Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Cigáro za pět tisíc

Vycházím z jednoduchých tezí:

- hospoda, stejně jako třeba hotel, je veřejný prostor, který majitel ustanoví jako veřejný z původně soukromého, a to za účelem svého podnikání a zisku
- jestliže je prostor veřejný, mají všichni jeho návštěvníci rovná práva a stejné svobody
- je tedy zcela liché tvrdit, že mám "svobodnou možnost" nechodit do hospod, kde se kouří, notabene, když třeba ve vesnici je jen jedna, jsem cizí a chci se najíst.
- kouření je prokazatelně zdraví škodlivé, pasivní dokonce řádově více než aktivní a drtivá většina kuřáků se nerozpakuje kouřit prakticky kdekoli (bez ohledu na ostatní)

Pokud chce hospodský provozovat kuřáckou hospodu, nechť ji tak označí, nebo ještě lépe převede na soukromý kuřácký klub - jenže to by přišel o byznys, takže počítá s tím, že nekuřáci to "nějak" vydrží.

A proč do toho musí kafrat stát? Je to prosté, ze stejných důvodů, proč kafrá např. do pravidel silničního provozu, kde by jinak taky zvítězil ten silnější (tj. buldozer, OTčko apod. nad běžnými auty). Podobně to je u kouření, kdy jedna (menší) část závislého obyvatelstva omezuje druhou.

A musím říct jedno: do značné míry mě děsí vaše chápání svobody (chápu, že asi zase nerozumíte vy mně, ale s tím se nějak vyrovnám :-)).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality