale na můj vkus to tak divně smrdí. Možná, že to byl nějaký shit,

I nebyl, někdy si zajdi k poli když to dozrává a budeš doma, smradu na kilometry.
(navíc, jelikož nesnáším rybinu, tak to i z toho řepkáča nějak cítím taky)

Rybina mi též vadí, ale dozrávající řepka ani řepkový olej mi nijak nezavánějí a to si myslím, že jsem celkem šňupák. Ono to má své specifické aroma, ale je je to jako bych si stěžoval, že pole, kde dozrává kmín, je cítit kmínem...
Taky jsem kdysi narazil na flašku řepkového oleje, který byl divný. Nejlepší zkušenosti mám s obyčejnou Lukanou.

A já souhlasím s M-Polem. Olivák (i extra panenský a ne zrovna levný) smrdí jakousi "zatuchlinou" jak několik let pohřbený pes. Zkoušel jsem několikero druhů a proveniencí, je to všecko stejné. A řepkáč? I zde se ztotožňuju - podobně jako výše, ale místo psa si dosaďte leklou rybu. Co taky chcete, když je olej primárně určen k mazání závitořezů? Na slunečnicovém jsem vyrostl a používám běžně. Je na trhu něco z trifidů ]:)?

Olivák (i extra panenský a ne zrovna levný) smrdí jakousi "zatuchlinou" jak několik let pohřbený pes.

Tak ono tvarůžky nebo romadur taky nevoní po fialkách a jak je dobrý... :-D Neumím si představit pokapat si salát s rajčaty,mozzarelou a bazalkou slunečnicovým olejem... Takže je to víceméně o chutích, vůních a prioritách, než že by byl špatný nebo tak ;-)

Práce mi nevadí (ne že bych ji ale zbožňoval :-D). O bazalce jsem to dlouho nevěděl (zřejmě proto, že jsem ji do té doby v hubě neměl), než mi před lety dobrák strýc "podstrojil" maso na bazalkových lístcích. Přál bych ti vidět ty ksichty okolo, když mi opuchla čuňa a začal jsem lapat po vzduchu ]:). Kopr je poněkud mírnější, po něm pouze chrchlám...

Já mám něco podobného, ale oproti tobě asi docela "soft". Jablka. Sežeru jablko, mám je rád, chutnají mi. Za chvíli mě svědí v krku, v uších že bych se z toho posral. Za chvíli je to pryč a dobrý. Takže jablka spíš tekutá, calvados a tak.
I když jednou jsem se napil nějaké té ochucené vody, příchuť pampeliška, mateřídouška nebo nějaká jiná kytka, žádná sladidla ani cukr, zkrátka nápoj pro anorektičky. Myslel jsem, že chcípnu! Sevřel se mi krk a taková podivná bolest šla z hrudě do krku. Musel jsem si dát panáka a to bylo zase dobře.

Nene, na hovně zůstal, avšak nyní tam předvádí, jak vaří. Prý levně a zdravě.
Například smažený sýr v hrnku (připravený v mikrovlnce) nebo nadívané kuřecí kůže. Četl jsem o tom článek v Reflexu, kde dle jeho receptů uvařili, ale už nesnědli. Prý to nešlo.

Že je extra virgin něco na způsob 100% bavlna, s tím souhlasím. O samotné kvalitě to neřekne nic. V podstatě jen o výrobním procesu - tedy, jaký by měl být.
Osobně mám trochu problém s uznáním nezávislosti Dtestu. Já si Idu Rozovou (zakladatelku) ještě pamatuji z Dikobrazu a tam tedy, podle mě a co jsem od ní v Dikobrazu četl, nezávislá nebyla. Tedy - jsem ovlivněný osobou-zakladatelkou Dtestu a vím, že po dvaceti letech už může být vše jinak, protože Dtest není a nebyla jenom Rozová, ale tak jako tak pro mě nakonec vychází rovnice: Extra virgin == 100% bavlna == Dtest. Nevyberu si.

Změním to? Nezměním.
Hele, mám kamaráda. Ten nežije ničím jiným, než tím, jak nás tady židi škrtí u krku, utahují šrouby, odposlouchávají nás na hajzlu, lejou do vody sajrajty abychom neměli děti a podobně. Každá rozkopaná ulice je naschvál spáchaný židy na našem národě, každé zdražení rohlíku o desetník taky. A tak dále.
I kdyby měl z poloviny pravdu - pak co? Máme sedět a užírat se tím, jak nám vládnou nevolené elity? Hulákat po tramvajích, že lidi jsou hovna, co se nepůjdou bránit a podobně? Ustavovat další a další politické strany se zisky 0,04%?
Možná je můj pohled na to špatný, ale prostě takový je.

Nějak tak. Jako nejsme schopni chápat objektivitu v globálním měřítku, tak nejsme schopni chápat pravdu, která v našem vědomí vlastně ani neexistuje. Mnoho tisíc let se o uchopení pravdy snaží filosofové, našli toliko hovno. Najít cestu v močálu nelze.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru