Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Voličský průkaz, volby v ČR

Tohle je technickej dotaz.

Volič bez voličskýho průkazu volí v místě trvalýho bydliště, u voleb má komise seznam voličů, v něm si vyznačí, že byl u voleb a tedy volil. Soudím, že tyhle seznamy se jmény voličů a vyznačením volil/nevolil se archivují.
Pokud bude v budoucnu státní moc zajímat, zda občan volí, vyhledá si kde měl v tu dobu trvalé bydliště a půjdou se podívat do papírů.

Jak je to ale v případě voličskýho průkazu? Občan si předem nechá vystavit průkaz, pak může volit na libovolným místě v ČR; u voleb ho odevzdá (aby nevolil postupně na více místech). Opět soudím, že i tento odevzdanej průkaz se archivuje.
Jenže občan mohl volit kdekoli, volebních okrsků je obrovský množství; průkaz je jen papír A6 a to ještě vyplněnej ručně úředníkem.
Může za těchto podmínek státní moc zjistit/ověřit, zda tento občan volil či nevolil?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Předpokládám, že archy se jmény voličů se archivují, stejně tak to očekávám u voličských průkazů. Š…
Pavel 13.06.2024 16:02
Pavel
Riešiš doslova prkotinu!!! A) Voľby sú pre občana dobrovoľné - on sa rozhodne, či nude, alebo nebude…
yYy 14.06.2024 07:10
yYy
Popsals mi to, co dávno vím. Akorát s tou archivací jsem si nebyl jist. U nás je voličskej průkaz zh…
Pavel 14.06.2024 19:26
Pavel
Přemýšlím, proč by úředník chtěl takovou věc zjišťovat… A pokud někdy v budoucnu se otočí režim tak…
L-Core 14.06.2024 20:10
L-Core
Přemýšlím, proč by úředník chtěl takovou věc zjišťovat… To je opravdu dobrá otázka. Proč se před 8…
Pavel 14.06.2024 21:24
Pavel
Takže postupně. Nejsme před rokem 89. A pokud se tam vrátíte, tak jistě víš, že bude potřeba identi…
L-Core 14.06.2024 22:43
L-Core
Moje auto žádná data nikam neodesílá. A zatím ani nepředpokládám, že by někdy mělo. Soucasne vyrobe…
Jan Fiala 15.06.2024 04:33
Jan Fiala
Ano, to vím. Akorát nepředpokládám, že bychom ještě někdy kupovali další/nové auto, ledaže by nám st…
L-Core 15.06.2024 07:57
L-Core
Nejde o dodrzovani rychlosti, ale o komunikaci auta. Nemas pod kontrolou, co odesila. A vubec bych s…
Jan Fiala 15.06.2024 09:09
Jan Fiala
Automatické pokutování za rychlost, s tím nemám žádný problém :-) A kdo má, tak by buď cáloval nebo… nový
L-Core 15.06.2024 09:53
L-Core
Dobre neni to, ze nemas kontrolu nad tim, co o tobe auto posila ven a co se dal s temi daty deje. Uz… poslední
Jan Fiala 15.06.2024 12:54
Jan Fiala

Předpokládám, že archy se jmény voličů se archivují, stejně tak to očekávám u voličských průkazů.

Šlo mi jen o to, zda je pro úředníky stejně jednoduchý/složitý ověřit, zda konkrétní občan volil, když použil voličskej průkaz a volil mimo svoje bydliště.

Riešiš doslova prkotinu!!!
A) Voľby sú pre občana dobrovoľné - on sa rozhodne, či nude, alebo nebude voliť.
B) Občan má PRÁVO voliť, nie je to PRÍKAZ štátu.
C) Záznamy sa uschovávajú (myslím) 10 rokov. Z nich sa dozvie či občan sa zúčastnil volieb, buď priamo v mieste bydliska, v ktorom volebnom okrsku, alebo na základe volebného preukazu v inom volebnom okrsku. Ale či volil, nevolil - to sa už nikto nedozvie - zaznamenáva sa len registrácia a prevzatie volebných lístkov. Čo s nimi už urobí potom - to je na vôli voliča.
D) Štát toto používa na štatistické údaje - kde, koľko občanov z oprávnených voličov sa REGISTROVALO pri voľbách vo volebných okrskoch. Mená, adresy a iné ich už nezaujíma. Teda - len zistia dve veci - že TY si sa miesto doma zaregistroval v Špindli a že si prevzal sadu volebných lístkov a punktum. Ale pochybujem, že štát sa bude zaujímať o teba, či si volil, alebo nie. Je to tvoje PRÁVO a nie POVINNOSŤ, takže z neúčasti nie sú žiadne postihy.

A ešte niečo! Volebný preukaz nie je nejaký obyčajný papier A4 - má všetky náležitosti úradnej listiny! Razítko, podpis úradníka, predpísaná forma voličského preukazu. To, že je vypísaný strojom, alebo ručne je IRELEVANTNÉ. A prevzatie sa tiež zaznamenáva a archivuje.

Popsals mi to, co dávno vím. Akorát s tou archivací jsem si nebyl jist.
U nás je voličskej průkaz zhruba formát A6 (já to neměřil, ale vypadá jako půlka A5, plus mínus).

Neřešil jsem povinnost/dobrovolnost; právo nebo něco podobnýho.

Šlo mi o to, když to bude chtít úředník zjistit, zda to bude v případě voliče volícího mimo bydliště zjistitelný se stejným úsilím úředníka jako kdyby šlo o volení v místě bydliště.

Jo a neřešil jsem zda "prokazatelně volil", to vlastně nejde; řešil jsem "přišel do volební místnosti a zahájil akt volení". Toť vše a nic víc za tím nehledej.

P. S.: Podstata otázky a důvod je přesně ten, co nastínil Prim n.r.

Přemýšlím, proč by úředník chtěl takovou věc zjišťovat…

To je opravdu dobrá otázka.

Proč se před 89. zjišťoval a evidoval třídní původ? Proč se vedl kádrovej profil? Proč byli domovní důvěrníci?
A proč se dnes děje tohle:

Proč auto sbírá data o odesílá je bezdrátově kamsi/komusi?
https://autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/zadna-paranoia-vase-auto-toho-o-vas-vi-vic-nez-si-myslite-data-zajimaji-automobilky-i-pojistovny
https://www.auto.cz/automobilky-spehuji-ridice-a-data-prodavaji-co-se-s-nimi-pak-deje-151904

Proč státní i nestátní složky provozují kamerové systémy a co se s těmi daty děje?

Proč nadnárodní řetězce nabízí na prodejnách slevu na zboží za registraci a co se děje dál?
---
Důvod se vždycky najde.

Takže postupně.

Nejsme před rokem 89. A pokud se tam vrátíte, tak jistě víš, že bude potřeba identifikovat a eliminovat nepřátelské živly.
Moje auto žádná data nikam neodesílá. A zatím ani nepředpokládám, že by někdy mělo.
S kamerovými systémy se setkávám v obchodech (aby tam lidé nekradli) a bankách, nemám s tím problém. A že mě budou mít poznačeného třeba na letišti mi žíly trhat nebude, když o mně stejně (zakoupená letenka odkud kam, pas s fotkou a otisky prstů). A když bude mít stát enormní zájem o mou osobu a z pouličních kamer zjistí, že jsem 25.5. šel po ulici AB ve městě X, stane se mi konkrétně co?
Slevovou kartu mít nemusíš. Když se k jejímu pořízení odvážíš, opravdu ti bude vadit, jestli někdo získá informaci, že nekupuješ Kofolu, ale Pepsi? Že ne Ariel, ale Persil? A ta katastrofa, když v registraci uvedeš třeba datum narození a obchod ti k narozeninám dá slevu na celý nákup, z toho se hrůzou mám osypat?

Prostě ty tvé příklady mi osobně nijak nevadí a nemám pocit nějakého omezování svobody, újmy či totality. Pochopitelně každý to může hodnotit jinak. Většina lidí toho o sobě mnohem více vyblábolí na socka sitích.

Moje auto žádná data nikam neodesílá. A zatím ani nepředpokládám, že by někdy mělo.

Soucasne vyrobena auta podle EU budou aktivne vyzadovat dodrzovani rychlosti. To zmamena, ze musi mit cteni dopravnich znacek a jednoduche mapove podklady, ktere se musi aktualizovat. Krome toho, ze budou vedet kudy jedes, tak budou vedet i jakou rychlosti a jestli jsi prekrocil. A kdyz uz si dokazou data stahovat, tak je zvladnou i odesilat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru