Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Netflix Shangai Fortress a The Beast

Dnes sem dam rovno 2 filmove....skor netipy.
Ja uz ked raz zacnem nieco pozerat vacsinou vydrzim az do konca a tuto som vydrzal do konca, takze vam mozem zvestovat, ze ak nechcete stratit 3-4h svojho zivota sledovanim hluposti tymto filmom sa vyhnite.
Alebo nie.
Ak ste masochisti.
[91774-shanghai-fortress-1-jpg]
Ak ste videli niekedy Den nezavislosti, ci inu mydlovu operu ospevujucu USA, zobrazujucu prezidenta, ktory je nadclovekom tak si toho pomerne vela nasypte do misky a premiesajte so silnou cinskou propagandou. A vyjde vam Sangajska pevnost.
Cinske scifi? Povedal som si preco nie. A to bola chyba. Filmove triky sice striedali slabsie momenty so silnymi, ale co mi neuveritelne vadilo bol komunisticko-nacionalisticky ton filmu.
O co ide? Zem ziska novy zdroj energie, ktory vsak pritiahne zlch alienov a ti na Zem zautocia. Vsetky velke mesta sveta padli, len cinsky Shangai odolava, pretoze disponuje najrozvinutejsou technologiou sveta (coskoro uz mozno nebude scifi).
Ok to im este zozeriem, aj particku mladych pilotov kadetov, ktori sa stanu hlavnymi hrdinami, ale zvysok filmu je uz jedna velmi nechutna slatanina. Cize vsetci, vratane velitelov su hrdinovia, hrdinsky umieraju, je tam nenaplnena laska a samozrejme nas hlavny hrdina zachrani cely svet.
Na CSFD 45% u mna 25%...fakt, ze nie.

The Beast je z opacneho sudka. Sice klise scenar o veteranovi specialnych jednotiek, ktoremu unesu dceru, ale na obrazkoch charizmaticky hrdina a navyse italiano-fero...prote to bude urcite zaujimave.
[91775-aaaabyc9qzjdxi1cyathebeast-jpg]
Nie nebolo, od scenara, po bojove sceny, cez vykon hercov, cele zle, zle a este raz zle. Ak to porovnam s predchadzajucim filmoz z francuzskych lukov hajov (Rogue city) je to nebe a dudy.
Takto...pozriet sa to da, nie je to taka do nebavolajuca hlupost ako cinska pevnost, ale budete pritom asi trpiet.
Nerozumiem o co slo scenaristom, ked nechali veterana spec ops takmer zbit prefetovanym fetakom tesne predtym nez si siel snupnut (cize pekne roztraseny a nervozny), pripadne tie dejove nelogicke skoky, ktorych som tam zachytil niekolko.
Vo filme som nevidel asi jedinu peknu herecku a nadobul som dojem, ze v Taliansku ziju asi len skarede baby. Kam sa hrabu na nosate spanieky z Money Heist...tie som miloval vsetky.
CSFD 42%, ja davam 35% a aj to len asi za vyzor hlavneho hrdinu.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Že ty máš tolik času sjíždět seriály....
Prasak 30.11.2020 18:27
Prasak
To sú filmy, ja TV nepozerám, takže si vecer pred spaním pozriem jeden film. Seriálom sa teraz vyhýb…
fleg 30.11.2020 20:06
fleg
Když jsi nakousl ten seriál, dlouho jsem se vyhýbal "vychování vlky" https://www.csfd.cz/film/844293…
HPET 30.11.2020 20:22
HPET
Dostal som tip na Damsky gambit tuto na Debatach, ale zatial sa mu vyhybam, necham si to na Vianoce… nový
fleg 01.12.2020 09:43
fleg
Ak si potrpíš na historickej autenticite, tak Vikingov rovno vynechaj. Ak ti je to u prdele a seriál… nový
Hastrman 01.12.2020 16:08
Hastrman
Prosím tě, pochop že jde o seriál upraven dramaturgií a né dokument. První výjezdy a o tažení viking… nový
HPET 01.12.2020 16:41
HPET
a to do toho nepočítám zbroj a vývoj vikingskych lodí Nejde mi ani tak o historické udalosti. Tie… nový
Hastrman 01.12.2020 17:53
Hastrman
"historické" udalosti, ktoré sa v skutočnosti odohrali s odstupom storočí, ale v seriály je to len p… nový
HPET 01.12.2020 18:01
HPET
Takle jsou oblikani v tvem autentickém The Norsemen : Ty si nepochopil moju iróniu. :-D Ale stojím… nový
Hastrman 01.12.2020 18:50
Hastrman
a hlavne žiadne helmy Protoze vikingove nenosli snad prilby ? Dokonce jich pouzivali hned nekolik.… nový
HPET 01.12.2020 18:55
HPET
Protoze vikingove nenosli snad prilby ? Tu som trochu zle pospájal myšlienky. Myslel som, že v tom… nový
Hastrman 02.12.2020 09:17
Hastrman
Jsou čistí ? Celý seriál jsou buď špinavý nebo od krve. Pokud vim, barevne saty a symboly se nepouzi… nový
HPET 02.12.2020 11:53
HPET
Keď trafia jednu rekvizitu a zvyšok ich kostýmu je úplný posplátaný paskvil neodpovedajúci žiadnej h… nový
Hastrman 02.12.2020 20:03
Hastrman
The Beast je skvelý film, Musím ho doporučit všemi 10. poslední
Enzo88 28.12.2020 16:24
Enzo88

Když jsi nakousl ten seriál, dlouho jsem se vyhýbal "vychování vlky" https://www.csfd.cz/film/844293-vychovani-vlky/prehled/ , podle ukázky a titulniho obrázku mě to nejak nelakalo ale ve finale je to dobré prekvapeni.
V polovině prvního dílu jsem si všiml ze jednou z hlavních postav je dokonce Travis Fimmel (Ragnar ze seriálu Vikingove).
Na nic jiného a zajímavého mimo seriál "Britannia" jsem za poslední dobu jinak nenarazil.

Ak si potrpíš na historickej autenticite, tak Vikingov rovno vynechaj. Ak ti je to u prdele a seriál pozeráš iba kvôli deju, tak OK, pri prvých sériach sa možno pobavíš a atmosféru to nemá tiež najhoršiu. Ale s tou historickou presnosťou je to katastrofa, je zarážajúce, že režisér si nevyhľadá ani tie najelmentárnejšie fakty o tej dobe a potom to vydáva za historický seriál...

Keď už sme pri "historických" seriáloch, pár týždňov dozadu vyšiel nemecký seriál Die Barbaren, obdobie rímsko-germánskych vojen. Ešte som ho nevidel a som zvedavý, či si z histórie tiež spravili prdel, ale dúfam, že snáď Nemci si s tým dali viac záležať. Rimania tam vraj hovoria autentickou latinou. To ale ešte neznamená nič, aj vo Vikingoch hovorili anglo-sasi autentickou anglosasštinou a vikingovia starou severštinou, o to viac ma mrzí, že inak je to historicky úplná sračka a nemá s vikingami absolútne nič spoločné.

Na margo vikingov odporúčam viac nórsky seriál Vikingane, angl. The Norsemen. Asi najautentickejšie filmové zobrazenie vikingov. :-D

Prosím tě, pochop že jde o seriál upraven dramaturgií a né dokument.
První výjezdy a o tažení vikingů, rabovaní, napadení anglie bylo dodrženo a to i okupovaní Est-Anglie, tak jako napadení Francie (Paris) , nájezdy na afriku a následované obchodování, vikingské původy na ruském území.
To samé bylo dodrženo, kdyz byly ukazovany vikingské zvyky, obětní rituali a to do toho nepočítám zbroj a vývoj vikingskych lodí ktere hned v druhé saison v anglii plavalili proti proudu coz anglicani nechapali jak je to mozné.
O Ragnarovy jsou jen povídky , jak by jsi chtel natočit něco autentického, jakých podkladů až na bajky by ses chtěl tedy držet ? To že byl zabít a vhozen do díry s hady bylo také dodrženo tak jako pomsta jaho synu.
Ale možná by jsi preferoval Thora s kladivem jak hází blesky.

Die Barbaren,

Jelikož se o rim zajímám (hlavně bitvy), mohu rovnou říct ze vetsi slataninu jsem nikdy neviděl .
Jediny seriál na Netflix který se drží alespoň základních faktů je ROMA EMPIRE ktery pojednává jako o Commode, Jules Césarovi tak i o sadistickém Caligulovi. Nevím jestli obsahuje i famózní rabovaní Říma.

The Norsemen. Asi najautentickejšie filmové zobrazenie vikingov

Komedialni serial typu Monty Python jen ze severského prostředí.

a to do toho nepočítám zbroj a vývoj vikingskych lodí

Nejde mi ani tak o historické udalosti. Tie sú okrem iného časovo úplne skomprimované, prakticky tam zobrazujú "historické" udalosti, ktoré sa v skutočnosti odohrali s odstupom storočí, ale v seriály je to len pár rokov max. desaťročia a za všetkými stáli tí istí traja bratia. Nechápem, prečo v prvej časti uvádzajú exaktný rok (tuším niečo okolo r.700 ale nie som si istý), keď si z letopočtov spravili úplný kolotoč. A to vidíme aj na ich zbroji. Vikingovia oblečení ako motorkári s účesmi amerických Indiánov a anglo-sasi v talianskej zbroji z obdobia neskoršej renesancie, ktorých navyše vikingovia (ktorých počty sa neustále obnovujú) rozsekajú vo svojich heavy-metalových outfitoch na počkanie. Takže áno, zbroj do toho fakt nepočítaj, lebo práve tá je na tom najhoršia.

Ja nehovorím, že to má byť dokument, nejakú umeleckú licenciu akceptujem, ale keď idem natočiť seriál o vikingoch, tak si o nich zistím aspoň základné info, nie? Aspoň si naštudujem, ako sa mohli obliekať, aké mali zbroje, a neoblečiem ich do heavy-metalovej kože a nahodím im úplne absurdné frizúry, len aby to pôsobilo čo najviac coool a potom to vydávam za historický seriál o vikingoch. Je to proste bullshit a nedá sa na to pozerať. Keby som mal točiť seriál o druhej svetovej vojne, tak by mi tiež asi neprešlo, keby som pri obliehaní Leningradu využil útočné drony a sovietski vojaci by bojovali v moderných uniformách talianskych karabinierov.

Ale možná by jsi preferoval Thora s kladivem jak hází blesky.

WTF? To si si na základe mojich nárokov na autenticitu vyvodil ako?

Tak to je škoda s tými Barbarmi, už sa na to nejaký týždeň chystám a teraz si ma trochu odradil. Ale podľa toho čo píšeš máme iné štandardy na autenticitu a naopak mne sa to bude možno ľúbiť. :-D Ale tuto ti verím, bude to určite shit, už z traileru cítim zas len nejaký cool pakvil s klišé fantasy rekvizitami.

EDIT: ROMA EMPIRE nepoznám, tak díky za tip. Kuknem sa na to.

"historické" udalosti, ktoré sa v skutočnosti odohrali s odstupom storočí, ale v seriály je to len pár rokov max.

Videl jsi to vubec ?
Kdyz byl Ragnar v Angli poprvé pri prvni raidu bylo mu ~ 18-20Let, kdyz se tam vratil naposled, byl to uz stary dedek ktereho hodili do propasti s hady. O nekolik let pozdeji ho sli synové pomstit a zacali raidy a obsazeni Est-Anglie, kolik ubehlo let, 3 roky ? Né, skoro jedno stoleti, kdyz uz jeho syn Bjorn je stary a fousaty.
Mimo to boje v anglii se spis historicky tykaji Ivara Ragnarsona, né Ragnara.

ktorých počty sa neustále obnovujú

Nic se neobnovuje, ale na raidy vyjizdi vice vikingu (jarlové) z vice kraju, tzv "velka vikingska/pohanska armada" nebyly to jen danove nebo nejaka parta z jednoho mesta jako na zacatku.

Aspoň si naštudujem, ako sa mohli obliekať, aké mali zbroje, a neoblečiem ich do heavy-metalovej kože a nahodím im úplne absurdné frizúry

Vikingove se hlavne oblikali do kuzi, jelikoz mimo zmedelstvi se zivili lovem a kuzi pouzivali navsechno.

Takle jsou oblikani v tvem autentickém The Norsemen :
PS: Zbrane urcite vsichni nemeli mece tak jako na obrazku toho The Norsemen, ale casto sekery (ale i vidle, kopi) ktere casto pouzivali jak na praci, tak na boj, jelikoz Vikingove nebyly jen rybari ale i zemedelci, "ocelove nabrousene mece" urcite pred 700 stoletim nemeli. To same plati i pro hygienu.

The Norsemen
[1763.jpg]
Vikingové : (Serial je puvodem z "HISTORY Chanel" https://www.aenetworks.tv/, na jejich stranakch je jejich styl oblikani, zbrane atd detailne rozebran na zaklade hitorickych nalezu. Rozdil v malbach, obleceni je dle puvodu : Danové, Norové, RUS ..)
Odkaz na HISTORY Chanel Vikingové "vysvetleni" : https://www.history.com/topics/exploration/vikings-video
[vikings.jpg]

Takle jsou oblikani v tvem autentickém The Norsemen :

Ty si nepochopil moju iróniu. :-D Ale stojím si za tým, že je to autentickejšie ako show Vikings!

na jejich stranakch je jejich styl oblikani, zbrane atd detailne rozebran na zaklade hitorickych nalezu.

O to viac ma to celé dráždí, že tvorcovia takýchto sračiek sa odvolávajú na konzultáciu s historikmi a tvária sa, že zrekonštruovali históriu. Jako konzultovať to mohli, ale aj tak z toho spravili sračku podľa vlastnej fantázie, toto im seriózny historik nemohol schváliť.

[91780-viking-warrior-armour-1-jpg]
A takto nejako mohla vikingská zbroj vyzerať doopravdy. Žiadne rozpárané handry do štýlu hippie bársjako poprehadzované cez seba, sexy vybíjané kožené kabátiky a hlavne žiadne helmy, aby vynikli ich frizúry amerických Indiánov! Máš pravdu, kožu mali k dispozícii a teoreticky si mohli robiť aj koženú zbroj. Lenže spracovanie kože do v boji použiteľnej podoby bolo neskutočne pracné a náročné, oveľa pravdepodobnejšie je, že sa obliekali do gambesonov, teda do ľanových prešívaných kabátov vypchatých ovčou vlnou - všetko dostupné materiály vo veľkých množstvách s oveľa jednoduchším spracovaním. To by asi okrem lovenia nič iné nerobili, keby boli v skutočnosti takí fetišisti na kožu. A na takýto kabát ešte krúžkovú zbroj a máš pravdepodobnú rekonštrukciu vikingskej zbroje. Celkom jednoduché, ale asi to pre niektorých ľudí nevypadá tak cool jak tieto avantgardné handry moto-vajkingov.

a hlavne žiadne helmy

Protoze vikingove nenosli snad prilby ? Dokonce jich pouzivali hned nekolik. Kam se podela ta tva autenticnost ?
To bych spíš typl na slave/staroslovanské nebo kyjevské vikingy (Kievan Rus), Varjagové, za dob Olega jak skandinavské (oblíkani do kůží, kozenych kabatu) . Skandinávští/Norska vikingové nenosli "kříže na krku" ale Valknut, Mjolnir (thorovo kladivo).

Protoze vikingove nenosli snad prilby ?

Tu som trochu zle pospájal myšlienky. Myslel som, že v tom seriáli nemajú žiadne helmy, zrejme aby vynikli ich uletené nepraktické frizúry. V skutočnosti by ich samozrejme mali mať, dokonca si (vraj) držali kvôli tomu frizúru na krátko, aby sa zmestili do prílb. Ale helmy nie sú dobré pre seriálových hrdinov, lebo im potom nevidíš do ksichtu.

Zčasu načas si možno natrafil na vikinga v koženom brnení, dochovali sa o tom nejaké správy z Frankskej ríše, ale v tom seriáli je to prehnané čisto pre cool efekt. Tie gambesony s krúžkovaným brnením bol v tej dobe zlatý štandard nielen pre vikingov lebo to bolo najpraktickejšie a najdostupnejšie.

Ale tu nejde len o zbroj, celkovo ich odevy sú uletené. Vikingovia milovali farebné šaty a nie dotrhané špinavé sivé handry a na nich motorkárske chrániče z vybíjanej kože. To si ten chudák vajking ani nekúpi poriadne handry ale všetok lup prehajdáka v motoshope. :-x

Jsou čistí ? Celý seriál jsou buď špinavý nebo od krve. Pokud vim, barevne saty a symboly se nepouzivali v boji, ale spise pri oslavach a objetnich obradech tak jako v jinych tribus a to spise az po tom co zacali obchodovat a dovazet vlnu a hedvábí pro vyse postavené osoby jako Jarlové, nebo podle bohatsvi..
Nemají přilby ? Ve videu v rozmezi 10 az 18s ukázky jde dokonce výborně vidět zpracování scandinavskych elitních bojovníků "berserk" coz znamena "medvědí košile" oblekani do medvědích "kožešin", a jejich klasické přilby. Jdou dobre videt i na hradbach pri napadeni Kategattu viz video nize :
[91786-bers-png]
Ano, kdyby dali kazdému herci prilbu, neslo by pak ani pozant kdo je kdo a o to jeste min ve velkych bitvach. Víc mi pripadne zbytecne k tomu neco dodavat, buď jsi viděl jen první 2 saison, nebo se bavíme o jiném seriálu typu "The Last Kingdom".

Bitva o Kategatte :

Keď trafia jednu rekvizitu a zvyšok ich kostýmu je úplný posplátaný paskvil neodpovedajúci žiadnej historickej dobe ale len akejsi cool fantastickej predstave o vikingoch tvorcov, tak to neznamená, že seriál je super autentický, ale je to stále úplný paskvil. Nebudem sa teraz vzrušovať nad autenticitou kostýmov, keď sa režisérovi podarilo nakúpiť pre jeden záber repliky heliem z ebayu a potom ich oblečie do absurdných motoodevov s retiazkami a s chrómovanými ostňami.
Stačí sa pozrieť na dobové spolky a mečiarske kluby, ktoré si narozdiel od holyvúdu na autenticite svojich kostýmov dajú skutočne záležať a zbadáš, že ich odev vyzerá diametrálne odlišne, ako ten hnus vo filmoch.

A prečo už napríklad v tej bitke o Kattegat nemá nikto helmu? Ono by sa to dalo určite spraviť tak, aby aj hlavný hrdina mal helmu a zároveň si vedel, kto to je, len by to chcelo menej suprovných efektov a viac filmárskeho talentu a originality. Lenže všetci točia bitky na jedno kopyto chaotickým štýlom a nevyznal by si sa v tom ani keby mu nad hlavou poskakovala šípka....

Inak pozeral som to ešte kúsok po Ragnarrovej smrti, potom to už bol poriadny shit, predtým to z hľadiska deja ešte ako-tak šlo. Dneska ale nechápem, ako ma to mohlo baviť, ale vtedy mňa samotného možno bralo takéto fantasy vyobrazenie vajkingov, ale už som z toho vyrástol a potrpím si na autenticitu, hlavne potom, čo som si o tom viac naštudoval a zistil som, že vlastne v skutočnosti to bolo oveľa viac cool ako je to vykreslené v seriáloch. Jako fakt by ma viac bavilo pozerať seriál, kde by vikingovia riešili reálne bežné životné problémy, ktoré v tej dobe mohli pravdepodobne mať a žiadne takéto absurdity.

Inak The Last Kingdom som tiež videl prvú sériu. Chystal som sa aj na druhú, ale už ma to nelákalo. Zdalo sa mi to trochu viac uveriteľné a civilnejšie ako táto show na history channel, ale stále to má rovnaké problémy sfantazírovania vikingov. Znova každý aj ten najspodnejší vajking má na sebe swagovú heavy metalovú vybíjanú kožu s poprehadzovanými kožušinkami a anglosaský kráľ je oblečený jak žebrák v špinavých roztrhaných handrách.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...