Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dění v Afganistánu - Vietnam 2.0?

Se divím že tu ještě chybí tohle téma. Vaše názory na aktuální dění atd.

Za mne - zpackané od začátku až do konce - 20 zabitých let které nepřinesly vůbec nic. "Spojenci" v čele s USA pro většinu domácích v roli okupantů, v okamžiku kdy odešli se to automaticky muselo překlopit k "starým pořádkům", kdokoliv s nimi spolupracoval je pro ně (čistě logicky) kolaborant a dle toho se k němu i chovají. Představa že můžeme někomu vnutit násilím režim který je dle nás ten jediný správný je prostě pitomost.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozu…
Yarda 19.08.2021 18:37
Yarda
Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afg…
Dwane Dibbley 19.08.2021 18:55
Dwane Dibbley
Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho n… nový
Prasak 19.08.2021 19:31
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Byl o tom nekde na… nový
RedMaX 19.08.2021 21:06
RedMaX
Však jsem to psal hned na začátku, starají se o svý údolí s kozama a kdo se prohlašuje vládcem Afghá… nový
Prasak 19.08.2021 21:20
Prasak
Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat. Přesně jako my za k… nový
L-Core 19.08.2021 21:46
L-Core
To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Sl… poslední
RedMaX 19.08.2021 22:29
RedMaX

Tak mne napadlo, přímo v hlavě, když byla někde zmínka o obnovení základní vojenské služby, tak rozumbradové klábosili, že je to nesmysl, protože dnešní války se vedou složitou technikou co vyžaduje vyškolenou obsluhu a dva roky vojny na to nestačí.
Teď nám Tálibán předvedl, že žádná složitá technika pro vítězství není potřeba.
:-(:x::beer:

Ale prd, Taliban tam neudelal prakticky nic. Co jsem se bavil s americanama co tam slouzili, tak afghanska policie zhruba na urovni nasich securitaku v marketu, nejvyssi mista zhruba uroven mestskeho straznika. V armade tak 1% skutecnych vojaku, zbytek pologramotni zevlove kteri meli rozkazy mnohdy u prdele. Vojaci se s policajtama casto hadali, prali a obcas po sobe i strileli. Regulerne na to tamni ozbrojene slozky sraly coz se projevilo hned po ustupu spojeneckych sil kdy temer nikdo nekladl Talibanu odpor a mnozi se k nim rovnou pridali.

Jasně, převlíknout kabát podle toho, co se zrovna hodí. Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Pokud jde o techniku, tak teď má Taliban problém, protože ji neumí nikdo obsluhovat. Gramotnost Afghánců je na úrovni, že když umí číst a psát, tak je to vzdělanec - natož ovládat komplikovanou vojenskou techniku, včetně letadel.
Pěkně popsáno v tomto článku, člověkem co tam byl:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/afghanistan-takovy-kissingerovsky-konec.A210712_213041_p_zahranici_wag

Loajalita nula, hrdost nula, hlavně z toho něco vytřískat a nějak prokličkovat.

Byl o tom nekde na Seznamu clanek a dokonce to i trefili. Tam jde totiz predevsim o to, ze pro "Afgance" zadny Afganistan neexistuje. Afganistan se rovnal Kabul a jeste v tom Kabulu se o politiku zajimalo par gramotnych intelektualu.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/ne-vsichni-se-talibanu-podvolili-jedna-mala-provincie-vyhlasila-odboj-40369451

Podivej se na tu mapku 34 kmenovych provincii kazda se svym vladcem. Tim lidem, kteri si prozili ruskou a americkou okupaci uz je nejaka dalsi okupace treba od Talibanu putna a v horsim pripade sdili s Talibanem ideje a tudiz se k nim hned pridali.

Nekde to psal i Gorbacov, Rusove si tam nabili hubu a ted si tam nabil hubu i Zapad. Nikdy to tam nemelo sanci na uspech. Za me teda, at si tam delaji co chteji, hlavne at nelezou sem!

To je uplne neco jineho, u nas byla jasne dana narodnost(i) a stat, respektive dva staty: Cechy a Slovensko. Po vystrizliveni z rezimu, ktery zase az tak importovany nebyl, nebot volby vyhrali CS komuniste hlasama CS obcanu, doslo preci na odpor, jenze ten byl v 68 potlacen a pro jistotu tu zustala cizi armada, aby si tady nikdo nevyskakoval, po celou dobu.

Afganistan je naproti tomu misto na mape, ktere si stvoril Zapad. Lidi tam se ale z velke vetsiny vubec neciti jako Afganci, ale jako prislusnici jednoho z pocetnych kmenu, ktere tvori ty uz zminene provincie. A pokud se Talibanu postavila jedina provincie, tak je docela jasne, ze proste jen maji, co chteli. Je teda i hloupe prirovnavat Afganistan k Vietnamu, protoze i tam to bylo uplne jinak.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru