Bezplatná místenka jako způsob, jak naštvat starší cestující ve vlaku.
https://medium.seznam.cz/clanek/mamynka-bezplatna-mistenka-jako-zpusob-jak-nastvat-starsi-cestujici-ve-vlaku-72622
Nemám smartfoun ae spoustou appek a pořizovat si ho nehodlám pokud k tomu nebudu donucený. Jízdenky ČD si kupuji normálně v pokladně, pokud vím kdy budu jet, koupím si ji den předem abych tam před odjezdem nemusel případně čekat frontu.
To že si sednu na expresní rezervaci a pak musím někomu uvolnit místo se mi stalo zatím jen jednou - tak jsem si přesedl na nejbližší místo kde ta rezervace nenastala.
Když už je všude ta digitalizace, nebylo by možné, když mi lístkoštíp zkontroluje papírovou jízdenku, aby pípnul do strojku že to místo kde zrovna sedím už je obsazené?
Včera jsem jel "Krušnohorem" z Ostrova do Prahy (a dál). Vlak byl dost obsazený, ve vagónu co jsem do něj nastoupil byla všechna místa obsazená nebo nad nimi aspoň bylo na displejích napsáno, že místo je obsazeno místenkou z - do, akorát na dvou volných místech bylo napsáno "Invalida". Invalida zatím nejsem, ale na jedno místo jsem se posadil, připravený, že až nějakého invalidu uvidím nebo pokud někdo si někdo bude chtít na invalidní sedadlo sednout, samozřejmě mu ho uvolním (byl jsem připravený to udělat hned, ani jsem si nesvlékl větrovku, invalida ještě nejsem). Nikdo takový se neobjevil, druhé místo až do Prahy zůstalo volné (ne, nijak jsem ho neobsadil, ani taškou) a to tam byli lidé co stáli. Z Ústí jsem si udělal pohodlí, další stanice až v Praze, žádný invalida už nastoupit nemohl.
Když jsem přijel na hlavák, hledal jsem nejbližší vlak do kterého nastoupit, dřív tam byly stojany s alfanumerickou klábosnicí, na které jsem naťukal odkud a kam chci jet, včera jsem je marně hledal (jestli jsem hledal špatně nebo jestli byly odstraněné v rámci zlepšování služeb cestujícím...).
Až na displeji ve vlaku kam jsem nastoupil jsem tu stanici kde chci vystoupit našel.
A pointa?
Důchodci to prostě budou mít nyní těžší, protože se digitalizuje a zjednodušuje. Je jasné, že lidé, kteří nevlastní smartphone a nechtějí se s ním učit, to budou mít horší. V některých případech jde o jejich hloupost a lenost se učí nové věci, u výrazně starších lidí je mi to líto, ale brzdit kvůli pokrok je taky blbost.
ja si stejne myslim, ze i nas (zatim) mlade a digitalne schopne to jednou ceka taky - az nam bude 70+, tak bude taky svet vypadat uplne jinak a ne vsichni z nas budou schopni se tomu prizpusobit
Nebude to asi takový skok jako zažívá dnešní starší generace, ale v zásadě souhlas. :)
Az si budes muset na mobilu nastavit velikost pisma tak, ze se ti na radek vejde jedno slovo, ony te ty reci prejdou.
Tohle neni vymysl, zazil jsem to u mnohem mladsich nez u 70±
Stačí nezapomenout doma brýle