Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Šetříte vodou?

Zdravím ve spolek!
V souvislosti s projektem Českého rozhlasu Týden vody jsem si pročetl několik článků, povedených infografik (např.). Pocházím z jihu Moravy a delší dobu si všímám, že co se týká vody v krajině, něco není v pořádku. Při výletu kolem řeky Moravy jeden jen žasne, kde že se dříve pohybovala hladina, na zahradě za poslední léta několik stromů seschlo, taktéž sousedé a známí z okolních vesnic hořekují, že není voda ve studnách. Houbaři se snaží najít náhrady za osvědčená místa, odkud dříve odcházeli s novým košem. Několik let zpět hasiči dlouho bojovali s velkým požárem. Náš obecně teplý region na tom asi nikdy nebyl s vodou nejlépe, ovšem teď po zjištění, že to s vodou globálně nevypadá nejlépe, mě napadá: proč s vodou lépe nehospodaříme? Registrujete také v okolí nějaké znatelné změny? Nejedná se o téma, které by by bylo záhodno řešit, než nastanou velké problémy?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jak hodnotíte situaci po roce? Hodonínsko je naprosto vyprahlé, co naprší z bouřkových přeháněk,… nový
vlk56 28.07.2018 17:14
vlk56
I nadále se sprchuju pitnou vodou, i nadále piju pivo. Užívám, dokud to jde. nový
mif 28.07.2018 17:24
mif
V naší dědině máme ohromné štěstí, že (kromě jiných předností) tu máme zavedeny závlahy, mají je pra… nový
L-Core 28.07.2018 18:14
L-Core
Ono se o tom začíná vážně mluvit, že nastává doba sucha a je potřeba zřizovat další přehrady, rybníč… nový
Yarda 29.07.2018 10:00
Yarda
Jj. Ekologové jsou docela velké dyliny. Pamatuju, jak před lety u nás nejmenovaný Orálek zastavil na… nový
mif 29.07.2018 10:07
mif
Podle jedince hodnotíte celý obor lidské činnosti? nový
JR_Ewing 30.07.2018 13:24
JR_Ewing
Ano,co ekolog,to blb. Co třeba ti z Tetčic,co zhatili VMO v Brně. To je normální ? nový
kozakl 30.07.2018 15:28
kozakl
Ekologové naopak rozhodně nejsou naklonění dalším přehradám. Většina odborníků naopak říká, že vodu… nový
JR_Ewing 30.07.2018 13:27
JR_Ewing
Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/richard-brabec-such… nový
vlk56 29.04.2020 15:24
vlk56
Dnes jsem koupil domácí vodárnu a začnu částečně využívat studnu co mám pod barákem. nový
Cat1 29.04.2020 22:00
Cat1
Je to drsny, kolegyne ma na chate taky vrt bez vody a to uz ted, takze jestli tohle bude pokracovat… nový
RedMaX 30.04.2020 16:56
RedMaX
Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil Ale upozornil a několikrát. Nepočítaje ty veškeré ECO… nový
HPET 30.04.2020 19:03
HPET
To byl sarkasmus. poslední
vlk56 30.04.2020 21:05
vlk56

V naší dědině máme ohromné štěstí, že (kromě jiných předností) tu máme zavedeny závlahy, mají je prakticky všichni za svými baráky. Sice kvalita vody není nic světoborného (je cítit rybinou), bez toho bychom tu nevypěstovali nic. Takto, nemáme problém - akorát je to otrava přenášet po latifundiích rozprašovače a zavlažovat. Jenže vysoké desetitisíce do nějaké sofistikované verze, ovládané z PC nedám. To mi ten výnos z plodin za to nestojí (neživím se tím).

Kdy tu pořádně pršelo (nepočítám 2mm), si už nepamatuji.

Ono se o tom začíná vážně mluvit, že nastává doba sucha a je potřeba zřizovat další přehrady, rybníčky, vodní nádrže. Ale obávám se, že pokud by se chtělo přikročit od slov ke skutkům, tak by to začalo: "Vodní nádrž ano ale ne na mém pozemku" a hned potom by se vyrojili soudruzi ekoteroristi, že v místech plánované vodní nádrže je kolonie kriticky ohroženého hovnivála půvabného.
:x::x::x::beer:

Jj. Ekologové jsou docela velké dyliny. Pamatuju, jak před lety u nás nejmenovaný Orálek zastavil na tři hodiny dopravu do Valmezu, protože přes cestu lézly žaby. Tentýž tvor taky vyhazoval zmije z letadla nad Lačnovem (oblast protkaná turistickými stezkami), neb jich tam prej bylo málo.

Ekologové naopak rozhodně nejsou naklonění dalším přehradám. Většina odborníků naopak říká, že vodu má primárně zadržovat krajina a že našim způsobem hospodaření s ní ji této vlastnosti stále více zbavujeme. Určitě to vyjde levněji, než kilometry krychlové betonu, je to méně pracné na údržbu, jenže ti, kteří o tom rozhodují by raději ten beton.

Je to drsny, kolegyne ma na chate taky vrt bez vody a to uz ted, takze jestli tohle bude pokracovat bez toho deste, tak to bude v lete husty. Jeste ze u nas v rybnicich je porad vody docela slusny mnozstvi, ikdyz je videt, ze je tam min nez by melo. Nepredpokladam, ze bychom letos o vodu prisli, ale pokud se situace nezmeni, tak to treba uz pristi rok muze byt opravdu poradne horky. Kam se hrabe prihloupla korona.

Škoda, že na problém nikdo dříve neupozornil

Ale upozornil a několikrát. Nepočítaje ty veškeré ECO demostrace proti dnešnímu klimatu.
Už pred lety kupříkladu Španělsko na to upozorňovalo po tom co po období sucha neměli žádnou úrodu a vše šlo jen z rezerv, kde měli obavy aby měli vůbec co do huby.

Když jsem viděl otce naposled, což bylo někdy před 15 lety, tak už v té době hledali řešení, kde prováděli ruzné klonovani obilí které tomu suchu bude lépe odolávat v Kroměřížském zemědělském výzkumném ústavu.
Né však se vždy daří, třeba s kukuřici nebo bananovniky v jižní americe, kde tyto klonované, upravené se pak rozlízali a napadli ty zdravé.

Ps: Ano, doma se snažíme vodou zbytečně neplytvat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru