Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kolik % si odkládáte pro výdaje (podnikání)? (Slovensko)

Zdravím, možná je to hloupá otázka, ale jelikož začínám s podnikáním, vím o tom kulový. Teda.. ne až tak kulový protože nějaké základy jsem si díky AI zjistil a tedy vím přibližně co mě čeká, ale pořád mám na seznamu jednu otázku, na kterou nemám odpověď a dokonce ani různé účetní služby / poradci mi nevědí pomoct (což mi je dost divné, ale vlastně mě to ani nepřekvapuje protože.... Slovensko no... (a jo, jsem originál Slovák, jen píšu Česky protože mám k tomu osobní důvody, které zde nebudu alespoň teď zveřejňovat)).

Každopádně... Kontaktoval jsem konkrétně jednoho daňového poradce a tři účetní. Daňoví poradce mi na mé otázky odpovídal takovým stylem, že to na mě působilo jakoby ani nevěděl jak se jmenuje ani proč vlastně dělá tu práci kterou dělá (už jsem na jeho další zprávy pak ani nereagoval, nemělo to smysl), pak jsem kontaktoval dvě účetní a ty pro jistotu ani neodepsali na můj e-mail.

Takže teď nevím... je ta moje otázka tak moc složitá, a nebo jen lidi nemají dostatek inteligenčního kvocientu na zpracování mé otázky?

Otázka tedy zní: Kolik % mi doporučujete z každého zisku odkládat bokem, aby mi to pokrylo daně, sp (Sociální Pojišťovna), zp (Zdravotní Pojišťovna)?
Případně samozřejmě mi můžete poskytnout i jiné rady, nebo třeba chyby které jste vy jako začínající podnikatelé dělali kterým bych se měl vyhnout atd... Vše pomůže.

Samozřejmě jsem se i s touhle otázkou obrátil na AI (Gemini a ChatGPT) a oba mi poradili odkládat si přibližně 25 až 30% (udělal jsem tedy kompromis - 27%) s tím, že v případě, že si budu uplatňovat i paušální výdaje, ty procenta budou možná ještě menší. Ale tak... Já se v životě držím pravidlem "radši víc než málo", takže radši ať mám nějakou rezervu.

Jelikož jsem v mém životě bohužel obklopený hloupými lidmi, tak mi prakticky ani nic jiného nezůstává než důvěřovat AI a nebo v případě že jde o nějaké vážnější rozhodnutí v životě, tak si ověřit informace takhle na fóru od vás lidí.

Podnikání budu dělat popři normální práci (zaměstnanec na smlouvu). Nevím jestli vám nějak tahle informace pomůže ale tak pro jistotu to zde jen napíšu.

A pokud je ta otázka opravdu "hloupá" a nebo bude vaše odpověď něco na styl "to máš především vědět ty sám", pak mi prosím vysvětlete, jak to mám vědět.

Děkuji za přečtení.

Předmět Autor Datum
A zbytek zisku bude na utratu nebo na investovani do podnikani? Vzdyt je jednoduche - zvlast pri da… nový
Jan Fiala 21.03.2026 15:23
Jan Fiala
Zbytek zisku (tedy "čistý příjem") si budu odkládat na druhý účet. Mám to totiž rozdělené. V prvním… nový
sakulmore 21.03.2026 16:25
sakulmore
Pokud vyděláš za rok 30 euro, žádné platby řešit nemusíš. Nerozumím vůbec té tvé snaze "něco v přes… nový
L-Core 21.03.2026 17:25
L-Core
Chápu tvůj pohled a plně respektuji tvých 35 let zkušeností. Je tu ale jeden zásadní rozdíl: Ty už… nový
sakulmore 21.03.2026 17:57
sakulmore
Resis to moc slozite. Klidne odkladej tech 27%. Po pul roce si spocitej kolik asi bude zisk a kolik… poslední
Jan Fiala 21.03.2026 20:42
Jan Fiala

A zbytek zisku bude na utratu nebo na investovani do podnikani?

Vzdyt je jednoduche - zvlast pri daneni pausalem si spocitat, kolik priblizne budou dane delat. To podelis 12 a mas castku, kterou si potrebujes mesicne odkladat, abys na zaplaceni dani mel.

Zbytek zisku (tedy "čistý příjem") si budu odkládat na druhý účet. Mám to totiž rozdělené. V prvním řadě si chci něco našetřit pro (já si to tak nazývám) "náhodné nepříjemné události", tedy třeba když odejde pračka, lednice, mikrovlnka atd... abych nemusel řešit finance, mám limit 1 500 eur který chci našetřit. A když limit dosáhnu, vše budu hradit z něho. Takže třeba když mi odejde pračka, vím že hned mám na novou a nemusím řešit peníze. Když dosáhnu limit, pak si něco ještě odložím pro podnikání abych ho případně mohl dále rozšiřovat když budu chtít. A až pak budu utrácet "pro radost".

Mým cílem tedy není vybudovat obrovskou firmu, která mi bude za 30 let generovat miliony eur měsíčně, ale jen takový drobný přivýdělek popři práci. Když vydělám i třeba 15 eur měsíčně, budu spokojen. Ani nepočítám s tím, že bych ze začátku vydělával velké peníze, to ani teď není můj cíl. Můj cíl je, jak jsem již napsal, nejdřív našetřit a až pak si dopřát nějakou tu radost do života.

Je mi plně jasné že když mé výdaje budou větší než zisky že to pak nebude mít žádný smysl, protože prakticky budu pořád "v mínusu", ale výhoda v mém případě je ta, že ani nepotřebuji tolik investovat do svého podnikání. Dokážu to klidně rozběhnout i zcela zdarma, ale jelikož mi záleží na kvalitě a spokojenosti zákazníků, i přes to do toho něco investuji, abych zabezpečil co největší možnou kvalitu svých služeb.

---------------------------

Pokud to správně chápu, radíš mi udělat si odhad na celý rok. Jenomže tohle je jako rada pro začínajícího podnikatele (alespoň tedy za mě, vím že to nemyslíš špatně) "náročná" jakoby. Já si třeba můžu říct že za rok vydělám 130 000 eur a pak realita bude taková, že jsem za rok vydělal 30 eur. Pak co?

K téhle části: "To podelis 12 a mas castku, kterou si potrebujes mesicne odkladat, abys na zaplaceni dani mel."
Nevím přesně jak jsi to myslel, ale pochopil jsem to tak, že měsíčně si mám odkládat určitou částku i když tolik nevydělám. Příklad: Za měsíc vydělám 15 eur ale jelikož můj odhad je <nějaké číslo> tak si mám měsíčně odkládat (plácnu příklad) 100 eur. Ale já vydělal jen 15 eur. Odkud seženu dalších 85 eur?

Taky mi to přijde nelogické, protože pokud chápu správně, daně fungují tak, že zdaníš jen to co vyděláš. Takže to podle mě nefunguje tak (a myslím si že je to fakt hloupost aby to takhle i fungovalo), že při založení živnosti ti třeba daňoví úřad pošle přesnou částku kolik zaplatíš příští rok na daních bez ohledu na to, kolik vyděláváš.

Takže odpověď, kterou jsi mi napsal, je dobrá možná tak pro zaběhnuté firmy se stabilním a předvídatelným příjmem. Pro začínající živnost popři zaměstnání s nepravidelným výdělkem je ale bohužel úplně nepoužitelná.

Pokud vyděláš za rok 30 euro, žádné platby řešit nemusíš.

Nerozumím vůbec té tvé snaze "něco v přesné výši" (či procenta z tržby, zisku, něčeho) si odkládat. Po pár měsících uvidíš, jak se ti daří, a pokud dobře, prostě si průběžně spočítej, kolik by z toho byla daň a pojistné a to si tedy "odlož". A klidně i ten "plusový zbytek" do té tvé cílové částky 1500€. A za pár měsíců si to můžeš přepočítat a případně upravit.

Za 35 let podnikání jsem nikdy nic podobného neřešil. Průběžně jsem platil zálohy, které jsou výsledkem loňského roku a po jeho skončení jsem něco doplatil nebo mi něco vraceli.

Chápu tvůj pohled a plně respektuji tvých 35 let zkušeností.

Je tu ale jeden zásadní rozdíl: Ty už máš historii. Jak sám píšeš, platíš zálohy, které jsou výsledkem loňského roku. Já jsem ale na úplné startovní čáře. Žádný "loňský rok" nemám (co se týče čistě podnikání), žádné povinné zálohy zatím platit nebudu (doufám). Případná daň i nedoplatek na zdravotním pojištění na mě vybafnou jako jedna velká jednorázová částka až další rok.

Můj systém odkládání procent (např. těch 27 %) z každé proplacené faktury není o tom, že bych se chtěl stresovat přesnými čísly. Je to přesně naopak, dělám to pro svůj absolutní klid. Nechci každých pár měsíců sedat k papírům, složitě odhadovat a přepočítávat, kolik bych si asi měl nechat bokem, a trnout, jestli jsem se nespletl. Takhle mi přijde platba, já automaticky pošlu procentuální část pryč na jiný účet a dál to pustím z hlavy. Mám 100% jistotu, že ty peníze pro úřady tam vždycky budou (i když mi třeba hodně peněz pak zbyde, ale teď jde jen o začátek, pak když se do systému už dostanu a budu vědět co a jak, upravím si to dle sebe).

Každý máme zkrátka jinou toleranci k riziku. Mně přijde tvůj přístup dost nebezpečný, zvlášť pro začátečníka. Hodně lidí už takhle dojelo na to, že peníze utratili a na jaře pak neměli na daně a odvody, což vede k dluhům a exekucím. Můj systém je možná striktní, ale zaručuje mi, že se do podobných problémů nikdy nedostanu. Jde mi zkrátka o čistou hlavu a o to, abych měl věci pod kontrolou.

Resis to moc slozite. Klidne odkladej tech 27%. Po pul roce si spocitej kolik asi bude zisk a kolik dan a tech 27% pripadne uprav. To same udelej po 9 mesicich.
Pristi rok budes platit zalohy min. na zdravotni, na socialni se asi nedostanes, pokud to mate podobne jako u nas

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru