Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kolik % si odkládáte pro výdaje (podnikání)? (Slovensko)

Zbytek zisku (tedy "čistý příjem") si budu odkládat na druhý účet. Mám to totiž rozdělené. V prvním řadě si chci něco našetřit pro (já si to tak nazývám) "náhodné nepříjemné události", tedy třeba když odejde pračka, lednice, mikrovlnka atd... abych nemusel řešit finance, mám limit 1 500 eur který chci našetřit. A když limit dosáhnu, vše budu hradit z něho. Takže třeba když mi odejde pračka, vím že hned mám na novou a nemusím řešit peníze. Když dosáhnu limit, pak si něco ještě odložím pro podnikání abych ho případně mohl dále rozšiřovat když budu chtít. A až pak budu utrácet "pro radost".

Mým cílem tedy není vybudovat obrovskou firmu, která mi bude za 30 let generovat miliony eur měsíčně, ale jen takový drobný přivýdělek popři práci. Když vydělám i třeba 15 eur měsíčně, budu spokojen. Ani nepočítám s tím, že bych ze začátku vydělával velké peníze, to ani teď není můj cíl. Můj cíl je, jak jsem již napsal, nejdřív našetřit a až pak si dopřát nějakou tu radost do života.

Je mi plně jasné že když mé výdaje budou větší než zisky že to pak nebude mít žádný smysl, protože prakticky budu pořád "v mínusu", ale výhoda v mém případě je ta, že ani nepotřebuji tolik investovat do svého podnikání. Dokážu to klidně rozběhnout i zcela zdarma, ale jelikož mi záleží na kvalitě a spokojenosti zákazníků, i přes to do toho něco investuji, abych zabezpečil co největší možnou kvalitu svých služeb.

---------------------------

Pokud to správně chápu, radíš mi udělat si odhad na celý rok. Jenomže tohle je jako rada pro začínajícího podnikatele (alespoň tedy za mě, vím že to nemyslíš špatně) "náročná" jakoby. Já si třeba můžu říct že za rok vydělám 130 000 eur a pak realita bude taková, že jsem za rok vydělal 30 eur. Pak co?

K téhle části: "To podelis 12 a mas castku, kterou si potrebujes mesicne odkladat, abys na zaplaceni dani mel."
Nevím přesně jak jsi to myslel, ale pochopil jsem to tak, že měsíčně si mám odkládat určitou částku i když tolik nevydělám. Příklad: Za měsíc vydělám 15 eur ale jelikož můj odhad je <nějaké číslo> tak si mám měsíčně odkládat (plácnu příklad) 100 eur. Ale já vydělal jen 15 eur. Odkud seženu dalších 85 eur?

Taky mi to přijde nelogické, protože pokud chápu správně, daně fungují tak, že zdaníš jen to co vyděláš. Takže to podle mě nefunguje tak (a myslím si že je to fakt hloupost aby to takhle i fungovalo), že při založení živnosti ti třeba daňoví úřad pošle přesnou částku kolik zaplatíš příští rok na daních bez ohledu na to, kolik vyděláváš.

Takže odpověď, kterou jsi mi napsal, je dobrá možná tak pro zaběhnuté firmy se stabilním a předvídatelným příjmem. Pro začínající živnost popři zaměstnání s nepravidelným výdělkem je ale bohužel úplně nepoužitelná.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat