ČR: nefotit vojenské objekty
Až stotisícová pokuta bude hrozit tomu, kdo bude fotografovat, natáčet nebo jinak zaznamenávat vojenské objekty, prostory a zařízení, která budou označena tabulkou ZÁKAZ FOTOGRAFOVÁNÍ. Stejná praxe platí i v členských zemích NATO - například v Řecku, Kanadě, Velké Británii, ale i u našich sousedů v Polsku a na Slovensku.
V dnešní době, kdy technický možnosti jsou nepředstavitelně dál, než byly před sto lety; má tenhle zákaz focení vůbec smysl?
Mám s tím svoji zkušenost. Narodil jsem se přímo v kasárnách a bydlel tam do svých pěti let, jelikož otec učil na leteckém učilišti. Díky tomu nemám, žádné foto z té doby a k rodnému domu nemůžu. Jedná o obyčejný činžák, který byl v Prostějově postaven pro důstojníky armády přímo v centru kasáren a z okna jsem mohl koukat na letadla. Do "army" jsem chodil nakupovat mléko a rohlíky. Základní vojenskou službu jsem absolvoval v Litoměřicích a Seredi. V Litoměřicích si mohu celá kasárna prohlédnou na "mapách" zevnitř a v Seredi si dokonce mohu prohlédnout na internetu vnitřek baráku, kde jsem strávil 14 měsíců. Oni totiž ty baráky byly nejdříve koncentrační tábor, pak sloužily pro ubytování vojáků základní služby a nyní je z těch baráků "muzeum holokaustu". Nyní se už fotky "svého" rodného domu nedočkám, kvůli výše zmíněnému zákonu. Myslím si, že v současné době slouží jako ošetřovna, no a to bude asi tajný.
Pokud tam nebude cedule "Zákaz fotografování", můžeš si vojenské objekty fotit dle libosti.
Moc bych to neřešil, třeba v jaderné elektrárně taky nesmíš fotit, resp. potřebuješ povolení od ostrahy.
Tusim se menily zakony nebo to byl zatim navrh?
Podle uvedeného článku je to návrh novely zákona, schválený Sněmovnou. A jak jsem se dočetl, jde v něm především o zvýšení pravomoci Vojenské policie:
Místo toho, aby tuhle zbytečnou instituci zrušili. Vojáků máme pár a musí mít vlastní policii. Je to stejný nesmysl jako vymýšlet novou práci celníkům, než je radši přesunout k jiné složce.
Standardně uvnitř žádného podniku (ať dělá elektriku, auta nebo cokoliv), spíš je výjimka, když to někde dovolí. Naopak z ÚJV Řež si pamatuju, že uvnitř jsme mohli fotit cokoliv (měli tam technologii zastaralou 50 let, takže žádné know-how ke špionáži, navíc know how nebylo v tom hw), ale venku (budovy) se fotit nesmělo, protože to bylo nějak krátce po tom odstřelení dvojčat velkého jablka a oni by ti teroristi nevystačili se satelitní mapou a potřebovali by naše fotky k zacílení letadla.
Výňatek z klasika:
...
Dal si tedy zavolat Švejka a otázal se ho:
„Umíte fotografovat?“
„Umím.“
„A proč nenosíte s sebou aparát?“
„Poněvadž žádnej nemám,“ zněla upřímná a jasná odpověď.
„A kdybyste ho měl, tak byste fotografoval?“ otázal se strážmistr.
„Kdyby, to jsou chyby,“ prostodušně odvětil Švejk a klidně snesl tázavý výraz v obličeji strážmistrově, kterému tak právě zas rozbolela hlava, že si nemohl vymyslit žádnou jinou otázku
než tuto: „Je to těžké, fotografovat nádraží?“
„Lehčí než něco jinýho,“ odpověděl Švejk, „poněvadž se to nehejbá a pořád to nádraží stojí na jednom místě a člověk mu nemusí říkat, aby se tvářilo příjemně.“
...
Sranda musí bejt kdyby fotra věšeli.

Nemá to smysl, už jen protože, pokud jste špion, fotku uděláte nepozorovaně. Nebo si to jen uložíte v hlavě. Nebo prostě těch 100 tisíc berete jako cenu za ty snímky, pokud vás chytí.
Holt někdo musí vykazovat nějakou činnost, tak vymýšlí koniny. Někdo možná zaspal v předminulém století.
O tom polsku psali nedávno https://zdopravy.cz/v-polsku-zacal-platit-zakaz-fotografovani-na-nadrazich-neplati-ale-plosne-podminkou-je-tabulka-243292/ tam jsou maximalističtější (mosty, letiště, nádraží, soudy, vládní budovy... přes 250 tisíc položek) a říkal jsem si to samé. Asi se evropou šíří nějaká nakažlivá paranoja.