ČR: nefotit vojenské objekty
Až stotisícová pokuta bude hrozit tomu, kdo bude fotografovat, natáčet nebo jinak zaznamenávat vojenské objekty, prostory a zařízení, která budou označena tabulkou ZÁKAZ FOTOGRAFOVÁNÍ. Stejná praxe platí i v členských zemích NATO - například v Řecku, Kanadě, Velké Británii, ale i u našich sousedů v Polsku a na Slovensku.
V dnešní době, kdy technický možnosti jsou nepředstavitelně dál, než byly před sto lety; má tenhle zákaz focení vůbec smysl?
Mám s tím svoji zkušenost. Narodil jsem se přímo v kasárnách a bydlel tam do svých pěti let, jelikož otec učil na leteckém učilišti. Díky tomu nemám, žádné foto z té doby a k rodnému domu nemůžu. Jedná o obyčejný činžák, který byl v Prostějově postaven pro důstojníky armády přímo v centru kasáren a z okna jsem mohl koukat na letadla. Do "army" jsem chodil nakupovat mléko a rohlíky. Základní vojenskou službu jsem absolvoval v Litoměřicích a Seredi. V Litoměřicích si mohu celá kasárna prohlédnou na "mapách" zevnitř a v Seredi si dokonce mohu prohlédnout na internetu vnitřek baráku, kde jsem strávil 14 měsíců. Oni totiž ty baráky byly nejdříve koncentrační tábor, pak sloužily pro ubytování vojáků základní služby a nyní je z těch baráků "muzeum holokaustu". Nyní se už fotky "svého" rodného domu nedočkám, kvůli výše zmíněnému zákonu. Myslím si, že v současné době slouží jako ošetřovna, no a to bude asi tajný.
Pokud tam nebude cedule "Zákaz fotografování", můžeš si vojenské objekty fotit dle libosti.
Moc bych to neřešil, třeba v jaderné elektrárně taky nesmíš fotit, resp. potřebuješ povolení od ostrahy.
Tusim se menily zakony nebo to byl zatim navrh?
Podle uvedeného článku je to návrh novely zákona, schválený Sněmovnou. A jak jsem se dočetl, jde v něm především o zvýšení pravomoci Vojenské policie:
Místo toho, aby tuhle zbytečnou instituci zrušili. Vojáků máme pár a musí mít vlastní policii. Je to stejný nesmysl jako vymýšlet novou práci celníkům, než je radši přesunout k jiné složce.
Standardně uvnitř žádného podniku (ať dělá elektriku, auta nebo cokoliv), spíš je výjimka, když to někde dovolí. Naopak z ÚJV Řež si pamatuju, že uvnitř jsme mohli fotit cokoliv (měli tam technologii zastaralou 50 let, takže žádné know-how ke špionáži, navíc know how nebylo v tom hw), ale venku (budovy) se fotit nesmělo, protože to bylo nějak krátce po tom odstřelení dvojčat velkého jablka a oni by ti teroristi nevystačili se satelitní mapou a potřebovali by naše fotky k zacílení letadla.
Nemá to smysl, už jen protože, pokud jste špion, fotku uděláte nepozorovaně. Nebo si to jen uložíte v hlavě. Nebo prostě těch 100 tisíc berete jako cenu za ty snímky, pokud vás chytí.
Holt někdo musí vykazovat nějakou činnost, tak vymýšlí koniny. Někdo možná zaspal v předminulém století.
O tom polsku psali nedávno https://zdopravy.cz/v-polsku-zacal-platit-zakaz-fotografovani-na-nadrazich-neplati-ale-plosne-podminkou-je-tabulka-243292/ tam jsou maximalističtější (mosty, letiště, nádraží, soudy, vládní budovy... přes 250 tisíc položek) a říkal jsem si to samé. Asi se evropou šíří nějaká nakažlivá paranoja.