Dokáže si někdo představit mobilizaci v ČR?
Poslední dobou se píše o možném soupisu či odvodu občanů ČR pro případný vojenský konflikt. Jsem už z vojny skoro 50 let doma, ale domnívám se, že armáda a i politici neví o čem je řeč. Pokud by se odvádělo například 50 tisíc mužů, tak by mě zajímalo zda má naše armáda pro ně boty, trenky, trička, košile, kalhoty, blůzy, ponožky, svetry, kabáty, čepice, ušanky, rukavice, zimní vložky, opasky atd. Kde je armáda bude vystrojovat a vyzbrojovat, kde je ubytuje, kde je nasytí (20 kuchyní bude stačit pouze pro 16 tisíc vojáků), kde se umyjí a vykonají základní potřeby atd.
Před cca 50 léty jsem na vojně působil i jako velitel vystrojovacího střediska. Když přicházeli záložáci do kasáren, tak nám pískli poplach vystrojovacího střediska a my museli zřídit do určitého času vystrojovací středisko. Většinou se to dělalo v kasárnách a to docela šlo. Nicméně jednou jsme to dělali na základní škole v jedné vesnici cca 15 km od kasáren a byl to docela vopruz. Kapacita střediska byla vystrojit 60 vojáků za 60 minut. V současné době by mě zajímalo kolik má armáda v zásobě uniforem, baťohů, ešusů a dalšího nezbytného vybavení pro rukujícího odvedence. Další věcí je kdo to všechno vyrobí jelikož před rokem 1990 měl náš stát pod palcem výrobu výstrojních a výzbrojních součástí a součástek. Matně vzpomínám na problémy s obuví pro policii či batohy z Číny pro armádu.
To jsou zase jen vlhke sny zelenych bezmozku, kteri by si prali dalsi celkou valju, ale vubec nedomysli dusledky.
To se bude resit az nasledne, az budou branci stat na place v tom, v cem dorazili z domu.
Stejne jako se ted resi, jak budes dopravovat nove Leopardy, ktere armada nakoupila. Nema podvalniky ani zeleznicni vagony, krere by je uvezly. Pokud se s nimi chce nekde pochlubit, prevazi je soukroma firma.
A tak je to ted v armade se vsim. Penize se vyhazuji nesystematicky bez planovani - viz predrazene kuchyne, nove batohy, ktere nedorazily atd.
Nemyslím si, že kdokoliv (předpokládám, že těmi zelenými bezmozky míníš českou armádu) z nich by o jakoukoliv válku stál.
Nikdo normální z armády ne. Ale oni o tom nerozhodují. O tom rozhodují politici a zelení bezmozci typu Řehky a další, kteří chrastili zbraněmi už když UA raketa trefila polský traktor. Podívej se na ty reakce a bude ti to jasné.
Pak tu máme současná vyjádření, typu:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-generace-miru-je-minulost-rodiny-poznaji-co-znamena-obet-rikaji-evropsti-lidri-40553681
Evropští lídři by měli poznat jaké to je, když dostanou nakopáno do (_!_).

BTW: Ve vojenské knížce jsem měl vlepený povolávací rozkaz, kam se mám dostavit v případě mobilizace.
No, tvoje otázky nejsou vůbec od věci. Taky by mě docela zajímalo, jakej je stav zásob výstroje a můžeme jen doufat, že se starých Sa.vz58 ještě armáda nezbavila, pokud nenakoupili 100 tisíc nových Brenů.
Jako je znát, že si už nikdo nedokázal představit, že by mohl opět přijít válečný stav, protože Evropa snad přišla na to, že nemá cenu se mezi sebou navzájem mydlit. A to nemyslím jen to materiální zabezpečení, ale i stav myšlení populace, protože už jen pomyšlení na nutnost válčit v lidech vzbuzuje odpor. Když k tomu dám na srovnání ČS mobilizaci v roce 38, tak dnes by to bylo zajímavé.
Vyloženě jsem se vyhnul zbrojní otázce jelikož si myslím, že zásoby samopalů jsou dle mně vyprodány. Mně jen zaujalo jak se politici a i vedení armády domnívají, že to bude snadné. Nikdo z nich už asi o tom nic neví. Můj otec mi vyprávěl jak si na počátku 60 let "zkusili" mobilizaci "na nečisto" na východním Slovensku. Po pár hodinách to museli zastavit. Před odvodní místnost měli přivázáno několik kusů dobytka a v odvodní místnosti několik batolat od mužů jejichž ženy byly buď v nemocnici či jinde mimo domov. Po mých zkušenostech co je armáda schopna zajistit při povodních a různých výběrových řízeních na výstrojní, součástky nevěřím v jakoukoliv schopnost v současné době udělat smysluplnou mobilizaci. Jinak pro ty, kteří si myslí, že to půjde v občanském oděvu - člověk v občanském oděvu se zbraní je buď terorista nebo partyzán a tím pádem na odstřel.