
Jak děláte bramborovej salát?
Dneska jsme si na oběd udělali výborný řízky z kotletky a já u tomu uklohnil bramborovej salát. A teď házím téma - jakej máte na něj recept?
Můj je:
- brambory A, nebo B
- sterilovanej hrášek
- sterilovaná okurka
- vejce natvrdo
- kořenová zelenina - jen mrkev a petržel, celer nesnáším, uvařeno do měkka
- sůl, kvůli děckám bez pepřa
- hořčica
- větší sklenice majonézy
- lák z okurek
Brambory a vajca pasíruju přes drátěnou mřížku, ostatní krájím na prkýnku, nemám rád příliš velký kousky mrkve a zvlášť když jsou tvrdý. Konzistence salátu je spíš hustější, ovšem hodně záleží na bramborách.
Slyšel jsem o případech, kdy do salátu přidávají i jablka, nebo párek. Jedl jsem saláty v závodních jídelnách, kde majonézou tak šetřili, že jako by tam nebyla a ještě k tomu to bylo kyselý. Fakt ekl.
Tož chlubte sa.
Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev .............
(mrkev, celer a petržel nenahradí měkký salám a trochu cibule)
Jinak brambor salátů je spousta variací, podle místních zvyklostí a rodinných receptů.
Sice pozdě, ale...
Mrkev ano. Prostě tam patří:
- brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíčky.
- celer, petržel, mrkev, cibule.
- okurky, lák z okurek, hořčice, vejce na tvrdo.
- dříve se dával Gothaj, ale ten salám jaksi už snad není ==> lepší žádný, než EUrosvinstvo.
- majonéza, pokud ne vlastní, pak taková, kde jsou aspoň "stopy" vajec.
Každá zelenina má svůj smysl a v určitém poměru tvoří tu správnou chuť. Cibule a mrkev jsou třeba "sladké", atd.
Dáváte tam někdo ty zmíněný jabka? Mně to přijde dost úchylný, ale zajímalo by mě, jak to tu chuť změní, jestli nějak.
Jinak za mě cibule ano, salám ano, celer NIKDY!
Ať už jsou Vánoce!:)
Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestala dávat. Bodejť, taky bych mrchtal.
Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me dela nevolno. Teda v salatu, jinak se ho i rad napiju. No a nejakej mekkej salam - krome pamlsku na cvicak je to jedinej duvod proc ho kupujem. Pepr davam taky, pac sice maly je 16 mesicu, ale kdyz muze chodit do spajzu volizovat flasku srirachy a uzirat mi leco, co sem si uvaril pro sebe(a kdo me zna, vi ze na palivym nesetrim) tak ji trocha pepre taky nevadi.
EDIT: Jabka nedavam, ale v salatu je v omezeny mire toleruju.