Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak děláte bramborovej salát?

Dneska jsme si na oběd udělali výborný řízky z kotletky a já u tomu uklohnil bramborovej salát. A teď házím téma - jakej máte na něj recept?
Můj je:
- brambory A, nebo B
- sterilovanej hrášek
- sterilovaná okurka
- vejce natvrdo
- kořenová zelenina - jen mrkev a petržel, celer nesnáším, uvařeno do měkka
- sůl, kvůli děckám bez pepřa
- hořčica
- větší sklenice majonézy
- lák z okurek

Brambory a vajca pasíruju přes drátěnou mřížku, ostatní krájím na prkýnku, nemám rád příliš velký kousky mrkve a zvlášť když jsou tvrdý. Konzistence salátu je spíš hustější, ovšem hodně záleží na bramborách.

Slyšel jsem o případech, kdy do salátu přidávají i jablka, nebo párek. Jedl jsem saláty v závodních jídelnách, kde majonézou tak šetřili, že jako by tam nebyla a ještě k tomu to bylo kyselý. Fakt ekl.

Tož chlubte sa.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jedině podle receptu, schváleného EU. Jiný postup je přísně zakázán nazývat "bramborovým salátem":…
Rce. 13.10.2013 23:33
Rce.
1,5 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) Vážíš to na lékárenských vahách? Moc dobrý salát, a…
IQ37 14.10.2013 00:48
IQ37
Jenom mi není jasné, jak dostaneš cca 150 kilo salátu do ledničky. Snadno: 1. Otevřeš dveře 2. Vlož… nový
Moas 14.10.2013 08:18
Moas
Všecko toleruju, ale strejda tam dává kopr (a při mé návštěvě u něj striktně vyžaduje mou degustaci)… nový
mif 14.10.2013 01:32
mif
Kopr? To už to může rovnout dochutit naftou. Máte v rodině velmi vstřícné vztahy, strejc nestrejc, t… nový
Zarniwúp 14.10.2013 07:01
Zarniwúp
Ten hnus s koprem snad musel vzniknout tak, že nějakej kuchařskej lempl hodil do kutru sterilované o… nový
Kurt 14.10.2013 09:18
Kurt
Nedáváme hrášek, přidáváme gothaj a cibuli. nový
manas 14.10.2013 08:17
manas
Velmi podobně i u nás. Poměry si nejsem jist, respektive to nesleduju. Přiměřeně. Jednou jsem tam zv… nový
Moas 14.10.2013 08:21
Moas
V žádném případě vařená vejce. Jinak nevím, vyrábí to manželka. nový
L-Core 14.10.2013 09:31
L-Core
Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev ............. (mrkev, celer a petržel n… nový
M-Pol 14.10.2013 11:46
M-Pol
Sice pozdě, ale... Mrkev ano. Prostě tam patří: - brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíč… poslední
ms 24.12.2013 20:51
ms
Dáváte tam někdo ty zmíněný jabka? Mně to přijde dost úchylný, ale zajímalo by mě, jak to tu chuť zm… nový
lillek 14.10.2013 12:37
lillek
Moje teta ano, nechytne to chuť jablek, ale spíš lehce zesládne. nový
Potkan007 14.10.2013 12:58
Potkan007
Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestal… nový
Prasak 14.10.2013 14:26
Prasak
Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me d… nový
bahno 14.10.2013 13:59
bahno

Jedině podle receptu, schváleného EU. Jiný postup je přísně zakázán nazývat "bramborovým salátem":

70 Kg brambor
300 vejec
400 sterilovaných okurek
100 středně velkých cibulí
0,8 Kg sloli, 0,5 Kg pepře, 3 litry láku z okurek
5 litrů majonézy
1,5 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
3 litry plnotučné hořčice
Éčka - v neomezeném množství

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvařit v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce strojně nakrájet na menší kostičky. Přidat majonézu, hořčici nadrobno namletou cibulku a na kostičky nakrouhané okurky. přidat sůl, pepř a nalít lák z okurek.

Salát míchat, až když jsou všechny suroviny v jednom tanku, míchat lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechat salát v lednici odležet do druhého dne. Pak je možno distribuovat.

Velmi podobně i u nás. Poměry si nejsem jist, respektive to nesleduju. Přiměřeně.
Jednou jsem tam zvrhl i skleničku sterilované červené papriky. Bylo to dobré.
Uzeninu nedávám - nedělám vlašák, že.

Kdysi jsme dávali i cibuli najemno, přestali jsme, nebylo to třeba.

Okopanina = zelenina, tak nevidím důvod tam ještě cpát mrkev .............
(mrkev, celer a petržel nenahradí měkký salám a trochu cibule)
Jinak brambor salátů je spousta variací, podle místních zvyklostí a rodinných receptů.

Sice pozdě, ale...
Mrkev ano. Prostě tam patří:
- brambory, varný typ "A" - nejlépe Keřkovské rohlíčky.
- celer, petržel, mrkev, cibule.
- okurky, lák z okurek, hořčice, vejce na tvrdo.
- dříve se dával Gothaj, ale ten salám jaksi už snad není ==> lepší žádný, než EUrosvinstvo.
- majonéza, pokud ne vlastní, pak taková, kde jsou aspoň "stopy" vajec.

Každá zelenina má svůj smysl a v určitém poměru tvoří tu správnou chuť. Cibule a mrkev jsou třeba "sladké", atd.

Jabka dávala švagrová, jedl jsem to asi jednou. Ale jelikož žije s mým bratrem, tak ty jabka přestala dávat. Bodejť, taky bych mrchtal.

Hrasek davam cerstvej nebo mrazenej, velmi kratce povarenej, celeru se nebranim, zato z laku se me dela nevolno. Teda v salatu, jinak se ho i rad napiju. No a nejakej mekkej salam - krome pamlsku na cvicak je to jedinej duvod proc ho kupujem. Pepr davam taky, pac sice maly je 16 mesicu, ale kdyz muze chodit do spajzu volizovat flasku srirachy a uzirat mi leco, co sem si uvaril pro sebe(a kdo me zna, vi ze na palivym nesetrim) tak ji trocha pepre taky nevadi.
EDIT: Jabka nedavam, ale v salatu je v omezeny mire toleruju.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru