Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak děláte bramborovej salát?

Dneska jsme si na oběd udělali výborný řízky z kotletky a já u tomu uklohnil bramborovej salát. A teď házím téma - jakej máte na něj recept?
Můj je:
- brambory A, nebo B
- sterilovanej hrášek
- sterilovaná okurka
- vejce natvrdo
- kořenová zelenina - jen mrkev a petržel, celer nesnáším, uvařeno do měkka
- sůl, kvůli děckám bez pepřa
- hořčica
- větší sklenice majonézy
- lák z okurek

Brambory a vajca pasíruju přes drátěnou mřížku, ostatní krájím na prkýnku, nemám rád příliš velký kousky mrkve a zvlášť když jsou tvrdý. Konzistence salátu je spíš hustější, ovšem hodně záleží na bramborách.

Slyšel jsem o případech, kdy do salátu přidávají i jablka, nebo párek. Jedl jsem saláty v závodních jídelnách, kde majonézou tak šetřili, že jako by tam nebyla a ještě k tomu to bylo kyselý. Fakt ekl.

Tož chlubte sa.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bez hrášku - nahrazuji opečenou slaninou či uzeninou. Cibule nesmí chybět (najemno!) Umím i bez majo…
Kurt 13.10.2013 21:48
Kurt
Já právě nevidím přínos té uzeniny v salátu, když salát se podává k masu?! Leda by to byla krmě samo… nový
Prasak 14.10.2013 00:00
Prasak
Jedině podle receptu, schváleného EU. Jiný postup je přísně zakázán nazývat "bramborovým salátem":… nový
Rce. 13.10.2013 23:33
Rce.
Chybí ti tam 2kg hrášku. nový
Prasak 14.10.2013 00:01
Prasak
Hrášek bude brzy povinně nahrazen řepkovým semenem, s tím fotbalistou to nemá nic společného. nový
karel 14.10.2013 00:05
karel
1,5 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) Vážíš to na lékárenských vahách? Moc dobrý salát, a… nový
IQ37 14.10.2013 00:48
IQ37
Jenom mi není jasné, jak dostaneš cca 150 kilo salátu do ledničky. Snadno: 1. Otevřeš dveře 2. Vlož… nový
Moas 14.10.2013 08:18
Moas
Nas: - brambory - toceny salam nebo burty (nejaky trosku lepsi teda.. ne ten uplne nejlevnejsi ekl)… nový
merlouska 14.10.2013 00:05
merlouska
Majonéza do bramborového salátu, schválená EU. Voda, olej, vejce 1až 2%, ocet, cukr, sůl. - E471 mon… nový
Zerozero 14.10.2013 01:02
Zerozero
Všecko toleruju, ale strejda tam dává kopr (a při mé návštěvě u něj striktně vyžaduje mou degustaci)… nový
mif 14.10.2013 01:32
mif
Kopr? To už to může rovnout dochutit naftou. Máte v rodině velmi vstřícné vztahy, strejc nestrejc, t… nový
Zarniwúp 14.10.2013 07:01
Zarniwúp
Ten hnus s koprem snad musel vzniknout tak, že nějakej kuchařskej lempl hodil do kutru sterilované o… nový
Kurt 14.10.2013 09:18
Kurt
Nedáváme hrášek, přidáváme gothaj a cibuli. nový
manas 14.10.2013 08:17
manas
Velmi podobně i u nás. Poměry si nejsem jist, respektive to nesleduju. Přiměřeně. Jednou jsem tam zv… nový
Moas 14.10.2013 08:21
Moas
V žádném případě vařená vejce. Jinak nevím, vyrábí to manželka. nový
L-Core 14.10.2013 09:31
L-Core
Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev ............. (mrkev, celer a petržel n… nový
M-Pol 14.10.2013 11:46
M-Pol
Sice pozdě, ale... Mrkev ano. Prostě tam patří: - brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíč… poslední
ms 24.12.2013 20:51
ms
Dáváte tam někdo ty zmíněný jabka? Mně to přijde dost úchylný, ale zajímalo by mě, jak to tu chuť zm… nový
lillek 14.10.2013 12:37
lillek
Moje teta ano, nechytne to chuť jablek, ale spíš lehce zesládne. nový
Potkan007 14.10.2013 12:58
Potkan007
Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestal… nový
Prasak 14.10.2013 14:26
Prasak
Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me d… nový
bahno 14.10.2013 13:59
bahno

Já právě nevidím přínos té uzeniny v salátu, když salát se podává k masu?! Leda by to byla krmě samostatná.
Cibuli nedávám, protože když se to rozleží, tak se to celý chuťově i pachově přikloní k cibuli a to moc nechci. Navíc by to děcka nežraly :-)

Jedině podle receptu, schváleného EU. Jiný postup je přísně zakázán nazývat "bramborovým salátem":

70 Kg brambor
300 vejec
400 sterilovaných okurek
100 středně velkých cibulí
0,8 Kg sloli, 0,5 Kg pepře, 3 litry láku z okurek
5 litrů majonézy
1,5 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
3 litry plnotučné hořčice
Éčka - v neomezeném množství

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvařit v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce strojně nakrájet na menší kostičky. Přidat majonézu, hořčici nadrobno namletou cibulku a na kostičky nakrouhané okurky. přidat sůl, pepř a nalít lák z okurek.

Salát míchat, až když jsou všechny suroviny v jednom tanku, míchat lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechat salát v lednici odležet do druhého dne. Pak je možno distribuovat.

Nas:

- brambory
- toceny salam nebo burty (nejaky trosku lepsi teda.. ne ten uplne nejlevnejsi ekl)
- sterilovana zelenina - kupujeme (asi ze zvyku) smes na bramborovy salat (mrkev, celer, petrzel, hrasek - hrasek z toho pak vybiram, bo je tvrdej a tata to nerad), pak tam kydnem hrasek z konzervy (ten uz je mekkej), pak jeste okurky
- tatarka, jogurt
- sul, pepr

To je asi vsechno. Aspon myslim (doufam), ze jsem na nic nezapomnela. A asi si ho brzo udelam, delas mi chute!

Majonéza do bramborového salátu, schválená EU.
Voda, olej, vejce 1až 2%, ocet, cukr, sůl.
- E471 mono a diglyceridy mastných kyselin, -emulgátor
-E101 riboflamin, -barvivo
-E211 benzoan sodný, -konzervátor
-E412 guma guar, -zahušťovadlo
-E415 Xanthan, -zahušťovadlo
-E451 trifosforečnany, - stabilizátor
Na obalu se pak napíše "Majonéza jako od babičky":))

Velmi podobně i u nás. Poměry si nejsem jist, respektive to nesleduju. Přiměřeně.
Jednou jsem tam zvrhl i skleničku sterilované červené papriky. Bylo to dobré.
Uzeninu nedávám - nedělám vlašák, že.

Kdysi jsme dávali i cibuli najemno, přestali jsme, nebylo to třeba.

Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev .............
(mrkev, celer a petržel nenahradí měkký salám a trochu cibule)
Jinak brambor salátů je spousta variací, podle místních zvyklostí a rodinných receptů.

Sice pozdě, ale...
Mrkev ano. Prostě tam patří:
- brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíčky.
- celer, petržel, mrkev, cibule.
- okurky, lák z okurek, hořčice, vejce na tvrdo.
- dříve se dával Gothaj, ale ten salám jaksi už snad není ==> lepší žádný, než EUrosvinstvo.
- majonéza, pokud ne vlastní, pak taková, kde jsou aspoň "stopy" vajec.

Každá zelenina má svůj smysl a v určitém poměru tvoří tu správnou chuť. Cibule a mrkev jsou třeba "sladké", atd.

Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestala dávat. Bodejť, taky bych mrchtal.

Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me dela nevolno. Teda v salatu, jinak se ho i rad napiju. No a nejakej mekkej salam - krome pamlsku na cvicak je to jedinej duvod proc ho kupujem. Pepr davam taky, pac sice maly je 16 mesicu, ale kdyz muze chodit do spajzu volizovat flasku srirachy a uzirat mi leco, co sem si uvaril pro sebe(a kdo me zna, vi ze na palivym nesetrim) tak ji trocha pepre taky nevadi.
EDIT: Jabka nedavam, ale v salatu je v omezeny mire toleruju.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru