Jak dlouho by jste přežili ?
Jak dlouho myslíte že by jste přežili kupříkladu v lese, zcela sami ?
Dival jsem se přes mapy na okolí kde jsou Švýcarské Alpy a našel jsem místo s pitnou vodu, skály kde by se dalo určitě nějakou dobu přespat v suchu a 20Km od toho místa je i malé jezero.
Mohli by jste si sebou vzít co by jste chtěli, ale berte v úvahu, ze s nějakým 60Kg 40L batohem by jste daleko nedošli. Myslím že výhoda by byla mít sebou i psa, přece nenecháte 20 letého slepého předkusáka Honzíka samotného doma.
Jak myslíte že by jste dlouho vydrželi a jaké hlavní 4 předměty nebo nářadí by jste sebou vzali ?
Osobně si myslím, ze bych nějakou dobu vydržel kdybych vzal sebou psa, a nejhorší by byla spíš samota. Další překážkou by pro mne bylo zabít třeba uloveného králíka, nebo srnku oni mají takové hodné oči, ale hlad je prej sviňa.
Otázka je hypotetická a tím i odpověď bude hypotetická. Pokud jdeš někam cíleně a chceš tam tábořit musíš dodržovat místní zákony a ty ti určitě nedovolí lov spíš jen sběr a ten tě neuživí. Pokud se dostaneš do divočiny a jedná se o přežití tak je to o něčem jiném a i v televizi běží nějaké pořady jak přežít. Ve většině příruček se při přežití uvažuje lov zvěře do ok (nelegální), lov ryb na háček. Osobně mám zkušenost z 60 let minulého století chytání ryb do oka. Lískový prut cca 2- 3 délky, na konci oko z měděného drátu a jak ryby "stojí" v proudu potoka či říčky navlékneš oko ze zadu ryby, když seš v polovině trhneš a rybu vyhodíš na břeh. Batoh o váze 60 kg je utopie. Ve svém mládí jsem chodil s batohem nejvýše 35 kg kdy jsem měl vybavení ( cepín, mačky, lano, vařič, potraviny, foťák atd.) tak na 20 dní. V nynější době dehydrovaných potravin se asi dá přežít s tím co si přineseš tak kolem 40 - 60 dní. Pokud tě tato problematika zajímá (co se týká přežití), tak mimo různých příruček a odkazů na internetu je dobré si přečíst knihu "Ruka noci podaná" od Václava Cílka a Ferdinanda Šmikmátora. Určitě nebrat sebou psa, jedině kdy by byl vycvičen k lovu zvěře ale to jeden pes nestačí musí být smečka, ve Španělsku jsem to viděl na vlastní oči ale těch psů bylo cca 15 a asi bych je neuživil. Nejdelší přežití v extrémních podmínkách na moři bez lodě je při ztroskotání se samozásobením asi kolem 4 měsíců.
V jižním SP směrem na Adalusia jsou tito divící psi docela známým jevem a opravdu operují ve smečkách, v severní italii jsem narazil na divokou smečku už snad páté generace divokých psů co přežívala v lese "cani di boske' jim říkali.
Když tedy 'hypoteticky' bych měl jistotu že budu mit přístup k rybaření bych psa vzal, o přežití vím hovno, ale myslím že jen z ryb by se dalo přežít i měsíce nebo i roky, tuk z ryb jde použit také na hodně věcí. Nemám moc silnej spánek, ale mít psa co tě včas vzbudí nebo upozorní by mola byt IMHO výhoda, nemusí být vylozene na lov, a jak pisu vyse, nejhorsi by pro mne byla spis samota, se psem bych se citil lip takze spis psychologicka podpora :)
Jednou jsem spal kousek za barcelonou (Baixador de Vallvidrera) v jednomístném a diskrétnim stanu a druhý den kdyz jsem se vratil, stan roztrhala zvěř, možná kdyby vycítili psa tak ..
Rád bych dodal, ze se k přirodě chovám vždy s respektem a co mne vytáčí jsou ty zasraté odpadky co se všude valí, to je kurva tak těžký tu pet lahev zmáčknout a strčit do batohu, mi připadne ze logika některých lidí je "sak on už to nekdo uklidi a prece nepujdu 20m až k tomu kosi".
K tomu pytlačení, myslím že je to tak půl na půl, když jsem opravdu mimo civilizaci (v Evropě je hodně lesů, hor, oblastí plných jeskyň), Švýcarské Alpy, francouzský Orealns, v Norsku jsou brutální lesy, Vysoké Tatry na slovensku musi byt taktéz mazec, kde když si "JEDNA" osoba sem tam chytne králíka by nebyl konec světa.
Jo a díky za tip na tu knihu.
Vykašli se na cizinu, přečti si knihu Raději zešílet v divočině od Aleše Paláta. Jinak aby si tak žil musíš to mít v genech. Pokud musíš mít při práci např. puštěné rádio tak to v genech nemáš. Můj otec se narodil na samotě, babička byla od roku 1947 vdova a bydlela sama ve mlýně až do roku 1975. Jediné spojení s okolním světem rádio (vysílání Praha) a pošťačka jelikož odebírala noviny. Jelikož byla poslední štace pošťačky a ta věděla že babča nikde nic nevykecá tak byla nejlépe informovaný člověk v celém okolí. Můj otec, který se na té samotě narodil při příchodu pošťačky odcházel. Pokud budeš mít podobnou náturu tak budeš mít výhodu. Tatry jsou Václavák a pokud by si chtěl zůstat opravdu skryt před zraky občanů tak se musíš ukrývat ve svahu okolo 70 stupňů, jinak tě najdou turisti nebo houbaři. Pokud chceš žít sám v souladu se zákony tak nejlépe jako pasák ovcí či dobytka. Také je možné se domluvit s nějakým vlastníkem malé vodní elektrárny z bývalého mlýna. Budeš čistit česla, hlídat náhon a budovu a budeš sám.