Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem konec těžby černého uhlí

Těžba černého uhlí v Česku skončila na konci ledna 2026. Poslední důl ČSM ve Stonavě zastavil stroje v noci z 31. ledna na 1. února 2026 a symbolický poslední vozík uhlí vyjel 4. února.

Kontext a důvody ukončení
Ekonomická neudržitelnost těžby a úbytek dostupných zásob.

Změny v energetice a nízká poptávka po černém uhlí v ČR.

Zásoby sice stále existují, ale jsou více než kilometr hluboko a jejich těžba by byla technicky i ekonomicky extrémně náročná.

Odkazy o ukončení těžby černého uhlí jsou zde.search

Pak jsem se dočetl na internetu, že prý má skončit i těžba hnědého uhlí. tezba-v-hnedouhelnem-lomu-bilina-skonci-uz-v-roce-2033-360895

Co si o tom myslíte? Podělte se o zkušenosti.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkušenosti s těžbou uhlí nemám, ale 4.února ještě nebylo. A k čemu budou zkušenosti, které stejně tě…
Karel04 01.02.2026 14:12
Karel04
Lidé, kteří tam pracovali, teď budou mít problém najít nějakou jinou práci.
NočníSova 01.02.2026 14:40
NočníSova
No a co s tím chceš dělat? Těžit jen kvůli tomu, aby horníci měli práci? Je blbost provozovat ztráto…
Prasak 01.02.2026 15:07
Prasak
Já jsem se jenom k tomu vyjádřil, co si o tom myslím, a stejně při spalování uhlí to dělá srád a ští…
NočníSova 01.02.2026 15:16
NočníSova
Nie je, uhlie ma vacsiu vyhrevnost ako drevo.
fleg 01.02.2026 20:35
fleg
To máš pravdu, že uhlí má větší výhřevnost než dřevo, ale musíš si uvědomit, že uhlí při spalování d…
NočníSova 01.02.2026 20:45
NočníSova
No ale taky toho dřeva musíš ve finále spálit víc. Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří…
Prasak 01.02.2026 20:54
Prasak
Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří je přidusí, aby to hořelo pomaleji a dýl. Tak. Neb…
HPET 05.02.2026 16:27
HPET
Jo, jsou to pelety. Toho CO2 se uvolní stejně, protože co se do dřeva uložilo, to z něj při spalová… nový
Prasak 06.02.2026 12:23
Prasak
U pálení pelet a dřevěných briket jde o to aby tam bylo co nejméně kůry. Oni se prodávají i brikety… poslední
nerady 06.02.2026 12:53
nerady

No a co s tím chceš dělat? Těžit jen kvůli tomu, aby horníci měli práci? Je blbost provozovat ztrátový byznys.

No ale taky toho dřeva musíš ve finále spálit víc.
Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří je přidusí, aby to hořelo pomaleji a dýl.

Ten smrad mají na svědomí uživatelé kotlů, kteří je přidusí, aby to hořelo pomaleji a dýl.

Tak. Nebo ti, co si z kotle udělali i odpadkový koš a spalují veškerý bordel včetně plastů a jiného svinstva v kamnech.
Uhlí/dřevo, známý má v rodinném domě krb, kde topí dřevem (špalky nebo brikety), které si nechává dovážet. Když jsme byli na návštěvě, žádný dým jsem neviděl a oči mě pálily jen z těch vypálených švestek.

Píšu to proto, že mě překvapilo, jak dlouho to hoří, vydávalo to dost tepla a přitom docházelo k minimálnímu spalování.
Nejsem odborník, ale měl jsem za to, že topení dřevem nebo špalky (jestli se to tak v ČR říká, pelety? Takové ty slisované granule) produkuje méně CO₂ a jiného bordelu jako síru nebo nějaké kovy.

Jo, jsou to pelety.

Toho CO2 se uvolní stejně, protože co se do dřeva uložilo, to z něj při spalování vyjde ven.
Jde o efektivitu spalování a výtěžnosti tepla, takže v souhrnu za tu zimu toho CO2 uvolní méně, protože použije méně paliva, aby si vyhřál dům. To je to, oč tu běží.

U pálení pelet a dřevěných briket jde o to aby tam bylo co nejméně kůry. Oni se prodávají i brikety z kůry. Když člověk udí tak musí používat dřevo bez kůry jelikož v kůře a lýku je nejvíc sajrajtu. Úplně nejhorší je pálení dřevní štěpky z větví. Pokud je tato štěpka mokrá tak to čoudí a smrdí stejně jako při pálení plastů.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru