Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Bezplatná místenka jako způsob, jak naštvat starší cestující ve vlaku.

https://medium.seznam.cz/clanek/mamynka-bezplatna-mistenka-jako-zpusob-jak-nastvat-starsi-cestujici-ve-vlaku-72622
Nemám smartfoun ae spoustou appek a pořizovat si ho nehodlám pokud k tomu nebudu donucený. Jízdenky ČD si kupuji normálně v pokladně, pokud vím kdy budu jet, koupím si ji den předem abych tam před odjezdem nemusel případně čekat frontu.
To že si sednu na expresní rezervaci a pak musím někomu uvolnit místo se mi stalo zatím jen jednou - tak jsem si přesedl na nejbližší místo kde ta rezervace nenastala.
Když už je všude ta digitalizace, nebylo by možné, když mi lístkoštíp zkontroluje papírovou jízdenku, aby pípnul do strojku že to místo kde zrovna sedím už je obsazené?
:-(:beer:

Předmět Autor Datum
Nemusis si jizdenku s mistenkou kupovat ve smartfounu se spoustou appek. Muzes si ji klidne koupit i…
merlouska 12.07.2024 23:13
merlouska
Asi nejsem klasický uživatel železnice. Když už někam jedu, obvykle do Prahy. Zneužívám toho, že byd…
Yarda 13.07.2024 01:21
Yarda
Já se na ten článek ani nedostanu, chce to po mě 79 korun měsíčně.... Expresní rezervace existujou… poslední
ml2 19.07.2024 12:38
ml2

Asi nejsem klasický uživatel železnice. Když už někam jedu, obvykle do Prahy. Zneužívám toho, že bydlím na hlavní trati kudy jede vlak do Prahy každou chvíli tak se většinou neobtěžuji koukáním do iDOSu co mi kdy jede, prostě přijdu na nádraží a koupím si jízdenku (a co byly zrušené zpáteční jízdenky tak rovnou i jízdenku z Prahy, předtím jsem si koupil tu zpáteční). A jedu tím co přijede nejdřív, mnohdy přijede nějaký zpožděný, tak by mi místenka byla na dvě věci. Když nenajdu místo k sezení, tak tu půlhodinu postojím. Mezi stanicí odkud jedu a Prahou už žádná rychlíková stanice není.
To že jsem musel uvolnit místo k sezení se mi stalo když jsem jel z lázní přes Prahu. Možná si příště koupím jízdenku v předprodeji, ale zatím se mi nestalo, že bych si nesednul. Vždy nějaké volné místo bylo. Prostě je to jednodušší než kupovat jízdenky na webu. Kdybych cestoval víc, možná by se mi vyplatilo pořídit si smartfoun i s možností placení ale zatím to nehrozí.

Tady diskutuji protože se mi nechce se registrovat, abych mohl diskutovat pod tím článkem na Seznamu. Ale když někomu stálo za to ten článek napsat a zveřejnit, asi nejsem jediný kdo tu expresní rezervaci vidí jako nepříjemnost.
:beer:

Já se na ten článek ani nedostanu, chce to po mě 79 korun měsíčně....

Expresní rezervace existujou snad 25 let možná i víc. Za ty roky by se dalo spočítat na prstech, kolikrát jsem někomu uvolňoval místo. Jo když stály 70 korun (normální místenka 20) to se dalo pochopit, třeba jednou jsem byl v kupé s pani s dětma, která nevěděla, že je ve vlaku dětský vůz, tak si ji koupila (ale zbylá místa byla volná).
Co dávaji místenky (včetně expresních rezervací) k jízdenkám na webu zadarmo, to je něco jiného. I tak to neni až tak časté, teda preventivně si v pátek na taková místa nesedám, pokud je volno jinde. Takže jen jednou jedinkrát se stalo, že mě "vyhnala" nějaká výprava (asi 20 lidí co obsadili několik kupé) a musel jsem o kus dál, jinak stačí si sednout vedle. Na stojáka jsem poslední roky cestoval tak dvakrát, třikrát (většinou, když čd pošlou míň vagónů, normálně jich je 5 (z toho 3 druhé třídy), ale stane se, že je třeba jen 3 (tedy jeden vagon druhé třídy), samozřejmě v takový den jedou čtyři údajně neohlášené školní výlety). V dobách začátků expresních rezervací k nám jezdilo 13 vagonů (ne všechny byly použitelné, byl tam služební vůz, kuřácké vozy, první třída kuřácká a nekuřácká...), dneska jezdí míň i když nutno uznat častěji a k nám přidaly i spěšňáky, na dálku zase expresy, takže se to rozředilo. Dá se na webu čd zjistit, která místa jsou už obsazená (pak je stále možnost, že si někdo zarezervuje místenku třeba 3 minuty před odjezdem), internet ve vlacích občas bývá. Mimochodem poslední dobou už jde rezervovat místenky do skutečného odjezdu, ale předtím to šlo jen do plánovaného odjezdu i když vlak meškal třeba hodinu.

V okolí prahy se vyplatí cestovat na PID, teda pokud jsou do něj zařazené rychlíky na dané trati. Vychází to levněji a je to i s dopravou po praze. Nevím o cestě, na kterou by byla základní jízdenka ČD výhodnější (pokud se bavíme o regulovaných (tarifních) cenách, tržní ceny (různé vázané jízdenky) tohle respektujou).

Zpáteční je možné koupit si Oneticket. Tam je to se slevou (myslím 5%). Jednosměrné jsou za stejnou cenu jako čd (někdy o korunu dražší, protože tarif je stejný, ale čd zaokrouhlujou halíře dolu zatímco cendis nahoru). Umí to všechny pokladny ČD, ale musí si o to člověk explicitně říct. Z nějakého důvodu to aktivně nenabízí (stejně jako málokdy nabídnou neznalému cestujícímu PID), přestože je jejich povinností zákazníkovi nabídnout tu nejlevnější variantu, což v případě požadavku zpáteční jízdenky je právě oneticket.

Jo a na ten šestipísmenný kód se dá normálně jezdit. Stejné je to v Itálii (tam ani neskenujou ten čtvereček, ale opisujou právě ten kód, kterému tam říkají PNR). Jen jsem dosud nepochopil, jak se v čechách cestuje ve vlacích se samoobslužným odbavením, těžko označíte kód z smsky a strojvedoucí - průvodčí se tvářil, jakože on s tím nemá nic společného (revizora jsem nezastihnul a protože poslední roky je výhodnější PID tak mě to asi už nemusí trápit).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru