jedálny lístok
Ahoj,
ide jar, tak sme sa rozhodli u nás urobiť nový jedálny lístok. Vec v kt., sa nevieme dohodnúť je:
majú mať jedlá prívlastky? Aký je váš názor?
štavnatý steak?
chrumkavý šalát?
čo napísať k jedlu typu: šošovicový šalát? nechutný by mi asi neprešlo...
za každý názor ďakujem
R.
Z názvu jídla by se hlavně mělo poznat, co to je.
http://www.dining-out.co.za/md-menu/Seven-on-Kellner/4894
dakujem, mam na to svoj názor ale nechcem ovplyvnovat ankeku
Ještě ti tam chybí 'Slaďoučký hošan'...
to sa najde v sekcii dezerty, nebudes sklamany, len potom pozor na mandle, by ta to neskiabalo v krku
Neboj, já do tvého podniku nepřijdu.
To taky záleží, jestli jste (a chcete být) čtvrtá cenová nebo rodinná restaurace nebo rychlé občerstvení u turistické trasy nebo...
Osobně se mi líbí, když je u jídla krom názvu i stručný seznam klíčových ingrediencí, abych zavčasu zjistil, že v tom plněném bramboráku jsou i houby, které mám nerad. Přívlastky jsou k ničemu.
Jakkoliv se dá v lecčems polemizovat se spasiteli českých kuchyní (Pohlreich, Vaněk atp.) tak v tomto jsem s nimi zajedno.
Přívlastky nebrat. Přece nebudeš uvádět názvy jako:
- vysušený steak
- povadlý salát
Přívlastek tam dej jen tehdy, pokud je to nějaká neobvyklá úprava, třeba "uleželý salát", pokud je zaležení salátu součástí speciální receptury a není žádoucí ho konzumovat čerstvý.
ty si u nás už bol?
Pokud děláte vysušený maso, tak asi vaříte v naší firemní kantýně.
šošovicový šalát - sponzoruje SPP )
musí byť, nejak musíme ospravedlniť že máme probléy so žumpou :D
Já vím, že někde uvádí něco jako "šošovicový šalát podle paní kněžny", mně to připadá jako zbytečnost. Jako něco, jak si chce hospoda zdůvodnit vyšší cenu (kněžna, to bude na výši a proto i drahé).
Preferuji jasnou informaci, bez kudrlinek. A abych věděl, z čeho to je, jak píše Moas.
Souhlas s Moasem a L-C. Taky me v nazvu jidla nezajima, ze steak je stavnaty, salat krupavy a cocka nadymava
Tyhle přívlastky, tématicky vyzdobené hospody, všelijak podivné názvy (rádoby vtipné) frčely po 89. V dnešní době chci přijít do hospody, vidět název - kuřecí steak, hranolky, obloha, slušně se najíst, a ne vidět nějaké pitchoviny a sto let zkoumat jídelák, aby mi pak přinesli odfláknuté jídlo...
mile rad by som sem dal návrh lístku ale to by bola asi reklama, takze..
Pokud to bude jenom seznam jídel bez uvedení restaurace, tak to reklama určitě nebude.
A mně by nevadil ani název restaurace, když to bude v Brně, tak co bych se tam nezašel najíst.
prívlastky tam zbytočne nedávaj,každý predpokladá,že keď si vyberie steak,tak bude taký aký má byť,nepotrebuje čítať že bude šťavnatý,potrebuje vedieť,či bude medium alebo rare,alebo medium rare,či bude z kravy,pštrosa,klokana,horšie bude keď bude zelený,keď niekto bude chcieť šošovicový šalát,tak bude hladať šošovicový šalát,nie granulované prdidlo,nikoho nebude zaujímať názov chrumkavý šalát,ale z čoho bude šalát,či to bude uhorka,alebo klasika čalamáda z hypermarketu,alebo niečo iné.........jedálny lístok sprav jednoduchý,prehladný a aby bol hlavne aktuálny,väčšina ludí ide do reštaurácie a podobného zariadenia za účelom sa najesť,nie hodnotiť umeleckú kvalitu jedálneho lístka a vizuálna hodnota jedálneho lístka nezachráni to,keď bude niekto čakať na objednávku 1,5 hodiny a nakoniec dostane studené párky a teplé pivo....
K tomu jsem si vzpomněl, že vůbec není špatný, když je u každýho jídla jeho fotka. Nejen, že to usnadní výběr cizincům, ale i domácím - vizuální výběr je jednodušší.
Mně osobně fotky jídel evokují asijské bistro či jiný fastfood.
Přesně, nejlepší jsou ty vybledlé cedule před restaurací, takže to vypadá, jak když už to někdo jedl...
Když narazím na "přívlastkový" jídelák, nebo jídelák alá "ňadra paní nadlesní", odcházím... Když si dám někde steak, očekávám, že bude takový, jaký by měl být. Tzn, když si jej dám "blue rare", očekávám, že bude šťavnatý a krvavý, když si jej dám "well done", tak šťavnastost je spíš vada, ne? Pokud si dám šopský salát, čerstvost je snad samozřejmostí a pokud si dám coleslaw, tak předpokládám, že jej kuchař neudělal před 5 minutami, ale nechal cibuli hezky projít a provonět...
Chci tím říct, že přívlastky, tak jak jsi je předestřel, ve mě osobně evokují, že mají nahradit něco co tomu jídlu chybí a přitom by to mělo být samozřejmostí...
Další věc co mě na některých restauracích sejří je, že vaří to, co neumí... Když mám chuť na Vindaloo, zajdu si na něj k Indům, když na Pho, zajdu si k Vietnamcovi, i kdybych si měl počkat půl roku, než se dostanu do Prahy, než abych si ho dal od pepíka ze zlámané lhoty, co umí vařit výborný guláš, ale ani neví, kde Indie leží. Prostě držel bych se toho, co umím a to bych se snažil dotáhnout do dokonalosti, byť by to měl být guláš, dršťková a utopenci (ostatně pokud by někdo tyto tři jídla udělal tak jak se má a na správném místě, neviděl bych na tom naprosto nic špatného...)!
Snad se neurazíš za tu formu, je to myšleno obecně
Ďakujem za vaše hlasovanie.
Nový lístok bude bez obrázkov aj prívlastkov. Pri neznámejších jedlách bude zloženie.
Malá pripomienka: pri steakoch/chilli si mýlite funkciu jedálneho lístka a čašníka. A nájsť dnes dobrého čašníka je dnes ťažšie ako si viete predstaviť...
maličká pripomenka k malej pripomienke:myslím že nemýlime,slovné spojenie chutný alebo šťavnatý steak v jedálnom lístku by si si Ty osobne napr. vysvetlil ako ? čo si má hosť predstaviť pod pojmom šťavnatý steak,chrumkavý šalát,veselý šalát s prekvapením a podobne....ano čašníkovi povieme,chceme ho prepečený,stredne prepečený,krvavý, ale podstatou steaku ako takého by malo byť to,že bude chutný a aj šťavnatý,nie nechutný a vysušený......zrejme sa na tom zhodnú aj ostatní,že ako potencionálni zákazníci nepožadujeme,aby tam bolo doslovne napísané hovädzí steak prepečený,pod tým znovu hovädzí steak stredne prepečený,a pod tým zasa znovu hovädzí steak krvavý,to si upresní každý pri objednávke s konkrétnym obsluhujúcim personálom ako ho chce mať,len niektorí proste sme upozornili na to,že je často úplne kontaproduktívne tam uvádzať názov "chutný steak zámockej pani v ružových obláčkoch",proste úplne stačí uviesť hovädzí steak/gramáž/cena,obvykle práve v jednoduchosti je krása.....a práve u chilli by nebolo od veci uviesť variabilitu-extra pálivé,pikantné,jemne pálivé etc,je obrovský rozdiel medzi jalapeňos,piri-piri,red-rawit,habaneros,habaneros-chilensitos,scotch bonnet,red-rawitt scorpio,fresno,padron,serenade...etc
aj preto som urobil tuto debatu, aby som mal argument NEMAT privlastky. Poslužilo, dakujem.
Je uloha čašníka sa hosťa opytať aky steak chce, rovnako aj pri chilli sa opýtať ako pikatne ho chce.
To je funkcia jedálneho lístku, ten ma informovať čo ponúkame..pri objednávke je čašník a ten má vedieť čoho je kuchyňa schopna/neschopna a ponuknuť riešenie.
Ďakujem za názor, snáď sa občas stretneme a bude vám chutiť... /variť nebudem ja, takže žiadny strach:) /
ak by bol veelky zaujem, tak kludne bez zverejnenia mena hotelu nejaky JL pripnem, je hotovy na 90%
Hlavně tam musí být Katův šleh.
co takhle "kočičák" nebo Klatovští rarášci" či snad Jizerští vepřoví dráčci" by vám nechutnali?
eurestava
Mě tam zaujalo tohle, je to takové internacionální:
Zejtra bude "kroupový greštl", Google na to dává pět odkazů, ani na jednom není vysvětleno, co to jako má být. TAkže si dám čorbu.
U téhle polífky - KRÉMOVÁ BALATON - jsem si představil něco brčálově zelenýho.