Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Statni rozpočet

Me oblibene novinky vydaly článek

Rozpočet v tisícovce: Na důchody padne víc než na obranu, dopravu a školství dohromady

Státní rozpočet, který jsme pro větší přehlednost zmenšili na jedinou tisícikorunu, ukazuje, jak výraznou část veřejných financí spolknou sociální výdaje v čele s důchody. Výdaje na ně jsou už tak vysoké, že by pokryly financování hned několika velkých resortů, například školství, dopravy, obrany a vnitra dohromady.

Ted si trosku zademagoguju.
Takze dle autora co? Navysit vydaje obrane, nakoupit spoustu munice a duchodce potrilet. To by byla nejvetsi uspora. A za usetreny peniz bychom mohli nakoupit rakety a dalsi munici a poslat ji vystrilet na UA.
Nebo se kouknout na vsechny mozne podpory a davat je skutecne jen potrebnym?
Uvedomuje si autor, ze diky zvyseni dani, zruseni ruznych odpoctu za vlady fialove padla spousta rodin mezi ty, ktere davky zacaly brat?
Co statisice zdravych uprchliku, kterym se vyplati nic nedelat a pobirat davky?

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-rozpocet-v-tisicovce-na-duchody-padne-vic-nez-na-obranu-dopravu-a-skolstvi-dohromady-40597623

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
JafI nechcem sa zastava Noviniek, ale toto by sa malo zdoraznovat viac ako je to t vtom clanku. Dic…
fleg 18.09.2026 13:59
fleg
cisla jasne dokazuje, ze UA prispievaju do statneho rozpoctu danami vyrazne viac ako je vynakladne n…
Jan Fiala 18.09.2026 16:11
Jan Fiala
To, co predvadzas ty je populizmus, lebo si zase niekde nieco cital a kedze sa to hodilo do tvojho s…
fleg 19.09.2026 15:07
fleg
Tady jsou informace z 2024 - treba tento clanek z novinek; https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-c…
Jan Fiala 19.09.2026 20:54
Jan Fiala
Sorryy jako..ty citujes novinky, ktore rad a casto zhadzujesm, ja som cerpal oficialne udaje z 2 vas…
fleg 19.09.2026 22:34
fleg
Novinky jsou hlasnou troubou Fialovy vlady. Schvalne jsem vzal rok 2024, kdy byla u moci a pokud jso…
Jan Fiala 20.09.2026 08:15
Jan Fiala
Este raz...preco sem tahas ako zdroj novinky, ked mas udaje priamo zaevesene na 2 ministerstvach? Ci… poslední
fleg 20.09.2026 22:54
fleg

JafI nechcem sa zastava Noviniek, ale toto by sa malo zdoraznovat viac ako je to t vtom clanku.

Dichodky su najvacsim vydajom statu a su to doslova prezrate peniaze, za ktore stat spatne nic nedostava.
To je fakt, nehladajme ta emocie v style, ale ved ti dochodcovia si to zasluzia...ano zasluzia, ale to nemeni nic na fakte, ze dohodky tahaju kazdy stat smerom ku dnu.

A tvoj zaver v style Okamura...samozrejme, ze kecas, ale keby aj nie tak cisla jasne dokazuje, ze UA prispievaju do statneho rozpoctu danami vyrazne viac ako je vynakladne na ich pomoc v ramci solidarity.
Takze ak spravime carymaryfuk a vsetci UA z CR zmiznu bude mat CR saldo este vyrazne vyssie.

cisla jasne dokazuje, ze UA prispievaju do statneho rozpoctu danami vyrazne viac ako je vynakladne na ich pomoc v ramci solidarity

Tohle je zase populismus, ktery siri zastánci UA. Na jedne strane odhadnes (a patricne nafouknes) prijmy, na druhe strane zapocitas jen dávky, nezapocitas do toho lekarskou peci, skolstvi a dalsi sluzby, ktere maji v ramci "pomoci" zdarma. A vyjde ti presne to, co potrebujes. Tyhle argumenty byly uz nekolikrat vyvracene.

Co se tyka duchodcu, jak to chces resit se solidarnim systemem, ktery mame? Muzes to vyresit levnejsim bydlenim, levnejsimi energiemi - pak nebudes muset zvysovat duchody. Ale to je proti globalismu. Takze co navrhujes?

To, co predvadzas ty je populizmus, lebo si zase niekde nieco cital a kedze sa to hodilo do tvojho svetonazoru hned si to to osvojil ako jedinecnu pravdu.

MF CR vykazuje pomerne jasne kolko dava skolstvo, ubytovanie, zdravotne a ostatne vydaje pre UA zijucich v CR
https://www.mfcr.cz/assets/attachments/2025-04-28_C-Zprava-o-vysledcich-hospodareni-statniho-rozpoctu.pdf
Kedze vydaje si eviduje aj MPSV CR a uvazdaz trosku ine vysledky musime pocitat s ciastkou 15.5-17,3mld CZK...bach v tom su zapocitane aj vydaje, ktore idu von z CR smerom na UA.

Problem je na strane prijmov, ktora sa takto exaktne nevedie...ale my ich vieme odhadnut, pretoze....

Vypocet si mozes spravit aj sam, pretoze MPSV uvadza pre rok 2024 152762 pracovnych vztahov, ak pouzijem priemerne odvody 7606 CZk (ja viem nemal by som pouzit priemer, ale ukazem ti aspon co vyjde pri priemery) tak dostanem 15.5-20 mld CZk len na odvodoch a daniach a po pridani spotrebitelskych dani, dph a pod 27-32 mld CZk.

OK UA nezarabaju priemr, takze podme na rok 2025, kde MPSV eviduje uz 198593 pracovnych vztahov. A teraz pre istotu pouzije, ze VSETCI zarabli min mzdu tak dostaneme po korekcii udajov zroku 2024 (152k zmluv) 30-33 mld po zapocitati spotrebnej dane a dph.
Nezabudaj, ze som im dal vsetkym min mzdu, cize to cislo v reale bude skor 40-50mld.

JaFi znovu otazka...preco to robis? Dnes v dobe AI mas stiahnute oficialne udaje z vasich ministerstiev za par minut a sam si z nich vytiahnes cisla a spravis si vycpoty...nikto to nemusi robit za teba a nemusis nikomu verit.
Preco si nespravis vlastny nazor takto a vzdy veris len zdrojom, ktore su ti emotivne blizke?

Tady jsou informace z 2024 - treba tento clanek z novinek;

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-cesku-pracuje-pres-120-tisic-ukrajincu-statu-davaji-vic-nez-od-nej-dostanou-40466332

Cituji:
Přesný počet ukrajinských uprchlíků na českém území je 338 736

Pracujících je 120 tisíc Ukrajinců, přičemž z 87 procent jde o pracovní poměry, z nichž stát získává odvody na sociálním zabezpečení. Zbytek jsou pracovní smlouvy, ze kterých se pojištění nemusí odvádět.

Zaměstnání mají přibližně tři čtvrtiny Ukrajinců, kteří mohou pracovat. Humanitární dávku pobírá zhruba 97 tisíc osob, jejich počet ovšem setrvale klesá.

Nemyslis si, ze jsem m to nejak nevychazi?
338000 uprchliku, 120 000 pracuje, 97000 pobira dávky. Co dela tech zbylych 121 000? Mozna jsou ekonomicky sobestacni, takze nepracuji, ale maji zdarma zdravotnictvi, skolstvi a dalsi sluzby. Pritom do systému na danich nic neodvadi.

Dale 120 000 pracuje, ale dane odvadi jen 87% z nich, to je 104 000 z 338 000 - necela tretina.

Novinky jsou hlasnou troubou Fialovy vlady. Schvalne jsem vzal rok 2024, kdy byla u moci a pokud jsou ty udaje odlisne od oficialnich, tak jen ve prospech vlady, aby jeji argumenty a podporu UA podporily.
Takze ve skutecnosti to muze byt jen horsi.

A to jsem nepsal o tom, ze ve tvych argumentech vetsina bere minimalni mzdu. To znamena, ze vsichni berou minimalne prispevek na bydleni - na ten mas narok, pokud das na bydleni 1/3 mzdy a vic.

Este raz...preco sem tahas ako zdroj novinky, ked mas udaje priamo zaevesene na 2 ministerstvach?
Ci chces, aby som ti pritakal, ze novinky klamu?
Ok klamu, zmenilo sa nieco?
Ale momentalne siris loz aj ty, ked tvrdis, ze UA neprispievaju do statneho rozpoctu vyrazne viac ako z neho tahaju a ze to bolo davno vyvratene. Kde, kedy, kym?

Preco ked som si dal ja tu namahu, neveril novnkam, neveril tebe, vytiahol som si udaje a spravil nazor si to nespravil aj ty?
Toto mi hlava nebere.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru