
Jak děláte bramborovej salát?
Dneska jsme si na oběd udělali výborný řízky z kotletky a já u tomu uklohnil bramborovej salát. A teď házím téma - jakej máte na něj recept?
Můj je:
- brambory A, nebo B
- sterilovanej hrášek
- sterilovaná okurka
- vejce natvrdo
- kořenová zelenina - jen mrkev a petržel, celer nesnáším, uvařeno do měkka
- sůl, kvůli děckám bez pepřa
- hořčica
- větší sklenice majonézy
- lák z okurek
Brambory a vajca pasíruju přes drátěnou mřížku, ostatní krájím na prkýnku, nemám rád příliš velký kousky mrkve a zvlášť když jsou tvrdý. Konzistence salátu je spíš hustější, ovšem hodně záleží na bramborách.
Slyšel jsem o případech, kdy do salátu přidávají i jablka, nebo párek. Jedl jsem saláty v závodních jídelnách, kde majonézou tak šetřili, že jako by tam nebyla a ještě k tomu to bylo kyselý. Fakt ekl.
Tož chlubte sa.
Jedině podle receptu, schváleného EU. Jiný postup je přísně zakázán nazývat "bramborovým salátem":
Vážíš to na lékárenských vahách?
Moc dobrý salát, až na ta éčka. Jenom mi není jasné, jak dostaneš cca 150 kilo salátu do ledničky.
Snadno:
1. Otevřeš dveře
2. Vložíš salát
3. Zavřeš dveře
Všecko toleruju, ale strejda tam dává kopr (a při mé návštěvě u něj striktně vyžaduje mou degustaci). Z té odporné sračky mě klátí anafylaxe a zvedá se mi kufr. Vždy mu to pochválím
.
Kopr? To už to může rovnout dochutit naftou. Máte v rodině velmi vstřícné vztahy, strejc nestrejc, tohle bych mu nežral, i kdybych měl po něm dědit frýdlantský panství.
(A tak možná nějaké to větší dědictví by mě přesvědčilo.... kopr...dopr.)
Ten hnus s koprem snad musel vzniknout tak, že nějakej kuchařskej lempl hodil do kutru sterilované okurky vcelku, včetně láku a "příslušenství" (snad vyndal aspoň sklenici).
Velmi podobně i u nás. Poměry si nejsem jist, respektive to nesleduju. Přiměřeně.
Jednou jsem tam zvrhl i skleničku sterilované červené papriky. Bylo to dobré.
Uzeninu nedávám - nedělám vlašák, že.
Kdysi jsme dávali i cibuli najemno, přestali jsme, nebylo to třeba.
V žádném případě vařená vejce.
Jinak nevím, vyrábí to manželka.
Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev .............
(mrkev, celer a petržel nenahradí měkký salám a trochu cibule)
Jinak brambor salátů je spousta variací, podle místních zvyklostí a rodinných receptů.
Sice pozdě, ale...
Mrkev ano. Prostě tam patří:
- brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíčky.
- celer, petržel, mrkev, cibule.
- okurky, lák z okurek, hořčice, vejce na tvrdo.
- dříve se dával Gothaj, ale ten salám jaksi už snad není ==> lepší žádný, než EUrosvinstvo.
- majonéza, pokud ne vlastní, pak taková, kde jsou aspoň "stopy" vajec.
Každá zelenina má svůj smysl a v určitém poměru tvoří tu správnou chuť. Cibule a mrkev jsou třeba "sladké", atd.
Dáváte tam někdo ty zmíněný jabka? Mně to přijde dost úchylný, ale zajímalo by mě, jak to tu chuť změní, jestli nějak.
Jinak za mě cibule ano, salám ano, celer NIKDY!
Ať už jsou Vánoce!:)
Moje teta ano, nechytne to chuť jablek, ale spíš lehce zesládne.
Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestala dávat. Bodejť, taky bych mrchtal.
Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me dela nevolno. Teda v salatu, jinak se ho i rad napiju. No a nejakej mekkej salam - krome pamlsku na cvicak je to jedinej duvod proc ho kupujem. Pepr davam taky, pac sice maly je 16 mesicu, ale kdyz muze chodit do spajzu volizovat flasku srirachy a uzirat mi leco, co sem si uvaril pro sebe(a kdo me zna, vi ze na palivym nesetrim) tak ji trocha pepre taky nevadi.
EDIT: Jabka nedavam, ale v salatu je v omezeny mire toleruju.