Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dění v Afganistánu - Vietnam 2.0?

Se divím že tu ještě chybí tohle téma. Vaše názory na aktuální dění atd.

Za mne - zpackané od začátku až do konce - 20 zabitých let které nepřinesly vůbec nic. "Spojenci" v čele s USA pro většinu domácích v roli okupantů, v okamžiku kdy odešli se to automaticky muselo překlopit k "starým pořádkům", kdokoliv s nimi spolupracoval je pro ně (čistě logicky) kolaborant a dle toho se k němu i chovají. Představa že můžeme někomu vnutit násilím režim který je dle nás ten jediný správný je prostě pitomost.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není to z mé hlavy, četl jsem to někde v diskuzi, postřeh chlápka, co má Afghánistán prolezlý a já s…
Prasak 16.08.2021 18:19
Prasak
Jeden názor jsem četl - proč tam NATO nechalo veškerou výzbroj a techniku? USA má problém s Čínou a…
Jan Fiala 16.08.2021 20:12
Jan Fiala
Čína je trpělivý hráč. Zatímco USA jde svoje zájmy hájit armádou, Čína naopak trpělivě a dlouhodobě… nový
Prasak 16.08.2021 22:22
Prasak
Byl to prostě jen megakšeft zbrojních firem? Tam to byl megakšeft zbrojařů, teď následuje megakšeft… nový
IQ37 16.08.2021 20:32
IQ37
Kozy jsou podružné, hlavní je makové políčko. Při sklizni máku se nebojuje. nový
nerady 17.08.2021 19:53
nerady
Veľmi jednoducho sa na to dá povedať len jedno: "Ľudia" nový
Ale 16.08.2021 22:46
Ale
[93401-ramboiiiending-jpg] nový
Moas 17.08.2021 08:07
Moas
Nedivil bych se, kdyby proběhla tajná jednání s výsledkem: Nabili si tu hubu Rusové, nabili jsme si… nový
Yarda 17.08.2021 08:09
Yarda
Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli ně… nový
Pavel 17.08.2021 08:30
Pavel
Jenže oni chtějí smrt pro ostatní, ne pro sebe. To je ten rozdíl vůči tomu citátu. nový
Prasak 17.08.2021 09:42
Prasak
Pravdu díš. Asi málo tamních dívenek spáchá sebevraždu ukamenováním, že odmítly vypadat jako pod pla… nový
Yarda 17.08.2021 10:21
Yarda
Bordel tam byl vzdy a nikdo to neresil, ted v televizi neco ukazou a kazdy to potrebuje resit, osobn… nový
HPET 17.08.2021 12:46
HPET
Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozu… nový
Yarda 19.08.2021 18:37
Yarda
Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afg… nový
Dwane Dibbley 19.08.2021 18:55
Dwane Dibbley
Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho n… nový
Prasak 19.08.2021 19:31
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Byl o tom nekde na… nový
RedMaX 19.08.2021 21:06
RedMaX
Však jsem to psal hned na začátku, starají se o svý údolí s kozama a kdo se prohlašuje vládcem Afghá… nový
Prasak 19.08.2021 21:20
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Přesně jako my za k… nový
L-Core 19.08.2021 21:46
L-Core
To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Sl… poslední
RedMaX 19.08.2021 22:29
RedMaX

Není to z mé hlavy, četl jsem to někde v diskuzi, postřeh chlápka, co má Afghánistán prolezlý a já s tím názorem vcelku souhlasím - Afghánci se starají o svoje údolí, ve kterým pasou svoje kozy a kdo se prohlašuje za vůdce v Kábulu je jim u prdele. Mají svoje kmenový právo a to je jim vyšší, než stát. Takže Taliban měl volný ruce a celá ta "vycvičená armáda" byla jen divadlo, protože afghánci do armády určitě nevstoupili z přesvědčení, ale kvůli penězům. Takže převlíknout kabát podle situace jim určitě nedělá problém.

Snad se zbytek světa poučí a nebude už nikdy chtít do Afghánistánu strkat čumák, protože zemi tvoří její obyvatelé a změna musí přijít do jejich myšlení. Pohořeli Britové, Sověti, teď i Američani. Oni prostě jiný životní styl nechtějí. A ta hrstka inteligence ve velkých městech to nezachrání. Naroubovat 21. století přímo na středověk nejde.

Výsledek - tisíce mrtvých na všech stranách, miliony peněz z kapes daňových poplatníků a výsledkem je ještě lépe vyzbrojený Taliban

Dost mě zajímá odpověď na otázku - proč to vlastně všechno bylo? Co západní svět chtěl dosáhnout v polopusté zemi plné skal? Konat dobro určitě ne. Byl to prostě jen megakšeft zbrojních firem? Tak nějak začala i první světová.
Kdysi jsem četl, že v Afghánistánu jsou ložiska kovů, konkrétněji mědi. A že si na to brousila zuby Čína.

Pokud jde o Taliban samotný, tak ten jen reprezentuje ten pravý Afghánistán, způsob života a myšlení většiny národa, jinak by se mu tam tak dobře nedařilo.

Jeden názor jsem četl - proč tam NATO nechalo veškerou výzbroj a techniku? USA má problém s Čínou a Afganistan má hranice s Ujgurskou provincií, kam se zbraně dostat nemohly. Takže to je třeba důvod, proč tolik zbraní a techniky zůstalo v Afganistánu. Pokud se dostanou k Ujgurům, mohou způsobovat Číně problémy.
Na druhé straně zase je začínající spolupráce Číny a Afganistánu - čínské investice. Uvidíme, spolupráce s kterou stranou bude pro Afganistan zajímavější, zda s Čínou - investice nebo s USA (prodej opia)

A to jsem ještě zapomněl fodat, že my jsme tam bojovali za Prahu. Proč ne treba za Most nevím.

Čína je trpělivý hráč. Zatímco USA jde svoje zájmy hájit armádou, Čína naopak trpělivě a dlouhodobě získává svoje ekonomicky - viz štědré investice po celém světě do chudých zemí, čímž si ty země zavazují a pak u nich těží nerosty. V Evropě kupují firmy, fotbalový kluby. Rozšiřují svůj vliv nenápadně, na principu vaření žáby. A takovou Čínu stvořil západní svět, kdy pro něj Čína dlouhodobě a trpělivě vyráběla, oni v klidu okopírovali technologie a zároveň udělali západní svět na Číně závislým, půlka světa si tam nechává vyrábět zboží, na čemž funguje právě západní ekonomika. Udělali ze sebe levnou továrnu, bohatou továrnu, teď i ozbrojenou továrnu a západ tu továrnu potřebuje. A ta továrna si začíná dělat co chce, stejným způsobem, jako doposud - pomalu, potichu, trpělivě. Jestli se máme něčeho bát, tak to není Rusko, ale Čína. A jsem si naprosto jist, že tohle Biden i Putin vědí, ti dva se do sebe nikdy příliš nepustí, protože vítězem by byla Čína.

Nedivil bych se, kdyby proběhla tajná jednání s výsledkem:
Nabili si tu hubu Rusové, nabili jsme si ji my a jestli si tu chtějí nabít hubu i Číňani, tak ať si poslouží, tak důležité to pro nás není.
Cpali jsme do nich peníze, zbraně, cvičili jsme jim armádu, kolik našich lidí tu zařvalo a stejně nás nemají rádi, spíš sympatizují s Talibánem, tak ať si ho užijí.

Že bude pobitá spousta nevinných lidí, vždyť na nich nikomu nezáleží.
Výrok co se přisuzuje J. V Stalinovi:
Když umře člověk, je to tragédie.
Když umře milion lidí, je to statistika.

Tak jen zařídit, aby se tam mlátili mezi sebou a nemlátili tady nás.
Turecko už na hranicích staví ploty.
https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/turecko-stavi-na-hranicich-zed-proti-afghancum-40369221

Obyčejní lidé jsou ochotni bojovat hlavně za životy svých dětí. Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli nějaké pochybné "cti"? A to i v "civilizované" Evropě.

Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli nějaké pochybné "cti"? A to i v "civilizované" Evropě.

To je prostě otázka životních postojů a preferencí. Pro Evropany je jednoznačně mnohem důležitější život než čest, morálka atd., kdežto pro (např.) Afghánce je prostě mnohem důležitější čest než život. Ale i třeba v ČR jsem na pomnících obětem války viděl nápis "Lepší smrt než život otroka."

Je to prostě otázka životních postojů.

Obdobně je i v Evropě dvojí pohled na potraty: pro jedny je potrat jen nepříjemnost, hlavně se "toho" zbavit a pro druhý je to regulérní vražda.

Kdo si troufne posoudit, kterej pohled na věc je správnej?

Bordel tam byl vzdy a nikdo to neresil, ted v televizi neco ukazou a kazdy to potrebuje resit, osobne mam Afganistan a jeho deni u zadnice mam svojich problemu dost.
At si tam delaji co chcou, je to u nich doma, Afganistan nikdo nikdy v historii nedobil vojensky, ted ani politicky.
PS: Jinak v celku to dobre napsal Prasak uz na zacatku, nic vic k tomu neni snad ani potreba dodat.

Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozumbradové klábosili, že je to nesmysl, protože dnešní války se vedou složitou technikou co vyžaduje vyškolenou obsluhu a dva roky vojny na to nestačí.
Teď nám Tálibán předvedl, že žádná složitá technika pro vítězství není potřeba.
:-(:x::beer:

Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afghanska policie zhruba na urovni nasich securitaku v marketu, nejvyssi mista zhruba uroven mestskeho straznika. V armade tak 1% skutecnych vojaku, zbytek pologramotni zevlove kteri meli rozkazy mnohdy u prdele. Vojaci se s policajtama casto hadali, prali a obcas po sobe i strileli. Regulerne na to tamni ozbrojene slozky sraly coz se projevilo hned po ustupu spojeneckych sil kdy temer nikdo nekladl Talibanu odpor a mnozi se k nim rovnou pridali.

Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Pokud jde o techniku, tak teď má Taliban problém, protože ji neumí nikdo obsluhovat. Gramotnost Afghánců je na úrovni, že když umí číst a psát, tak je to vzdělanec - natož ovládat komplikovanou vojenskou techniku, včetně letadel.
Pěkně popsáno v tomto článku, člověkem co tam byl:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/afghanistan-takovy-kissingerovsky-konec.A210712_213041_p_zahranici_wag

Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Byl o tom nekde na Seznamu clanek a dokonce to i trefili. Tam jde totiz predevsim o to, ze pro "Afgance" zadny Afganistan neexistuje. Afganistan se rovnal Kabul a jeste v tom Kabulu se o politiku zajimalo par gramotnych intelektualu.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/ne-vsichni-se-talibanu-podvolili-jedna-mala-provincie-vyhlasila-odboj-40369451

Podivej se na tu mapku 34 kmenovych provincii kazda se svym vladcem. Tim lidem, kteri si prozili ruskou a americkou okupaci uz je nejaka dalsi okupace treba od Talibanu putna a v horsim pripade sdili s Talibanem ideje a tudiz se k nim hned pridali.

Nekde to psal i Gorbacov, Rusove si tam nabili hubu a ted si tam nabil hubu i Zapad. Nikdy to tam nemelo sanci na uspech. Za me teda, at si tam delaji co chteji, hlavne at nelezou sem!

To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Slovensko. Po vystrizliveni z rezimu, ktery zase az tak importovany nebyl, nebot volby vyhrali CS komuniste hlasama CS obcanu, doslo preci na odpor, jenze ten byl v 68 potlacen a pro jistotu tu zustala cizi armada, aby si tady nikdo nevyskakoval, po celou dobu.

Afganistan je naproti tomu misto na mape, ktere si stvoril Zapad. Lidi tam se ale z velke vetsiny vubec neciti jako Afganci, ale jako prislusnici jednoho z pocetnych kmenu, ktere tvori ty uz zminene provincie. A pokud se Talibanu postavila jedina provincie, tak je docela jasne, ze proste jen maji, co chteli. Je teda i hloupe prirovnavat Afganistan k Vietnamu, protoze i tam to bylo uplne jinak.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru