Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ČR: nefotit vojenské objekty

Vojenská policie si nově došlápne i na civily. Sto tisíc za fotku základny, padesát tisíc za uniformy

Až stotisícová pokuta bude hrozit tomu, kdo bude fotografovat, natáčet nebo jinak zaznamenávat vojenské objekty, prostory a zařízení, která budou označena tabulkou ZÁKAZ FOTOGRAFOVÁNÍ. Stejná praxe platí i v členských zemích NATO - například v Řecku, Kanadě, Velké Británii, ale i u našich sousedů v Polsku a na Slovensku.

V dnešní době, kdy technický možnosti jsou nepředstavitelně dál, než byly před sto lety; má tenhle zákaz focení vůbec smysl?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám s tím svoji zkušenost. Narodil jsem se přímo v kasárnách a bydlel tam do svých pěti let, jelikož…
nerady 24.04.2025 18:54
nerady
Pokud tam nebude cedule "Zákaz fotografování", můžeš si vojenské objekty fotit dle libosti. Moc bych…
Zdenál 25.04.2025 09:01
Zdenál
Tusim se menily zakony nebo to byl zatim navrh?
Jan Fiala 25.04.2025 10:20
Jan Fiala
Podle uvedeného článku je to návrh novely zákona, schválený Sněmovnou. A jak jsem se dočetl, jde v n…
Zdenál 25.04.2025 10:59
Zdenál
Místo toho, aby tuhle zbytečnou instituci zrušili. Vojáků máme pár a musí mít vlastní policii. Je to… nový
mll 25.04.2025 14:19
mll
v jaderné elektrárně taky nesmíš fotit Standardně uvnitř žádného podniku (ať dělá elektriku, auta n… poslední
mll 25.04.2025 14:24
mll

Mám s tím svoji zkušenost. Narodil jsem se přímo v kasárnách a bydlel tam do svých pěti let, jelikož otec učil na leteckém učilišti. Díky tomu nemám, žádné foto z té doby a k rodnému domu nemůžu. Jedná o obyčejný činžák, který byl v Prostějově postaven pro důstojníky armády přímo v centru kasáren a z okna jsem mohl koukat na letadla. Do "army" jsem chodil nakupovat mléko a rohlíky. Základní vojenskou službu jsem absolvoval v Litoměřicích a Seredi. V Litoměřicích si mohu celá kasárna prohlédnou na "mapách" zevnitř a v Seredi si dokonce mohu prohlédnout na internetu vnitřek baráku, kde jsem strávil 14 měsíců. Oni totiž ty baráky byly nejdříve koncentrační tábor, pak sloužily pro ubytování vojáků základní služby a nyní je z těch baráků "muzeum holokaustu". Nyní se už fotky "svého" rodného domu nedočkám, kvůli výše zmíněnému zákonu. Myslím si, že v současné době slouží jako ošetřovna, no a to bude asi tajný. :-)

Podle uvedeného článku je to návrh novely zákona, schválený Sněmovnou. A jak jsem se dočetl, jde v něm především o zvýšení pravomoci Vojenské policie:

Sněmovna ve středu drtivou většinou schválila návrh novely zákona o Vojenské policii, který nyní zamíří do Senátu a rozšiřuje jejich pravomoci i na civilní obyvatelstvo. Vojenští policisté budou moci používat, ale i likvidovat drony, vstupovat na pozemek, pokud by to bylo nutné pro ochranu života nebo zdraví, či zadržet řidičský průkaz.

v jaderné elektrárně taky nesmíš fotit

Standardně uvnitř žádného podniku (ať dělá elektriku, auta nebo cokoliv), spíš je výjimka, když to někde dovolí. Naopak z ÚJV Řež si pamatuju, že uvnitř jsme mohli fotit cokoliv (měli tam technologii zastaralou 50 let, takže žádné know-how ke špionáži, navíc know how nebylo v tom hw), ale venku (budovy) se fotit nesmělo, protože to bylo nějak krátce po tom odstřelení dvojčat velkého jablka a oni by ti teroristi nevystačili se satelitní mapou a potřebovali by naše fotky k zacílení letadla.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru