Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Šetříte vodou?

Zdravím ve spolek!
V souvislosti s projektem Českého rozhlasu Týden vody jsem si pročetl několik článků, povedených infografik (např.). Pocházím z jihu Moravy a delší dobu si všímám, že co se týká vody v krajině, něco není v pořádku. Při výletu kolem řeky Moravy jeden jen žasne, kde že se dříve pohybovala hladina, na zahradě za poslední léta několik stromů seschlo, taktéž sousedé a známí z okolních vesnic hořekují, že není voda ve studnách. Houbaři se snaží najít náhrady za osvědčená místa, odkud dříve odcházeli s novým košem. Několik let zpět hasiči dlouho bojovali s velkým požárem. Náš obecně teplý region na tom asi nikdy nebyl s vodou nejlépe, ovšem teď po zjištění, že to s vodou globálně nevypadá nejlépe, mě napadá: proč s vodou lépe nehospodaříme? Registrujete také v okolí nějaké znatelné změny? Nejedná se o téma, které by by bylo záhodno řešit, než nastanou velké problémy?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Všeobecně, veškeré šetření čímkoliv, vede jen a pouze ke zdražení . To , že jako republika máme smůl…
Schizo 28.06.2017 11:06
Schizo
V jednom, si myslím, nemáš pravdu. Další přehrady ničemu nepomohou. Krajina na břehu přehrady bude z…
JR_Ewing 28.06.2017 15:07
JR_Ewing
Ono, mokřady a tak. To samozřejmě dřív bylo. Ona byla i pole, kde to nikdy nevyschlo a tak. Praktick…
Zarniwúp 29.06.2017 17:14
Zarniwúp
Je mně z toho smutno, když to čtu.
Prasak 29.06.2017 17:32
Prasak
http://brno.idnes.cz/frantisek-havlat-odbornik-zemedelstvi-jizni-morava-poust-pnn-/brno-zpravy.aspx?… nový
Zarniwúp 22.07.2017 11:40
Zarniwúp
U nás už jsou vyschlé studny a sucho jak na Sahaře - kdybych neměl 2 kubíky dešťovky (se kterou šetř… nový
touchwood 04.07.2017 13:28
touchwood
Děti nepoznají sýkorku, ale cpou jim do hlavy záchranu deštných pralesů. Nerozumíme své zemi a pak s…
karel 03.07.2017 11:05
karel
Pan komunista se zapomněl zmínit, kdy se s ničením remízků a tvorbou nekonečných lánů začalo. Navíc… nový
vlk56 03.07.2017 18:22
vlk56
Aha, on vadí i zdroj. Jistě se záchranou čehokoli bude zabývat EU a budou dotace, to se ti určitě bu… nový
karel 03.07.2017 18:39
karel
Dokud budou publikovat nesmysly, s takřka pravidelným výskytem clickbaitů, tak ano. nový
vlk56 03.07.2017 18:50
vlk56
Synátor (21), na základce nějaký environmentální přírodopis měl. Krom normálního přírodopisu. Podrob… nový
Zarniwúp 03.07.2017 18:59
Zarniwúp
My také ekologii a geologii, kde se řešila převážně příroda v okolí. nový
vlk56 03.07.2017 22:10
vlk56
Tak jak hodnotíte situaci po roce? Hodonínsko je naprosto vyprahlé, co naprší z bouřkových přeháněk,… nový
vlk56 28.07.2018 17:14
vlk56
I nadále se sprchuju pitnou vodou, i nadále piju pivo. Užívám, dokud to jde. nový
mif 28.07.2018 17:24
mif
V naší dědině máme ohromné štěstí, že (kromě jiných předností) tu máme zavedeny závlahy, mají je pra… nový
L-Core 28.07.2018 18:14
L-Core
Ono se o tom začíná vážně mluvit, že nastává doba sucha a je potřeba zřizovat další přehrady, rybníč… nový
Yarda 29.07.2018 10:00
Yarda
Jj. Ekologové jsou docela velké dyliny. Pamatuju, jak před lety u nás nejmenovaný Orálek zastavil na… nový
mif 29.07.2018 10:07
mif
Podle jedince hodnotíte celý obor lidské činnosti? nový
JR_Ewing 30.07.2018 13:24
JR_Ewing
Ano,co ekolog,to blb. Co třeba ti z Tetčic,co zhatili VMO v Brně. To je normální ? nový
kozakl 30.07.2018 15:28
kozakl
Ekologové naopak rozhodně nejsou naklonění dalším přehradám. Většina odborníků naopak říká, že vodu… nový
JR_Ewing 30.07.2018 13:27
JR_Ewing
Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/richard-brabec-such… nový
vlk56 29.04.2020 15:24
vlk56
Dnes jsem koupil domácí vodárnu a začnu částečně využívat studnu co mám pod barákem. nový
Cat1 29.04.2020 22:00
Cat1
Je to drsny, kolegyne ma na chate taky vrt bez vody a to uz ted, takze jestli tohle bude pokracovat… nový
RedMaX 30.04.2020 16:56
RedMaX
Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil Ale upozornil a několikrát. Nepočítaje ty veškeré ECO… nový
HPET 30.04.2020 19:03
HPET
To byl sarkasmus. poslední
vlk56 30.04.2020 21:05
vlk56

Všeobecně, veškeré šetření čímkoliv, vede jen a pouze ke zdražení . To , že jako republika máme smůlu a veškeré toky od nás odtékají, s tím asi nikdo nic nenadělá.
To, že se už dávno měli vybudovat přehrady na zásobování pitnou vodou v dobách sucha je průser, ale celorepublikový standard.

Již za doby, kdy jsem bydlel v paneláku a šetřili jsme jak idioti hlavně teplou vodou, která nikdy teplá pořádně netekla a většinou byla i rezava, se nám toto šetření vždy vrátilo patřičným zdražením.
Stejné to bylo u centrálního topení, hlavně že se vytápěly trávníky na sídlišti a než to dolezlo k nám, bylo 30% v prdeli a zaplať.
Přestěhoval jsem se do obce s 500sty obyvateli, při rekonstrukci nás donutili udělat septik s filtrem, protože kanalizace je pouze na dešťovou vodu a obhajivali to tím, že nebudeme platit stočné .
A Eihle, letos se obec usnesla, že z důvodu rekonstrukce kanalizace a potrubí a já nevím čeho, se schválilo jednorázově zaplatit 350 kč na osobu právě jako stočné ?? Hlava mi to nebere, beru to jako podraz a zlodějinu a nenadělám vůbec nic.

A co se týče problémů s vodou, zakázali už na konci května napouštět bazény pitnou vodou z řádu...kdo chce, bude mu bazén napuštěn cisternou...jenže to má háček. Můj bazén bych z řádu napustil za cca 900 kč, jenže u cisterny zaplatím nejen cestu, ale i čekání při napouštění a je to za lidových 2 000 :)
Takže nasrat, nešetřit, nemá to vůbec žádný smysl .

V jednom, si myslím, nemáš pravdu. Další přehrady ničemu nepomohou. Krajina na břehu přehrady bude zelená, ale jinde v lesích se bude prášit při každém kroku a odhozený nedopalek způsobí okamžite nehasitelný požár. Musíme krajinu změnit tak, aby dokázala lépe zadržet vodu přímo v sobě - nahradit monokulturní lesy, rozkouskovat pole remízkama, důsledně dodržovat orbu po vrstevnici a pod. V přirode podporovat vznik mokřadů a tůní, míst, kde se voda po dešti může v klidu vsáknout. Stačí se podívat na hranice - speciálně na jižní a severní moravě je to krásně vidět, tam je to hned v rámci jednoho leteckého pohledu. Velikost polí v Rakousku a Polsku je výrazně menší, než u nás. I obhospodařovaná krajina je mnohem členitější.

Ono, mokřady a tak. To samozřejmě dřív bylo. Ona byla i pole, kde to nikdy nevyschlo a tak. Prakticky kompletní meliorace polí, včetně těch bývalých remízků a mezí, byla dokončená někdy v první polovině osmdesátých let, kdy se ty děrovaný trubky na odvod vody nacpaly prakticky do každého úhoru. Jsou tam dodnes, jsou plastové, vydrží věky.
Ještě k těm zemědělcům. To jsem měl před lety jeden takový rozhovor s kamarády-zemědělci z rodné vísky. A ptal jsem se na různé věci, všechno si to už nepamatuji. Ale na tu vojtěšku a živočišnou výrobu (mluví o ní ten maník v tom krátkém videu o erodovaných polích) jsem se ptal taky. Říkám - vždyť já si to pamatuju, vždyť jsem jezdil s dědkem jako malej na traktoru. Tady byla tenhle rok vojtěška, pak tam bylo obilí, další rok cukrová řepa... Vojtěšku jste skrmili, hnůj se vyvážel támhle na tu hromadu u lesa a pak se tím hnojila pole - vždyť ty rozmetadla jezdily přes vesnici jak šílený. To vám ten hnůj nechybí? - Kde to žiješ, takhle už nikdo nehnojí. Hele, ještě před patnácti lety byl rekordní výnos z hektaru dejme tomu dvacet tun. Dnes je to nekonkurenceschopný, je to už strašně málo, dnes toho musí být aspoň osmadvacet. Kupuje se umělé hnojivo, s normálním prostě takovej výnos neuděláš a jsi v prdeli. Prostě to nejde. - No jo, ale jak se obnovuje ornice, vždyť se to vyčerpá. Zvlášť když tam jedete furt dokola jen tohle. - No, vyčerpá, to se nedá nic dělat. Ale jak říkáme, s normálním hnojením se nechytáš, prostě nebudeš mít ty výnosy, to prostě nejde. Osivo se kupuje (Monsanto), všechno. To, co bysme si vypestovali sami, nemá ty výnosy. Jsou prostě nějaký výkupní ceny a s dvaceti tunama na hektar jseš prostě nekonkurenceschopnej. Musíš to nakoupit. A k tomu to hnojivo. Kdepak hnůj. - No jo, ale jak dlouho to takhle může vydržet? - To nikdo neví, ale hnojit normálně prostě nejde, to by nebyly ty výnosy a mohli bysme to zavřít...

Oni to vědí, ale výnosy jsou výnosy. Ta eroze je daň za výnosy.

edit: Další věc je, že spousta zemědělské půdy je pronajatá od majitele (v mnoha případech restituenta) a vlastnický tlak na zachování kvality ornice tam prostě není. Tam se tedy projevuje ta čtyřicetiletá mezera za komunistů, současní majitelé už zemědělci dávno nejsou.

Pan komunista se zapomněl zmínit, kdy se s ničením remízků a tvorbou nekonečných lánů začalo.

Navíc ve školách se výuka biologie „smrskla“ na poznání člověka a funkcí jeho těla, molekulární biologii, třídění odpadu a záchranu tropických pralesů a takzvaného udržitelného rozvoje a „ekologickou“ výrobu energií. A někde ještě na EIA. A tak zatímco se ve školách děti učí cizí jazyky, počítače a do hloubky probírají nedávnou historii – pochopitelně pokřiveně – a multikulturalismus, skutečné učení o vlasti a přírodě zůstává stranou.

Co si pamatuji, v biologii jsme řešili rostliny, ptactvo, přírodní rezervace v okolí a co v nich najít. Naopak si nevybavuji, že by nás někdo učil ochranu pralesů, multikulturalismus, nebo pochopitelně pokřivenou historii. Za těch pár let se hádám osnovy tak nezměnily.

Opěvování zemědělských brigád, úchvatný nadpis i shrnutí, takový zlatý standard parlamentních listů.

V naší dědině máme ohromné štěstí, že (kromě jiných předností) tu máme zavedeny závlahy, mají je prakticky všichni za svými baráky. Sice kvalita vody není nic světoborného (je cítit rybinou), bez toho bychom tu nevypěstovali nic. Takto, nemáme problém - akorát je to otrava přenášet po latifundiích rozprašovače a zavlažovat. Jenže vysoké desetitisíce do nějaké sofistikované verze, ovládané z PC nedám. To mi ten výnos z plodin za to nestojí (neživím se tím).

Kdy tu pořádně pršelo (nepočítám 2mm), si už nepamatuji.

Ono se o tom začíná vážně mluvit, že nastává doba sucha a je potřeba zřizovat další přehrady, rybníčky, vodní nádrže. Ale obávám se, že pokud by se chtělo přikročit od slov ke skutkům, tak by to začalo: "Vodní nádrž ano ale ne na mém pozemku" a hned potom by se vyrojili soudruzi ekoteroristi, že v místech plánované vodní nádrže je kolonie kriticky ohroženého hovnivála půvabného.
:x::x::x::beer:

Jj. Ekologové jsou docela velké dyliny. Pamatuju, jak před lety u nás nejmenovaný Orálek zastavil na tři hodiny dopravu do Valmezu, protože přes cestu lézly žaby. Tentýž tvor taky vyhazoval zmije z letadla nad Lačnovem (oblast protkaná turistickými stezkami), neb jich tam prej bylo málo.

Ekologové naopak rozhodně nejsou naklonění dalším přehradám. Většina odborníků naopak říká, že vodu má primárně zadržovat krajina a že našim způsobem hospodaření s ní ji této vlastnosti stále více zbavujeme. Určitě to vyjde levněji, než kilometry krychlové betonu, je to méně pracné na údržbu, jenže ti, kteří o tom rozhodují by raději ten beton.

Je to drsny, kolegyne ma na chate taky vrt bez vody a to uz ted, takze jestli tohle bude pokracovat bez toho deste, tak to bude v lete husty. Jeste ze u nas v rybnicich je porad vody docela slusny mnozstvi, ikdyz je videt, ze je tam min nez by melo. Nepredpokladam, ze bychom letos o vodu prisli, ale pokud se situace nezmeni, tak to treba uz pristi rok muze byt opravdu poradne horky. Kam se hrabe prihloupla korona.

Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil

Ale upozornil a několikrát. Nepočítaje ty veškeré ECO demostrace proti dnešnímu klimatu.
Už pred lety kupříkladu Španělsko na to upozorňovalo po tom co po období sucha neměli žádnou úrodu a vše šlo jen z rezerv, kde měli obavy aby měli vůbec co do huby.

Když jsem viděl otce naposled, což bylo někdy před 15 lety, tak už v té době hledali řešení, kde prováděli ruzné klonovani obilí které tomu suchu bude lépe odolávat v Kroměřížském zemědělském výzkumném ústavu.
Né však se vždy daří, třeba s kukuřici nebo bananovniky v jižní americe, kde tyto klonované, upravené se pak rozlízali a napadli ty zdravé.

Ps: Ano, doma se snažíme vodou zbytečně neplytvat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru