Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dění v Afganistánu - Vietnam 2.0?

Není to z mé hlavy, četl jsem to někde v diskuzi, postřeh chlápka, co má Afghánistán prolezlý a já s tím názorem vcelku souhlasím - Afghánci se starají o svoje údolí, ve kterým pasou svoje kozy a kdo se prohlašuje za vůdce v Kábulu je jim u prdele. Mají svoje kmenový právo a to je jim vyšší, než stát. Takže Taliban měl volný ruce a celá ta "vycvičená armáda" byla jen divadlo, protože afghánci do armády určitě nevstoupili z přesvědčení, ale kvůli penězům. Takže převlíknout kabát podle situace jim určitě nedělá problém.

Snad se zbytek světa poučí a nebude už nikdy chtít do Afghánistánu strkat čumák, protože zemi tvoří její obyvatelé a změna musí přijít do jejich myšlení. Pohořeli Britové, Sověti, teď i Američani. Oni prostě jiný životní styl nechtějí. A ta hrstka inteligence ve velkých městech to nezachrání. Naroubovat 21. století přímo na středověk nejde.

Výsledek - tisíce mrtvých na všech stranách, miliony peněz z kapes daňových poplatníků a výsledkem je ještě lépe vyzbrojený Taliban

Dost mě zajímá odpověď na otázku - proč to vlastně všechno bylo? Co západní svět chtěl dosáhnout v polopusté zemi plné skal? Konat dobro určitě ne. Byl to prostě jen megakšeft zbrojních firem? Tak nějak začala i první světová.
Kdysi jsem četl, že v Afghánistánu jsou ložiska kovů, konkrétněji mědi. A že si na to brousila zuby Čína.

Pokud jde o Taliban samotný, tak ten jen reprezentuje ten pravý Afghánistán, způsob života a myšlení většiny národa, jinak by se mu tam tak dobře nedařilo.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat