Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem konec těžby černého uhlí

Těžba černého uhlí v Česku skončila na konci ledna 2026. Poslední důl ČSM ve Stonavě zastavil stroje v noci z 31. ledna na 1. února 2026 a symbolický poslední vozík uhlí vyjel 4. února.

Kontext a důvody ukončení
Ekonomická neudržitelnost těžby a úbytek dostupných zásob.

Změny v energetice a nízká poptávka po černém uhlí v ČR.

Zásoby sice stále existují, ale jsou více než kilometr hluboko a jejich těžba by byla technicky i ekonomicky extrémně náročná.

Odkazy o ukončení těžby černého uhlí jsou zde.search

Pak jsem se dočetl na internetu, že prý má skončit i těžba hnědého uhlí. tezba-v-hnedouhelnem-lomu-bilina-skonci-uz-v-roce-2033-360895

Co si o tom myslíte? Podělte se o zkušenosti.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkušenosti s těžbou uhlí nemám, ale 4.února ještě nebylo. A k čemu budou zkušenosti, které stejně tě…
Karel04 01.02.2026 14:12
Karel04
Lidé, kteří tam pracovali, teď budou mít problém najít nějakou jinou práci.
NočníSova 01.02.2026 14:40
NočníSova
No a co s tím chceš dělat? Těžit jen kvůli tomu, aby horníci měli práci? Je blbost provozovat ztráto…
Prasak 01.02.2026 15:07
Prasak
Já jsem se jenom k tomu vyjádřil, co si o tom myslím, a stejně při spalování uhlí to dělá srád a ští…
NočníSova 01.02.2026 15:16
NočníSova
Nie je, uhlie ma vacsiu vyhrevnost ako drevo.
fleg 01.02.2026 20:35
fleg
To máš pravdu, že uhlí má větší výhřevnost než dřevo, ale musíš si uvědomit, že uhlí při spalování d…
NočníSova 01.02.2026 20:45
NočníSova
No ale taky toho dřeva musíš ve finále spálit víc. Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří…
Prasak 01.02.2026 20:54
Prasak
Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří je přidusí, aby to hořelo pomaleji a dýl. Tak. Neb… nový
HPET 05.02.2026 16:27
HPET
Dnes je 4. 2. 2026. Dnes byl vyvezen Podlesní vozík z Černých Uhlí a pak je to definitivní konec. Od…
NočníSova 04.02.2026 21:31
NočníSova
To jsi psal sám bez AI, viď? Je to vidět.:-D Tak ať ti ten tvůj inteligentní asistent přeloží to Pod…
Karel04 04.02.2026 22:15
Karel04
Co se ti nelíbí? Prostě v obci Černé Uhle je ulice Pod Lesem, z ní někdo vyvezl vozík a protože to b… nový
Wikan 05.02.2026 16:05
Wikan
Wikane...! :-D nový
host 05.02.2026 17:28
host
Tak vzpomínám na zeměpis na základní škole. Byla tam mapa Československa s "koláčovými" grafy kde by… nový
nerady 05.02.2026 20:30
nerady
Ještě něco od samotných horníků: Konec těžby ale není jen důsledkem politických a ekonomických rozh… poslední
nerady 05.02.2026 21:59
nerady

Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří je přidusí, aby to hořelo pomaleji a dýl.

Tak. Nebo ti, co si z kotle udělali i odpadkový koš a spalují veškerý bordel včetně plastů a jiného svinstva v kamnech.
Uhlí/dřevo, známý má v rodinném domě krb, kde topí dřevem (špalky nebo brikety), které si nechává dovážet. Když jsme byli na návštěvě, žádný dým jsem neviděl a oči mě pálily jen z těch vypálených švestek.

Píšu to proto, že mě překvapilo, jak dlouho to hoří, vydávalo to dost tepla a přitom docházelo k minimálnímu spalování.
Nejsem odborník, ale měl jsem za to, že topení dřevem nebo špalky (jestli se to tak v ČR říká, pelety? Takové ty slisované granule) produkuje méně CO₂ a jiného bordelu jako síru nebo nějaké kovy.

Tak vzpomínám na zeměpis na základní škole. Byla tam mapa Československa s "koláčovými" grafy kde bylo u každého města vidět jaký je tam průmysl. Moc by mě zajímalo zda taková mapa je ještě ve školních atlasech a jaký nám kde zbyl průmysl. Úplně nejlepší by byly dvě mapy vedle sebe, jedna z roku například 1985 a jedna z roku 2025.:-)

Ještě něco od samotných horníků:

Konec těžby ale není jen důsledkem politických a ekonomických rozhodnutí. Podle samotných horníků se už práce v dole dostávala na hranu fyzických limitů. „Čím hlouběji jdete, tím větší horko. Zažil jsem směny, kdy jste byli úplně nazí a stejně to nešlo vydržet. Pot z bot jste doslova vylévali,“ popisuje Guhl těžké podmínky pod zemí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru