Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Izrael a USA zaútočily na Írán

Izrael zahájil preventivní útok proti Íránu. V sobotu ráno to oznámil izraelský ministr obrany Jisrael Kac. V Teheránu bylo slyšet několik výbuchů, z míst v centru města stoupá dým, uvádí agentury. Podle izraelských a katarských médií se na úderu podílí také Spojené státy.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-on-line-izrael-zautocil-na-iran-40564675

P.S. to je original titulek z Novinek 28.2.2026 v 8:15. Radi to prubezne meni.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Preventívny útok" je taký oxymoron a nezmysel že... ach. Ako môže byť útok (vojna) prevenciou proti…
Ale 01.03.2026 16:41
Ale
Rozhodně to může být prevencí útoku na vlastní zemi. A o to jim jde. Jestli to tak opravdu bude, to…
Wikan 01.03.2026 17:31
Wikan
No vzhľadom k tomu že rakety dopadli kade tade dokonca aj na Dubajské letisko, tak.... už vieme že t…
Ale 01.03.2026 21:07
Ale
úplne jednoducho,Irán je šíítska moslimská krajina,ktorá z duše nenávidí všetkých svojich sunnítskyc…
bzugbhuj 07.03.2026 13:43
bzugbhuj
Takze kdybych to prevedl na nase podminky, tak katolici jsou svati a protestanti jsou "zberba" a vza…
Jan Fiala 07.03.2026 14:27
Jan Fiala
Nie, chalan ma pravdu...kataci vs luterani sa v EU uz ako tak davno upokojilo a posledne zostatky ne… poslední
fleg 07.03.2026 20:42
fleg
Aby se pak valka neprenesla take do USA. Verim ze jsou stale aktivni teroristicke bunky ve vsech ko…
HPET 01.03.2026 23:35
HPET
Krystalka ti bude na hovno, protože na AM už nikdo nevysílá a přijímače na to má už taky jen málokdo…
Prasak 02.03.2026 18:33
Prasak
protože na AM už nikdo nevysílá a přijímače na to má už taky jen málokdo. Hele asi takle: Radiové…
HPET 07.03.2026 15:49
HPET
Doma mam v zaloze vsepasmove radio. Klasickou KPZ jako takovou uz nenosim, ted nosim maloy vybavenou… nový
Jan Fiala 07.03.2026 16:26
Jan Fiala
Kdyby se něco OPRAVDU stalo, budeš akorát závidět těm mrtvým... nový
L-Core 07.03.2026 19:40
L-Core
Kdyby se něco OPRAVDU stalo A to je jako treba co ?! A jaka hruza je realna az na tolik, ze bych m… nový
HPET 07.03.2026 19:47
HPET
Tím myslím atomové rachejtle. 15-20 minut. (kdysi mě opravdu velmi zasáhl film The Day After z roku… nový
L-Core 07.03.2026 19:54
L-Core
Proc by to kdo delal. Atomovy arzenal mel hlavni funkci a to je "zastrasovani", realne nasazeni je v… nový
HPET 07.03.2026 19:59
HPET
Mezitím, jsem editoval svůj předchozí post... Právě proto se nějaké velké války vůbec nebojím, vůbe… nový
L-Core 07.03.2026 20:03
L-Core
@HPET: Ještě mě napadlo: jistě znáš knížku Malevil (pokud ne, určitě doporučuji!). Tak snad bude lep… nový
L-Core 07.03.2026 20:07
L-Core
Proc bys zamoroval zemi, kdyz staci odpalit atomovku hodny vysoko a elektromagneticky pulz te vrati… nový
Jan Fiala 07.03.2026 20:21
Jan Fiala
Pan Fiala nepsal o KPZ, ale ze ma spise lekarnicku coz je technizky vzato i ma KPZ. Ne borci pripadn… nový
HPET 07.03.2026 20:23
HPET
Atomovky začnou lítat v okamžiku "jsme totálně v pideli, tak ať to odskáčou všichni!". Takže střelců… nový
L-Core 07.03.2026 20:05
L-Core

No vzhľadom k tomu že rakety dopadli kade tade dokonca aj na Dubajské letisko, tak.... už vieme že tomu tak opravdu nie je.

E: fakt netuším ako sa Dubaj do toho primiešal, ale kolegyňa z firmy býva v Dubaji. Takže mám i priamejší zdroj informácií.

"Poškodené bolo letisko v Dubaji, útokom čelili aj letiská v Abú Zabí a Kuvajte."

https://hnonline.sk/svet/96267844-letecky-chaos-po-utokoch-na-iran-tisice-zrusenych-letov-ochromeny-dubaj-aj-dauha
https://www.ta3.com/clanok/1036633/vybuchy-v-dubaji-slovenka-opisala-momenty-hrozy-na-plazi-a-prelety-stihaciek-pocas-iranskeho-utoku

úplne jednoducho,Irán je šíítska moslimská krajina,ktorá z duše nenávidí všetkých svojich sunnítskych susedov (šiiti a sunniti sa vzájomne nenávidia na smrť ) a už roky sa snaží nielen zničiť Izrael,ale aj ovládnuť všetky okolité sunnítske moslimské krajiny a dostať ich pod svoj vplyv,teraz len využíva situáciu a útočí nielen na Izrael,ale aj na sunnitsku Saudskú Arábiu,sunnítske Emiráty etc,zatial kde bol Irán úspešný,je Gaza,kde Hamas vyzbrojovaný Iránom už stihol vyvraždiť všetko drúzske a sunnítske obyvatelstvo a ponechal len šiitsku zberbu a ilegálny prisťahovaletský odpad vyhostený z Egypta,Jordánska,Sýrie a Libanonu.........

Takze kdybych to prevedl na nase podminky, tak katolici jsou svati a protestanti jsou "zberba" a vzajemne se "nenavidi na smrt", vid?

Siite a sunite se podle tebe nenavidi na smrt. K tomu jsi dosel jak? Ty rozbroje jsou tam politicke, obycejnym lidem je to fuk. Jde o politicky boj o moc v oblasti - Iran vs Saudi.

Aby se pak valka neprenesla take do USA.

Verim ze jsou stale aktivni teroristicke bunky ve vsech koutech USA jsem stale pritomny a je to horsi v tom smeru : Neni to jak shazovat rakerty na budovy a strilet do vojaku, strasi letadlovou lodi. Teroriste muzou zautocit v USA kdekoliv a kdykoliv, naavim to ma sylnej psychologickej efekt, paranoia.

Ne ze bych to USA pral, nikomu nepreju nic zleho, ale myslim ze tato moznost zde je.
A to ze se o sebe otiraji velmoci s atomovou kapacitou nezvesti nic dobreho

.. kdyz jsem nahlizel na budoucnost hodem kurecich kosti a trech zubu mistniho vesnickeho idiota, tak jsem videl prave toto.
Take aby ste nestali frontu, poridte si Jodové kapslule jiz dnes.

Popravde uz mam takovou malou KPZ krabicku (ktera sama osobe se da rozlozit a pouzit jako solarni panel), mini 3x3cm Radio /FM/AM s jednim sluchatek (mozna postavim radio "krystalka" ktera funguje bez baterii), Jodove kapsle, prezarvativ x5, mala krychlova 20K mAh PowerBanka s LED lampu (1x LED, vydrz v kuse ~14 dni max) jedno brco s filtry pro pitnou vodu (to mi nekdo doporucil minulej rok tady na poradne, super vecicka, kresadlo + zapalovac ale jeste neni kompletni (cele to neni vetsi jak mala taska pro hygienicke prostredky ~30x20cm). Mozna se to muze zdat paraoidni, ale jeden nikdy nevi.

Krystalka ti bude na hovno, protože na AM už nikdo nevysílá a přijímače na to má už taky jen málokdo.

protože na AM už nikdo nevysílá a přijímače na to má už taky jen málokdo.

Hele asi takle:

Radiové vlny AM jsou součásti krizové komunikace
V mnoha zemích je AM stále vedené jako záložní způsob informování obyvatelstva při:
• výpadku internetu,
• výpadku mobilních sítí,
• rozsáhlých blackoutech.

Jestli v EU bude nejaky rozbroj, jako prvni bude odrziznou obyvatelstvo od informaci, internet, td. Aspon nebudu mezi tema debilama co budou vsude na ulicich s mobilem s rukama nahore a hledat signal.
Vpadani atomovych bomb moc neverim, to uz by spis nekdo radeji sabotoval jadernou elektrnu.

O cemz jsme se mohli presvedcit treba v UA, lidi nevedeli co se deje, co maji delat a co jsi videl ? Zacali vytahovat stare AM/FM radia.

2022 : Ukrajina obnovila vysílání na AM a krátkých vlnách
Hned po začátku invaze:
• některé ukrajinské stanice znovu zapnuly AM vysílače, které byly předtím vypnuté,
• začalo se vysílat i na krátkých vlnách (SW), protože ty mají obrovský dosah a fungují i při výpadcích internetu.
Cílem bylo:
• informovat obyvatelstvo,
• obejít ruské rušení internetu,
• dostat zprávy i do okupovaných oblastí.

Jinak bavil jsem se mam mikro FM|AM radio; krystalka byla zminena jen dodatecne, a ze nepotrebuje baterii, take mi pripomela mlade casi takze spise nostalgicka jak prakticka zalezitost.
Prijde mi to takove vytrzene z kontextu oznacovat za HOVNO neco co bylo v zavorce (mozna postavim radio "krystalka") jako dodatek v uplne jinem kotextu sorry.

PS: Co se tyce KPZ tak ji pouzvam jiz roky, treba kdyz jedu na tyden nahory, nebo hodne mimo civilizaci a uz se mi parkrat hodila (nejvic samotne pouzdro ktere po rozlozeni slouzi jako solarni panel, nic extra vykoneho ale postaci ale treba i nejaky ten prezervativ). V jinem vlakne snad minulej rok sem s nekym resil, nebo nekdo zrovna poukazoval na docela kvalitni vodni filtry.

Tím myslím atomové rachejtle.

15-20 minut.
(kdysi mě opravdu velmi zasáhl film The Day After z roku 1983, viděl jsem ho ještě za komárů na ORF)

Cokoliv ostatního je IMHO víceméně sranda a vypořádá se s tím skoro každý, i když to může chvíli skřípat ("...kua, nefunguje fesbůůů, šajze!...")

Proc by to kdo delal.
Atomovy arzenal mel hlavni funkci a to je "zastrasovani", realne nasazeni je velmi malo pravdepodobne protoze by pro toho kdo by to tlacitko zmack znamenalo konec = zadny vitez.

Drzme se reality, jak sam muzes konstatovat, valka proti nam je spise Hybridni, jestli mas nekde v hlave obavy ze zacnou padat atomovky, tak tuto myslenku vyzen z hlavy.
Krome toho tyto hlavice vymazou treba Pariz, nebo Prahu, ne ceskou republiku.

Pro priklad, kdyby RU zhodilo na UA par jadernych, atomovych zbrani, k cemu by jim ta zeme potom byla ?

Mezitím, jsem editoval svůj předchozí post...

Právě proto se nějaké velké války vůbec nebojím, vůbec se ji nezaobírám. Protože velká válka = konec všech. A v takovém případě bude ta JaFiho KPS k hounu :)
S hybridními dopady se vždy nějak vypořádáme, ne třeba za 10 minut, ale za 10 hodin. Z toho pohledu, klídek (byť relativní).

Pan Fiala nepsal o KPZ, ale ze ma spise lekarnicku coz je technizky vzato i ma KPZ.
Ne borci pripadne ze si pod tou KPZ predstavujete nejakej vojensky kit preziti, jak jsem psal pouzivam ji uz nejakou dobu a v zadne valce nejsem.

Hlavne co jsem do toho 'Custom Kitu" pridal jsou prasky na bolest zubu. Predminuly 3 deni vylet mi bolest zubu vse znicila.

Pro me je to takova krabicka (KIT at nepisu KPZ), potahla latkou se solarnim panelem a uvnitr mam par veci co se muze hodit, betadin, obvaz, dezinfekce-antibakterialni gel, takova klasika kterou si bere kazdy druhy co jede na par dni mimo civilizaci, takove to rozpitlavani mi pripadne detinske (tim nemyslim z tve strany). KPZ jsem to nazval jen proto ze vetsina lidi vi o co de. Kdyby situace tomu chtela a musel bych se presunout tak bych si ten kit vzal sebou, nezabira misto, uz se mi osvedcil.

Jako asi takle, IMHO jestli se neco mimo vychodni Evropu bude dit (jako v ohledu na valecny stav), tak si myslim ze pujde o "Hybridni valku".
Odpojeni Internetu (komunikace), elektrickeho proudu, sabotaze, mozna nejaky hacking na elektrarny a zdravotni systemy, plyn, td.
Co si budeme rikat, v techto pripadech to "nejvetsi nebezpeci jsou lide samotni".

Ale jako priteli, nikdy by me nenapadlo ze neco takoveho co se deje zaziju.
Zazili jsme nove milenium, prezili jsme celosvetovou pandemii, vpad RU na UA, zvoleni idiota do cela USA, mozna zazijeme pad ruska a z Ciny bude novodobe USA, zeme moznosti, rozvoje a giganta v robotice a AI.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru