Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Cyklista nedal přednost a smetlo ho auto. Na vině je i jeho řidič.

Docela mě zaujal článek na Novinkách:
http://www.novinky.cz/domaci/310408-cyklista-nedal-prednost-a-smetlo-ho-auto-vinu-ale-nese-i-ridic-rozhodly-soudy.html

Nějak se mi to nelíbí.

Nejde mi ani tak o konkrétní případ, ale o posouvání striktních pravidel silničního provozu k jakémusi volnému uvažování, předvídání, k extenzivnímu vykládání povinností.

Tady u nás, v "Saigonu", jezdí na kolech násobně více lidí jak ve zbytku republiky, obzvláště v odpolední špičce je to z pohledu řidičů aut katastrofa. Vysoké procento důchodců s berlemi a ještě vyšší stařenek v místním kroji. Jejich chování se na silnicích je naprosto nepředvídatelné - náhlé odbočení doleva bez jakéhokoliv předchozího naznačení, jízda na kruhovém objezdu v protisměru (přece nebude objíždět 270°), hlavní/vedlejší pro ně zásadně neplatí.

Nikdo (orgány) to asi neřeší, i když je tu docela často nějaká havárka, občas smrťák. Je přece pohodlnější pokutovat parkování. Neslyšel jsem ale, že by tu někdy nějaký cyklopirát dostal pokutu.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem byl vcera zase svedkem situace, kdy malem uradoval "vrah v pojizdne oblude". Jdu si takhle…
RedMaX 20.08.2013 06:02
RedMaX
Srovnávat zajíce s cyklistou... to je drsný. Zas tak se inteligenčně cyklisti podceňovat nemusíte.…
Moas 20.08.2013 11:43
Moas
Ne, ne, tak to vubec nebylo mysleno, chtel jsem rict, ze soferi casto vubec nesleduji co se deje oko…
RedMaX 20.08.2013 11:57
RedMaX
Netuším, co piješ, nebo jaké bobule zobeš, ale asi to nějak nemáš pod kontrolou... Jak je velký cykl…
Dale Cooper 20.08.2013 16:44
Dale Cooper
Ale jo chapu, zvlast dneska se to do lidi neustale cpe, uz od deti: "já, já, já, všechno kolem mě ne…
RedMaX 20.08.2013 22:51
RedMaX
Proč mi podsouváš něco, co jsem nepsal? Asi ty bobule... Sám jezdím tak, abych dojel zdravý a celý z…
Dale Cooper 21.08.2013 17:30
Dale Cooper
Ale prosim te. Jako bych to videl, ono kdybys zlehka zatroubil, tak ti nikdo nadavat nebude, kdyz na…
RedMaX 21.08.2013 22:34
RedMaX
A co si tak představuješ pod "zlehka zatroubil"? Klakson je na základě vyhlášky jednotónový s nekolí…
Zarniwúp 22.08.2013 10:06
Zarniwúp
ano, kratce a ne jako kdyz kdysi otec zatroubil na jednu znamou, jakoze na pozdrav a ona sjela s kol…
RedMaX 22.08.2013 10:18
RedMaX
Ty jsi u toho byl, že víš, jak jsem troubil? Navíc, jak jsem psal, nebylo to tak, že bych je dojel a…
Dale Cooper 22.08.2013 10:23
Dale Cooper
Na cyklostezku chodec muze pokud neni oznacena, ze je pouze pro cyklisty, ale cyklista ma prednost,…
RedMaX 22.08.2013 10:38
RedMaX
Tak možné to je, že mě neslyšeli. Ale ta smršť nadávek... Byli to takoví ti v oblečkách, s helmami n…
Dale Cooper 22.08.2013 10:50
Dale Cooper
Mozna jsem na to vysazenej opacne nez ty, takze vidim mnohem vic blcu v aute nez na kole. Neni to al…
RedMaX 22.08.2013 11:10
RedMaX
Asi fakt záleží na úhlu pohledu... Meleme prázdnou slámu, dále již reagovat nebudu. Zdraví zlý motor… nový
Dale Cooper 22.08.2013 20:43
Dale Cooper
To je chytry. Nejdriv deti sejmout autem a pak je sezrat :-D nový
merlouska 22.08.2013 22:37
merlouska
Jak taky jinak - když je to živý, tak jak se zakousnu, tak se to moc mrská a řve, a mně to ruší…:-D nový
Kachlík 24.08.2013 18:21
Kachlík
MEGALOL: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g4YEHojpuBk To má za to, buzerant je… nový
Dale Cooper 25.08.2013 18:11
Dale Cooper
Ja jenom vidim azbuku a uz se mi peni krev, ale ten byl dobrej, ten ji musel mit, vyborny. :-D nový
RedMaX 25.08.2013 18:15
RedMaX
Moc nalitej asi nebyl, jel celkem rychle a rovně. Spíš nečuměl nebo psal sms na mobilu. Jak mu ale p… nový
Dale Cooper 25.08.2013 18:24
Dale Cooper
http://www.novinky.cz/krimi/311712-cyklista-zemrel-pod-navesem-kamionu-ktery-ho-zavalil.html A o to… nový
RedMaX 28.08.2013 09:45
RedMaX
Možná za to mohl kamioňák, protože předjížděl nebezpečně. Nebo za to mohl osobák, který prostě v dan… poslední
Moas 28.08.2013 10:27
Moas

Tak jsem byl vcera zase svedkem situace, kdy malem uradoval "vrah v pojizdne oblude". Jdu si takhle z prace, kdyz najednou ze strany vyrazil zajic a sup ho rovnou pres hlavni silnici. No povazte drzost toho zajice, ze o 50m dal ma prechod pro chodce, ale on si to klidne napali pres hlavni kde se mu zachce. Samozrejme ho trefilo prvni projizdejici auto, nevim co se ale stalo za zazrak, nicmene presto, ze jsem zretelne slysel ranu, po projeti automobilu se zajic zvedl, oklepal se a utikal dal do pole. Snad teda vyvazl jen s nejakou pohmozdeninou a nebude mit trvale nasledky, asi ho to odrazilo nejak tak, ze se nedostal pod kola vozu. Jenze to proste byla jeho vina, zajic proste mel vedet, ze panem tvorstva na hlavni silnici neni lev, ale ta plechova obluda zvana automobil potazmo jeho sofer. :-/

Ne, ne, tak to vubec nebylo mysleno, chtel jsem rict, ze soferi casto vubec nesleduji co se deje okolo nich a jedou rychle a pribihajiciho zajice vubec nevidi, stejne jako nevidi cyklistu, ktery jede pred nima po silnici. Automobilista ma byt na rizeni stoprocentne soustreden a mel by jet tak bezpecne, aby neohrozil ani toho zajice, natoz cyklistu. No a misto toho casto mobiluji, bavi se, laskuji se spolujezdcem (-kyni) a rizeni se nevenuji. Samozrejme ne vsichni, nekteri ridi bezpecne, ale rekl bych, ze taci jsou v malo pocetne mensine.

Netuším, co piješ, nebo jaké bobule zobeš, ale asi to nějak nemáš pod kontrolou...
Jak je velký cyklista? Jak je velký zajíc? Atd.
Jsem (dle tebe) taky zlý pyrát, protože jsem před sedmi lety sundal srnku. V noci, v únoru, rovná silnice, vpravo svodidlo, vlevo svodidlo. Jel jsem asi 80-90 km/h, spatřil jsem za levým svodidlem předmětnou srnku. Zpomalil jsem asi na 30 km/h, ztlumil dálková světla a když jsem byl na úrovni srnky cca předním kolem, tak tato skočila směrem na auto, šikmo ve směru mé jízdy. Narazil jsem do ní levým rohem... Srnka se zvedla a odpajdala do lesa.
Ono je to se střety se zvěří mnohdy problematické, stojíš třeba před volbou onu zvěř sundat, nebo to strhnout někam do lesa a omotat auto o strom.

Ale jo chapu, zvlast dneska se to do lidi neustale cpe, uz od deti: "já, já, já, všechno kolem mě nezajímá."

Jenze nejsi jen ty, jsou i jini lide majici jinou zivotni filozofii, ba co vic nejsme na teto planete sami a ziji zde i jini tvorove i jejich je tato planeta. Jenze ty proste tu silnici spoluvlastnis spolecne s dalsima automobilistama, mozna mezi sebe vemete i nejake motorkare, ale cyklisti uz vas pekne serou, ze je musite na te silnici taky strpet. Proste co si ma kdejaka srnka pobihat po silnici jako splasena a nerespektovat silnicni pravidla.
OK, zpomalil jsi, co takhle zastavit a nechat ji prebehnout, to vas neucili, ze srnky jsou tak blbe, ze je pritahuji svetla aut?

Mozna jsi to proste nestihl, neobvinuji te, to se stane, dulezite ale je si uvedomit, ze tahle planeta neni jen tva (a tvych soudruhu automobilistu) a snazit se minimalizovat srazky s nekym kdo zrovna tvou zivotni filozofii nezastava. Ja taky ikdyz nesnasim auta, vam nehazim na silnici hrebiky, proste vas to bavi si neustale nekam jezdit, tak vam to nebudu brat. Rad bych ale abyste si uvedomili ze svet neni jen vas a chovali jste se i k ostatnim, treba k tem cyklistum i vy ohleduplne a stejne tak k te zveri, ktera z toho nema rozum. Nicmene verim, ze ses tu spis skadlil s Azorem a ze jsi natolik inteligentni, ze se ve skutecnosti na te silnici ohleduplne chovas.

Proč mi podsouváš něco, co jsem nepsal? Asi ty bobule...
Sám jezdím tak, abych dojel zdravý a celý z bodu A do bodu B a nenapáchal při tom žádných škod. Nevím, proč sis mě vybral za ikonu zlého motoristy, který kdyby mohl, tak jezdí autem i po bytě; ještě jsi měl napsat, že při své jízdě kosím matky s kočárky.
Také to popisuješ tak, že si lidi jezdí autem jen tak pro zábavu sem a tam. Jak jsi na tohle prosím přišel?? Představ si, že ti lidé jezdí třeba do a z práce, za rodiči do nemocnice. Taky jezdí třeba služebně. Ne všude jezdí MHD a jet třeba na kole někam opravovat bojler přes půl města také není to pravé ořechové. Jo, taky jezdí lidi třeba na výlet, věřící do a z kostela, uvědomělí straníci třeba na schůzi.
Je mi jedno, jestli někdo jede v autě, na kole nebo třeba na zahradním traktůrku - mě sere jen jedna věc, když jakýkoli účastník provozu porušuje jeho pravidla (nemluvím o jízdě 51 km/h ve městě) a nestejném metru uplatňovaném naším milým státem.
Pár příkladů:
- cyklista na chodníku (mluvím o dospělém) -> tam nemá prostě co dělat, chodník je pro pěší, cyklista jest literou zákona vozidlem
- cyklista na přechodu pro chodce vynucující si přednost -> dtto
- cyklisté v přírodě, kde je ježdění na kole výslovně zakázáno (např. CHKO Pálava), jim je to u prdele, klidně se bude řítit 50 km/h ze svahu chodci nechodci, příroda nepříroda.
- chlastající kdokoli, kdo jezdí po silnici, dtto smažky
- cyklisti bez světla
V autě mám najeto docela dost; rozhodně ale nesdílím médii tlačený obraz silnic, po jejichž krajnicích se válejí hromady mrtvol a i policisté se tam bojí. Nestává se často, abych se třeba cítil někým ohrožen/oprasen, málokdy jsou to motorkáři, ti zlí. Největší prasata bývají IMHO majitelé koncernových überwagenů ... Taky jsem zažil na silnici III třídy (fakt v prdeli, byl jsem asi jediné auto za den tam, nicméně zákaz tam není) dva cyklisty jedoucí vedle sebe. Dojel jsem je (rychleji jak cca 60 km/h se jet nedalo), domnívaje, že mě slyší. Po asi minutě jsem si dovolil zatroubit. Nebudu opakovat to výrazivo. Silnice dostatečně široká, míjel jsem je cca 130 cm po straně, co milostivě uhli. Proč tohle dělají? TOHLE já nejsem schopen pochopit...

Ale prosim te.
Jako bych to videl, ono kdybys zlehka zatroubil, tak ti nikdo nadavat nebude, kdyz na ne troubis jak jelen, tak se nediv.

Cyklista po chodniku jezdit nema, osobne mi to ale ani trochu nevadi, casto to ale nevidam. Cykliste obvykle jezdi po cyklostezce, bohuzel se v CR delaji cyklostezky z chodniku. Lide nechapou, ze uz to neni chodnik a ze na cyklostezce ma prednost cyklista a nadavaji. Ver mi ale, ze cykliste nejsou ani trochu radi, ze se delaji z chodniku cyklostezky, sam se tomu snazim vyhnout, ale kdyz pojedu po silnici vedle chodniku plnem lidi, ktery uz neni chodnikem ale cyklostezkou a srazi me auto, tak je to ma vina a jeste to odnesu. (Stalo se to otcovi, nastesti se nijak vazne nezranil, auto ho vzalo jen zlehka, ale policajty nevolal, nemohl, prvni otazka by samozrejme byla proc nepouzil cyklostezku? Protoze je plna chodcu vy zasrany idioti z mestskych uradu, co na ty chodniky znacite cyklostezky!!!)

Cyklistu co si na prechodu vynucuje prednost jsem nezazil, kde to zijes?

S tema cyklistama v prirode, kde to je vyslovne zakazano, taky nepotakam, ja do takovych mist nejezdim, tak to nemuzu vedet. Bude se to tykat par magoru, na pocet cyklistu v CR statisticky naprosto nevyznamne.

Krome vesnickejch strejcu a tet maji cykliste blikacky, dnes je to i trochu moda, furt to blika, teda osvetleni jsou.

A co mas furt s tema bobulema? To je nejaka motoristicka taskarice nebo co?

Ty jsi u toho byl, že víš, jak jsem troubil? Navíc, jak jsem psal, nebylo to tak, že bych je dojel a hned troubil, jel jsem chvíli za nimi, domnívaje se, že mě slyší.
Jinak na zbytek nemá cenu reagovat, když píšeš, že chodníky jsou cyklostezkami. Možná tam, kde žiješ; v části Prahy kde bydlím já, tomu tak není a platí, že na chodníku nemá cyklista co dělat. Stejně jako chodec na cyklostezce, o tom není sporu.

Na cyklostezku chodec muze pokud neni oznacena, ze je pouze pro cyklisty, ale cyklista ma prednost, coz chodci obvykle nerespektuji.
Jinak ty vis, jak jsem to myslel, treba si proste narazil na blbce nebo si troubil vic nez jsi musel, samozrejme ze to nevim, ale s timhle se casto nesetkas, vetsina cyklistu nema problem uhnout, pokud se motorista chova slusne. (Ze te slysi nepredpokladej, nekdy, kdyz je vitr, tak to auto byt slyset opravdu nemusi.)

Tak možné to je, že mě neslyšeli. Ale ta smršť nadávek... Byli to takoví ti v oblečkách, s helmami na IMHO hodně drahých kolech.
Abychom to nějak uzavřeli; asi si myslíš, že velká část motoristů vyjíždí na silnici s tím, kde koho sejmou nebo oprasí. Takhle to ale v 99,999% fakt není; většina účastníků provozu je slušných. Nemůžu si ale pomoci, mám dojem, že mezi cyklisty je procento blbů větší... Ježdění po chodníku a po přechodech je jak vidím hodně rozšířený nešvar. Taky jsem viděl situaci, že jel cyklista po chodníku a okolo šla uniformovaná opice (městapo) a nic... Pak zkus zaparkovat auto 4,9 m před přechod, okamžitě pokuta. Tady vidím prostor pro změnu. Pak se nediv, že třeba spoustu lidí cyklisti serou, když se někteří chovají, jak se chovají.
Byli jsme na dovolené na Vysočině, chodili jsme po lesních asfaltkách, kde nejezdí auta. Tam asi byly nějaké zóny, či co, ale cyklisté tam byli samí slušní. Šli jsme čtyři (rodiče věk 60+, já a devítiletá dcera), roztažení. Když nás dojeli, tak buď zvonek, nebo zvolání "s dovolením" a při míjení třeba "jedou ještě čtyři" a "díky". Čili to jde a ne že ne. Pak jsem doma, jdu si po chodníku a sotva stačím uskočit před hovadem, které se řítí 20-30 km/h... Jednou se mi stalo, že jsem šel na chodníku, zapaloval si cigo v hodně úzkém místě (nečuměl okolo) a za mnou kolo, cyklista na mě "tak snad uhneš, ne". To jsem viděl rudě. Atd.

Mozna jsem na to vysazenej opacne nez ty, takze vidim mnohem vic blcu v aute nez na kole. Neni to ale urcite tak, ze by mezi cyklisty bylo vic blbcu nez mezi motoristy. Dokonce bych si tipl, ze casto jsou to titiz. To jsem i zazil, debila co jel na kole, tak ze kolem nej neslo projet a uhnout nechtel a nasledne nalozil kolo do auta a malem sejmul okolo projizdejici cyklisty autem.

Jinak ale tech 99,999% uber, mozna tady v Praze je 90% ridicu docela slusnejch, ale vyjedes na venkov a ty lidi v autech hrozne prasi, klidne bych to odhadl na 50 na 50. To u cyklistu neni ani v Praze ani na venkove.

Možná za to mohl kamioňák, protože předjížděl nebezpečně.
Nebo za to mohl osobák, který prostě v daný moment nezvládl řízení a napálil do kamionu, který se jinak vzorně vešel na svou stranu silnice.
Každopádně to odskákal nevinný... :-| Ano, hovada za volantem jsou nebezpečná.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru