Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Cigáro za pět tisíc

No však, a hospodský za pade...
Militantní nekuřáci tleskejte, aneb jak udělat z lidí kriminálníky. Jen tak dál a houšť a do všech, do pejskařů, do žroutů sladkýho, do posluchačů hlasitější hudby (doplňte si sami dle libosti, čím opovrhujete)... Jak tohle projde, půjde to o to jednodušeji. A ono to přijde, nepochybujte, každý bude mít za chvíli máslo na hlavě. Sen vůdců všech demokratických států - nadělat z každého latentního porušovače čehokoli a celý život ho držet za koule. 3-[

Žába v hrnci už dávno měkne.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejsem militantní nekuřák, ale sere mě bezohlednost některých kuřáků, kteří si klidně zapálí vedle m…
touchwood 28.03.2015 10:56
touchwood
Všimni si toho drakonického postihu pro hospodského. Pokud jde o existenci zákazu kouření, tak ta ho…
Zarniwúp 28.03.2015 12:30
Zarniwúp
ale jo, máš pravdu s tím že nejjednodušší je vybrat prachy od hospodského. O tom sporu není. Ale hos…
touchwood 28.03.2015 13:03
touchwood
Ale kde bereš tu jistotu, že TY máš právo na nekuřáckou hospodu? Jestli to tak cítíš, proč si ji nez…
Redsnake 30.03.2015 06:22
Redsnake
Vycházím z jednoduchých tezí: - hospoda, stejně jako třeba hotel, je veřejný prostor, který majitel…
touchwood 30.03.2015 09:30
touchwood
hospoda, stejně jako třeba hotel, je veřejný prostor, který majitel ustanoví jako veřejný z původně…
Dale Cooper 30.03.2015 09:55
Dale Cooper
všecko hezký. Ale do hospody se nechodí kouřit, do hospody se chodí najíst a napít (a lze je považov…
touchwood 30.03.2015 10:16
touchwood
Tedy argumentace "nechci hluk, tak nemusím chodit na diskotéky" je zcela mimo. Ale není. Jako já ne…
Dale Cooper 30.03.2015 10:35
Dale Cooper
tvůj omyl je v tom, že pokládáš rovnítko mezi hospoda a nakouřeno. Jenže hospody tu byly dávno předt…
touchwood 31.03.2015 09:16
touchwood
tvůj omyl je v tom, že pokládáš rovnítko mezi hospoda a nakouřeno Nepokládám. Je mi jasné, že jsou…
Dale Cooper 31.03.2015 22:14
Dale Cooper
Proč třeba oni prosazovatelé zákazu nepřistoupí na kompromisní řešení? Protože se v ČR, jako skoro…
touchwood 02.04.2015 08:59
touchwood
Touch vynimocne s tebou nesuhlasim a musim suhlasit s oponentami. Toto by mal naozaj vyriesit trh a… nový
fleg 13.04.2015 10:49
fleg
ty to bereš z pohledu velkého města. Tam opravdu není problém si najít nekuřáckou, veganskou, atp. h… nový
touchwood 13.04.2015 13:37
touchwood
Takže buď nekuřácká, nebo žádná. Doteď to bylo na majiteli putyky a tedy existovaly obě možnosti. Z… nový
Zarniwúp 13.04.2015 20:30
Zarniwúp
sorry. Ale alibismus jako alibismus.. :-) A znova jen připomenu, že celý tento cirkus vznikl proto,… nový
touchwood 14.04.2015 12:21
touchwood
Celý ten cirkus vznikl proto, že se od počátku nerespektuje, že kouření/nekouření má být v agendě pr… poslední
Zarniwúp 14.04.2015 18:58
Zarniwúp
Jenže hospody tu byly dávno předtím, než z Ameriky přišel tabák. http://www.faculty.ucr.edu/~legner… nový
Zarniwúp 13.04.2015 20:24
Zarniwúp

Nejsem militantní nekuřák, ale sere mě bezohlednost některých kuřáků, kteří si klidně zapálí vedle malých dětí a je jim to celkem jedno. Vlézt do hospody a smrdět jako popelník na vajgly taky není zrovna něco, po čem bych toužil.

BTW třeba takoví naturisté taky neobtěžují ostatní svým koníčkem a provozují jej v soukromí nebo na vyhrazených soukromých pozemcích. :-) Proč by tedy měli mít kuřáci se svou závislostí nějakou výjimku?

Všimni si toho drakonického postihu pro hospodského. Pokud jde o existenci zákazu kouření, tak ta hospoda není jeho, ale veřejný prostor. V soukromém prostoru by ten zákaz od státu byl zásah do jeho práv. Pokud jde o postih, tak už to je jeho soukromý prostor, protože pod hrozbou postihu za dodržování zákazu ručí on. Jediný výsledek budou konflikty mezi lidmi a stát nad tím bude.... vybírat diškrec. A v případě hospodského lze velmi lehce určit, od koho diškrec vybrat.
O možném zneužívání zákona pro likvidaci (finanční) provozovny ani mluvit nebudu.
Určitě si pamatuješ zákaz kouření na zastávkách + asi 30 metrů v okolí. To okolí zrušili (moc to lidi nevědí) a nechali to jen pro zastřešené, aspoň ze tří stran ohrazené zastávky. Proč? Protože pro státní správu bylo obtěžující řešit konflikty, když nebylo na koho to hodit (zastávky nemají soukromé majitele) a nebyl ani okamžitě jistý viník (kdo určí přesně 30 metrů?). Moc stěžovatelů, moc práce (hovínkáři by museli běhat kolem zastávky s měřícím pásmem, velmi nejisté určení, zda je viník skutečně viník, etc.), moc práce pro stát, tak to nestálo za to. Dokonce jsem podobné zdůvodnění četl i jako oficiální.... Lidi jsou státu v tomto ukradení, zisk z postihů je důležitý. A tady to prostě bylo moc práce za málo peněz.

Analogicky, když jsem mluvil o těch pejskařích. Že se pejsci nesmí venčit v parcích na sídlišti, případně se hovínka musí uklízet, je běžné. Existují na to určitě vyhlášky, zřejmě i zákony. Samozřejmě se to zase tak moc nedodržuje, hovínkáři to řeší max. na udání.
Že jsou hovna mezi baráky zdraví škodlivá jistě nebude problém dokázat.
No a za stav trávníku kolem baráku odpovídá (třeba u nás) společnství vlastníků, protože katastrálně společenství patří. Při použití stejné kreativity klidně může vzniknout zákon, na jehož základě na společenství budou pravidelně rovnou chodit faktury na pokuty za posranej trávník od psů. Klidně jen na udání souseda od vedle.
No a já na to pravidelné sekání trávy kolem baráku, které pro SV dělám za mírný bakšiš, hodím z vysoka to největší hovno, protože část odpovědnosti stát takto hodí i na mě (o ten pozemek se starám fyzicky).

Máš barák a u něj dvorek a na něm psa? Jak daleko je teď k tomu, aby ti stát nařídil, abys po něm pravidelně ta hovna uklízel pod pokutou XXX? Soukromá práva byla prolomena tou hospodou a hovna škodlivá jsou. Stačí už jen přející soused, který vstává dřív než ty, nebo na rozdíl od tebe nemusí chodit do práce a ten dvorek ti ráno zkontroluje..:-p
Spory z rozkládajícího se hovna neznají, stejně jako kouř z cigaret, pojem plot...

ale jo, máš pravdu s tím že nejjednodušší je vybrat prachy od hospodského. O tom sporu není. Ale hospoda je veřejné místo - majitel tam veřejně vydělává peníze, a všichni víme, že ty popelníky měly mizet v době oběda. Jenže se tak nedělo.

Dost často (prakticky "furt") taky zákony nefungují na první pokus, jejich znění a technické parametry se mění v průběhu času značně radikálně.

Ale kde bereš tu jistotu, že TY máš právo na nekuřáckou hospodu? Jestli to tak cítíš, proč si ji nezaložíš? Proč do toho musí kafrat stát? Hospoda je přeci soukromý subjekt, kde by si majitel měl určovat pravidla. Že někomu vadí kouření, tak ať tam přeci neleze. Proč si nemůže majitel určit jestli se bude v knajpě kouřit nebo nekouřit? Proč teda ještě před zákazem nevyskákaly nekuřácké podniky jak houby po dešti? Protože o to reálně není zájem. Kdyby byl zájem, nekuřácké hospody přetékaly ve švech, myslíš, že by se i ostatní hospodští nepřidali?

Jsem se zas jen naštval po ránu. Jsme fakt tak dementní, že nám všechno musí rozhodovat ta banda nesvéprávných idiotů nahoře?

Vycházím z jednoduchých tezí:

- hospoda, stejně jako třeba hotel, je veřejný prostor, který majitel ustanoví jako veřejný z původně soukromého, a to za účelem svého podnikání a zisku
- jestliže je prostor veřejný, mají všichni jeho návštěvníci rovná práva a stejné svobody
- je tedy zcela liché tvrdit, že mám "svobodnou možnost" nechodit do hospod, kde se kouří, notabene, když třeba ve vesnici je jen jedna, jsem cizí a chci se najíst.
- kouření je prokazatelně zdraví škodlivé, pasivní dokonce řádově více než aktivní a drtivá většina kuřáků se nerozpakuje kouřit prakticky kdekoli (bez ohledu na ostatní)

Pokud chce hospodský provozovat kuřáckou hospodu, nechť ji tak označí, nebo ještě lépe převede na soukromý kuřácký klub - jenže to by přišel o byznys, takže počítá s tím, že nekuřáci to "nějak" vydrží.

A proč do toho musí kafrat stát? Je to prosté, ze stejných důvodů, proč kafrá např. do pravidel silničního provozu, kde by jinak taky zvítězil ten silnější (tj. buldozer, OTčko apod. nad běžnými auty). Podobně to je u kouření, kdy jedna (menší) část závislého obyvatelstva omezuje druhou.

A musím říct jedno: do značné míry mě děsí vaše chápání svobody (chápu, že asi zase nerozumíte vy mně, ale s tím se nějak vyrovnám :-)).

hospoda, stejně jako třeba hotel, je veřejný prostor, který majitel ustanoví jako veřejný z původně soukromého, a to za účelem svého podnikání a zisku

Hospoda není prostor, kam se "musí", jako např. úřad, pošta, škola, nemocnice. Do hospody nemusíš.

je tedy zcela liché tvrdit, že mám "svobodnou možnost" nechodit do hospod, kde se kouří, notabene, když třeba ve vesnici je jen jedna, jsem cizí a chci se najíst

Není. Do hospody nemusíš. A jaké "mám právo" se jít někam najíst? Mohu třeba tvrdit, že mám právo jít na diskotéku a užívat si ticha.

kouření je prokazatelně zdraví škodlivé, pasivní dokonce řádově více než aktivní a drtivá většina kuřáků se nerozpakuje kouřit prakticky kdekoli (bez ohledu na ostatní)

Ano, aktivní kuřák kouří dobrovolně a pasivní dobrovolně leze tam, kde se hulí. A ohleduplnost? Je to o lidech, jako se vším.

Pokud chce hospodský provozovat kuřáckou hospodu, nechť ji tak označí

Označovat hospody piktogramy je již povinné pěknou řádku let.

všecko hezký. Ale do hospody se nechodí kouřit, do hospody se chodí najíst a napít (a lze je považovat za terciární občanskou vybavenost). Tedy argumentace "nechci hluk, tak nemusím chodit na diskotéky" je zcela mimo.

A ano, je to o lidech. A když lidi nedbají, tak se to řeší drakonicky. Tak to bylo je a bude, třeba takové zákony o tunelování...

edit: a "nemusí chodit" - ty bys bydlel v obci, kde není hospoda?

Tedy argumentace "nechci hluk, tak nemusím chodit na diskotéky" je zcela mimo.

Ale není. Jako já nelezu do hospody, kde hraje televize nebo hudba nahlas, tak komu vadí kouření nemusí lézt do hospody, kde se hulí. Nebudu vykřikovat nějaké "mám právo na ticho" a podobně. Prostě tam nepolezu a v té hospodě nechť se třeba staví na hlavu.

ty bys bydlel v obci, kde není hospoda

Klidně, v hospodě jsem nebyl asi půl roku. A kdyby mi vadila (ne)vybavenost obce bydliště, tak bych dělal vše pro to, abych bydlel jinde, kde mi to bude víc vyhovovat. Místo křiku "státe starej se, státe zařiď to či ono"...

tvůj omyl je v tom, že pokládáš rovnítko mezi hospoda a nakouřeno. Jenže hospody tu byly dávno předtím, než z Ameriky přišel tabák. A další omyl je ten, že mi dáváš na výběr - buď hospoda s kouřem, nebo nic. Ale já prostě do té hospy třeba jít chci/musím a kouř v ní mě omezuje.

Přitom není nic složitějšího než v hospodě vytvořit oddělenou místnost nazvanou kuřárna. Ale to je pro hosty-kuřáky asi omezující, takže se raději omezí nekuřáci.

tvůj omyl je v tom, že pokládáš rovnítko mezi hospoda a nakouřeno

Nepokládám. Je mi jasné, že jsou podniky pro různé cílové skupiny. Čajovny, kde se jedí kořínky a podobně, jídelny a pajzly, kam se chodí chlastat.
U nás v ČR je problém, že všechno je ode zdi ke zdi. Proč třeba oni prosazovatelé zákazu nepřistoupí na kompromisní řešení? Že by šlo jen o utažení šroubu a prostě to zařídíme? Což třeba zakázat kouření v době (dejme tomu) od 8 do 18 hodin? Večer nechť se v putyce dýmí dle libosti... V tuto dobu nejspíš nejde na oběd rodinka s dětmi a podobně. Všichni by byli spokojeni. Ač jsem kuřák a jdu na oběd do hospody, kde se nehulí, tak nevadí, zahulím venku. Ale večer, když se chlastá a kalí, tak proč ne.
Stavební oddělení prostorů je určitě taky dobré řešení.
To, jak níže píšeš o vrtání do zdi v noci je něco jiného. Ten vrtající porušuje již platnou normu. Třeba u nás v ulici je hospoda, se zahrádkou. Loni v létě měli na té zahrádce skoro plno do půl jedné ráno. Ve všední den. Druhý den jsem jim to šel říci, že takhle ne. Odkývali mi to, spolehněte se pane. Za týden znova. Už jsem to vyřešil voláním hlídky PČR, která jejich veselo ukončila. Od té doby? Klid...:-)

Proč třeba oni prosazovatelé zákazu nepřistoupí na kompromisní řešení?

Protože se v ČR, jako skoro se vším, vyj*bává.

To, jak níže píšeš o vrtání do zdi v noci je něco jiného. Ten vrtající porušuje již platnou normu.

Naopak, jedná se prakticky o totéž, elementární slušnost a neomezování jiných. Kodifikace v zákoně je otázka pouze časového rámce - dá se najít mnoho obtěžujících způsobů chování a jednání, které se ve slušné společnosti nedělají, a nemají žádné omezení v zákoně. A tvá zkušenost se zahrádkou jen potvrzuje to, co jsem psal výše a o tom, že se k sobě neumíme chovat (tj. většina z lidí nechápe pojem svoboda)

Touch vynimocne s tebou nesuhlasim a musim suhlasit s oponentami.
Toto by mal naozaj vyriesit trh a nie stat.
Je to presne ako je napisane vyssie, ak idem na obed idem rad do nefajciarskej restiky, ak chcem zapalim si vonku, ale ak idem vecer na pivo, aby sme odbiehali kazdu chvilu von...to sa mi zda ujete, pretoze u nas je naozaj tazke uz dnes najst krcmu, kde sa fajci dnuka.

Takže buď nekuřácká, nebo žádná. Doteď to bylo na majiteli putyky a tedy existovaly obě možnosti.

Začnu lobovat za zákaz přístupu dětí do osmnácti let do všech restauračních zařízení, kde se podává i alkohol. Mohli by se dostat k alkoholu (třeba upíjet hostům, co jsou zrovna na záchodě) a to se mi tedy nelíbí, to je vlastně mravní ohrožení mládeže.
Já mám kluka zletilýho, nás se to týkat nebude a ty se s dětma nažer venku na chodníku. :-p

edit: Zvyknete si, po čase vám to ani nepřijde. :-D

sorry. Ale alibismus jako alibismus.. :-)

A znova jen připomenu, že celý tento cirkus vznikl proto, že "měkká" nařízení (stavební úpravy, zákaz kuřby během obědů apod.) nebyla dodržována. Je to stejné, jako když teď ODS pláče, že chce snižovat daně. Když tu 8 let vládli, tak je zvyšovali. Teď je chtějí snižovat a registrační pokladny považují za "šikanu". Všichni tu moc dobře víme, že poctivců platících daně bez optimalizací (nebo dokonce daňových podvodů) je mizivé procento. Nutnost pořídit si nějaký vypočítavý registr mě neskutečně sere (stejně jako výhledová povinnost hlásit DPH měsíčně - jsem plátce), ale dokážu taky pochopit proč se tak děje a pamatuju se na vývoj.

S kuřáky je to podobně. Ta příležitost vyřešit to rozumně tu byla, ale prostě to nedopadlo. Rozumím nasrání kuřáků, rozumím tomu, že zákon je napsaný blbě, ale taky rozumím záměru i "společenské zakázce."

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru

loading...