Já se na ten článek ani nedostanu, chce to po mě 79 korun měsíčně....
Expresní rezervace existujou snad 25 let možná i víc. Za ty roky by se dalo spočítat na prstech, kolikrát jsem někomu uvolňoval místo. Jo když stály 70 korun (normální místenka 20) to se dalo pochopit, třeba jednou jsem byl v kupé s pani s dětma, která nevěděla, že je ve vlaku dětský vůz, tak si ji koupila (ale zbylá místa byla volná).
Co dávaji místenky (včetně expresních rezervací) k jízdenkám na webu zadarmo, to je něco jiného. I tak to neni až tak časté, teda preventivně si v pátek na taková místa nesedám, pokud je volno jinde. Takže jen jednou jedinkrát se stalo, že mě "vyhnala" nějaká výprava (asi 20 lidí co obsadili několik kupé) a musel jsem o kus dál, jinak stačí si sednout vedle. Na stojáka jsem poslední roky cestoval tak dvakrát, třikrát (většinou, když čd pošlou míň vagónů, normálně jich je 5 (z toho 3 druhé třídy), ale stane se, že je třeba jen 3 (tedy jeden vagon druhé třídy), samozřejmě v takový den jedou čtyři údajně neohlášené školní výlety). V dobách začátků expresních rezervací k nám jezdilo 13 vagonů (ne všechny byly použitelné, byl tam služební vůz, kuřácké vozy, první třída kuřácká a nekuřácká...), dneska jezdí míň i když nutno uznat častěji a k nám přidaly i spěšňáky, na dálku zase expresy, takže se to rozředilo. Dá se na webu čd zjistit, která místa jsou už obsazená (pak je stále možnost, že si někdo zarezervuje místenku třeba 3 minuty před odjezdem), internet ve vlacích občas bývá. Mimochodem poslední dobou už jde rezervovat místenky do skutečného odjezdu, ale předtím to šlo jen do plánovaného odjezdu i když vlak meškal třeba hodinu.
V okolí prahy se vyplatí cestovat na PID, teda pokud jsou do něj zařazené rychlíky na dané trati. Vychází to levněji a je to i s dopravou po praze. Nevím o cestě, na kterou by byla základní jízdenka ČD výhodnější (pokud se bavíme o regulovaných (tarifních) cenách, tržní ceny (různé vázané jízdenky) tohle respektujou).
Zpáteční je možné koupit si Oneticket. Tam je to se slevou (myslím 5%). Jednosměrné jsou za stejnou cenu jako čd (někdy o korunu dražší, protože tarif je stejný, ale čd zaokrouhlujou halíře dolu zatímco cendis nahoru). Umí to všechny pokladny ČD, ale musí si o to člověk explicitně říct. Z nějakého důvodu to aktivně nenabízí (stejně jako málokdy nabídnou neznalému cestujícímu PID), přestože je jejich povinností zákazníkovi nabídnout tu nejlevnější variantu, což v případě požadavku zpáteční jízdenky je právě oneticket.
Jo a na ten šestipísmenný kód se dá normálně jezdit. Stejné je to v Itálii (tam ani neskenujou ten čtvereček, ale opisujou právě ten kód, kterému tam říkají PNR). Jen jsem dosud nepochopil, jak se v čechách cestuje ve vlacích se samoobslužným odbavením, těžko označíte kód z smsky a strojvedoucí - průvodčí se tvářil, jakože on s tím nemá nic společného (revizora jsem nezastihnul a protože poslední roky je výhodnější PID tak mě to asi už nemusí trápit).