Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Placení kartou

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jeden článek k věci https://e.metro.cz/default.aspx?d=07.09.2023&e=ME-PRAHA#strana=4 v zásadě nic no…
ml1 07.09.2023 13:07
ml1
Důležité je, kde tu hotovost bereš? Protože, když budeš řemeslník a z důvodu optimalizace používáš…
RedMaX 07.09.2023 18:00
RedMaX
Každý, co mu vyhovuje. Je dobré mít možnost si vybrat. Někomu třeba vyhovuje platba chytrým telefone…
ml1 24.01.2024 15:02
ml1
Ale nechci mít bankovní výpis tlustý jak telefonní seznam okresního města. Proboha, snad si nenechá… poslední
Prasak 25.01.2024 13:31
Prasak

Jeden článek k věci
https://e.metro.cz/default.aspx?d=07.09.2023&e=ME-PRAHA#strana=4
v zásadě nic nového. Davová psychóza nezafungovala, a propaganda, jak všichni začli využívat bezhotovost (která měla lidi jako já přesvědčit, že by měli také) nevedla ke kýženému cíli. Lidi se prý vrací k hotovosti. Já jsem se třeba od ní nikdy neodklonil. Opravdu nemusím mít bankovní výpis na 10 stránek a to si ani banka nic nepočítá za nadměrný výpis (nějaké banky to prý dělají).
Kartou platím větší částky, teda pokud je to možné, což snad už dneska je všude, kde hrozí platba větších částek. Platit za veřejný záchod nebo za jízdenku v tramvaji kartou mi přijde dost hloupé. Ale proti gustu žádný dišputát. Kdo chce, ať si tak platí, nikomu to nevymlouvám. Zároveň je dobře, že je tu ta možnost, i mě by se to mohlo někdy hodit.

Důležité je, kde tu hotovost bereš?

Protože, když budeš řemeslník a z důvodu optimalizace používáš platby v hotovosti, jak ty, tak vybíráš od zákazníků, tak je situace jednoduchá.

Já beru plat, chodí mi na účet. Hotovost teda vůbec nemám a nemám kde se k ní jednoduše dostat. Musel bych hledat bankomat, ještě bych potřeboval zjistit, jestli je to zpřízněný bankomat, který mi nestrhne poplatek za jeho použití, prostě asi je zřejmé, že je situace řádně zamotaná a zbytečně složitá. Oproti tomu platba kartou mě nezdržuje nijak, akorát si musím dát pozor, abych nakupoval tam, kde ji berou. To může být také složité, ale pokud člověk nakupuje v nákupních centrech a velkých řetězcích, je to tam jednoduché.

Každý, co mu vyhovuje. Je dobré mít možnost si vybrat. Někomu třeba vyhovuje platba chytrým telefonem, jiný má jen klasický tlačítkový.
Jak se dostává hotovost do oběhu, to mě už delší dobu vrtá hlavou. 200-2000 bankovky jsou jasné, ty flušou bankomaty, do kterých je sypou obrněná auta, ale co stovky a drobné. Banky už většinou pokladny zrušily, takže zbývá tak leda pošta.
Bankomaty v čechách si pro čechy snad neúčtujou žádné extra poplatky, ty účtujou jen cizincům. Vybíral jsem i v euronetu na hlavním nádraží a bylo to jako jakýkoliv výběr v cizí bance, kterých mám během měsíce několik (v základu 2) zadarmo. Poplatky je potřeba řešit v cizině, třeba v polsku jsem narazil čistě náhodou na bankomat, který nic nechtěl (pekao), když jsem chtěl potom vybrat ještě jednu stovku, tak jsem už žádný takový nenašel, no aspoň jsem utratil złote skoro do poslední mince (a možná jsem přivezl méně suvenýrů). V maďarsku se zdálo, že je to v pohodě. Ale v cizině je potřeba dávat pozor na DCC (a to i v obchodech) a právě na různé poplatky navíc pro provozovatele bankomatu.

Osvědčené mám bankomaty airbank, tam si můžu nasvakat, kolik chci dvoustovek a kolik pětistovek (případně i litrů a dvoulitrů). Karou platím spíš větší položky, menší opravdu výjimečně. A hlavně kartou platím při internetovém nákupu, to je nejpohodlnější způsob jak zaplatit (než řešit nějaké převody nebo dobírky). Ale nechci mít bankovní výpis tlustý jak telefonní seznam okresního města.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru