Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dění v Afganistánu - Vietnam 2.0?

Se divím že tu ještě chybí tohle téma. Vaše názory na aktuální dění atd.

Za mne - zpackané od začátku až do konce - 20 zabitých let které nepřinesly vůbec nic. "Spojenci" v čele s USA pro většinu domácích v roli okupantů, v okamžiku kdy odešli se to automaticky muselo překlopit k "starým pořádkům", kdokoliv s nimi spolupracoval je pro ně (čistě logicky) kolaborant a dle toho se k němu i chovají. Představa že můžeme někomu vnutit násilím režim který je dle nás ten jediný správný je prostě pitomost.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není to z mé hlavy, četl jsem to někde v diskuzi, postřeh chlápka, co má Afghánistán prolezlý a já s…
Prasak 16.08.2021 18:19
Prasak
Kozy jsou podružné, hlavní je makové políčko. Při sklizni máku se nebojuje. nový
nerady 17.08.2021 19:53
nerady
Nedivil bych se, kdyby proběhla tajná jednání s výsledkem: Nabili si tu hubu Rusové, nabili jsme si…
Yarda 17.08.2021 08:09
Yarda
Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli ně… nový
Pavel 17.08.2021 08:30
Pavel
Jenže oni chtějí smrt pro ostatní, ne pro sebe. To je ten rozdíl vůči tomu citátu. nový
Prasak 17.08.2021 09:42
Prasak
Pravdu díš. Asi málo tamních dívenek spáchá sebevraždu ukamenováním, že odmítly vypadat jako pod pla… nový
Yarda 17.08.2021 10:21
Yarda
Bordel tam byl vzdy a nikdo to neresil, ted v televizi neco ukazou a kazdy to potrebuje resit, osobn… nový
HPET 17.08.2021 12:46
HPET
Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozu… nový
Yarda 19.08.2021 18:37
Yarda
Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afg… nový
Dwane Dibbley 19.08.2021 18:55
Dwane Dibbley
Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho n… nový
Prasak 19.08.2021 19:31
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Byl o tom nekde na… nový
RedMaX 19.08.2021 21:06
RedMaX
Však jsem to psal hned na začátku, starají se o svý údolí s kozama a kdo se prohlašuje vládcem Afghá… nový
Prasak 19.08.2021 21:20
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Přesně jako my za k… nový
L-Core 19.08.2021 21:46
L-Core
To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Sl… poslední
RedMaX 19.08.2021 22:29
RedMaX

Není to z mé hlavy, četl jsem to někde v diskuzi, postřeh chlápka, co má Afghánistán prolezlý a já s tím názorem vcelku souhlasím - Afghánci se starají o svoje údolí, ve kterým pasou svoje kozy a kdo se prohlašuje za vůdce v Kábulu je jim u prdele. Mají svoje kmenový právo a to je jim vyšší, než stát. Takže Taliban měl volný ruce a celá ta "vycvičená armáda" byla jen divadlo, protože afghánci do armády určitě nevstoupili z přesvědčení, ale kvůli penězům. Takže převlíknout kabát podle situace jim určitě nedělá problém.

Snad se zbytek světa poučí a nebude už nikdy chtít do Afghánistánu strkat čumák, protože zemi tvoří její obyvatelé a změna musí přijít do jejich myšlení. Pohořeli Britové, Sověti, teď i Američani. Oni prostě jiný životní styl nechtějí. A ta hrstka inteligence ve velkých městech to nezachrání. Naroubovat 21. století přímo na středověk nejde.

Výsledek - tisíce mrtvých na všech stranách, miliony peněz z kapes daňových poplatníků a výsledkem je ještě lépe vyzbrojený Taliban

Dost mě zajímá odpověď na otázku - proč to vlastně všechno bylo? Co západní svět chtěl dosáhnout v polopusté zemi plné skal? Konat dobro určitě ne. Byl to prostě jen megakšeft zbrojních firem? Tak nějak začala i první světová.
Kdysi jsem četl, že v Afghánistánu jsou ložiska kovů, konkrétněji mědi. A že si na to brousila zuby Čína.

Pokud jde o Taliban samotný, tak ten jen reprezentuje ten pravý Afghánistán, způsob života a myšlení většiny národa, jinak by se mu tam tak dobře nedařilo.

Nedivil bych se, kdyby proběhla tajná jednání s výsledkem:
Nabili si tu hubu Rusové, nabili jsme si ji my a jestli si tu chtějí nabít hubu i Číňani, tak ať si poslouží, tak důležité to pro nás není.
Cpali jsme do nich peníze, zbraně, cvičili jsme jim armádu, kolik našich lidí tu zařvalo a stejně nás nemají rádi, spíš sympatizují s Talibánem, tak ať si ho užijí.

Že bude pobitá spousta nevinných lidí, vždyť na nich nikomu nezáleží.
Výrok co se přisuzuje J. V Stalinovi:
Když umře člověk, je to tragédie.
Když umře milion lidí, je to statistika.

Tak jen zařídit, aby se tam mlátili mezi sebou a nemlátili tady nás.
Turecko už na hranicích staví ploty.
https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/turecko-stavi-na-hranicich-zed-proti-afghancum-40369221

Obyčejní lidé jsou ochotni bojovat hlavně za životy svých dětí. Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli nějaké pochybné "cti"? A to i v "civilizované" Evropě.

Ale co čekat od nějakých primitivů, kteří jsou schopni a ochotni vraždit své dcery a sestry kvůli nějaké pochybné "cti"? A to i v "civilizované" Evropě.

To je prostě otázka životních postojů a preferencí. Pro Evropany je jednoznačně mnohem důležitější život než čest, morálka atd., kdežto pro (např.) Afghánce je prostě mnohem důležitější čest než život. Ale i třeba v ČR jsem na pomnících obětem války viděl nápis "Lepší smrt než život otroka."

Je to prostě otázka životních postojů.

Obdobně je i v Evropě dvojí pohled na potraty: pro jedny je potrat jen nepříjemnost, hlavně se "toho" zbavit a pro druhý je to regulérní vražda.

Kdo si troufne posoudit, kterej pohled na věc je správnej?

Bordel tam byl vzdy a nikdo to neresil, ted v televizi neco ukazou a kazdy to potrebuje resit, osobne mam Afganistan a jeho deni u zadnice mam svojich problemu dost.
At si tam delaji co chcou, je to u nich doma, Afganistan nikdo nikdy v historii nedobil vojensky, ted ani politicky.
PS: Jinak v celku to dobre napsal Prasak uz na zacatku, nic vic k tomu neni snad ani potreba dodat.

Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozumbradové klábosili, že je to nesmysl, protože dnešní války se vedou složitou technikou co vyžaduje vyškolenou obsluhu a dva roky vojny na to nestačí.
Teď nám Tálibán předvedl, že žádná složitá technika pro vítězství není potřeba.
:-(:x::beer:

Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afghanska policie zhruba na urovni nasich securitaku v marketu, nejvyssi mista zhruba uroven mestskeho straznika. V armade tak 1% skutecnych vojaku, zbytek pologramotni zevlove kteri meli rozkazy mnohdy u prdele. Vojaci se s policajtama casto hadali, prali a obcas po sobe i strileli. Regulerne na to tamni ozbrojene slozky sraly coz se projevilo hned po ustupu spojeneckych sil kdy temer nikdo nekladl Talibanu odpor a mnozi se k nim rovnou pridali.

Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Pokud jde o techniku, tak teď má Taliban problém, protože ji neumí nikdo obsluhovat. Gramotnost Afghánců je na úrovni, že když umí číst a psát, tak je to vzdělanec - natož ovládat komplikovanou vojenskou techniku, včetně letadel.
Pěkně popsáno v tomto článku, člověkem co tam byl:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/afghanistan-takovy-kissingerovsky-konec.A210712_213041_p_zahranici_wag

Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Byl o tom nekde na Seznamu clanek a dokonce to i trefili. Tam jde totiz predevsim o to, ze pro "Afgance" zadny Afganistan neexistuje. Afganistan se rovnal Kabul a jeste v tom Kabulu se o politiku zajimalo par gramotnych intelektualu.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/ne-vsichni-se-talibanu-podvolili-jedna-mala-provincie-vyhlasila-odboj-40369451

Podivej se na tu mapku 34 kmenovych provincii kazda se svym vladcem. Tim lidem, kteri si prozili ruskou a americkou okupaci uz je nejaka dalsi okupace treba od Talibanu putna a v horsim pripade sdili s Talibanem ideje a tudiz se k nim hned pridali.

Nekde to psal i Gorbacov, Rusove si tam nabili hubu a ted si tam nabil hubu i Zapad. Nikdy to tam nemelo sanci na uspech. Za me teda, at si tam delaji co chteji, hlavne at nelezou sem!

To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Slovensko. Po vystrizliveni z rezimu, ktery zase az tak importovany nebyl, nebot volby vyhrali CS komuniste hlasama CS obcanu, doslo preci na odpor, jenze ten byl v 68 potlacen a pro jistotu tu zustala cizi armada, aby si tady nikdo nevyskakoval, po celou dobu.

Afganistan je naproti tomu misto na mape, ktere si stvoril Zapad. Lidi tam se ale z velke vetsiny vubec neciti jako Afganci, ale jako prislusnici jednoho z pocetnych kmenu, ktere tvori ty uz zminene provincie. A pokud se Talibanu postavila jedina provincie, tak je docela jasne, ze proste jen maji, co chteli. Je teda i hloupe prirovnavat Afganistan k Vietnamu, protoze i tam to bylo uplne jinak.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru