Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dokáže si někdo představit mobilizaci v ČR?

Poslední dobou se píše o možném soupisu či odvodu občanů ČR pro případný vojenský konflikt. Jsem už z vojny skoro 50 let doma, ale domnívám se, že armáda a i politici neví o čem je řeč. Pokud by se odvádělo například 50 tisíc mužů, tak by mě zajímalo zda má naše armáda pro ně boty, trenky, trička, košile, kalhoty, blůzy, ponožky, svetry, kabáty, čepice, ušanky, rukavice, zimní vložky, opasky atd. Kde je armáda bude vystrojovat a vyzbrojovat, kde je ubytuje, kde je nasytí (20 kuchyní bude stačit pouze pro 16 tisíc vojáků), kde se umyjí a vykonají základní potřeby atd.
Před cca 50 léty jsem na vojně působil i jako velitel vystrojovacího střediska. Když přicházeli záložáci do kasáren, tak nám pískli poplach vystrojovacího střediska a my museli zřídit do určitého času vystrojovací středisko. Většinou se to dělalo v kasárnách a to docela šlo. Nicméně jednou jsme to dělali na základní škole v jedné vesnici cca 15 km od kasáren a byl to docela vopruz. Kapacita střediska byla vystrojit 60 vojáků za 60 minut. V současné době by mě zajímalo kolik má armáda v zásobě uniforem, baťohů, ešusů a dalšího nezbytného vybavení pro rukujícího odvedence. Další věcí je kdo to všechno vyrobí jelikož před rokem 1990 měl náš stát pod palcem výrobu výstrojních a výzbrojních součástí a součástek. Matně vzpomínám na problémy s obuví pro policii či batohy z Číny pro armádu.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No, tvoje otázky nejsou vůbec od věci. Taky by mě docela zajímalo, jakej je stav zásob výstroje a mů…
Prasak 18.12.2025 17:41
Prasak
Vyloženě jsem se vyhnul zbrojní otázce jelikož si myslím, že zásoby samopalů jsou dle mně vyprodány.…
nerady 18.12.2025 20:26
nerady
... v odvodní místnosti několik batolat od mužů jejichž ženy byly buď v nemocnici či jinde mimo domo… nový
Yarda 20.12.2025 19:34
Yarda
Hodně záleželo na člověku u podniku, kde jsi pracoval. Referent pro zvláštní úkoly, pokud nebyl debi… nový
nerady 20.12.2025 21:49
nerady
Ještě jsem si vybavil, v době kdy mne uschopňovali jsem si musel dojít k podnikovému lékaři pro bumá… nový
Yarda 21.12.2025 07:08
Yarda
To víš i armáda musela plnit plán. Já měl vylepený povolávací rozkaz asi ještě 6 let po revoluci i k… nový
nerady 21.12.2025 10:58
nerady
Kazdopadne neco se deje, nechal jsem si vyjet pres datovou schranku pristupy do evidence obyvatel kd…
Soupis veci 20.12.2025 16:29
Soupis veci
Asi to souvisí s cvičením, které proběhlo na jaře. Nicméně okresy byly zrušeny již před více jak 20… nový
nerady 20.12.2025 16:40
nerady
Jak padli komunisti a bylo možno vojenskou službu odmítnout, hned jsem tak učinil, přestože jsem měl… nový
L-Core 20.12.2025 17:48
L-Core
Absolvoval jsem dva roky ZVS v létech 1975-77. V té době se z toho moc vyvlíknout nedalo. Na vojně j… nový
nerady 20.12.2025 18:23
nerady
Okresy zrušeny nikdy nebyly. Byly zrušeny okresní úřady. nový
Wikan 20.12.2025 21:25
Wikan
Dle článku CXVII zákona č. 320/2002 Sb. byly dnem nabytí účinnosti, tj. 1. ledna 2003, zrušeny okres… nový
nerady 20.12.2025 21:59
nerady
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jak-by-v-cesku-vypadala-mobilizace-40553966# Tak, tady nám to p… poslední
nerady 21.12.2025 14:34
nerady

No, tvoje otázky nejsou vůbec od věci. Taky by mě docela zajímalo, jakej je stav zásob výstroje a můžeme jen doufat, že se starých Sa.vz58 ještě armáda nezbavila, pokud nenakoupili 100 tisíc nových Brenů.
Jako je znát, že si už nikdo nedokázal představit, že by mohl opět přijít válečný stav, protože Evropa snad přišla na to, že nemá cenu se mezi sebou navzájem mydlit. A to nemyslím jen to materiální zabezpečení, ale i stav myšlení populace, protože už jen pomyšlení na nutnost válčit v lidech vzbuzuje odpor. Když k tomu dám na srovnání ČS mobilizaci v roce 38, tak dnes by to bylo zajímavé.

Vyloženě jsem se vyhnul zbrojní otázce jelikož si myslím, že zásoby samopalů jsou dle mně vyprodány. Mně jen zaujalo jak se politici a i vedení armády domnívají, že to bude snadné. Nikdo z nich už asi o tom nic neví. Můj otec mi vyprávěl jak si na počátku 60 let "zkusili" mobilizaci "na nečisto" na východním Slovensku. Po pár hodinách to museli zastavit. Před odvodní místnost měli přivázáno několik kusů dobytka a v odvodní místnosti několik batolat od mužů jejichž ženy byly buď v nemocnici či jinde mimo domov. Po mých zkušenostech co je armáda schopna zajistit při povodních a různých výběrových řízeních na výstrojní, součástky nevěřím v jakoukoliv schopnost v současné době udělat smysluplnou mobilizaci. Jinak pro ty, kteří si myslí, že to půjde v občanském oděvu - člověk v občanském oděvu se zbraní je buď terorista nebo partyzán a tím pádem na odstřel.

... v odvodní místnosti několik batolat od mužů jejichž ženy byly buď v nemocnici či jinde mimo domov...

To mi připomnělo, byl jsem kvůli mononukleóze dočasně neschopen, pak mne předvolali na přezkum, uschopnili mne. Zašel jsem do jejich kanceláře poptat se, jestli půjdu na nějaké cvičení, že se mi má v červenci narodit další potomek. Úředník co tam seděl se podíval do mých papírů, prý nejsem v plánu a napíše mi do papírů aby mne nepovolávali ani jako náhradníka. Tak mne povolali v srpnu. A byl tam jeden co se mu narodil potomek v době kdy byl na cvičení.

K. URVY ZELENÉ !

Hodně záleželo na člověku u podniku, kde jsi pracoval. Referent pro zvláštní úkoly, pokud nebyl debil tak toho docela hodně pro lidi mohl udělat. Dělal jsem to v zemědělském podniku kde bylo cca 200 zaměstnanců a ředitel řval, když chlapi braly na cvičení v létě. Každý rok se musel asi do 15. ledna sestavit seznam, v kterém jsem vyreklamoval chlapy z vojenského cvičení pro určitou část roku. Vyhnout se tomu nedalo, ale šlo to časově posunout. Pokud se to neudělalo, tak pomohla jen známost s určitým náčelníkem.

Ještě jsem si vybavil, v době kdy mne uschopňovali jsem si musel dojít k podnikovému lékaři pro bumážku, bylo to v době chřipkové nebo nějaké epidemie, čekárna narvaná a doktor projevil nelibost co tam lezu.
:-(3-[:x:
A v době kdy jsem si vyběhával dočasnou neschopnost mi přišel povolávací rozkaz na cvičení, tak jsem šel na vojenskou správu vyřídit si že na cvičení nemohu. Přemlouvali mne, jestli bych přece jen to cvičení nemohl absolvovat. Odpověděl jsem že mohl, pokud mi tam zajistí jaterní dietu.
:-D

To víš i armáda musela plnit plán. Já měl vylepený povolávací rozkaz asi ještě 6 let po revoluci i když ze zákona jsem ho neměl mít, jelikož v době mobilizace jsem měl jiné pověření. Ve válce je však největší úmrtnost velitelů čet a rot a moje ČVO se moc nevyskytovalo, tak bych se asi v případě mobilizace musel naklonovat.:-)

Kazdopadne neco se deje, nechal jsem si vyjet pres datovou schranku pristupy do evidence obyvatel kdo se o mne zajimal a bylo tam i pristup okresni odvodove komise nebo jak se ta sprava jmenuje, uz nevim presne. Stalo se to v kvetnu, predchozi roky nic.

Asi to souvisí s cvičením, které proběhlo na jaře. Nicméně okresy byly zrušeny již před více jak 20 lety a armáda toto rozdělení stále používá.
Úkoly a složení komise:
Cíl: Posoudit, zda je občan způsobilý k vojenské službě.
Složení: Předseda (z vojenské správy), 2 civilní lékaři.
Kdo rozhoduje: Zástupce vojenské správy (předseda) na základě verdiktu lékařů.
Průběh odvodního řízení:
Kdy: Povoláváni jsou občané (většinou mladší ročníky) vládou v případě ohrožení státu, ne při běžném odvodu.
Proč: Nejde o automatickou mobilizaci, ale o administrativní krok určení způsobilosti.
Místo: Komise působí v obcích s rozšířenou působností, kde se konají odvody.
Proti rozhodnutí není možnost odvolání.

Jak padli komunisti a bylo možno vojenskou službu odmítnout, hned jsem tak učinil, přestože jsem měl ZVS (jako špagát jeden rok) i jedno cvičení za sebou a hodnost poručíka. Byl jsem i cca pět měsíců na civilní službě (prý 1,5 násobek neabsolvovaných cvičení do budoucna), ale nestěžuji si, strávil jsem ji na místním národním výboře (nebo už možná obecním úřadě?), kde jsem se opravdu nepřetrhl ;-)

Vojenskou knížku už tedy pomalu nemám 35 let. Nikdy jsem toho nelitoval.

---
edit: k těm okresům - nejen armáda, ale třeba i okresní soudy či okresní správy sociálního zabezpečení

Absolvoval jsem dva roky ZVS v létech 1975-77. V té době se z toho moc vyvlíknout nedalo. Na vojně jsem absolvoval ŠDZ (škola pro důstojníky v záloze) něco jako PŠ (poddůstojnická škola). ŠDZ trvala 10 měsíců a PŠ 5 měsíců. Na vojnu ani nenadávám a ani jsem si jí nezamiloval. Něco dala něco vzala. Nebýt idiota velitele praporu druhým rokem tak bych asi vzpomínal v lepším duchu. Velitel praporu byl zloděj, který okrádal vojáky celého praporu a současně byl poslancem okresního národního výboru, kterého jsme museli na vojně manifestačně volit. Všichni ostatní vojáci při cvičení dostávali přídavky (tatranky, pomeranče, KáDéčka a jiné pochutiny) jen na našem praporu nic. Pak jsem zjistili, že všechno lifroval domů a ještě nás třeba nutil dělat pořadovou přípravu v neděli odpoledne. Prostě hajzl všech hajzlů. Byl schopen přijít v pátek odpoledne a nechat překopat všechny služby (směna v kuchyni, stráž, všechny dozorčí), jen aby měl dva zedníky na sobotu a neděli, kteří pro něj pracovali na jeho rodném domě. Těm jeho paní vařila guláš z KáDéčka a k zapití džus z nakradených pomerančů. Živě si pamatuji jak si nechal v kasárnách svařit stožár na televizní anténu, aby se mohl koukat na televizi z Vídně. Ten stožár byl tak velký že nešel odvézt naší Tatrou 111 a vojáci ho museli k němu dopravit přes plot. Stožár stěhovalo 2 x 8 vojáků, aby se mohli střídat v nesení. Ten jeho teror nás poddůstojníky spojoval a tak jsme třeba v neděli odpoledne poslouchali Hlas Ameriky kde byla hodinová diskotéka a nikdo to nebonznul.

Dle článku CXVII zákona č. 320/2002 Sb. byly dnem nabytí účinnosti, tj. 1. ledna 2003, zrušeny okresní úřady.[7] Kompetence okresních úřadů převzaly zčásti krajské úřady a zčásti obecní úřady obcí s rozšířenou působností státní správy, čímž okresy přestaly plnit funkci územních jednotek státní správy. Nadále však zůstala zachována okresní organizace u soudů, policie (bývalá Okresní ředitelství byla přeměněna na tzv. Územní odbory), archivů a okresy jsou také používány pro potřeby statistické a územně-orientační.

čímž okresy přestaly plnit funkci územních jednotek státní správy.

O armádě se tam nepíše a pokud vím, tak OVS (okresní vojenská správa) byly také všechny zrušeny a jsou jen KVS (krajské vojenská správa). Proto se domnívám, že používání názvu okresní odvodní komise je zavádějící. Je to stejné jako vše u nás: Od pangejtu k pangejtu.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jak-by-v-cesku-vypadala-mobilizace-40553966#
Tak, tady nám to popisují jak by to dopadalo. Zájem mají jen o "staré" kusy.:-)
Jeden z mála diskusních příspěvků, který popisuje realitu napsal Josef Košíček:

Nesmyslně pojatý článek, zcela obsahově prázdný a tím také zavádějící. "Mobilizace" by jistě obnášela povolání záloh, z nichž cca 4 tis. jsou AZ. Dále pak by se jednalo o lidi, co jsou v zálohách (tj. v minulosti byli "odvedeni") a mají za sebou vojenský výcvik, a jsou v přiměřeném věku (do cca 40, resp. 45 let). Těchto osob je k dispozici tak do cca 35, možná 40 tisíc lidí. Z hlediska rozvinutí armády je to takřka nic - příliš malá základna pro výběr potřebných specializací. Dále by tedy musely být povolány další zálohy, což jsou z principu lidé nad 50, resp. 55 let (max. do 60 let). Těchto osob máme k dispozici cca 600 tis. Tyto osoby neprošly vojenskou zdravotní prohlídkou v posledních 30 letech. Výtěžnost doplňovacího řízení tak odhaduji - ze zdravotních důvodů - do cca 5-10%. Opět, z hlediska získání potřebných specializací - nedostatečné (navíc, tato základna se každým rokem zmenšuje, z principu věci o nejstarší - tedy nejpočetnější - ročník). Tedy, suma sumárum, armáda má pro případ "mobilizace" reálnou možnost sáhnout pro účely doplnění a rozvinutí po cca 100 tis. lidech, a doufat, že tam nalezne potřebné specializace. V reálu je nenalezne, takže by došlo na to, co se ve článku vůbec nepíše - tj. ke spuštění odvodního řízení příslušného ročníku 18-ti letých. To je standardní správní řízení, a zjednodušeně řečeno, než by bylo rozhodnuto o branné povinnosti nějakého relevantního počtu osob, trvalo by to nejméně půl roku. Samostatnou kapitolou by pak byl jejich výcvik (teď žádné k tomu využitelné výcvikové kapacity nemáme, ani se neplánují).

A ještě něco z internetu:
Kolik má ČR bojeschopných vojáků?
Ačkoliv je v současné době cca 24 tisíc placených pracovníků armády, bojeschopných je asi pouze 4 tisíce vojáků, neboť na jednoho „bojovníka" spadá 5 úředníků.[b][/b]

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru